Fokus på Bennison i Algarve

För några veckor sedan blev han Årets ledare i Sverige för 2019 – grattis. I dag har Peter Gerhardsson tagit ut sin första landslagstrupp för året. Det handlar om de spelare som skall åka till Algarve cup i början av mars.

Truppen består av 24 spelare, och det går knappast att prata om några skrällar. Jämfört med de 21 spelare som åkte till USA för fjolårets sista landskamp tillkommer Amanda Ilestedt, Rebecka Blomqvist, Mimmi Larsson, Fridolina Rolfö och Elin Rubensson. Det gör även Linda Sembrant och Caroline Seger, som båda lämnade sena återbud till USA-matchen.

Saknas från den truppen gör Anna Anvegård, Michelle De Jongh, Julia Karlernäs och Pauline Hammarlund. Anvegård blev tvåmålsskytt mot USA men ställs nu utanför truppen. Gerhardsson motiverar:

”I nuläget finns det andra som vi tycker är i bättre form, men hon kommer naturligtvis att vara högaktuell inför EM-kvalet i Ungern. Speltiden i Rosengård har inte varit optimal för Anna, men vi vet vad hon kan i sina bästa stunder.”

Noterbart är att Nilla Fischer fortsatt står utanför truppen. Även här handlar det om speltid.

”Vi har en dialog, men senast hon spelade 90 minuter var i augusti så hon håller på att trappa upp. Jag var och tittade i lördags när hon spelade 60 minuter mot Djurgården. Det går åt rätt håll.”

Inför presskonferensen hade förbundskapten Gerhardsson sagt att han skulle testa lite bredare i Algarve cup. Exakt vad det innebar kändes lite oklart. Nu vet vi att det inte innebär att han kommer att testa några nya spelare. Utan det är nog mer att de som normalt sitter längst ut på bänken kommer att få lite mer speltid.

Där är ju Hanna Bennison väldigt intressant. Känslan är att hon skulle kunna bli en joker i en OS-trupp. Så jag kommer att kolla in henne lite extra noga under de tre matcherna i Algarve. För vi skall kunna se de där matcherna på tv i Sverige. Det är SVT som har sändningsrätten, och de utlovar att sända alla de tre svenska matcherna.

I övrigt i veckan har Linköping breddat sin trupp med två forwards. Det är Sophie Sundqvist och Ebere Orji som ansluter till klubben. Kanske att LFC:s truppbygg därmed är klart. Till Corren slänger dock sportchef Olof Unogård in en brasklapp:

”Det finns några spelare i IFK Norrköping som har gjort det bra när de varit med oss på slutet. Inte helt omöjligt att vi kan registrera någon hos oss.”

Jag noterar också ett bakslag för Djurgården i deras försök att få färdigt sin trupp. Den kenyanska forwarden Mwanahalima Adam verkar inte få visum.

Slutligen spelade Chelsea åttondelsfinal i FA-cupen i måndags. Både Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade hela matchen, som slutade med 1–0-seger mot Liverpool.

Segermålet gjorde av norska Guro Reiten, det gjordes på en volleyträff som hon lär njuta av länge.

19 tankar på “Fokus på Bennison i Algarve

 1. Som jag förstått det nya TV-avtalet (träningslandskamper&kvalmatcher till och med 2024) ska alla damlandslagets matcher sändas och dessutom synas i en ”stor” kanal. Något annat vore väl iochförsig märkligt år 2020. TV4/C More har rättigheter till två matcher per år – SVT sänder de övriga.

 2. Guro Reiten är Norges framtid. Tekniskt skillad och en lysande speluppfattning. Hennes prestation i matchen mot Arsenal den 19/1 och det man kan se i filmsnutten du lagt ut talar sitt tydliga språk.

 3. Märkligt att ställa Anna Anvegård utanför laget. Kan man bedöma det efter ett par enstaka träningsmatcher i januari och februari? Hon är inte i form, hur många är det i mitten på februari? Litar självklart på Gerhardsson men tveksam om han sett henne live så mycket? Men hon är ju framtiden när det gäller forwards.

  • Tycker också det är konstigt att Anna Anvegård inte är med i truppen. Men man får väl lita på Peter G. Hoppas Sverige gör bra matcher i Algarve vilket jag tror. Bli kul att se Hanna Bennison i aktion.

  • Tror att Anvegård varit sjuk .Har nog bara spelat en halvlek i träningsmatcherna.
   Eidevall och Gerhardsson har nog full koll på detta.Köper Gerhardssons förklaring

  • https://www.fotbollskanalen.se/sverige/rubensson-tillbaka-i-landslaget–fischer-inte-med-till-algarve-cup/

   – Anna är samma sak (som Nilla). Hon har haft en försäsong som har varit en hel del saker. Tittar man på speltiden i Rosengård har den inte varit det optimala för Anna, tycker vi. Men Anna är en sådan spelare som vi vet vad hon kan i sina bästa stunder men hon behöver också få 90 minutersmatch. Hon kommer vara högaktuell inför EM-kvalet mot Ungern (14 mars), men i nuläget finns det dem vi tycker är i bättre form, säger Gerhardsson.

   Anvegård själv om att hon inte är uttagen i truppen:

   ”Jag har bara spelat 30 minuter under de senaste fem matcherna vi haft i Rosengård på grund av att jag varit sjuk i två till tre veckor. Jag pratade med Peter innan uttagningen, vi hade en bra dialog och vi var båda överens om att det inte hade varit optimalt att åka med landslaget nu. Det är såklart tråkigt att missa lägret men det är egentligen inga konstigheter tycker jag”, skriver anfallaren i ett sms till Fotbollskanalen.

 4. Peter Gerhardsson och Nilla Fischer visar prov på mycket sunt förnuft. En spelare med en skadad eller försvagad hälsena ska inte vara med i internationella turneringar, inte ens för att fylla en vakant plats i truppen. Det verkar ändå som om FK hyser en förhoppning om att den rutinerade försvararen kan vara fit and ready när det blir OS-dags i sommar. Vi ska dock tänka på att Fischer är inne i en nedtrappningsfas i karriären och med all säkerhet har många andra planer i tankarna än bara fotbollsplaner.

 5. Stympningen av Algarve cup har gjort att turneringen förlorat mycket av sin poäng nu när möjligheten att testa spelare minskat. Det tidigare upplägget med fyra matcher var bättre. Utöver dom två spelare som nämns i blogginlägget och media så lär det vara dom nu uttagna spelarna som har chansen att åka till OS. För övriga inte spelare utanför truppen lär det krävas en succéartad vår för att komma med i den lilla OS-truppen.

 6. Att Anna A varit sjuk och inte spelat mycket förklarar mycket och Peter har säkert koll. Tyckte bara spontant att det var konstigt att Peter skrev att hon inte spelat mycket och inte är i form och därför inte kommer med i Algarve men att hon ”samtidigt är högaktuell inför kvalmatchen mot Ungern”. Hur formen är och hur klar hon är för Ungern matchen trodde jag man konstaterar i en försäsongs turnering som Algarve – det är väl själva meningen med den och att man spelar ihop ett lag – men nog om det.

 7. Jag undrar om truppen till OS , hur många spelare kommer det att ingå i den? Blir det färre än VM eftersom det är en kortare turnering?

 8. En angenäm huvudvärk för Gerhardsson & Wikman att sortera ut alla unga talanger som ska bli påläggskalvar och så småningom ordinarie stjärnor i A-landslaget. Som sagt, ingen lätt uppgift när kandidaterna står i kö. En riktigt god ”konfektask” är U23-landslaget, där minst hälften av spelarna utan vidare kunde gå in och ersätta de uttagna till Algarveturneringen. Nåja… En som verkligen borde få chansen är Filippa Angeldal i K/Göteborg. Hon tycks redan ha fått en nytändning efter flytten från Linköping till ”Götet”, det märktes i gårdagens cupmatch mot just Linköping. Vittsjös Michelle de Jongh är också ett återkommande namn. Framförallt borde tiden vara inne för Emma Holmgren, en nästintill komplett målvakt, som jag personligen tycker är en självklar efterträdare till Hedvig Lindahl och bättre än både Jennifer Falk och Zecira Musovic, just nu ”ladies-in-waiting” bakom Lindahl. Bara hon själv vet hur länge hon har lusten och orken för att vakta landslagsmålet och hon är odiskutabelt nummer 1 i av svenska fotbollsmålvakter, helt ohotad i blågula sammanhang. Men lite annorlunda lät det för ungefär ett decennium sedan. Då hette Hedvigs ”ladies-in-waiting” Kristin Hammarström och Sofia Lundgren och de fick mycket begränsat med speltid så länge förstakeepern var frisk och stod på benen. Det var tålamodsprövande, något som yttrade sig tydligt i ett fall, se nedan.

  Undertecknad fick en gång i uppdrag att intervjua dåvarande Linköpings FC-målvakten Sofia Lundgren för damfotboll.com:s och LFC:s räkning. Det var efter VM-året 2011 och Lundgren hade en del synpunkter på detta med landslagsspel, eller rättare sagt, bristen på egen speltid i landslaget. Förbundskaptenen då var Thomas Dennerby och Sofia hade många rättframma ord att säga om sin egen och Kristin Hammarströms ”statistroller” i truppen. Hon skrädde inte orden och vissa rader fick strykas – samråd med henne – innan texten gick i tryck. Nej, hon var inte bitter, snarare uppgiven. För att inte intervjun bara skulle bli ett braskande nyhetsscoop, valde vi att låta Sofias ”bekännelse” hamna mitt i artikeln i stället för att bli en fetstilsingress. Gissade att inte minst kvällspressen nog skulle nosa upp godbitarna ändå… För detta amatörjournalistiska grepp inhöstades kritik, också i denna blogg. 😉 Detta om detta!

  • Damfotboll.com hade flera förtjänster, den breda bevakningen ner på gräsrotsnivå för att nämna en. Optimal nyhetsvärdering var dock ingen stark sida på sajten.

 9. Pingback: Titel för Chelsea – kollaps av Tacon | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.