Sillynytt, ny proffskoll och missriktad upprördhet i Göteborg

I går glömde jag att berätta om den dagens svenska sillynyhet. Det var Växjö som ytterligare förstärker sin trupp genom att låna backen Phoebe McClernon från Orlando Pride resten av säsongen. Jag skrev in nyheten på sillysidan, men glömde att nämna den i gårdagens inlägg.

Apropå lån från NWSL så lånar Lyon in den tidigare Göteborgsforwarden Jodie Taylor från samarbetsklubben OL Reign. Det gäller för Lyon att säkra upp spetsen i väntan på att Ada Hegerberg blir fullt återställd.

I gårdagens inlägg hade jag en liten proffskoll. Den kan kompletteras med senaste nytt från Finland. Där är svensklaget Åland United klart för cupfinal, som spelas den 4 oktober.

I en dramatisk semifinal besegrades Kups efter straffläggning. Kups, där ju Maja Göthberg spelar, ledde tidigt med 2–0 och såg ut att vinna. Ålands kvittering kom först i femte övertidsminuten, och gjordes på volley av Emelie Johansson. Det blev kopiös glädje i hemmalaget, vilket både går att se och höra på det här klippet:

I finalen ställs Åland United mot TiPS, som står för Tikkurilan Palloseura. Det laget kommer från de senaste årens finländska damfotbollshuvudstad Vanda, eller Vantaa som de säker på finska. Från Vanda, som är en förort till Helsingborg, kommer ju också PK-35 Vantaa som tog sju ligaguld under 2010-talet.

Svensklag i Finland, men numera har vi även ett sådant i Cypern. Matilda Abramo har spelat för Apollon Ladies från Limassol sedan september 2018. Hon har även förlängt sitt kontrakt över nästkommande säsong.

För någon månad sedan blev det klart att hon får den före detta guldtränaren i Linköping, Kim Björkegren, som tränare kommande säsong. En obekräftad uppgift gör även gällande att Filippa Wallén kommer att lämna engelska West Ham för just cypriotiska mästarlaget Apollon.

Alla svenska spelare i utländska högstaligor hittar ni som bekant här. Den listan uppdateras också löpande. Skulle någon hitta något fel är jag tacksam om ni hör av er. Jag vill förstås att listan skall vara så korrekt den bara kan.

Slutligen en lite rolig notering från gårdagens toppmöte. Jag har skrivit om den i en kommentar till förra inlägget, men känner att den är värd att även få plats här.

Det handlar om situationen efter 63 minuter där Göteborgsbänken var hysterisk. Jag såg deras ilska redan igår men uppfattade inte vad de upprördes över. Sedan tappade jag bort situationen fram tills jag läste följande i dagens GP:

”När hon (Jennifer Falk) sedan skulle spela igång bollen fick hon en spark bakifrån, och föll till marken. Inga repressalier från domarteamet, och tränare Jörgen Ericson gick igång likt i mötet mot Rosengård. Han fick sig en tydlig tillsägelse och blev sedan lugn.”

Det fick mig att kolla situationen igen. Och visst blev Jennifer Falk nedsprungen bakifrån efter 62.57. Det roliga är att det var Filippa Curmark som fällde sin egen målvakt.

Frågan är vad Göteborgsbänken skrek efter – rött kort på Curmark?

4 tankar på “Sillynytt, ny proffskoll och missriktad upprördhet i Göteborg

 1. Tycker det nästan börjar gå för långt med invärvade spelare utifrån som nu i Växjö. Hattrick hade en lista på alla lagen och det var 7- 8 utrikes i nästan varje lag. Växjö hade 9 och nu då 10 utländska spelare ! Djurgården har också 10. Det verkar ju helt sjukt. Finns där inga yngre förmåger i Småland som Växjö kan satsa på. Det kostar väl pengar också. När en sån spelare som Bennison och även Duljan får sitta på bänken är det inte bra. Skulle varit en regel på högst 5 spelare.

  • Växjö vann guld i F19-SM i fjol och har faktiskt låtit de tre 17-åringarna Elma Smajic, Hilda Gahnsby Dahl och Hannah Löfmark samt 18-åringen Agnes Jelander debutera i damallsvenskan i år. Men det går inte att spela med ett juniorlag i damallsvenskan. F19-landslaget hade inte klarat sig kvar i damallsvenskan, utan man måste ha en rutinerad stomme för att hänga med.

  • Ett ständigt dilemma men det finns nog inte så mycket att välja på för klubbarna om de vill hänga kvar i serien. Produkttakten av fullgoda unga svenska spelare är lägre än på flera år. Det visar inte minst kvinnliga ungdomslandslag som hela tiden tappar mark ute i Europa och mot övriga världen.
   Anledningen till det får nog tas i en annan tråd.
   Därför finns det bara en möjlighet kvar och det är att värva bra utländska spelare som i flera fall nöjer sig med den lägsta lönenivån om 14.700 kr/mån.
   Nigeria har t ex åtta spelare i serien och i stort sett alla är viktiga för sina lag.

 2. Typisk reaktion från göteborgsk tränarhåll. Jörgen Ericson tycks lida av hysterisk nervositet, så varför inte låta lagets läkare ge honom något starkt lugnande inför matcherna? För övrigt borde den väl så yvigt spelande Filippa Curmark få en dos av samma medicin så att hon slipper sparka vilt omkring sig mot både motståndarna och sina egna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.