Moralisk final redan i semifinal

Alldeles nyss drog Yvonne Ekroth och Caroline Sjöblom lotterna som avgjorde vilka lag som ställs mot varandra i svenska cupens semifinaler.

Det blir en moralisk final redan på söndag, då tar Häcken emot Rosengård på Bravida arena. Det blir även ett uppstickarmöte på lördag då Umeå tar emot Eskilstuna.

Det är ju delvis den geografiska lottningen som gjort att semifinalerna ser ut som de gör. De båda sydgrupperna var enormt mycket tuffare än de båda norrgrupperna. I sydgrupperna fanns alla lag som slutade topp sex i fjolårets upplaga av damallsvenskan.

Nu är vet inte geografisk lottning i semifinalerna, men om Umeå och Rosengård bytt grupper skulle Malmöklubben med stor sannolikhet ha varit seedad i dagens lottning.

När det gäller tipsen så håller jag Eskilstuna som favoriter med 67–33 mot Umeå. United bör vinna två av tre möten med elitettanlaget.

På Bravida får Häcken gälla som favoriter eftersom Rosengård har veckomatch mot Bayern München. Jag sätter det dock bara till 55–45. Och det skall bli väldigt intressant att se om Häcken vågar spela sitt ultraoffensiva spel även mot ett så starkt motstånd som Rosengård.

På lördag den 3 april, påskafton 13.00:
Umeå IK–Eskilstuna United

På söndag den 4 april, påskdagen klockan 15.30:
BK Häcken–FC Rosengård

Båda matcherna skall sändas på Cmore.

 

13 tankar på “Moralisk final redan i semifinal

 1. Riktigt intressanta matcher bägge två.
  Om Umeå kunde slå Djurgården så kan de slå Eskilstuna.
  Och nu får Rosengård visa att de inte tänker ge bort cupen (eller SM-guldet) till Häcken.

  • Hmm….”ge bort cupen…”? Är det någon som ger bort cupen så är det väl Häcken (eller rättare KGFC) som regerande mästare 2019 (ingen mästare 2020). Eller tänker du dig att cupen alltid rätteligen hör hemma hos Rosengård?

   • Man får väl utgå från att cupen under finalen är i ett slags ingenmansland, mellan de två lagen.

 2. Mötet Häcken-Rosengård (namnen ger mer associationer till trädgårdskultur än till fotboll) ger ominösa s.k. vibbar om den damallsvenska säsongen. Det kan ju bli så att dubbelmötena mellan dessa topplag avgör utgången av ligan. Om Häcken triumferar i semin mot ett Rosengård tilltufsat efter andra CL-matchen mot Bayern München, så har man ett moraliskt övertag på Rosengård. Sådant är inte att förakta…

  • Vi får hoppas att många spelare blommar ut. Rytting Kaneryd har t ex växt rejält. Bra jordmån på Hisingen!

   Men Rosengård är väl inte buskablyga de heller? Törs de hoppas på rabatt? Träd in, Ökvist! Man ser inte Schoughen för alla träben.

 3. ”United bör vinna två av tre möten med elitettanlaget.” Minsann! Hur stor skillnad är det egentligen mellan Umeå och United? De slutade på samma poäng i Damallsvenskan 2020 för drygt fyra månader sedan, men United hade bättre målskillnad och fixade kontraktet på det. Umeå vann nyligen mot Djurgården som placerade sig högre i Damallsvenskan än United. Det kunde lika gärna varit United som varit ”elitettanlaget” istället för Umeå. I december trodde du Johan att Uneå nog skulle bli ett topplag i elitettan. Har det hänt så mycket positivt i United och så mycket negativt i Umeå på några månader att det motiverar dina odds 67 – 33 i Uniteds favör (inte minst efter sågningen av ”Munken” Karlsson) Johan?

  • Jag tror fortsatt att Umeå blir ett topplag i elitettan. Men jag vet också att UIK har ett nästan helt nytt lag.

   De har tappat många av sina bärande spelare från i fjol. Åtta har stannat i damallsvenskan, eller gått till motsvarande nivå utomlands: Therese Simonsson, Wilma Öhman, Eva Nyström, Briana Campos, Tove Enblom, Sanna Kullberg, Fanny Hjelm Rönnlund och Lova Lundin.

   Bland de åtta finns alla som gjorde fler än ett mål i damallsvenskan i fjol.

   Jag tror att UIK har tillräcklig bredd för att ta sig tillbaka. Men jag tror inte att de håller Eskilstunaklass för tillfället.

   Det var en sak att slå ett hårt skadedrabbat Djurgården. Det blir en helt annan med United, även om jag har synpunkter på hur det laget presterat på senare år.

   • Frågan kvarstår – hur stor är skillnaden mellan botten på Damallsvenskan och den förmodade toppen på Elitettan? Jag tror till exempel att åtminstone Hammarby förra säsongen ställt till ordentliga problem för minst två tre lag i botten av Damallsvenskan. Du angav inte vad ”Eskilstunaklass” består av. Och – om du nu fortfarande tror att Umeå kommer att vara ett topplag i Elitettan, så kan väl knappast den spelarförlust du räknar upp ha så avgörande betydelse till Umeås nackdel gentemot United? Lite brutalt, men finns inte det mesta av Uniteds kvalitet längst bak i form av Holmgren och längst fram i form av Kullashi (möjligen Rogic – och apropå Karlsson, när hon lämnar så kanske han lämnar också…)? Jag tycker nog att det snarare är 50/50-chans för Umeå mot United i semin i cupen. Det är ju trots allt en och inte fler matcher och då kan naturligtvis ett lag som Umeå vinna mot ett hyggligt jämbördigt lag som United.

    • Jag tror att skillnaden mellan botten av damallsvenskan och toppen av elitettan är fem–sex bra värvningar, alltså typ ett halvt lag. De nykomlingar som inte gjort den där förstärkningen har åkt ut så det bara visslat om det. Exempelvis IFK Kalmar och IK Uppsala Fotboll.

     Men en seger på tre försök är ju ändå en rätt bra chans. Så jag skulle inte bli förvånad om Umeå vann på lördag.

     • Ser nu att Umeå vann båda fjolårets inbördes möten i serien med 1–0, medan Eskilstuna vann i cupen med samma siffror. I fjol var det alltså United som vann en av tre. Jag kanske satte fel odds ändå…

 4. Umeå har nog tappat för många tongivande spelare, så ditt tips stämmer nog ganska bra.
  Att Umeå slog Djurgården säger nog mest om Djurgården.
  Även fast jag tycker att Eskilstuna har underpresterat ordentligt under tränare Karlsson så tror jag att dom vinner. Ganska enkelt.
  Jag tror dessutom att Häcken kommer att klippa Rosengård.
  Så det blir Häcken-Eskilstuna i final.

 5. Tror också att Eskilstuna kommer att vinna av samma anledning du Franz skriver. Men Eskilstuna måste visa vilja och kunnande.
  Sen vet jag inte riktigt Häcken – Rosengård. Rosengård har ju match på torsdag. Så det lutar åt Häcken tror jag också. Både Olme och Blackstenius gjorde ju fina mål mot Linköping.
  Ja två bra matcher blir det !

 6. Visst handlar det om en moralisk cupfinal mellan de två bästa svenska lagen, men det ”omoraliska” är förstås att Förbundets lottning är så usel så att Häcken och Rosengård får slåss om finalplatsen i semin. Hoppas på bättre planering kommande säsonger – ja, hm, hoppas kan man ju alltid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.