Ilestedt i den stora mittbacks-rockaden?

I går vid 21-tiden gick damallsvenskan på OS-ledighet. Vissa av de tolv deltagande landslagen har redan tagit den långa flygturen till de östra delarna av Asien.

Det svenska laget flyger till Japan på måndag. Gissningsvis har flera av spelarna då fått nya klubbadresser. I dag kommer uppgifter om att Amanda Ilestedt är på väg tiill PSG. Det är Romain Balland, en av Frankrikes mest insatta damfotbollsjournalister, som skriver det på twitter.

Balland brukar ha koll, och det är en rimlig övergång. För PSG har en ledig plats i mittförsvaret sedan Barcelona i går kontrakterat den tidigare PSG-lagkaptenen Irene Paredes. För Barca var det en logisk värvning, då de regerande Champions Leaguemästarinnorna har varit tunna på mittbacksplats.

När mittbacken Andrea Pereira var avstängd i finalen var det ju mittfältaren Patri Guijarro som gick ner i mittförsvaret. Man hade bara två tillräckligt bra mittbackar i truppen. Med Paredes har man nu tre högklassiga mittbackar.

Vi får se om uppgifterna kring Ilestedt stämmer. Klart är att hon kommer att lämna Bayern München, samt att hon ersätts av Rosengårds mittbacksstjärna Glodis Perla Viggosdottir. Isländskan har skrivit ett treårskontrakt med det tyska guldlaget.

För Rosengård är det ett riktigt tungt tapp. Viggosdottir har varit en av damallsvenskans allra bästa spelare under de första tolv omgångarna. Hon är en stor anledning till att ledarlaget bara har släppt in två mål.

Viggosdottir avtackades för övrigt av Rosengård inför 5–0-segern mot Växjö i går. Då avtackades även Anna Anvegård och Nathalie Björn. Gissningsvis är Bianca Schmidt värvad som Björns ersättare. Spontant känns det som en försämring. Schmidt har i och för sig en bättre meritlista än Björn. Men det känns som att tyskan är på nedgång, medan Björn bara blir bättre och bättre.

Björn och Anvegård har placerats i Everton, vilket jag hoppas är fel. För att jag tycker att det på många sätt är ett nedbyte. WSL är ju en bättre liga än damallsvenskan. Men jag bedömer nog att Rosengård är ett något bättre lag än Everton, plus att FCR skall spela i Champions League, medan den engelska ligafemman är ganska långt ifrån UWCL.

I den upplagan av WSL som nyligen har avslutats var Everton exempelvis hela 16 poäng ifrån en Champions Leagueplats.

Anvegårds ersättare i Rosengård tycks bli Loreta Kullashi. Rosengård har ju haft för vana att plocka de bästa spelarna från Eskilstuna, så det känns ju rimligt att man även köper Kullashi.

Kullashi skulle vara en väldigt bra värvning av Rosengård. Däremot är det ett otroligt tufft tapp för Eskilstuna. United har avslutat våren med att vinna fyra raka matcher, mycket beroende på fina individuella prestationer. Nu är man bara en poäng ifrån medaljplats, och två poäng ifrån Champions Leagueplats. Om man tappar Kullashi minskar chansen betydligt för laget att hänga med i toppen även till hösten.

Det finns anledning att återkomma till den där medaljkampen framöver. Jag var i Vittsjö och kollade in 0–0-derbyt mot Kristianstad i onsdags. Just Vittsjö är ett lag som är med i den där medaljstriden, och som ser spännande ut inför hösten. Då har man ju tillgång till trion Tove Almqvist, Michelle de Jongh och Julia Tunturi.

I går kikade jag om vartannat på Sportbladet Play på de två matcher som spelades. Den som var jämnast, och därmed ganska snabbt blev intressantast var ju den i Örebro mellan Kif och Hammarby. Där var det länge tonåringarna som spelade huvudroller. I Örebro hade 03:orna Cecilia Ran Runarsdottir och Anna Sandberg framträdande roller, och i Bajen visade jämngamla Matilda Vinberg hög klass.

På slutet var det dock Emilia Larsson som stal showen. Hon avgjorde en ganska jämn match med en läcker frispark till 3–2. Jag gillar det jag såg av Örebro. Stundtals spelar de väldigt tajt och disciplinerat försvarsspel. Men när de får chansen är de bra på att hålla i bollen.

I går trodde jag länge att Kif skulle få med sig alla tre poängen. Men Hammarby var det något bättre laget, och visade även mental styrka när man vände 1–2 till 3–2-seger. Det var trots allt rimligt att Bajen vann, för de skulle ha haft en straff i 31:a minuten i 1–1-läge. Då missade alla fyra domarna att Berglind Rós Ágústsdóttir stoppade bollen med utsträckt arm. Tyvärr tycker jag att huvuddomaren Sara Wiinikka ofta är väldigt långt ifrån situationerna, vilket gör att hon då och då gör grova misstag.

För Hammarby innebär segern att laget ligger fin trea under OS-uppehållet. Det blir en utmaning under hösten att behålla de lilla silvermedaljerna på söder.

Jag slutar där jag började, med OS-koppling. I onsdags meddelade dubbla OS-bronsmedaljören Diana Matheson att karriären är över.

Den nu 37-åriga mittfältaren gjorde för övrigt segermålet mot Frankrike i bronsmatchen i London 2012, och blev därmed matchvinnare när Kanada tog sin första riktigt stora fotbollsmedalj. Fyra år senare var hon återigen med när Kanada tog sitt andra raka OS-brons.

I år kom hon inte med i Kanadas OS-trupp, och nu avslutar hon alltså sin karriär.

16 tankar på “Ilestedt i den stora mittbacks-rockaden?

 1. Örebros backlinje innan Janogy gör första är inte bra. Alla fyra i någon slags linje, ingen av dem hotar Vinberg som därför enkelt kan välja var och när hon spelar fram.

  • Tänkte exakt samma sak när jag såg det! Dessutom väldigt underligt agerande att inte en enda av backarna följer med Janogy i hennes löpning.

 2. ”Björn och Anvegård har placerats i Everton, vilket jag hoppas är fel. För att jag tycker att det på många sätt är ett nedbyte”

  Det er meget forsimplet udtrykt vedrørende transfers. Der er spillestil /træner filosofi, spiller position, niveau på modstander/ liga, kvalitet i træningsfaciliteter / fysio og modning ved landeskifte som vægtes højere end du tror.
  Og så husker jeg desværre den samme kommentar vedrørende Emma Koivisto skifte til Brighton.
  Brighton nollede jo Manchester City i slutningen 2020- noget som Göteborg ikke kunne?
  Og det vel at mærke det Göteborg som allerede var på vej til det nuværende Häcken, som var alternativet.

  • Everton har Chelsea, Man City, Man United, Arsenal i ligan. Med ytterligare någon uppstickare i WSL blir det iallafall tio matcher mot kvalitetsmotstånd nästa säsong. Rosengård har Champions League visst, men som bloggaren själv varit inne på är det inte säkert att de når till det attraktiva gruppspelet med sex matcher. Der kanske bara blir två ynka kvalmatcher.

 3. Apropå det s.k. nedbyte som många tycker att Anvegård gör när hon ansluter till Everton. Jag är inte mannen att försöka reda ut eller rättare sagt gissa orsakerna till att hon går till detta engelska icke-topplag. Kanske är det en längtan efter lite utlandserfarenhet, att få inandas en annan fotbollsatmosfär i fotbollens klassiska hemland. Spontant kändes det ändå som om hon hade bytt tillbaka från Rosengård till Växjö…

  • Visst, Rosengård kan ha mer kvalitet och bättre träningsmiljö för tillfället.
   Någonstans går väl ändå gränsen för hur mycket nedbyte man kan tycka att det är. ”Som om hon hade bytt tillbaka från Rosengård till Växjö”, jo, jo.

 4. Tycker tvärtom att det känns lite häftigt om de hamnar i Everton, det är en klubb som verkligen verkar satsa på damlaget men där konkurrensen ännu inte är så mördande att de kommer riskera att hamna i frysboxen.

  Det är givetvis häftigt när spelare som Rolfö hamnar i Barcelona men som bloggaren själv konstaterat så kommer det bli mycket bänknötande där om inget oförutsett händer. Tänker också på att talanger som söker sig till Damallsvenskan fortfarande verkar föredra lag som Linköping trots att Häcken och Rosengård har mer pengar, bättre förutsättningar (?) och bättre spelartrupper.

  Bra träningar i all ära men det är genom att spela matcher som talanger tar de stora stegen, Emilia Larsson som nu är Hammarbys härförare och stora profil utvecklades mest i Elitettan trots att hon innan dess ingick i LFC:s organisation under perioden när vi hade en stjärnfylld trupp.

  • Håller med om att det kan vara ett utmärkt drag att gå till Everton i stället för PSG:s U19 (eller liknande). Att Emilias utveckling gynnades av omstart i först Norrköping och sedan Hammarby i lägre divisioner är också en klok slutsats – men Hammarbys ”härförare och stora profil” är naturligtvis Madde och ingen annan!

 5. Ni glömmer det viktigaste – pengar!
  Damfotboll har blivit big business – för spelare (bra!) och för agenter (mindre bra!).
  Ett svenskt agentföretag drar in stora summor på svenska spelare. Vart spelarna hamnar är inte det viktigaste, om spelaren kommer till ”rätt klubb” för hennes utveckling o s v.
  Money Talks!
  Företaget tar också betalt i båda ändarna – från klubben och dessutom från spelaren.
  Förvisso inget olagligt men affärsetiken ifrågasätts.

  Fler spelare än Kullashi ryktas lämna Eskilstuna inom kort.
  Enligt Norrköpings Tidningar har tränaren Magnus Karlsson desstom erbjudits jobb i IFK Norrköping.

  Håller med redaktören: Sara Wiinikka är INTE bra. Många missar och stor osäkerhet.

  Till sist: Skäms på de två som refererade Eskilstuna-AIK för Sportbladet! Två stora supportrar till det gul-svarta laget, vilket hördes å det grövsta! Det blev komiskt.
  Även om ni håller på AIK – försök att vara lite mer objektiva nästa gång.

 6. …och nu är Häcken och Rosengård på jakt efter Hammarbys stjärna Emilia Larsson. Undrar hur mycket pengar eller chanser till bättre utvecklingsmöjligheter som kan locka henne från huvudstaden. Emilia är en mycket stor och hängiven ”Bajenpatriot” alltsedan barnsben.

 7. Ja, så gick då Kullashi till Rosengård som väntat. Det gäller tydligen att smöra litet extra: ”…en av Europas största klubbar….” Hallå Kullashi – har du hört om Tyskland, Spanien, Frankrike och England? och ”…gå långt i Champions League” Är det att bli utslagen senast i kvartsfinalen? Ändå begripligt att Kullashi rör på sig, särskilt som United nu fått ett lyft i serien. Hon har dragit runt klubben länge nog….

  • Hallå! Har du läst något pressmeddelande tidigare? De brukar sällan innehålla citat där den värvade spelaren recenserar sitt nya klubb som ett brödgäng internationellt.

   • Självklart inte. Däremot brukar de flesta spelare nöja sig med ”nästa steg i min utveckling…” och liknande klyschor. Men du tycker kanske Kullashi hade täckning för sitt smörande? Och ja – jag har gissningsvis läst lika många pressmeddelanden och liknande som du GC

 8. Detta har inget med ovanstående diskussion att göra, men är ändå värt att notera, eftersom f.d. allsvenska lag är involverade. Och alla följer nog inte Elitettan så noggrant… Iallafall så är det några resultat från helgens omgång i näst högsta ligan som sticker ut. Mallbackens IF drog ner till Östergötland och mötte IFK Norrköpings damer. Det blev ingen angenäm resa för värmländskorna, som alldeles i början av matchen fick målvakten utvisad. Därefter fick MIF en straff emot sig (”det var ingen straff”, erkände IFK-spelaren som enligt egen utsago råkade snubba över motståndaren) och 2-0 kom som ett obehagligt brev på posten för MIF, som ändå hann reducera före slutsignalen. Ändå 2-1 och tre högst värdefulla ”pinnar” för debutanten Norrköping.

  Två andra matcher slutade med ännu mer oväntade resultat: Lidköping höll nollan mot Umeå och vann med 3-0(!!), medan hittills så ojämna Jitex Mölndal lyckades snuva megafavoriten Uppsala på alla poängen. 2-1 till Jitex, som i det föregående mötet med Mallbacken kördes över med hela 7-1. Lite av uppochnervända världen i Elitettans sista omgång före uppehållet, alltså. Kan säkert bli en intressant höst att följa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.