Sundhage har också brister

Pia Sundhage

Pia Sundhage

För att undvika missförstånd vill jag direkt slå fast att jag är en stor beundrare av Pia Sundhage. Hon är en fantastisk människa, och en stor fotbollstränare.

Hon är alltid tillmötesgående när man träffar henne. Och att hon mitt under OS ställde upp och chattade på http://www.bt.se i en timma och 32 minuter är helt makalöst. Har du förresten missat chatten finns den här.

Jag skulle gärna alltså se att Sundhage tar över vårt landslag nu efter OS. Och jag hoppas verkligen att hon snart blir den första kvinnan att träna ett herrlag på elitnivå.

Men. Skulle det mot förmodan vara hon som är vår nästa förbundskapten innebär det inte automatiskt att Sverige blir världsettor. Inte ens nära.

Sundhage är en inspiratör och glädjespridare. Och hon har gedigna kunskaper i ämnet fotboll. Men hon kan inte trolla. Och hon tar inte alltid ut det allra bästa laget, eller truppen.

Sverige kommer inte att börja spela kortpassningsfotboll á la Japan bara för att vi får ny förbundskapten.
Minns att vi tog VM-brons i fjol på hårt arbete, en stark defensiv – och vassa kontringar. Den som tar över efter Thomas Dennerby gör förstås bäst i att bygga sitt spel kring de styrkor som finns i vårt landslag. Alltså stabilitet och kontringsspel.

Kollar vi på Sundhages jobb i USA är det inte på något sätt jämförbart med hur det skulle bli i Sverige. USA har en hel hög duktiga spelare i varenda åldersgrupp. De skulle säkert kunna sätta ihop fem–sex landslag som skulle kunna konkurrera om medaljer i OS.

Sverige har vissa åldersgrupper där inte en enda spelare håller på internationell nivå. Stor skillnad.

I USA har Sundhage kunnat handplocka spelare efter sin fotbollsfilosofi. I Sverige skulle hon i mycket större utsträckning få välja spelsätt efter spelarmaterialet.

Och trots att USA i morgon gör sin tredje raka stora mästerskapsfinal under Pia Sundhage så gör även hon misstag. Och omdiskuterade laguttagningar.
Det finns rätt många experter i USA som exempelvis inte håller med Sundhage om att den fyrbackslinje hon spelar med i OS är den bästa.

Och i OS nu har hon chansat med en extremt offensiv trupp. Den chansningen höll på att fälla laget i semifinalen.
För sedan truppens enda defensiva mittfältare, Shannon Boxx, fick problem med ena baklåret har USA:s lag blivit framtungt. Eller skall jag i stället säga att det är för offensivt balaserat, med hela sju spelare som är mer offensiva än defensiva.

I Boxx frånvaro spelar Carli Lloyd och Lauren Cheney på centralt mittfält. Båda är i första hand offensiva. Och ingen av dem lyckades få tag på Christine Sinclair i den farliga ytan mellan backlinje och mittfält senast.

Att USA dessutom har en omskolad forward i Kelley O’Hara som vänsterback utnyttjade också Kanada framgångsrikt. O’Hara brukar ju oftast mest få anfalla. Hon har sällan satts på svåra defensiva prov. Och när Kanada började ställa svåra frågor – då ställdes O’Hara svarslös flera gånger.

Offensivt bytte Sundhage spelsystem till 4-2-3-1 med Abby Wambach som ensam forward efter fjolårets VM. Trots att Alex Morgan var bättre än Wambach hela vintern så krävdes det en hel hög stormatcher från ”Baby Horse” – som hon kallas – innan hon fick sin välförtjänta startplats. Det var ju först i samband med Algarve Cup som Sundhage ändrade tillbaka till 4-4-2, och gav plats för både Morgan och Wambach.

Men trots att USA troligen får spela med sin framtunga uppställning även i torsdagens final så tror jag att de vinner. De vinner trots att Japan nu har sett var svagheterna finns.
Jag tror på Sundhages lag som guldmedaljörer eftersom offensiven är så stark att den kompenserar de defensiva bristerna.

2 thoughts on “Sundhage har också brister

 1. Jag var på plats vid VM i Tyskland förra året när vi slog USA med 2-1, hade Dennerby vågat satsa ungt och offensivt under OS hade de kanske varit vi som spelat om OS-medaljerna i morgon. Lätt att vara efterklok med exempelvis borde Göransson, Asslani, Jakobsson o Almgren alla varit i startelvan mot Kanada för att under en hel mtach pröva ett tydligt alternativ till den etablerade startelva som oftast underpresterar. Ta inte illa upp, men om vi bortser från matchen mot Sydafrika (som kanske ungdomslaget vunnit med 10-0), så producerade trion Dahlkvist-Seger-Schelin inte ett enda mål !!! Med förhoppning om ett ungt och offensivt landslag redan vid första landskampen senare i höst. Heja Sverige !!

  • Det är intressanta synpunkter. Men jag håller inte med om så många av dem.

   För att kunna spela offensiv fotboll måste man ha bollen. Det behövs alltså ett antal defensivt skickliga spelare i startelvan som vinner boll för att de offensiva skall kunna lyckas. Alla internationella topplag, både herrar och damer, måste ha minst fyra rejält defensiva spelare på planen. Och övriga sex måste hjälpa till. Offensiv kan vinna enstaka matcher. Defensiv vinner serier och mästerskap.

   Jag var också på plats vid den högst tursamma segern mot USA i VM i fjol. Sådan tur som vi hade i den matchen har man väl typ en gång på 100. Men bortsett från turen så vann vi den matchen på ett fantastiskt försvarsspel i första halvlek. Så långt orkade vi sätta hög press på ett fantastiskt bra sätt.
   Efter det har vi försökt den taktiken mot USA ett par gånger till. Men den är inte så gångbar sedan Pia Sundhage började spela med Alex Morgan i startelvan.

   När det gäller kritiken mot trion Dahlkvist-Seger-Schelin så tycker jag att Schelin har fått för mycket skit efter OS. Hon skapade trots allt ett par målchanser per match på egen hand, trots att hon under långa perioder lämnades helt ensam. Hon var inte i VM-form. Men hon var inte heller usel. Däremot förväntade jag mig mycket mer i offensiven av Dahlkvist och Seger.

   Ungdom används ofta som någon positivt, men det är inget man vinner mästerskap på. Jag hade gärna sett mer speltid för Göransson. Men förstår i stora drag varför Dennerby matchade sitt lag som han gjorde. Och Almgren är trots allt jämngammal med Seger, och Dahlkvist är 25. Det är inte gammalt inom internationell fotboll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.