I dag dominerar Expressen, kan damfotboll.com kontra?

Expressen kliver in och dominerar nyhetsflödet om landslaget i dag. Tre bra texter har de lagt ut under eftermiddagen. Det är nyheter av ett slag där jag helst hade sett att damfotboll.com varit totaldominant.

Expressens Mats Bråstedt har varit på Bosön i dag. Med sig hem fick han tre bra texter:

1) Sofia Jakobsson berättar om sin situation, på ett lite mer utförligt sätt än vad hon gjorde i SVD nyligen.

2) Pia Sundhage svarar på fler intressanta frågor. Bland annat om de spelare som inte är med på Bosön, exempelvis skadade Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Men Sundhage svarar även på kritiken från flera klubbar om att det är för många landslagsläger, samt berättar att lägret i La Manga är flyttat till Bosön.

3) En separat artikel där Sundhage säger att hon inte räknar med att Hedvig Lindahl blir spelklar till EM.

Inget av det här har jag läst på den sida som borde haft nyheterna, den som jobbar heltid med att bevaka svensk damfotboll – damfotboll.com.
Eller jo, det har stått om Jakobsson, men då citerades Svenska Dagbladet. Det var alltså ingen egen nyhetsartikel.

Jag tycker att det är synd att inte damfotboll.com jobbar mer nyhetsorienterat. För det skulle öka pulsen inom sporten.
Nu är i stället bloggen Spelare 12 oftast först med nyheter kring övergångar, samt med  resultat- och målrapportering från våra utlandsproffs. I den senare kategorien oftast i konkurrens med den här bloggen.

För tillfället är känslan att damfotboll.com gör minsta möjliga arbete när det gäller nyheter. Resultatet blir därför ofta slarvigt, och inte speciellt bra.
Två exempel är när Josefine Öqvist presenterades som nyförvärv i Kristianstad. Då hade vår bästa damfotbollshemsida inte ett enda pratminus med huvudpersonen. Det är inte ok.
Och när uppgifterna kom om att Yoreli Rincon skulle vara på väg till Malmö stod det så här:

”LdB FC Malmö blir nästa klubb för 19-åriga mittfältaren Yoreli Rincón erfar damfotboll.com sent på fredagen.”

Strax innan hade både Spelare 12 och jag haft nyheten på våra bloggar. Vi uppgav våra källor. Varför kunde inte damfotboll.com avslöja sina?

Som jag ser det står damfotboll.com för tillfället för nära spelare, klubbar och förbund. Titta på de här rubrikerna:

Ann-Helénrubrik Biggerubrik TrotjänarrubrikAlla tre rubrikerna markerar närhet till huvudpersonerna. En närhet som gör mig skeptisk, för personligen är jag inte ”Bigge” med Birger Jacobsson, inte Ann-Helén med Ann-Helén Grahm och inte heller Therese med någon Kristianstadsspelare.

Som jag ser det är det bara några få personer i Damfotbollssverige som är såpass kända att riksmedia kan använda deras för- eller smeknamn i rubriker. Jag skulle egentligen säga att det stannar vid Pia och Lotta.
Möjligen att damfotboll.com också skulle kunna komma undan med smeknamn som Kosse, Thunis, Landis och Dala – men jag ser helst att de står över.

För även om läsarna vill komma nära sina idoler, så handlar det inte om att göra det på det här sättet. Med för stort användande av för- och smeknamn riskerar man tvärtom att stänga ute de som inte vet vilka Bigge och Ann-Helén är.

Nu har jag varit rejält kritisk mot damfotboll.com. Men det är med förhoppningen att det skall kunna leda till förbättring.
Och allt är inte dåligt, för de gör ju också en hel del bra grejer. Jag blev exempelvis glad när jag läste den här artikeln om Malin Diaz klubbval. Där ställs de intressanta frågorna, och Diaz får gott om utrymme att svara.

Får man hoppas på liknande texter om exempelvis Sara Thunebro, Madelaine Edlund och varför inte med Josefine Öqvist?

4 tankar på “I dag dominerar Expressen, kan damfotboll.com kontra?

 1. Man kan inte jämföra äpplen och päron. EXPRESSEN har en årlig omsättning på drygt 1,4 miljarder kronor, damfotboll.com har troligtvis inte ens 1/1000 del. Medan deras reportrar kör ut på arbetstid till Bosön och blir bra betalt för det, jobbar de allra flesta skribenter på damfotboll.com helt gratis och ideellt.
  Ändå är det damfotboll.com som står för kontinuiteten i rapporteringen om damfotboll i Sverige. När EM i Sverige är över den 29:e juli lär mainstreammedia dra ned sin rapportering om damfotbollen gradvis tills den nästan kommer att försvinna igen.
  Bra att det finns en del bloggar nu som din, spelare12 och inte minst dandals utmärkta samling av damallsvenska länkar som nästan varje kväll fyller våra mailboxar.
  Men jag är säker på att damfotboll.com kommer att skriva om Elitettan och vad som händer med Hammarby, AIK och Djurgården medan mainstreammedia inte kommer att bry sig ett dugg om detta.
  Håller med om att allt kan bli bättre. Det lär det bli också. Men man kan inte mäta sig med Bonniersfärens stora tidningar, det kan inte ens Borås Tidning.

  • Det är förstås så att Expressen krossar damfotboll.com – om de vill. Och jag är också övertygad om att damfotboll.com kommer att stå för kontinuiteten när det gäller bevakning av damfotboll framöver.

   För att förtydliga, så tycker jag att damfotboll.com är en väldigt viktig sida.

   Men flera av de här frågorna Bråstedt ställde hade gått att ställa via telefon.

   Och jag vet att det går – utan att det krävs större resurser – att göra damfotboll.com betydligt mer intressant. Min känsla är att damfotboll.com ofta ryggar inför att ta tag i känsliga frågor. Resultatet blir att artiklarna och rubrikerna blir ganska platta, och att sidan saknar spänst. Det är väldigt sällan man blir överraskad när man klickar in på damfotboll.com – det jag tycker är väldigt synd.

   • Och vi har samma situation i landet. Rikstidning en gång om året chchto ute att skriva om damfotboll och är glad, och många av de mindre mediebevakningen av dagen … och vad är poängen

 2. Pingback: Årets händelser 2013 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.