Bra statistik, men inte pålitlig

För ett tag sedan klagade jag i två raka inlägg (här och här) på den officiella statistiken i damallsvenskan.

Min kritik i första inlägget gällde det mål (1–0-målet i matchen Tyresö–Linköping) som Christen Press antingen skall stå som målskytt eller passningsläggare till – men där amerikanskan fortfarande inte fått någon poäng.
Vi som sett alla repriser vet ju att Press skott tog i ribban, och studsande innanför mållinjen. Alltså borde det vara hennes mål. Men om domarna vidhåller att de inte bedömde att bollen var inne så skall Press åtminstone ha en assist – då Kirsten van de Ven ju slog in returen.

Min andra kritik gällde ett assist i matchen Sunnanå–Göteborg (0–2-målet) som Anita Asante absolut borde bokföras för.

Innan jag fortsätter kritisera statistiken vill jag dock poängtera att vi i Sverige ligger väldigt långt framme när det gäller statistik och rapportering kring damfotbollen.

Damfakta.se och livescore på svenskfotboll.se är utmärkta verktyg, där man snabbt kan följa utvecklingen i våra två högsta serier. Vad jag vet finns det knappt någon motsvarighet i något annat land. Och om det gör det så välkomnar jag länkar till de statistikverktygen.

Eller ja, två bra direktrapporteringar känner jag till. Dels Uefas utmärkta för Womens Champions League, dels tyska liveticker för Frauen-Bundesliga. Men i England, Frankrike eller Norge hittar jag inte någon lika utförlig direktrapportering som den svenska. Inte i USA heller.

I Sverige har vi alltså även bra rapportering från våra andradivision – och det är väl unikt? Så för ambitionen utdelas en guldstjärna.

Däremot är tyvärr trovärdigheten i rapporteringen högst tveksam. I går var jag säker på att jag såg Jenny Hjolman spela fram Emmelie Konradsson till Umeås 1–1-mål mot Jitex. Assisten står dock på Elin Landström – som var den som gav Hjolman bollen.

När jag dessutom nu ser det här klippet med matchens höjdpunkter så känns det väldigt tveksamt att Sofia Skog kan få assist till Annica Sjölund:s 1–0-mål. Frågan är om Skog ens rör bollen i situationen. Och även om hon har någon lättare touch så är det definitivt inte hon som lägger fram bollen till Sjölund. Det ser ut att vara Umeås Alexandra Nilsson som inte får någon kraft i sin rensning.

En annan sak. Flera gånger under året – även i herrarnas allsvenska – har jag sett hur målvakter räddar skott eller frilägen så att bollen går ut till hörna. På livescore på svenskfotboll.se bokförs dock bara en hörna. Inte något avslut.

I halvtid på en damallsvensk match i Borås 2011 frågade jag de som skötte statistiken hur det kom sig att gästerna bara hade bokförts för ett avslut mot mål. Jag hade ju sett hur Dalsjöfors kanadensiska målvakt Erin McLeod hade gjort fyra–fem räddningar – några av dem riktigt spektakulära.

Svaret jag fick var att målvakten räddade bollen till hörna så skulle man bara fylla i hörna, och inte något avslut.
Det verkar vara fler statistiker som jobbar efter samma högst tveksamma linje. Följden av det blir ju bland annat att målvakterna bokförs för en klart mycket lägre räddningsprocent än vad de borde ha.

Man kan tycka att det inte är relevant vem som gör mål, vem som spelar fram, vem som räddar ett skott eller vem som skjuter. Och visst, det är hur många mål de olika lagen gör som är den enda riktigt relevanta statistiken.

Men har vi ändå detaljerad statistik från matcherna bör den vara så korrekt som möjligt. Och vinnare av skytteligor och assistligor är dessutom något som olika spelbolag erbjuder spel på. Om de ligorna då avgörs på högst godtyckliga – för att inte säga helt felaktiga – grunder så är det förstås riktigt illa för damfotbollen.

Jag är ingen spelare och har inte koll på exakt vad man kan satsa pengar på kring damallsvenskan. Men ju mer som är spelbart, desto bättre för intresset kring serien.

Och vinnare av skytteligan lär man ju definitivt kunna spela på. Därmed kan det där målet som Christen Press har gjort, men inte är bokförd för, kunna kosta någon ganska stora pengar framåt senhösten.

Jag hoppas verkligen att det finns klara riktlinjer för hur man skall gå till väga för att rapportera målskytt och passningsläggare så korrekt som möjligt. Samt att det finns möjlighet att korrigera fel när man ser sådana i efterhand.

Apropå det så hoppas jag att vi snart får se målkavalkader från damallsvenskans åttonde och nionde omgångar – på samma sätt som EFD tog fram från seriens sjätte och sjunde.

4 thoughts on “Bra statistik, men inte pålitlig

 1. Instämmer till fullo i det mesta.
  Har, precis som du, suttit och sett matcher och sedan sett statistiken och tänkt ”det här stämmer inte”.

  Mest intressant är dock att se hur de bokför just avslut på mål. Jag upplever att hemmalagen (som är de som fixar statistiken) ofta har betydligt fler chanser än jag bokfört, och att bortalaget har färre.
  Minns framför allt 2010 när Hammarby spelade i damallsvenskan och hade rysligt svårt att göra mål. På varje presskonferens efter matcherna satt tränaren (som jag kände sedan tidigare) och pratade om att det inte fanns någon anledning till oro, då laget skapade 10-15 avslut på mål varje match, det gällde bara att de hade bättre kyla i avslutsläget och blabal. Och där satt jag och hmmade och tänkte ”men nu hade ju bara tre avslut på mål, och knappt ens det”.

  • Det här med att man gärna ger sitt eget lag några extra avslut, medan man är väldigt hård mot motståndarna är inget som de egna målvakterna tycker om. De framstår ju som sämre än motståndarnas, eftersom de får väldigt låg räddningsprocent.

   Det finns inget att vinna på att fuska med skotten. Tvärtom riskerar man bara lura sitt eget lag som framstår som bättre än det är.

 2. Kan bara hålla med, särskilt assist kan man egentligen ta bort då det verkar helt godtyckligt vad som räknas och inte. Ett utmärkt exempel är LFC:s hemmamatch mot Vittsjö där Pernille Harder visserligen inte gjorde mål men däremot spelade fram till minst 2 av de 3 målen (det jag är osäker på är det mål som gjordes på en målvaktsretur på ett skott av Harder vilket enligt mig borde räknas också) men i statistiken fick hon ‘bara’ en assist.

  Annars har du ju helt rätt på Press mål mot LFC, det var 100 % tydligt att bollen var över linjen och det är faktiskt rätt slappt av ansvariga att inte fixa till det för i slutändan kan det ha stor betydelse för den enskilda spelaren. Det faktum att hon inte ens fick en ass på van det Vens ‘mål’ är en mer märkligt.

  • På stenåldern var jag matchsekreterare i herrallsvenskan. Då skulle man ge assist om det blev mål på målvaktsretur. Tycker att det fortfarande borde vara så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.