Riggad lottning, VM:s bästa målvakt och lite till

Då är man tillbaka hemma på svensk mark. Gårdagen var ett 18-timmarsdygn som jag bland annat spenderade i en tom utrikesterminal i Boston och med midnattssol på Island.

I dag hade jag tänkt hålla mig vaken för att anpassa mig till svensk tid. Det har väl gått så där. Den lunchlur jag tänkt skulle vara en timme blev fem…

Det om det. Sedan förra inlägget har vi fått fyra nya kvartsfinallag. Det enda som inte följer mitt tips är Kina, som slog ut Kamerun. Jag såg de 60 första minuterna av den matchen och kan väl bara konstatera att det var den organiserade defensivens seger över anfallsspelet. Jag tycker fortfarande att det fanns större och roligare fotbollskvaliteter i skrällgänget Kamerun, men de föll på bristande försvarsspel. Kina har varit stabilt. Man har ett hårt arbetande kollektiv samt en av VM:s bästa målvakter, Potsdamfyndet Wang Fei.

Kina har imponerat och visat sig starkare än jag trodde på förhand. Fast det är inte roligt att läsa att de verkar rucka på reglerna. Det är tv-reportern på Fox Julie Stewart-Binks som noterade hur avstängde coachen Hao Wei såg ut att coacha laget från läktaren. Jag såg också ett klipp på hur assisterande tränaren fick telefon, tolkade det som att det var precis innan halvtidsvilan. Tråkigt.

När jag nu har bänkat mig i tv-soffan för nattens matcher finns fortfarande hoppet om svenskt OS-spel. Fast överlever det natten? Vi måste alltså hoppas på England mot Norge.

Jag tror på norskorna mot ett England som har kvaliteter, men som inte riktigt fått bitarna att falla på plats hittills i VM.

Vinnaren i det heleuropeiska mötet ställs mot Kanada i kvartsfinalen. Jag berättade ju häromdagen om att VM-lottningen var tillrättalagd för Kanadas skull. I morse hakade Olof Lundh på min grej i Fotbollsmorgon. Det väckte känslor i Norge, mest för att Lundh uttryckte sig oklart. Det är ju inte för Norges skull som lottningen riggades.

Norskorna har ju bara haft lyckan att hamna i samma del av lottningsträdet som Kanada, något som gör att man får en bra väg till final – om man vinner i dag. Dock är det ju alltså Kanada som har fördelarna. Kanada får ju en mer vilodag än Norge/England. De senare skall dessutom resa tre tidszoner till Vancouver för matchen, medan Kanada redan är där.

I övrigt är både eftersnacket till Sveriges uttåg och diskussionen kring Pia Sundhage:s framtid hyperintressanta ämnen. Den senare pågår bland annat här på bloggen i kommentatorsfältet till mitt förra inlägg.
Eftersom Norge–England är igång hinner jag inte fördjupa mig i det här just nu. Men jag lovar att återkomma. Dagens debatt i media mellan Sundhage och EFD:s Linda Wijkström är ju värd att kommentera.

Innan jag sätter punkt här tänkte jag rekommendera ett läsvärt blogginlägg om läget i svensk damfotboll skrivet av Lisa Ek. Hon reagerade på den här krönikan från Simon Bank.

4 tankar på “Riggad lottning, VM:s bästa målvakt och lite till

  1. Tycker mest det bli olustigt när en amerikansk reporter spekulerar i vad USA:s kommande kvartsfinalmotståndare EVENTUELLT ska ha gjort sig skyldiga till. Det vore mer klädsamt om man ägnade sig åt det sportsliga istället för att försöka skaffa sig fördelar genom att sprida skit om motståndarna (för det är det ju om man inte har otvetydiga bevis mot Hao Wei). Kina-USA blir ju en match på fler plan än det sportsliga känns det som. Kan för övrigt tillägga att jag anser att Wei inte borde blivit utvisad mot Nya Zeeland, han höll sig inom tillåtet område och sökte inte upp motståndarspelaren utan det var tvärtom denne som rörde sig mot honom.

    Kina har imponerat stort hittills i VM trots sin unga trupp och det är framförallt förvånande hur bra de varit defensivt på fasta situationer även mot längre och starkare motståndare. Målvakten Wang Fei har förstås varit en nyckel där då hon vågar gå ut och allt som oftast gjort det bra. Nyckeln för att Kina ska ha chansen mot USA är att de fortsätter vara fokuserade i försvarsspelet och börjar sätta lägena de skapar offensivt. Kina skapade 3-4 bra lägen mot Kamerun som kunde varit mål och nu höll de på att ställa till det genom att vara så ineffektiva.

    Jag hoppas också att man kan hitta en domare från ett ‘neutralt’ land för Kina har haft en del märkliga domslut mot sig (även om man fick en felaktig straff mot Nya Zeeland) då det vore trist om domaren inte skulle palla inför den amerikanska ‘hemmapubliken’. Har tyvärr noterat att de svenska TV-kommentatorerna ständigt kritiserar Kina för att de drar ner matchtempot när de tar ledningen, detta blir helt fel då jag nu hört dom hylla England för exakt samma beteende mot Norge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.