Dags för Sundhage att kliva åt sidan

Hjärnan hade rätt, det där som malde i bakhuvudet var inget att lyssna på. Sverige är utslaget ur VM – och det med besked.

Tyskland var bättre på allt och tog sin största mästerskapsseger mot Sverige någonsin. Jag har inte orkat gå igenom arkiven, men kan det var väl även Sveriges största mästerskapsförlust alla kategorier?

I min kommentar till morgondagens e-tidning ifrågasätter jag om Pia Sundhage skall fortsätta som förbundskapten. Sundhage har valt vägen – men den har inte lett laget till målet.

Tvärtom är det här ett av Sveriges två sämsta VM någonsin – kanske det allra sämsta. Det är andra gången vi kommer trea i gruppen och andra gången vi inte spelar kvartsfinal. Första gången var 2007  – då laget ut i gruppspelet. Men då vann vi en match, och även då var vi bland de 16 bästa. Det var ju bara med 16 lag då.

Det mesta talar dessutom för att vi för första gången någonsin missar en OS-turnering. Det finns ju ett litet hopp, men känslan är väl att Frankrike och ytterligare en europeisk nation (utöver England) kommer att ta sig till kvartsfinal.

Sedan slutsignalen har jag varit nere i den mixade zonen och lyssnat på en mängd spelare och ledare. Jag frågade Anja Mittag hur det kändes att avsluta kompisen Therese Sjögran:s karriär. Hon gillade inte riktigt den frågan, utan sa:

”Det var inte jag – det var hela det tyska laget. Det var lite Sveriges fel, hade de spelat bättre i gruppspelet hade de inte behövt möta oss nu.”

Jag frågade en tårögd Sjögran den klassiska frågan, hur känns det? Svaret blev:

”Det är mest tomhet just nu. Jag kommer väl att bryta ihop senare, men… Det är sista matchen och att vi förlorar och åker ut på det här sättet – det är aldrig roligt. Men nu är det över.”

Jag pratade med Charlotte Rohlin – som även hon har gjort sin sista landskamp. Hon menade att hon inte kommer att ändra sig – inte ens om miraklet inträffar och Sverige går till OS.

”Det är så väldigt ledsamt och tråkigt – inget kul alls. Hade önskat att det blev ett bättre slut, det hade jag verkligen gjort. Jag är absolut inte redo för att åka hem. På något sätt har jag kanske inte fattat att det är slut heller. … Det känns bara så jävla tomt att lämna.”

Lotta Schelin var rakryggad och skyllde inte ifrån sig. Hon konstaterade att hon har gjort allt vad hon kunde, att den fysiska formen känns bra – men att hon inte har fått spelet att stämma. Jag tyckte att hon gjorde sin bästa VM-insats i dag. Men till ingen nytta.

Det finns förstås anledning att analysera vidare det här framöver. Nu tänkte jag dock packa ihop mina grejer och förbereda mig för hemresa. Tidigt i morgon bitti, kanadensisk tid, flyger jag hem. Kanske att jag kommer åt att blogga lite under mellanlandningarna, annars hörs vi när jag är hemma – vilket är måndag.

Eller, just det ja. Innan jag sätter punkt härifrån Ottawa kanske ni undrar vem jag tycker skall ta över efter Sundhage. Jag tycker att det är dags för förbundet att slå Tony Gustavsson en signal.

 

17 tankar på “Dags för Sundhage att kliva åt sidan

 1. Personligen skulle jag helst se Magnus Wikman, han gav ett oerhört professionellt intryck i LFC och verkade bra på att motivera spelarna att prestera i varje match och dessutom har jag hört att han inte är rädd att ställa krav på sina spelare. Tony Gustavsson har väl egentligen bara gjort resultat med ett dopat Tyresö och hur han skulle hantera ett mer begränsat spelarmaterial är väl mer tveksamt.

  Ett annat alternativ som diskuterades i TV4-studion är LFC:s tränare Martin Sjögren och vill man ha en tränare som får ut närapå max av sina spelare och är utmärkt vad gäller talangutveckling så är han ju helt rätt man. Jag ser förstås helst att han inte blir tillfrågad då jag vill ha kvar honom i LFC så länge som möjligt.

  Att Rohlin lägger av i Landslaget är naturligt då det tyvärr verkar som att det här blir hennes sista säsong som spelare även i LFC, trist förstås och där har man ett stort jobb framför sig att hitta en ersättare på planen.

 2. Det är väl inte bara Pia som inte skött sitt arbete bra ! Maria Dominsky-Lyfts är väl den som bromsar all utveckling just nu, och du brukar ju ofta ha bra insikter…Tony Gustavsson??? Vad har han åstadkommit för att få den rollen?, kan du motivera ?

 3. Ja, det finns fler röster för att pojk/juniorlandslagstränaren Magnus Wikman borde få ta över. Mycket tveksamt dock om han skulle våga åta sig detta ”självmordsuppdrag”. Vi ska kanske inte misstänkliggöra förbundspampen Marika Domanski-Lyfors (som hon faktiskt heter) för att styra och ställa efter eget behag, men det är förvisso sant att hon tillhör samma framgångsrika generation som Pia Sundhage och att de och andra medelålders ex-landslagsstjärnor utgör något slags kompiskotteri. Vänskapskorruption är aldrig bra, inte ens inom damfotbollen…

 4. Mina spelarbetyg Sverige-Tyskland:

  Hedvig Lindahl: 3/5. Absolut en av de bästa svenskorna mot Tyskland, om inte bäst. Flera stabila ingripanden, även om det sista målet kändes lite snopet.

  Emma Berglund: 2/5. På gränsen till underkänd. Kändes väldigt ovan i positionen. Schabblade till det vid första målet.

  Amanda Ilestedt: 1/5. Tragiskt att se att en så ung spelare är så trög i sidled. Var för seg vid första målet och orsakade andra. Var det hon som tappade markeringen vid fjärde?

  Nilla Fischer: 2/5. En stark tvåa men inte mer. Hade svårt att styra den spretiga backlinjen. Kämpar som få.

  Jessica Samuelsson: 1/5. Härlig kämpaglöd men kom helt fel in i positionerna från början. Skänkte bort ett friläge. Ut i halvtid.

  Elin Rubensson: 3/5. En svag trea men en av få svenskor som faktiskt skapade något framåt under första halvlek. Blandar och ger.

  Linda Sembrandt: 2/5. Osynlig i första men hittade in i positionen mer i andra halvlek när man bytte spelsystem. Målskytt.

  Caroline Seger: 2/5. En svag tvåa. Man kan begära mycket mer av ”stjärnan” Seger som sällan levererar när det väl gäller. Slarvar bort mycket passningar.

  Therese Sjögran: 2/5. Också en svag tvåa. Åldern har tagit ut sin rätt. Kanske hade det varit roligare för Sjögran att sluta redan 2011?

  Sofia Jakobsson: 2/5. Till skillnad från Schelin skapar Jakobsson lägen. Dock lämnar avsluten mycket att önska. Lite okoncentrerad.

  Lotta Schelin: 1/5. Tyvärr Lotta, allt beror inte på lagkamraterna. Har stjärnan Schelin blivit bekväm med åren? Lämnar mycket att önska.

  Inhoppare:
  Lina Nilsson: 2/5. Säkrade upp den oroliga vänsterkanten en aning.

  Kosovare Asllani och Jenny Hjohlman han ej sätta någon prägel på matchen.

  • Stämmer hyfsat väl överens med de betyg jag satte i BT. Jag hade fler ettor i backlinjen. Berglund gav bort 1-0-målet och kändes inte bekväm i rollen, dessutom tycker jag att Fischer kom ganska snett på det. Utöver det hade jag ettor även på Seger och Jakobsson. Den sista ångrar jag lite eftersom Jakobsson ändå skapar lägen. Men i en utslagsmatch i VM måste man göra minst ett mål på de två superlägena hon fick.

 5. Tyvärr verkar Domanski-Lyfors och Sundhage nu kommit överens om att hon ska fullfölja sitt kontrakt, känns som den maximalt dåliga varianten. Jag håller med Olof Lundh och Hanna Marklund om att Sundhage antingen borde stiga av nu eller direkt förlänga över 2017. Då jag personligen ser både Sundhage och Domanski-Lyfors som hinder för den förnyelse svensk damfotboll är i desperat behov av på i princip alla områden skulle det bästa vara om båda steg åt sidan men det är tyvärr knappast troligt.

 6. Fiaskot i VM är Sundhages och ingen annans.

  Hon har haft tiden från EM till VM att genomföra den generationsväxling hon alldeles själv valde att inte göra. Hon har själv beslutat att satsa på äldre och halvskadade spelare och inte lyckats etablera en komplett spelartrupp som håller den kvalitet och bredd som krävs. Detta har skett på ett bekostnad av ett antal spelare som fått följa VM från hemmaplan. Jag ser inget motiv till att sätta betyg på spelarna eftersom jag är övertygad om att alla gjort sitt bästa, även om man varit uttagen till något där man egentligen inte platsar.

  Tycker inte Schelin underpresterat under VM, hon har presterat på den nivå hon brukar göra, vilket oftast innebär svaga insatser mot tufft motstånd. Alla som sett VM-kval m.m.m.m. inser ju att vårt offensiva spel inte fungerat under lång tid. Det är Sundhage som beslutat att Schelin ska vara den stjärna hon inte har förmåga att vara, och det kan man inte skylla på Lotta.

  Under EM spelade vi oavgjort mot Danmark och förlorade mot Tyskland, resten av matcherna var ju faktiskt mot utvecklingsnationer.

  Under VM-kvalet har vi kämpat oss till uddamålssegrar mot blåbärsnationer och sen förvisso gjort stor affär av att vi slagit Skottland, ett Skottland som ju inte tog sig till VM.

  Det jag skriver är att Sundhage under hela sin tid som svensk förbundskapten inte vunnit en enda riktigt mästerskapsmatch. Att hon ska bytas ut omedelbart blir därmed så självklart det någonsin kan bli.

  Samtidigt säger vi med stor respekt tack och hej till ett antal spelare som gjort oerhört mycket för svensk damfotboll men som nu måste förstå att kliva åt sidan. Vårt mål måste vara VM 2019, och alla spelare som är 30+ måste själv fundera på om man kommer att kunna vara ännu bättre om fyra år. Är svaret Ja ska man så klart välja att stanna kvar i truppen. Är svaret Nej ska man ta sitt ansvar och kliva åt sidan oavsett vad landslagsledningen tycker.

  Heja Sverige, nu laddar vi för VM 2019.

  • Håller med om det mesta av det du skriver. Dock tycker jag att Lotta Schelin har underpresterat. Visst har du rätt i att hon ofta har svårt mot starkt motstånd. Men att hon skulle lämna VM utan att ha fått till ett enda avslut mot mål – det är trots allt väldigt mycket sämre än förväntat.

 7. Alla är vi rädda om våra jobb. Särskilt om man har en chefsposition. Så också Marika Domanski-Lyfors. Därför vill hon givetvis förlänga med sin bäste vän Sundhage så att hon får behålla sitt jobb som damchef.
  Men Marika har varit i och omkring svensk landslagsfotboll i över 20 år. Det är dags för ett byte nu! Ändra väg. Lappa ihop sprickan med klubbarna och svensk damfotboll, som är Marikas ansvar. Ge svensk damfotboll en ny framtid och ett nytt förtroende för vårt landslag.
  Ps. Anställ en förbundskapten med stor erfarenhet som klubbtränare i elitmiljö! Bland svenska förbundskaptener inom flick- och damfotbollen verkar det vara en merit att INTE ha tränat klubblag…!

 8. Jo, men, Svenneberka. Visst var Thomas Dennerby tränare för något Stockholmslag? Hammarby? Helt utan klubbmeriter är han ju inte.

  • Ja, Dennerby hade aktuella klubbtränarmeriter när han tog över 2005. Han tränade Djurgården/Älvsjö när de vann damallsvenskan 2003 och 2004. Dessutom var han assisterande tränare i Hammarby när de vann herrallsvenskan 2001.

 9. Fel av mig!
  Jag glömde ordet ”kvinnliga” i denna mening:
  ”Bland svenska kvinnliga förbundskaptener inom flick- och damfotbollen verkar det vara en merit att INTE ha tränat klubblag…!”
  Visst har Dennerby goda meriter som klubbtränare.

 10. Tränare (förbundskapten) är ju en speciell tjänst. Personen tränar ju inte spelarna. Men har möjligheten att kunna ta ut de bästa spelarna i landet, välja och vraka. Sen att försöka få dem att bli ett fungerande starkt spelskicklig lag. Det låter enkelt men det är inte alltid det fungerar som tränaren (fk) vill. Motståndaren sättet oftast ribban på hur bra laget kan prestera.

 11. Pingback: Krönika över damfotbollsåret 2015 | En blogg om internationell damfotboll

 12. Pingback: Önskningar och landslagstankar för 2016 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.