Bélanger till sargat Rosengård

FC Rosengård ersätter Anja Mittag med kanadensiska VM-spelaren Josée Bélanger. Hon är alltså värvad som forward, men i VM spelade Bélanger högerback.

Min bild av kanadensiskan är att hon är en energispelare av hyfsad klass. Men hon är väldigt långt ifrån den nivå Anja Mittag håller. Väldigt långt ifrån.

Jag såg att Alva Nilsson kastade ut följande fråga på twitter efter cupfinalen:

”Frågan är om vi inte börjat se slutet på Rosengård-eran?”

Svaret på det är väl både ja och nej. De kommer ju knappast vara lika överlägsna i Sverige de kommande åren och de kommer inte heller att vara ett hot mot topplagen nere på kontinenten. Däremot är det inte omöjligt att de kommer att vinna fler SM-guld, för de kommer sannolikt trots allt att ha en av Sveriges starkaste trupper flera år framöver.

Men något som känns solklart är att storhetstiden för svensk klubbfotboll på damsidan  snart är ett minne blott. Tyskland och Frankrike glider ifrån oss med allt högre hastighet och inget talar för att våra klubbar kan ta ikapp det försprång som skapats.

Framför allt är det ju en ekonomisk fråga. De budgetar som de stora klubbarna i Frankrike och Tyskland har att röra sig med är större än de budgetar som många herrallsvenska klubbar har.

Rosengårds vd Klas Tjebbes säger så här till TT i dag:

”Damfotbollen är på uppgång ute i Europa och därmed även lönenivåerna. Vi kan inte, och vill inte, konkurrera med de lönerna. Vi måste våga se verkligheten.”

Risken är tyvärr uppenbar att vi aldrig mer kommer att se ett svenskt lag med en så vass startelva som den Rosengård hade i våras. Framöver kommer inte världsspelare som Mittag, Marta och Ramona Bachmann att spela i damallsvenskan – i varje fall inte under sin storhetstid.

Bachmann konstaterade för övrigt i Sydsvenskan häromdagen att hon vill vidare till en riktig storklubb. Så passa på att njuta av den fantastiska schweiziskan i höst. Sedan lär det dröja innan hon är tillbaka på svensk mark. Hon sa för övrigt så här apropå ryktet om att hon var aktuell för Wolfsburg:

”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är sugen på att spela i någon av storklubbarna en dag. Men det gäller inte bara Wolfsburg. Alla de stora klubbarna, som Paris och Lyon, har helt andra förutsättningar än de som finns i allsvenskan.”

Jag var inne på att tiden höll på att rinna ifrån svensk klubbfotboll när Kosovare Asllani valde PSG för tre år sedan. Det är alltså än mer aktuellt nu.

Jag säger inte att damallsvenskan kommer att rasa ihop totalt, för det tror jag verkligen inte. Däremot tror jag att alltså inte att vi kommer att ha råd att locka utländska världsstjärnor på samma sätt som de senaste åren.

Vi kommer att få nöja oss med spelare på väg upp mot världstoppen, vilket i och för sig inte är det sämsta.

En sådan är förresten Stina Blackstenius.

Jag har massor av projekt i luften samtidigt för tillfället. Därför hinner jag inte se lika många matcher och inte heller skriva lika många inlägg som normalt.

Men jag såg i alla fall huvuddelen av den andra halvleken i söndagens cupfinal. Inför avspark höll jag Linköping som knappa favoriter. Fast det var förstås innan jag visste att varken Bachmann eller Sara Björk Gunnarsdottir skulle kunna vara med. Hade jag vetat det hade jag ökat LFC:s favoritskap till 70–30.

Rosengårds trupp är ju rätt tunn numera. Man ställde i och för sig upp med en konkurrenskraftig startelva, men med den skadebelastning man hade skulle det ändå ha varit en liten skräll om man lyckats vinna mot Linköping i Linköping.

Jag såg alltså inte den första halvleken, men det hindrar inte att jag njutit flera gånger av Linköpings 1–0-mål. Målet kom efter en lysande framspelning från passningsgeniet Pernille Harder.

Men som jag ser det var det ändå till 95 procent Stina Blackstenius mål. Det är hennes fina löpning som gör att Harder kan slå passningen. Blackstenius har nämligen tidigt klart för sig att Emma Berglund har klivit upp för högt i planen och lämnat en stor yta bakom sig. Redan innan Harder har fått bollen har Blackstenius påbörjat sin djupledslöpning.

Den härliga speluppfattning som F19-landslagets superstjärna uppvisar gör Harders jobb enkelt. När väl passningen har nått Blackstenius sneddar hon förbi Berglund för att kunna avsluta med högerfoten och ha motståndarna på sin vänstersida. Ett riktigt klassmål.

Målet går för övrigt att njuta av 1,10 in i det här klippet:

Det är sådana aktioner som gör att jag känner att Blackstenius är redo att tas med i Pia Sundhage:s nästa landslagstrupp. 19-åringen visar här att det inte bara är genom sin fysik som hon ligger långt före sin jämnåriga. Hon har även tillräcklig smartness att på egen hand löpa bort en trebackslinje bestående av rakt igenom mästerskapsspelare.

Av det jag såg var Linköpings seger för övrigt odiskutabel. Dessutom var publiksiffran 5602 åskådare härlig att se. Det man undrar sig är varför laget har så svårt att locka publik i damallsvenskan. Där har man totalt på alla vårmatcher bara haft 3 465 åskådare.

För LFC väntar för övrigt en ny hyperviktig hemmamatch i kväll. 19.00 kommer Piteå till Linköpings Arena. Vinnarna i den matchen har häng i det damallsvenska guldracet.

I kväll spelas även två matcher med stor betydelse för bottenstriden. De båda lagen just över nedflyttningsstrecket, Umeå och Hammarby, möts och har chansen att skapa andrum. Samtidigt som de spelar mot varandra håller de garanterat minst en gemensam tumme för Örebro borta mot Mallbacken.

För Värmlandslaget kan det vara den här veckan som avgör om man spelar i damallsvenskan eller elitettan nästa år. Förutom kvällens match väntar ju nämligen även hemmamatch mot AIK på söndag.

Slutligen tillbaka till Rosengård. Till TT säger sportchef Therese Sjögran så här om klubbens forwardsvärvning:

”Josée är precis den spelartyp vi har letat efter.”

Sjögran slutade förresten igen i söndags – sa hon. Vågar vi tro på det den här gången?

 

9 tankar på “Bélanger till sargat Rosengård

 1. Damallsvenskan kommer inte rasa ihop totalt och man kommer fortsatt kunna locka utländska stjärnor MEN det kommer inte handla om etablerade stjärnor utan om yngre förmågor som vill slå igenom eller spelare från ‘mindre’ ligor. För dessa spelare blir Damallsvenskan ett perfekt skyltfönster för att de senare ska kunna ta sig ut i de större ligorna, alltså ungefär som Herrallsvenskan är idag.

  På sikt kommer denna utveckling t o m kunna gynna klubbarna då vi slipper löneracet och att lag kör på rakt in i väggen som Tyresö och istället kan få mer välskötta damklubbar som satsar mer på sin flickverksamhet istället för svindyra värvningar av utländska fixstjärnor.

  • Precis så. Spelare på väg uppåt kommer att lockas till damallsvenskan, som ju är en välskött serie. Men som sagt, antalet riktiga världsstjärnor minskar tyvärr rätt snabbt. De kommer i första hand att följa pengarna – som ju nu finns i toppklubbarna i Frankrike och Tyskland.

 2. Om man tittar på Linköping och den potential som byggs upp där just nu, så ser man att Rosengårds storhetstid är över. Medan Malmölaget har en ganska tunn trupp där man inte kan förändra en match från bänken med ett dubbelbyte, så har Linköping byggt klokt och vettigt, satsat mer på ungdomen än på utländska storstjärnor. Vi får se om man lyckas hålla Pernille Harder som går från en klarhet till nästa. Ena dagen spelar hon två smörpassningar som leder till ett cupguld, andra dagen gör hon själv tre mål och har stor andel i att LFC är ny 2:a i Damallsvenskan.
  Men Rosengårds startelva kan ändå räcka långt, om det inte blir skador. När man bytte i söndags och Malin Gunnarsson ersatte Marta Vieira da Silva visste man att det var över. Så duktig Gunnarsson än är.
  Tyskland och Frankrike kommer även de närmaste tre åren att vinna Champions League. Sen är England fortfarande definitivt svagare än Damallsvenskan. Vi får inte längre storstjärnorna hit. Nye sportchefen Sjögran borde härma gamle tränaren Sjögrens koncept: titta på t.e. årets F19 europamästarna och försök värva därifrån på sikt. Någon utav Michelle de Jongh, Natalie Björn, Ronja Aronsson, Lotta Öqvist mm.

 3. Hej, Johan! Du borde ta dig lite tid och kolla hela 1:a halvleken Linköping-Rosengård (matchen finns i sin helhet på SVT Sport), som i mitt och mångas tycke var den bästa med Blackstenius och Almqvist som surrade runt Berglund, Ilestedt & Co som en ilskna getingar!

  I matchreprisen får man f ö – som en bonus – höra Pia Sundhage prata i halvtidspausen och säga en del kloka saker… 😉

  • Tack för tipset. Jag har nu sett den första halvleken och det som slog mig var hur Stina Blackstenius på ett skoningslöst sätt avslöjade brister i Emma Berglunds positionsspel. Intressant.

   Sundhages halvtidssnack var också intressant. Det var nog det bästa jag har hört henne säga på länge. Det kändes väl genomtänkt och faktiskt för en gångs skull lite självkritiskt. Dock var det tydligt att hon inte tänker göra någon större kursändring. Den slutsatsen drar jag av svaret om att hon borde ha satsat ännu hårdare på anfallsspelet inför VM istället för att fokusera på att få ordning på försvaret samt att hon fortsätter att nämna Caroline Seger och Lotta Schelin som om de vore svensk damfotbolls frälsare.

   • Det var generöst sagt om Sundhage tycker jag. Den enda självkritiken jag kunde ana var att hon ansåg sig ha lyssnat för mycket på omgivningen och istället skulle fortsatt dunka huvudet i väggen med ensidig fokus på anfallsspel.

    I förbigående så antydde hon ju också att det var den vikande formen på våra ‘stjärnor’ som var orsaken till debaclet vilket är helt fel då det istället var en kollektiv kollaps och avsaknad av grundtrygghet som låg bakom fiaskot.

    Just hennes bristande förståelse för hur mycket kollektivet betyder tillsammans med en ENORM övertro på enskilda spelare trots att den enda ‘stjärna’ vi möjligen kan sägas ha är Schelin är i mina ögon de brister som gjort att hon misslyckats som förbundskapten i Damlandslaget.

 4. Linköping har fina framgångar nu cupvinst och 5-0 mot Piteå. Det visar på toppform samtidigt som Rosengård haltar lite nu. Tog VM musten ur toppspelarna ? Josee Belanger kan vara en förstärkning framåt som R behöver. Linköping har Rolfö, Blackstenius, Harder och Ros har Marta, Josee, V der Ven. Det är verkligen anfall i toppklass. Hoppas lagen vågar och kan spela så offensivt.

 5. Läser i Aftonbladet att i liga premiären i Premier League var av 220 spelare i de 20 startelvorna endast 73 st engelsmän. Alltså 33%. Så förbundskapten Roy Hodgson kan nog vara lite mer bekymrad än Pia. T.ex Arsenal hade bara 1 engelsman i startelvan. Ja vad säger man..

  • Man kan naturligtvis vända och vrida på sånt här hur mycket som helst, men Hamrén hade nog inte klagat om han hade haft 73 spelare i Premier League…

   Den här artikeln är i och för sig nästan två år gammal – och på engelska, men den är väldigt intressant. Den handlar om en jämförelse av de resultat det engelska landslaget har gjort innan och efter Premier League började översvämmas av utländska spelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.