Chikwelu höjdaren under en spännande silly-vecka

Rita Chikwelu

  Rita Chikwelu

Den här veckan har det varit mer spännande att följa spelet utanför planen än det på.

Det har varit gala och flera spännande övergångar. I tisdags briserade en bomb när Fridolina Rolfö presenterades som nyförvärv i Bayern München. I dag briserade veckans andra bomb när Kristianstad offentliggjorde att man skrivit tvåårskontrakt med Rita Cikwelu.

Bloggen Spelare 12 skrev tidigare i höst att Chikwelu skulle platsa i alla damallsvenska lag. Det är en uppfattning jag delar. Varje gång jag sett Umeå i år har nigerianskan varit den klart bästa spelaren i laget. Hon borde kunna ha haft ett stort antal anbud att välja mellan. Därför ser jag det lite som en bomb att hon valde KDFF, som ju haft problem på en mängd olika fronter de senaste åren.

Men för klubben är det här självklart en jackpot, man får en kanonspelare att bygga laget kring. Verkligen kul för Kristianstad.

Innan jag går vidare till andra intressanta nyheter tänkte jag bara ifrågasätta tajmingen av nyheten om värvningen av Chikwelu. För några år sedan skrev jag ganska mycket om de damallsvenska klubbarnas bristfälliga kunskaper i marknadsföring. Jag vet inte om det fanns någon speciell anledning för KDFF att släppa värvningen av Chikwelu i dag, men jag hoppas det.

För normalt är lördag eftermiddag den tid man absolut inte skall släppa några bra nyheter. Då är nämligen konkurrensen om mediautrymmet hårdast på riksnivå. Och lokalt är det inte bättre, speciellt inte om man är hemmahörande på en ort där lokaltidningen saknar söndagsutgivning och går på minimal bemanning. Lägg till att P4:s lokala stationer inte har några egna sändningar utöver korta nyheter fram till 13.30.

Att släppa nyheten om en av klubbens bästa värvningar någonsin en lördag vid lunchtid är alltså normalt sämsta möjliga tajming ur marknadsföringssynpunkt.

Fast ännu sämre tajming är det förstås för Umeå IK. Nye tränaren Robert Bergström lär få en riktigt svår uppgift att lotsa den tidigare storklubben tillbaka upp i damallsvenskan. Klubben har svag ekonomi och tappar nu sina toppspelare en efter en. Det är bara att hoppas att UIK får stopp på blödningen och ändå kan ställa ett starkt lag på benen kommande säsong.

Petra Johansson (Larsson)

Petra Johansson (Larsson)

Ett lag som sannolikt får ett lyft är Eskilstuna United. I går meddelade man nämligen att Petra Johansson gör comeback – ett otroligt välkommet besked för klubben. I år har ju Uniteds lag vägt alldeles för lätt mot starkt motstånd.

Inte minst har man haft ett mittfält där det saknats både tyngd och elakhet. Johansson är en skoningslös spelare, som förhoppningsvis kan hitta tillbaka till den klass hon höll hösten 2015. Gör hon det bör hon vara högaktuell för nästa års EM-trupp.

Med Katrin Schmidt och Johansson har konkurrensen på Pia Sundhage:s mittfält ökat rejält de senaste dagarna. Kul.

Blir det här så bra om man hoppas gäller det bara att Sundhage tar vara på det här på rätt sätt. Alltså att hon verkligen låter spelarna kämpa om platserna fullt ut, och exempelvis inte ger Caroline Seger en given plats.

Apropå given plats är det många som tror att FC Rosengård har given semifinalplats i Champions League. Malmöklubben lottades ju i går mot FC Barcelona i kvartsfinal.

Det är en bra lottning, men inte någon 100-procentig drömlottning. För det är ju långt ifrån givet att Rosengård vinner. Spansk damfotboll flyttar fram positionerna rätt snabbt, och det är ju bara att slå en signal till Linköping och kolla vad de har för erfarenheter av spanskt motstånd. Låt vara att LFC saknade sina OS-spelare, det här var ju riktigt pinsamt:

Jag håller Rosengård som favoriter med 60–40 mot Barca, vilket ju innebär en bra chans att nå semifinal. Men som sagt, det är inte givet att det blir svensk seger.

I en eventuell semifinal väntar segraren av Bayern München och PSG. Där skulle inte Rosengård vara favorit, men inte heller chanslöst. Det här är tveklöst den bästa lottning man fått i turneringen de senaste åren. Det blir alltså intressant till våren.

Det är förresten intressant att kvartsfinalerna spelas mellan de lag jag hade rankat som 1–2 (Lyon–Wolfsburg), 3–4 (Bayern–PSG), 5–6 (Rosengård–Barca) och 7–8 (Man City–Fortuna Hjörring). Noterbart att Manchester City och Kosovare Asllani erbjöds en kanonchans att nå semifinal.

Pernille Harder

Pernille Harder

Från alltfler håll hör man att Pernille Harder kommer att välja Wolfsburg som nästa klubbadress. Det känns som ett intressant och lite vågat klubbval. Personligen trodde jag att Wolfsburg sökte en mer rörlig toppforward som skulle fylla den lucka Martina Müller lämnade efter sig när hon slutade inför förra säsongen. Men Ralf Kellermann har säkert en tanke med hur laget skulle byggas om med Harder i elvan. Om nu Harder väljer den tyska storklubben.

En lagbyggare som som lämnar sitt jobb är Yvonne Ekroth. I går kom beskedet att hon inte längre kommer att träna Djurgården. Det uppgavs inga skäl, och omgående såg jag twitterspekulationer om att hon kanske kommer att vara den som ersätter Pia Sundhage till sommaren.

Ekroth har ju bakgrund på förbundet och har gjort ett mycket bra jobb i Djurgården. Om hon skulle vara en bra förbundskapten är jag inte rätt person att uttala mig om, jag känner till henne för dåligt. Hon är ju inte den som synts och hörts i debatten. Men hennes resultat är som sagt bra, så spekulationerna känns ändå intressanta.

Därmed har jag avverkat det viktigaste som hänt vid sidan av planen den här veckan. Internationellt är det ju landslagsfönster den här helgen. En spännande försmak på nästa års EM-slutspel erbjöds i torsdags då Belgien vann med 3–2 mot Nederländerna. De stöter ju även på varandra i gruppspelet i den vidöppna grupp som även innehåller Norge och Danmark. På måndag möts för övrigt Belgien och Danmark och på tisdag både Tyskland–Norge och Nederländerna–England. Men redan nu i kväll, avspark 21.00 spelas det spännande mötet Frankrike–Spanien.

I Afrika spelas afrikanska mästerskapen sedan en vecka tillbaka. Där är det nu klart för tisdagens semifinaler. De kommer att spelas mellan Kamerun och Ghana samt mellan Nigeria och Sydafrika.

Kontinentens fyra bästa lag är alltså kvar till semifinalerna. Och flera damallsvenska spelare är med. I Kameruns lag är exempelvis Rosengårdsstjärnan Gaelle Enganamouit med och Nigerias lagkapten är färska KDFF-förvärvet Rita Chikwelu. I dagens 4–0-seger mot Kenya blev det två damallsvenska målskyttar för Nigeria, både Faith Ikidi och Ngozi Okobi.

Semifinalklart är det även i F20-VM. Där återstår två asiatiska lag, ett europeiskt och ett nordamerikanskt. Trots att Europa bara har kvar ett lag tycker jag att alla europeiska länder utom Sverige har gått framåt sedan i fjol. Både Tyskland och Spanien imponerade, trots att de fick åka hem efter kvartsfinalerna.

Jag har ju utlovat ett inlägg med lite djupare kring F20-VM. Det löftet hoppas jag kunna infria innan tisdagens semifinaler Nordkorea–USA och Japan–Frankrike. Fransyskorna gick ju för övrigt till final efter 1–0-seger mot Tyskland. Segermålet av Delphine Cascarino är på alla sätt högklassigt. Se det 30 sekunder in i det här klippet:

En av F20-VM:s starkaste ögonblick hämtar jag från efter kvartsfinalen USA–Mexiko 2–1. Det var en match där Mexiko hade greppet, men USA vände och vann på övertid. Tvillingsystrarna Flores hade valt att spela för varsitt lag. Efter matchen fick USA:s Sabrina trösta Mexikos Monica:

12 tankar på “Chikwelu höjdaren under en spännande silly-vecka

 1. Har gjort en liten lista på mittfältare jag tycker skulle vara aktuelle in emot EM!

  Caroline Seger
  Lisa Dahlkvist
  Kosovare Asllani
  Hanna Folkesson
  Emilia Appelqvist
  Elin Rubensson
  Katrin Schmidt
  Lina Hurtig
  Malin Diaz
  Irma Helin
  Petra Johansson
  Michelle De Jongh
  Sandra Adolfsson
  Tove Almqvist

  Ser man till den listan är det svårt att förstå att Sundahage klagar på bristen på mittfältare. Dessutom har ju J Johansson och P Andersson varit uttagna, men är om inget stort händer inga EM-spelare för mig! Kaneryd och Wieder är två spännande namn som skulle kunna vara med också. Ni hör ju, hon har i princip bara att välja o vraka!

 2. Grattis Kristianstad den nya ekonomiska krisen börjar byggas nu. Man hade en ordförande som ville skapa ordning i Kdff, nu har man bytt ut honom mot en som vill få ” stil” på laget. Konkurs hot 2018, nytt gnäll om att barn och ungdomsverksamheten riskerar att läggas ner. Beta vill värva mer.

 3. Hämtade dessa textrader från skåningen Peps när jag läser om KDFF:s värvning av Chikwelu:
  ”Noll o noll e noll o noll-noll noll-noll-noll, var du än släpper slantarna så rullar dom åt samma håll”
  Hur är det möjligt att den bankrutta klubben (senaste åren!) kan erbjuda Chikwelu den topplön som hon sannolikt kräver? Beta säger ju att flera toppklubbar varit intresserade…
  Vad säger övriga i spelartruppen som gång på gång tvingats gå ner i lön, t o m mitt under säsongen, för att rädda klubben från konkurs?
  Vem står bakom klubbens stärkta finanser?
  Låter som falsk matematik.

 4. Atletico Madrid var riktigt bra men samtidigt ska ju sägas att LFC saknade 6 spelare ur ”startelvan”, även Gajhede på hemmaplan vilades, och mötte en motståndare som verkligen gick in till 100 % i matchen. Om Barcelona har en lika rörlig offensiv som Atletico så tror jag Rosengårds försvar kan få rätt stora problem men om inte deras defensiv är bättre så bör det bli en säker seger över två matcher.

  Jag tycker faktiskt att Rosengård fick en drömlottning, visst hade kanske Fortuna varit det mest optimala i kvartsfinalen men nu har man ju hamnat på den mindre svåra sidan i slutspelsträdet och slipper hopplösa uppgiften Wolfsburg eller Lyon.

 5. FCR hade faktiskt en bra chans att gå till semifinal redan i år när man spelade mot FFC Frankfurt som inte var på samma nivå som när man vann titeln 2015, men man missade den chansen. Samtidigt är det bara att hålla med om att oddsen är ännu bättre nu. Däremot är det på sin höjd en gradskillnad om man får möta Lyon/Wolfsburg eller PSG/Bayern München i en eventuell semifinal. Wolfsburg ligger för närvarande trea i Bundesliga så varför Bayern skulle vara en lättare motståndare förstår inte jag. Inte heller efter en jämförelse av spelartrupperna kommer jag till den slutsatsen.

  • Tycker nog att Lyon är i viss särklass och att PSG är ganska klar fyra, men håller med om att Wolfsburg och Bayern är jämnstarka på pappret.

   Men om jag hade varit Rosengårdstränare och tvingats välja mellan att möta Wolfsburg och Bayern hade jag ändå valt Bayern. Jag hade gjort det med tanke på rutinen. Bayern har ju mindre erfarenhet i europeiska cuper än Wolfsburg. Bayern är ju faktiskt debutanter i CL-kvartsfinal. Men som sagt, Rosengård kommer inte att vara favoriter i en eventuell semifinal, inte ens mot PSG.

   Tycker ändå man måste säga att Rosengård har fått en bra lottning, men det är långt ifrån en drömlottning. Drömmen hade ju varit om man hade lottats mot vinnaren av Man City och Fortuna i en eventuell semi.

 6. Pingback: Xxxx | En blogg om internationell damfotboll

 7. Pingback: Guide till kvartsfinalerna i Champions League | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.