Champions League och landslagsavtal

I kväll spelar de båda svenska lagen returmatcherna i Champions Leagues åttondelsfinaler. För Rosengård lär det vara sista matchen i den här upplagan av turneringen.

Med tanke på att de ligger under med med 3–0 från bortamötet, och med tanke på FCR:s svaga höstform är det inget som talar för en vändning i kväll.

Rosengård måste ju nämligen vinna med fyra måls marginal, vilket känns närmast omöjligt. På de 16 matcherna som Rosengård har spelat sedan EM-uppehållet har man bara vunnit två med så stora siffror som krävs i kväll – mot Asarum i svenska cupen och hemma mot Cluj. Och Chelsea är ju ett något bättre lag än både Asarum och Cluj.

För Linköping räcker det med 0–0 hemma mot Sparta Prag för avancemang. Men LFC bör självklart gå för seger med ett par måls marginal i kväll. Normalt skall det inte vara några problem.

Men även LFC har ju haft en mycket svag höstform. Lagets fem senaste resultat är 1–0, 0–0, 0–6, 1–1, 1–0. Man har alltså bara gjort tre mål på sina fem senaste matcher, något som är lätt oroväckande.

Utöver matcherna med svensklag spelas ytterligare fyra matcher i kväll och de sista två i morgon. Av kvällens övriga matcher är tre redan avgjorda. Det är bara Montpellier–Brescia som kan sägas leva. Där behöver Brescia vinna med två måls marginal på bortaplan, vilket känns väldigt svårt.

I morgon spelas den sista matchen som lever, Slavia Prag–Stjarnan. Även där har bortalaget ett tufft utgångsläge i och med en 2–1-förlust på hemmaplan. Men Stjarnan tog ju sig vidare via 4–0 borta mot Rossiyanka. Repris nu?

Som vanligt visas ingen av matcherna på svensk tv. LFC–Sparta går att se på corren.se. Rosengårds match skall visas på Chelsea TV på Youtube. Det innebär att den skall gå att hitta på den här länken just innan avspark.

* Så till landslagets avtalsförhandlingar. I dag avslöjar Aftonbladet hur damlandslagets nuvarande avtal ser ut. Kortfattat får spelarna 2000 kronor per samling, plus traktamente på 180 kronor per dag. Dessutom finns det ett antal bonusar.

Det är förstås ingen ersättning man blir rik på. Men landslagsspel skall inte göra spelarna rika. Och om det hade sett likadant ut för herrarna hade jag till och med tyckt att det här var okej i och med att spelarna samtidigt har lön från sina klubbar.

Men eftersom herrarna har mycket högre grundersättningar är det här inte okej. Förbundsledning bör omgående se till att skaffa ett rättvist upplägg, med avtal som ser likadana ut. Som jag skrev här så lutar jag över åt att man borde ha ett upplägg där både herrar och damer har en gemensam, låg grundersättning per samling, en ersättning de sedan kan höja genom att få procent på de intäkter som förbundet får till följd av aktuellt landslag.

Göteborgs sportchef Lasse Svensson kommenterade mitt länkade inlägg så här:

”Tycker att elitklubbarna glömts bort i debatten. De kanske inte behöver betala ut löner under landslagssamlingarna.”

Det är korrekt att elitklubbarna inte har nämnts så ofta i den här debatten som de kanske borde. En orsak är förstås att om man blandar in dem blir det ännu svårare att hitta ett hållbart, jämställt upplägg.

För om förbunden skall betala damlandslagsspelarnas löner under landslagssamlingarna är det ju ur jämställdhetssynvinkel rimligt att de även betalar herrlandslagsspelarnas löner under deras landslagssamlingar. Och då skulle vi sannolikt se döden för landslagsfotbollen på herrsidan.

Däremot borde ju elitklubbarna på damsidan få ersättningar när de släpper spelare till landslagssamlingar, precis som det funkar på herrsidan. Fast det är ju ingen fråga som ligger på Svenska Fotbollförbundets bord och har koppling till den nuvarande avtalsförhandlingen, utan det är något som måste beslutas internationellt.

* Apropå den bristande jämlikheten inom fotbollen läste jag en text från EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström, där jag fastnade för meningarna:

”Att det är mest män som ser och konsumerar och investerar i damfotboll. Att det är mest kvinnor som lyfter rasande skillnaderna mellan kvinnlig och manlig idrott.”

Visst är väl det intressant?

* Allra sist lite silly season. IFK Kalmar står utan målvakter, det sedan 25-åriga Lovisa Johansson bestämt sig för att sluta och andremålvakten Jonna Andersson lämnar. Målvaktssidan är förstås otroligt viktig för en nykomling, som sannolikt kommer att få kämpa för kontraktet. Det känns därmed avgörande för Kalmar att man hittar en stabil sistautpost.

5 tankar på “Champions League och landslagsavtal

  1. Ett företag, en avdelning som säljer kalsonger och en annan avdelning som säljer trosor. Alla anställda på båda avdelningarna utför samma arbete. Det går bättre finansiellt för kalsongavdelningen som har bättre förutsättningar medans trosavdelningen vinner fler priser för sin produkt. Vad gör du 1. betalar arbetarna på kalsongavdelningen mer ELLER 2. betala alla anställda lika baserat på utfört arbete och tid.

    Vilka signaler sänder du ut om du betalar kalsongavdelning mer? Vilket impakt på hela företaget har det om den andra avdelning inte känner sig respekterade eller uppskattade. Hur kan hela företaget förlora på det. Vad tjänar kalsongavdelningen på att det också går bra för trosavdelningen och de anställda känner sig uppskattade och respekterade. Vad för vinster finns det att göra på kalsongavdelningen om man delar med sig av sitt överskott till att promota trosavdelningen. Vad för signaler sänder det ut om arbetarna på kalsongavdelningen erkänner trosavdelnignens arbete som jämlikt och uppmuntrar till lika lön. Vad vinner företaget på det? Vad för signaler om arbetarnas värde sänder det ut om en avdelningen får mindre betalt för samma arbete? Vad händer med ryktet på företaget om orättvisor och diskriminering kommer fram? Hur reagerar konsumenterna och hur påverkar detta företaget? Vad händer med ryktet på företaget om trosavdelningen känner sig missnöjda och inte kommer på julfesten? Vad händer då med fokuset på produkterna inom företaget versus konflikterna? Hur påverkar detta hur mycket man kan fira och vara glad för vinsterna på kalsongavdelningen om trosavdelningen inte kommer? Vad händer om alla på trosavdelningen lämnar sitt arbete och öppnar i egen regi. Hur mycket förlorar företaget då? Hur påverkar ditt beslut, sammanhållningen mellan avdelningarna?

  2. Wijkström kan sluta svamla i krönikor och istället tala med sin ordförande Grälls som sitter i SvFF styrelse. Hur har EFD drivit spelar- och elitklubbsfrågor där? Det finns nog ingen anledning att sätta någon större tilltro till att EFD ska åstadkomma något substantiellt till gagn för elitklubbarnas ekonomiska utveckling. Därtill är det alltför mycket av ”personunioner” – det vill säga att samma personer finns i olika organ och institutioner samtidigt. Det skapar ett tryck mot konsensus och att inte vara obekväm, för det vore väl pinsamt. Wijkström är i samma bransch som så många andra, inte minst i SvFF – att producera samtycke och att undvika de verkliga konfliktlinjerna i svensk damfotboll under en tunn fernissa av att stå upp för högre värden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.