Unogård, Labbé och Zigiotti Olme

De inhemska elitspelarna har semester, men för en hel del klubbledningar är det däremot högsäsong. Det är ju nu man har sista chansen att komplettera truppen inför seriens andra halvlek.

Stephanie Labbé

I dag har det hänt en hel del spännande grejer. Linköping har presenterat en ny tränare i Olof Unogård och en ny målvakt i Stephanie Labbé. Unogård säger att han kommer att bygga vidare på det Henrik Jensen startat. Det låter klokt, för det finns knappast tid att påbörja ett nybygge om LFC skall kunna blanda sig i guldstriden.

På målvaktssidan känns värvningen av Labbe klok. Matilda Haglund har gjort det jättebra och är väl egentligen värd att vakta målet även i höst. Men samtidigt ska LFC spela Champions League, och det känns nödvändigt att ha två bra målvakter om ifall att något skulle hända.

LFC har garanterat inte värvat klart under sommaren. För i dag är det inte bara nytillskott  som presenterats. Man har även meddelat att Nicoline Sörensen lämnar klubben. Därmed har man på kort tid tappat offensiva krafter som Marija Banusic, Natasha Dowie och Sörensen. I och för sig är det ju bara Dowie som varit helt ordinarie på sistone, men en eller två nya anfallsspelare borde vara på gång in.

Tabelltvåan Göteborg har skaffat sig slagläge i guldstriden. I dag har man även gjort en mycket spännande värvning i Hammarbys Julia Zigiotti Olme. Varje gång jag har sett Hammarby den här våren har hon varit väldigt bra. På pappret är det här därmed en kanonvärvning. De senaste veckorna har Göteborg fått igång Rebecka Blomqvist och Annahita Zamanian och i truppen finns även Pauline Hammarlund.

Rebecka Blomqvist

På pappret skulle jag säga att Göteborg nu har den starkaste anfallsuppsättningen av lagen i toppstriden, det trots att man tappat Christen Press och Adelina Engman.

Även LB07 har i dag värvat för att förbättra spetsen. Hanna Persson hämtas in från Bröndby, en värvning jag har svårt att bedöma.

Dagens förlorare är förstås Hammarby som tappar sin allra bästa offensiva kraft. Det blir inte lätt för Stockholmsklubben att ersätta Zigiotti Olme.

I elitettan händer det saker i Kvarnsveden. Borlängelaget tappar Bea Gärds, Wilma Andersson och Jessica Hamrick, men plockar in amerikanskorna Adelaide Gay och Maddie Huster samt tyska Sonja Giraud. Den senare är en offensiv mittfältare som spelat i tyska ungdomslandslag och har gjort 21 matcher och fem mål i Bundesliga för Freiburg. Spännande.

Slutligen kan jag inte låta bli att göra lite reklam för ett reportage jag gjorde i förra veckan. Älekulla IF hade damlag långt innan det fanns seriespel eller damfotbollen var en officiell sport. I minst 18 år under perioden 1945–63 körde man en träning i veckan på Äbyvallen.

I onsdags var det återträff. 14 pigga damer i åldrarna 72–87 dök upp, pratade – och spelade lite fotboll. Initiativtagare var damlandslagets första förbundskapten, Kerstin Larsson, och bland de närvarande märktes även landslagets allra första lagkapten, Ebba Andersson. Det är en duo som mest förknippas med Öxabäcks IF, men som båda har Älekulla som moderklubb.

Jag är ju jävig, men jag tycker verkligen att det är riktig måbra-tv när bollarna kom fram, huvuddelen av damerna klev ner på planen och blev som barn på nytt. Se inslaget på den här länken.

 

7 tankar på “Unogård, Labbé och Zigiotti Olme

 1. Du har en poäng med rekryteringen av Labbé om det handlar om att ha två bra målvakter, dels för WCL, dels för DA. Samtidigt är det ingen långsiktig rekrytering, i alla fall av nuvarande kontrakt att döma. Det kan ju bli så att de står utan båda målvakterna (Haglund och Labbé) om fyra månader. LFC verkar vilja fortsätta att vara slaktboskap för de europeiska storklubbarna och åka ut senast i kvartsfinalen i WCL. Av någon anledning är det tydligen fortfarande attraktivt. Kanske finns det en eftersläpning i verklighetsbilden, synliggjord i klubbens devis ”Damfotboll i världsklass”?

  Nu får vi se om Unogård, som onekligen är betydligt mer tränarkvalificerad än LFC:s fiaskovärvning Walfridson, håller sig inom givna ramar och inte överskrider sina befogenheter. Det lag som byter a) tränare, b) förstamålvakt och c) viktigaste målgöraren tror jag ändå får ägna sig åt ”nybygge”, oavsett om de vill eller inte. Hur långt kontrakt har Unogård? Kommer han att fullfölja kontraktet? Kommer han att få sparken om LFC tar SM-guld?

 2. Som LFC-supporter hoppas man vid alla högre gudar att inte den stolta devisen ”Damfotboll i världsklass” om några år kommer att läsas som ”Damfotboll i strykklass”…

 3. Värvningen av Labbé känns som en potentiell katastrof, om man behöver bredda målvaktssidan för CL så borde man satsat på en yngre spelare som kan konkurrera med Haglund på lika villkor samt ett längre kontrakt. Med ett korttidskontrakt på Labbé är risken överhängande att Haglund tröttnar på att aldrig få förtroende från klubbens ledning och lämnar efter säsongen, erbjudanden borde inte saknas då hon är bättre/jämnstark än flera av konkurrenternas förstamålvakter.

  Om det blir som jag befarar kommer alltså LFC stå helt utan målvakter efter säsongen och en försvagad ekonomi. Om inte Banusic och Carlén satt på omotiverat feta kontrakt så kommer man sannolikt att ha en dyrare trupp i höst än man haft under våren trots att den kommer att ha tappat i styrka. Ska man sedan värva in en/flera anfallare för att täcka upp för hålen som blivit när nu Banusic, Dowie och Sörensen inte är kvar så kommer det nog bli riktigt kämpigt att inte få röda siffror i bokslutet.

 4. Det går även att kicka boll utan att släppa handväskan! Lysande! Jag besökte Öxabäcks gamla/dåvarande plan (skulle väl nästan kallas ”naturtomt” i fastighetssammanhang) för något år sedan. Alltid bra att påminna sig och få perspektiv på damfotbollens utveckling.

 5. Det blir intressant att se vem Linköpingstränarna väljer som förstamålvakt när serien drar igång efter uppehållet. Kommer dom båda målvakterna konkurrera på lika villkor? Sett till vårens prestationer vore det naturligt att Matilda Haglund får fortsatt förtroende. Samtidigt är det naturligt om det förs ett resonemang i klubben att man inte värvar en toppmålvakt som Labbé för att hon ska vara reserv. Om några veckor vet vi vad LFC väljer att göra.

  • Det som blir mest intressant är om firma Unogård/Rohlin kommer klara av att hantera pressen från styrelsen att alltid låta Labbé spela alldeles oavsett om hon direkt presterar eller inte. Vi talar ändå om den på pappret kanske största värvning LFC någonsin gjort sett till hennes meriter och därför lär det nog vara extremt mycket prestige i detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.