Semesterdags – och Piteå är bäst igen

Halva damallsvenskan är spelad, och för andra halvserien i rad är det Piteå IF som är bäst. Norrbottniskorna toppade hösttabellen för 2017 och man är alltså även i topp våren 2018.

Tyvärr för Piteå så ger ju de här segrarna inga medaljer, utan bara ära. Det krävs sannolikt seger även i hösttabellen 2018 för att man skall få fira fullt ut.

Men efter tre raka förluster reste sig i alla fall Piteå i dag och vann med 2–1 hemma mot LB07. Det lilla jag såg av matchen var hemmasegern helt i sin ordning. Piteå kändes både något stabilare och något vassare. Dagens matchvinnare var Madelen Janogy som både slog det fina inlägget till Nina Jakobsson:s 1–0-mål och som själv tryckte in det avgörande 2–1-målet.

Halvvägs leder Piteå tabellen med två poäng före Göteborg och med fyra poäng före Rosengård. Det har ju varit närmast omöjligt att tippa årets serie. Men det känns ändå ganska säkert att slå fast att det blivande svenska mästarlaget återfinns bland de fem topplagen, och att ett av de lag som ligger på platserna 6–11 kommer att följa med avsågade Kalmar ner i elitettan.

Utöver Piteå, Göteborg och Rosengård är det Kristianstad och Linköping som har kvar en rimlig guldchans. De är båda inom sex poäng från serieledning.

I ”botten” ryms de sex lagen Hammarby, Växjö, LB07, Djurgården, Vittsjö och Eskilstuna inom tre poäng. Det finns således förutsättningar för rysarslut både i toppen och botten av årets serie.

Eskilstuna firar semester på nedflyttningsplats. Av det jag såg från dagens hemmamatch mot formstarka Linköping är dock United för bra för att åka ur. Linköping skall tacka målvakten Matilda Haglund för att man inte tvingades åka hem tomhänta från Tunavallen.

Kul att Annica Svensson var tillbaka i spel igen efter 15 månaders frånvaro. Och otroligt kul att hon fick kröna sitt korta inhopp med att göra 3–3-målet.

Nu följer en månads uppehåll där flera av lagen kommer att genomgå förändringar. Den största vi vet om är ju att Linköping skall byta tränare samt att laget tappar delade skytteligaledaren Natasha Dowie.

Göteborg har redan tappat Christen Press och i Rosengård lämnar viktiga Ali Riley. Däremot stannar Iva Landeka ett år till i Malmöklubben. I går meddelade Vittsjö att amerikansk duon Lorina White och Genessee Daughetee kommer att lämna klubben.

Det kommer säkert även att tillkomma ett antal spelare. Klart är att Hammarby stärker upp med Lotta Ökvist. Enligt Corren kan det bli som jag skrev för länge sedan, nämligen att Olof Unogård tar över i Linköping.

Jag hoppas inom kort ha tid att sätta ihop en lite mer genomgående sammanfattning av våren.

Veckans mål hämtar jag från USA och NWSL, där Marta i natt återigen visade varför hon är tidernas bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Skytteligan leds dock av en annan fantastisk målskytt, nämligen Australiens och Chicago Red Stars Sam Kerr. Hon gjorde ett hattrick i natt mot sin förra klubb Sky Blue FC.

Därmed är Kerr uppe på åtta mål den här säsongen, och totalt 51 i NWSL-historien. Ingen annan har gjort över 40.

I övrigt under helgen har Reading presenterat Gemma Davison som nyförvärv:

I Spanien har Valencia värvat Mexikos talangfulla Monica Flores. Hon är mest känd för att hon mötte USA och sin tvillingsyster Sabrina Flores i U20-VM 2016. Bilderna där Sabrina tröstade Monica efter matchen där Mexiko var bäst i 85 minuter, men USA vann, är välkända.

29 tankar på “Semesterdags – och Piteå är bäst igen

    • Första springer Oskarsson är de väl, nummer 20, rakt i ryggen på Barsley,andra är oerhört svår o se om och i så fall hur kontakten är fast Larsson är väl inte direkt känd för att filma och följer man regelboken så är det först gult för den bortsparkade bollen och sen direkt rött på Asllani och gult på Johansson i incidenten på mittplanen och utan Asllani kunde det kanske blivit jobbigt att fixa en poäng. 5-2 i klara målchanser till hemmalaget så ska nog gästerna va glada för pinnen, trots ganska jämnt spelmässigt. Fast det är kanske vi i Tuna som är enögda!!

    • Det verkar som att Haglunds utboxning av bollen kom så tidigt att målchansen för Barsley var borta, men visst blev hon attackerad. Eftersom det var inom straffområdet måste det varit det domaren såg och dömde straff för. Möjligen kopplade domaren ihop de två händelserna, fast de skilde sig något i tid.

     Det som ledde till andra straffen var nog oklart om man var långt ifrån situationen, annars inte utifrån bland annat TV-bilder. Larsson föll ”taktiskt” inom straffområdet. Det är inte alls säkert att det ens hade blivit frispark eller varning ute på planen, men domaren var pigg på att blåsa.

     Asllanis eftersläng ska naturligtvis ge varning, men det skulle också United-spelaren som fällde henne haft. Domaren såg tydligen bara efterslängen, trots att hon både borde sett och fattat att det fanns en anledning till att båda låg på marken. Assisterande var som vanligt inte till någon hjälp.

     United var helt klart mer ”desperata” i matchen och gjorde en OK match. LFC spelade skapligt i kanske 30 minuter sammanlagt, men gjorde som helhet en dålig match. Självfallet ska de stänga matchen efter 2-0. Det har de dock som vanligt problem med. United riskerar att bli årets KIF Örebro – ett lag som egentligen är för bra att åka ur, men som kanske ändå gör det.

     ”enögda i Tuna” ? Njae, supportrar är väl som supportrar är…..men efter 0-2 och 2-3 vet jag inte om LFC har någon anledning att vara nöjda med ”pinnen” – och det verkar de inte heller vara. Ambitionen är kanske olika om man är regerande svenska mästare eller ligger på nedflyttningsplats?

    • Fotbollsdomare är varken bättre eller sämre än vanliga människor. Då är det fullt förståeligt att en domare omedvetet kan hysa empatiska känslor för ett lag som betraktas som ”underdog” inför en viktig match. Amatörpsykologiskt resonemang, men ändå…

   • Nej, för att domarna återigen låtit Johansson använda sina fula knep, som hon, konstigt nog, låtits göra i åratal, mot spelare, som heter Asllani eller Banusic…
    Närmast en kvinnlig variant av Vinnie Jones har Johansson alltid strävat efter, ett kvinnlig buse som har problem med sitt spelhumör, har hon bevisat x-antal gånger
    Devisen; ”om jag inte kan spela då vet jag hur man slås” har dessvärre blivit ett mantra i svensk fotboll. Det spelet skönmålas med uttryck ”fysiskt” fotboll eller närkamp fotboll i själva verket är det motsatsen till ”fair play” fotboll.
    Då borde Johansson upplysas om, då borde domarna agera enligt de principer.

    • Du har som vanligt helt fel och överdriver. Johansson har en varning på elva matcher i DA. Det har ytterligare minst ett trettiotal spelare i DA. Många har också två varningar. I matchen mot LFC gjorde Johansson mål på ett fint distansskott för att bara ta ett exempel på att hon kan mer än det ”fysiska” spelet. Strax innan hon blev uttagen till A-landslaget screenade hon bort Sjögran från mittfältet för att ta ytterligare ett exempel. Gissar att det också var din variant av ”rasism” ”axel”? Dina ”mantran” ”axel” finns i ditt huvud, inte är världen där utanför. Du borde nog upplysas om att Asllani också kan ett och annat ”knep”. Studera gärna det ”axel”.

    • Att Johansson har bara 1 varning på 11 matcher är ju problem i sig, men, med tanke på domarnivån i svensk fotboll, inte konstigt
     Sverige har faktiskt bland de sämsta domarne både dam och herr, i Europa…
     De herrdomare ändå tar priset, de håller inte måttet internationellt och med allt rätt finns ingen av dem på VM
     Pinsamt dåligt…det funkar liksom inte ute i den stora fotbollsvärlden ge t ex gult kort till en spelare med smiley på ansikten…eller etablera ”kontakt” med spelarna..barnsligt
     Avslutningsvis ”The Observer”, det går inte kommentera din påstående om Asllani, du verkar vara uprörd, vid denna sinnesstämning man säger alla möjliga dumheter

    • Jag är inte det minsta upprörd. Jag säger bara att Johansson inte är värre än många andra i DA och att Asllani (liksom för övrigt en annan av de spelare du tydligen ser som ”snövit” – Banusic) också har en del knep som de använder. Har du träffat och pratat med Larsson/Johansson någon gång eller bara hittat på som vanligt? När det gäller att säga dumheter vet jag sedan länge att jag inte kan konkurrera med dig ”axel”, så det låter jag bli.

    • Har aldrig pekat ut Larsson som ojuste spelare, tvärtom, tycker att hon spelar ett fysiskt fotboll i bästa bemärkelse av ordet.
     Hon och fula knep, nej, jag tror inte det. Banusic då, hon behöver ju inte använda något sådant snarrare lära sig försvara mot spelare, som med domar ”välsignelse”,kan spela med fula knep.
     En av de spelarna är definitivt Johansson…

    • När jag skrev ”Larsson/Johansson” var det Petra som åsyftades. Du skriver ju om vad hon ”bevisat X-antal gånger”, då trodde jag du fattade det namnbytet. Om hon gått åt något håll i sin spelstil är det snarare mot mindre fysiskt. Hon blir knappast varken lagkapten eller tongivande mittfältare om hon skulle vara sådan ”buse” som du vill påstå.

     Men om du nu tar upp Larsson (Mimmi), så är det ännu en spelare som kan sina ”knep”. Hennes dykning i matchen mot LFC senast är ett exempel. Nu hävdar du att hon ”spelar ett fysiskt fotboll i bästa bemärkelse av ordet”. Intressant – av två skäl. För det första att du äntligen verkar ha fattat att fotboll är en fysisk kontaktsport. För det andra för att du för bara några dagar sedan i en kommentar frågade om/när Larsson skulle lära sig spela fotboll. Det verkar precis lika vimsigt och inkonsekvent som vanligt ”axel”. Eller var den första frågan bara ett utslag av din omvända ”rasism” mot spelare som heter -sson? Glömde du bort dig i din andra kommentar?

     Varken Asllani, Banusic eller de flesta andra spelare är några änglar på planen. I Banusic fall tyckte till och med LFC-spelare att det var underhållande när hon, utan synbar anledning, plötsligt ramlade ihop på planen. Jodå, Banusic kan också sina knep och efterslängar. Men du kanske tycker att Asllanis eftersläng i matchen mot United nyligen eller Banusic eftersläng i matchen mot Rosengård är värda att försvara och mindre allvarliga än ett fysiskt spel?

     Vill du leta efter en spelare som, efter mer än 150 matcher i DA som mittfältare och back, bara fått en (1) varning, så heter hon Jonna Andersson. Men din variant av omvänd ”rasism” tillåter dig väl inte att se det. Du kanske ska börja leta fel hos spelare som inte heter -sson? Så skärp gärna blicken ”axel” – om du vågar.

    • Står fortfarande vid denna bedömning av Larssons spelstil, här handlade saken om fulspel
     Du lever i din dogmatiska fotbollen, där fysiskt spel är höjdarnas höjdare. Det får du göra, tala inte bara till oss andra vilken fotboll vi ska gilla
     Att Asllani eller Banusic ”filmar” är ännu ett nonsens från dig ”The Observer”, som du dessutom sammankopplar med rasism
     Har du tappat alla tråd du kan stödja dina dogmer på?

    • OK ”axel” – dags för en summering som kanske kan hjälpa dig trassla ut det du trasslat till.

     Jag har bara sagt att fotboll (också) är en fysisk sport och att Johansson inte är värre än många andra när det gäller ”fysiskt” spel. Jag har också sagt att det inte finns några ”änglar” på planen oavsett vad de heter, alltså inte heller Asllani eller Banusic som exempel. Spelare använder ”knep” för att nå sina mål. Detta borde inte vara så svårt att acceptera.

     Att jag talar om din omvända ”rasism” beror bara på vad du själv sedan länge ägnar dig åt, nämligen att obefogat svartmåla de med -sson-namn och lika obefogat hylla de med mer otypiska (om de nu är det) namn. Fallet Johansson och efterföljande kommentarer var bara ytterligare ett exempel på din omvända ”rasism”.

     Jag har aldrig ens nämnt någon slags fotboll, eller spelstil, som bättre eller sämre. Självklart har teknisk briljans en stor roll i spelet, men det har också det fysiska spelet inklusive löpstyrka och uthållighet. Ditt påstående om att jag hyllar någon slags fotboll (som om det gick att separera) saknar helt verklighetsförankring, men det är ungefär så du brukar skriva. Därför är jag inte förvånad.

     När det gäller knep ”axel” har du själv använt bland de äldsta: att tala om ”oss” och ”vi” i ett försök att vinna sympati från andra genom att låtsas att det finns ett ”oss” och ”vi” som du skriver för. Det finns inget som talar för det, sett till kommentarer på bloggarna – tvärtom.

 1. Det surras om att f d Sirius- och Hammarbytränaren Olof Unogård är på väg till Linköping. Det ligger väl en del i detta, lokalbladet Corren brukar känna vindriktningen från LFC. Då ligger det nära till hands att, om värvningen blir av, klubben med ordförande Mård inte skjuter sig i den andra foten. I våras rök ju den första foten när man insåg dundertabben med att värva Marcus Walfridson och tvingades sparka honom efter usla resultat i serien och missnöje i truppen.

  Olof Unogård är, såvitt jag förstår, en hyfsat duktig fotbollstränare och han ”…brinner för jämställdhet och har skrivit akademiska uppsatser i ämnet.” (UNT 2016-10-07). Ja, då är han en man i tiden, efter vad jag förstår. Denna kamp för jämställdheten har dock kostat Unogård mycket besvär och två tränaruppdrag. Han sparkades från IK Sirius i Uppsala efter att ha krockat med klubben framförallt i frågan om bättre träningsförhållanden för damlaget.

  Nästa station blev Hammarbys damlag. Där började det gnissla i samarbetet mellan Unogård och klubbledningen nästan direkt. Däremot var han omtyckt i laget. Men det är ju ledningen som har sista ordet och så kom ”det grå papperet” fram. I motiveringen för avskedandet från Bajen hette det: ”Orsaken till detta [att han avskedades] är att styrelsen förlorat sitt förtroende för Unogård sedan denne vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner.” Vi kan ju fortsättningen. Ann-Helén Grahm blixtvärvades, men hon var inte omtyckt i laget.

  Nu får vi hoppas att de kloka männen och kvinnorna(?) i Linköpings FC vet vad de gör när ny huvudtränare ska värvas. Fler bommar i headhuntingen är knappast bra för klubbhälsan och lagmoralen…

 2. Tack för att ”Observer” finns! Som vanligt skriver han vad som har skett och hur egentligen allt gick till. För oss som inte ser så bra eller har en annorlunda uppfattning.

  • Tack ”Svenneberka” för de mycket vänliga orden! Det bjuder jag så gärna på. Annars välkomnar jag alla som vill skriva om sakfrågorna, även de som inte ser så bra eller har en annorlunda uppfattning. Så ditt bidrag till sakfrågan är…..?

  • Han har dock fel i en sak, enligt min vän som är domare ( på ganska hög nivå) och satt på läktaren tillsammans med mej, Johanssons ojusthet i samband med duell bollen i spel, gult, Asllanis när spelet är avblåst och Johansson på väg därifrån,rött! Fast erkännes att vi satt närmare den situationen än den 2 straffen.

    • Sen är väl inkastet innan 2-0 målet solklart hemmalagets, om man ska älta domslut, eller så kan man helt enkelt konstatera att tur och otur förhoppningsvis jämnar ut sig över 22 matcher.

 3. Och där kom beskedet från Linlköpings FC: Olof Unogård näste man på tränartronen, och Lotta Rohlin fortsätter som assisterande. Det sist nämnda valet var nog det självklaraste.

  • LFC meddelade nyss att kanadensiska Stephanie Labbé ersätter Hilda Carlén. Något oväntat, trodde att det skulle bli för dyrt. Intressant att se vem som blir nr 1 i målet, nu när Matilda Haglund går från klarhet till klarhet!

 4. Visst kan man säga att Pif vunnit DA??
  Menar om man räknar höstomgången 2017 och våromgången 2018😂😂 Ha en skön sommar alla motståndare, och lycka till med höstomgången 2018👍😀/P-o

 5. Så blev det officiellt att Olof Unogård tar över tränarjobbet i Linköping. Även klart att Stephanie Labbé ansluter och att Nicoline Sørensen väljer att flytta tillbaka till Danmark då hon önskar mer speltid än hon fått under våren. Sedan tidigare klart att Natasha Dowie lämnar. Någon som har koll på vilka offensiva förstärkningar som kan tänkas ansluta under sommaren? På grund av andra prioriteringar känns det knappt som jag har kunnat följa vare sig Linköping eller Damallsvenskan under våren.

 6. Man är trött intill leda på den slitna klyschan ”dansk dynamit” så fort något positivt ska framhållas om fotboll angående vårt södra grannland. När det handlar om t f tränaren Henrik Jensen och hans lyckade insatser för Linköpings FC skulle man däremot kunna tala om DANSK DYNAMIK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.