Sent avgörande när Göteborg vann cupen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag var på Valhalla och såg Kopparbergs Göteborg bli cupmästare tidigare i dag.

Som mitt veckoschema ser ut skulle jag egentligen inte kunna se cupfinalen. Men det uppstod en lucka, och på kort varsel blev det en Göteborgsutflykt. En intressant utflykt. Jag kom så sent att jag från parkeringen hörde hur domare Pernilla Larsson blåste igång matchen. Det tog dock lite tid att ta sig in på Valhalla IP.

Tyvärr var inte Kopparbergs Göteborg FC förberett på att det skulle komma 2449 personer. Inte bara för att det tog tid för många att komma in. Utan framför allt för att man bara hade öppnat en kiosk vardera på sitt- respektive ståplats.

Jag såg matchen från ståplats. Där gnälldes det på kiosken i paus. Utöver lång kö fick folk kalla korvar och det mesta var slut redan innan pausen. Det kändes tråkigt. För det satte ner betyget på något som var en riktigt spännande final.

Göteborg var det bättre laget i den första halvleken. De ledde med 1–0 i paus, och det kändes så långt som att hemmaspelarna hade full kontroll på läget. Målet kom efter att annars duktiga Sif Atladotter slagit ett uppspel rakt på Therese Ivarsson och givit Göteborg ett bra anfallsläge. Elin Rubensson snappade upp bollen och tog sig runt på högerkanten därifrån hon slog ett fint inlägg mot bortre ytan. Där fanns Pauline Hammarlund som snyggt nickade in bollen.

I den andra halvleken ryckte Kristianstad upp sig. Och när Jennifer Falk gjorde ett svagt ingripande på ett inlägg högg den tidigare Göteborgsspelaren Amanda Edgren direkt och satte kvitteringen.

På slutet av matchen kändes det som att det skulle bli förlängning. Men tydligen hade arrangörerna en annan känsla. För i minut 86, i ställningen 1–1, utropade man Rubensson till matchens lirare. Man hann tänka tanken att någon annan ju skulle kunna göra tre mål i förlängningen.

Men utnämningen av Rubensson visade sig vara en fullträff. För några sekunder in på övertiden kom Josefine Rybrink in snett i en duell med Rebecka Blomqvist. Domare Pernilla Larsson blåste straff. Jag stod väldigt långt bort, och kunde inte bedöma situationen på plats. Fast den spontana känslan då var att det var straff. När jag sett tv-reprisen känner jag att det inte var fel domslut. Samtidigt kändes det inte självklart, mest för att domare Larsson ju ganska ofta har en rätt hög tröskel innan hon blåser.

Straffen satte matchens lirare säkert. Hon avgjorde sex minuter efter att hon blivit matchens lirare. Ytterligare några minuter senare var matchen slut, och Göteborg fick höja det som kan vara världens fulaste pokal. Jag kan i alla fall inte minnas att jag sett någon fulare.

Så här efteråt känns det lite tråkigt att det var misstag bakom alla tre målen. För det var ju en bra och välspelad match.

Jag trodde att Elisabet Gunnarsdottir sparade spelare när hon startade med de båda juniorerna Kajsa Törnkvist och Tilda Persson mot Göteborg i damallsvenskan i helgen.

Men Törnkvist och Persson startade även i dag. Och de var bra. Jag gillar hur Kristianstad håller på att bygga ett passningsskickligt mittfält med tillskottet av de båda juniorerna och av Anna Welin. Det är ju även otroligt imponerande att gästerna avslutade matchen med tre egna produkter på planen (Törnkvist, Alice Nilsson och Evelina Duljan) – plus Tilda Persson som anslöt till klubben som 15-åring.

Göteborg har inga egna produkter. Faktum är att bara en göteborgare fick speltid i hemmalaget, men att man startade med två stockholmare. Göteborgs lag är dock välbyggt, och totalt sett var det en rättvis seger.

Känslan är ändå att Göteborg är lite sämre nu än laget var för några veckor sedan. Kanske att det framför allt beror på att Rebecka Blomqvist är inne i en liten svacka. Hennes smartness är viktig för att ge lagets spel den där sista spetsen.

10 tankar på “Sent avgörande när Göteborg vann cupen

 1. Trist att behöva göra den liknelsen men i herrfotboll hade det aldrig blivit straff för den där ”knuffen”. Snarare hade domaren sagt åt spelaren att resa sig upp och sluta sjåpa sig.

  • Jag vet inte om jag håller med dig om det där med herrfotboll. Jag stod drygt 80 meter från situationen, och min spontana reaktion var lite frågande: ”Var inte det där en straff?”

   Jag tyckte alltså inte att det var konstigt att Pernilla Larsson pekade på straffpunkten. Larsson såg situationen tydligt och reagerade instinktivt. Den lilla förvåning man ändå kände var att det var just Larsson som tog straffen på övertid. De situationer man är lite frågande till brukar hon oftast släppa. Det krävs oftast solklara situationer för att hon skall blåsa.

   Men jag tycker som sagt inte att Larsson gjorde fel. Rybrink hoppar med baken före in i Blomqvists rygg. Det var både onödigt och slarvigt av Kristianstadsspelaren. Och jag är rätt övertygad om att Kristianstadsspelarna (och -tränaren) hade tyckt att det var straff om det varit en Göteborgsspelare som hoppat in i Kristianstadsspelare på samma sätt i det andra straffområdet.

 2. Om det hade varit herrfotboll så hade spelaren fallit handlöst, rullat runt och skrikit av ”smärta” tills domaren antingen blåst eller låtit spelet gå vidare… 😉
  Tycker det va en korrekt dömd straff. Hade det varit samma situation i 70:e minuten så hade det inte skrivits eller granskats lika mycket. På reprisen ser man att det är en klar knuff i ryggen som hindrar Göteborgspelaren att komma upp i luften.

 3. Hur många domare hade blåst straff i slutminuten i en Champions League final, vid en tveksam situation?

  • Bra fråga. Det kanske inte är så många som tagit ett sådant beslut. Och det var lite på grund av läget i matchen jag inte kände att det var självklart att det skulle bli straff.

   Fast egentligen skall ju inte tiden i matchen spela någon roll. Och som jag ser det var beslutet korrekt. Josefine Rybrink spelade inte på bollen, hon tittade till och med åt ett annat håll när hon hoppade in i Rebecka Blomqvist. Då skall det vara frispark ute på planen – och straff inne i straffområdet.

 4. Kul med bra publiksiffra! Var det fritt inträde? I vilket fall faktiskt tredje bästa publiksiffran för damcupen: 2015 = 5602, 1981 = 3000 och nu 2019 = 2449. Och visst är det bättre med ett välfyllt Valhalla än ett ödsligt Gamla Ullevi.

  • Jag betalade 100 kronor för en ståplats. Eftersom förbundet är arrangör antar jag att Göteborg fick frångå sitt upplägg med fri entré. Kanske var det just det att klubben inte var van vid att ta entré som gjorde att det fortfarande var köer vid insläppet tio minuter in i matchen.

  • Hahaha…. du har en poäng! Tyvärr visas och fotograferas nuvarande pokal mest från sin allra fulaste sida – rakt uppifrån ser den inte så illa ut.

 5. Precis som du så reagerade jag mest på att Pernilla Larsson som annars släpper i princip allt plötsligt går in och avgör finalen med ett sent domslut som gav Göteborg straff. Sett över 90 kanske det var rättvist men med tanke på att KDFF tog över i andra halvlek så förstår jag att Gunnarsdottir var så besviken att hon sågade domaren i direktsändning och avbröt intervjun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.