Ingen svensk i Champions Leaguefinalen

Söndagens semifinaler i Champions League slutade med förluster för svensklagen. Därmed får vi i år en final helt utan svenskintresse. Det är första gången sedan 2009 det inte är en enda svensk spelare i finallagen.

Jag hade på en massa matcher under söndagen, men vet inte om jag såg någon av dem speciellt noga. Det blev mest att man tittade upp när kommentatorn höjde rösten.

I mötet Barcelona–Bayern München fick vi den matchbild jag trodde det skulle blivit i första matchen i München. Alltså ett Bayern som pressade på och radade upp målchanser.

Vid 0–0 hade Melanie Leupolz årets hårdaste ribbskott. Hemmamålvakten Sandra Panos gjorde flera fina räddningar både före och efter ledningsmålet.

Barcas segermål kom på straff genom Mariona Caldentey efter att Gina Lewandowski dragit ner Lieke Martens. Det innebar att Bayern behövde göra två mål för att gå vidare på bortamålsregeln.

Och chanser saknades inte. Jag tycker att klippet från Barca-tv ovan är lite missvisande. För som jag minns det hade Bayern klart fler öppna chanser. Bland annat sköt Sara Däbritz utanför från mycket nära håll. Skall man vända semifinaler i Champions League har man inte råd att missa sådana chanser.

För Bayern blev det lite tröst att söndagens ligaresultat innebär att andraplatsen är säkrad – klubben får alltså en ny chans i höst.

Men det blev Barcelona som vann semifinalen med totalt 2–0 och fick fira ett historiskt avancemang. Barca blir ju den första spanska klubben någonsin i Champions Leaguefinal.

I finalen väntar Olympique Lyonnais. Inför 4670 åskådare i London tog sig Lyon till sin fjärde raka final. Söndagens match slutade 1–1, vilket innebär att Lyon vann mot Chelsea med totalt 3–2. Fast det satt rätt hårt åt för den franska superklubben.

Lyon fick ett tidigt ledningsmål, ett turligt sådant från Eugenie Le Sommer. Hennes avslut hade nog nämligen gått en bit utanför om det inte styrt på Maren Mjelde och in i mål.

Chelsea kvitterade på en underbar frispark från sydkoreanska mittfältsstjärnan Ji So-Yun. Ett Chelseamål till hade inneburit förlängning. Och det fanns chanser, bland annat ett skott insidan av stolpen från Karen Carney och en volley från nära håll från Millie Bright.

Men Lyon vann och spelar final. Chelsea kan summera en säsong där man kommit nära, men inte nått final någonstans. Och klubbens nästa chans att nå Champions Leaguefinal ligger ett par år framåt. Laget får nämligen inte spela turneringen i höst.

För Chelsea startade Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. Hedvig Lindahl satt på bänken. Hon gjorde det för sista gången på hemmaplan. För under måndagsmorgonen meddelade vår landslagsmålvakt den väntade nyheten att hon lämnar Londonklubben efter 4,5 år.

Vi får se vart det bär för Lindahl. Jag tycker att hon borde vara intressant för de flesta storklubbar. Jag har inte sett henne göra några stora misstag det senaste året.

När vi ändå är i England så är det dags att gratulera Arsenal. Laget säkrade nämligen ligaguldet i söndags. Efter sju år i skymundan av Chelsea och Manchester City är Englands genom tiderna mest framgångsrika damfotbollsklubb tillbaka på tronen.

Man säkrade guldet via 4–0-seger mot Brighton, och de tre första målen är i högsta grad sevärda. Det är helt enkelt tre riktiga guldmål.

Skyttedrottningen Vivianne Miedema bombade in 1–0-målet och hade den fina assisten till 2–0. För henne blev det en dubbel guldkväll.

Efter matchen prisades hon som ligans bästa spelare vid PFA-galan, alltså av den engelska spelarorganisationen.

Vid samma gala blev Manchester Citys mittfältsstjärna Georgia Stanway korad till ligans bästa unga spelare.

Så till Sverige. I damallsvenskan vann FC Rosengård stort på lördagen. På söndagen vilade förstås Malmöklubben, ändå kändes den även som söndagens vinnare. Alla tänkta huvudkonkurrenter om guldet tappade ju nämligen poäng.

Vittsjö vann mot Linköping med 2–0 på en mjuk och blöt gräsplan. Det var ingen tvekan om att hemmalaget bemästrade det svåra underlaget bäst. LFC har det fortsatt tungt på egen planhalva.

Fast av det jag såg från matchen kändes det nog ändå som att domaren hade det nog allra tuffast. I och för sig bidrog vätan till att skapa svåra situationer. Men jag upplevde det som att det silades mygg och svaldes kameler.

Vittsjös seger var dock hur rättvis som helst. Hemmalaget verkade ha större vilja, och Linköping var inte lika vasst och effektivt som i de två första omgångarna.

Några mil från Vittsjö spelade sedan tänkta topplagen Kristianstad och Göteborg 2–2. Även där avgjordes matchen på ett blött gräs.

Göteborg hade rört om lite i startelvan, möjligen för att spara spelare till den cupfinal aktuella lag emellan som avgörs i morgon, den 1 maj.

En av de nya spelarna i elvan var Emma Pennsäter, som drog på sig en till synes onödig straff vid 1–0-ledning. Straffen gav hemmalaget energi, och några minuter senare var det 2–1.

Göteborg fixade en poäng i en spelmässigt sett ganska medioker toppmatch. Göteborgstränaren Marcus Lantz var inte nådig i SVT efteråt. Han sa:

”Sämre än så här kan vi inte spela i alla fall.”

Han ansåg att passningsspelet var under all kritik, och var inte nöjd med något. Han ville inte heller skylla på underlaget.

I morgondagens cupfinal blir det konstgräs. Matchen har ju flyttats från Gamla Ullevi till Valhalla. Konstgräs är ett underlag som borde passa Göteborg bäst. Jag håller därmed hemmalaget som favoriter till 60–40 i finalen. Men Kristianstad är ett tungt lag att möta, så jag hade nog helgarderat om jag tippat matchen.

Slutligen vann Växjö med 1–0 i Eskilstuna inför 1198 åskådare. Matchens enda mål kom tidigt, efter att Halimatu Ayinde tappat bollen i eget straffområde, och Emmi Alanen skickat upp den i nättaket.

Sett till matchbilden kändes kryss egentligen som det mest logiska resultatet. Men givetvis skönt med en bortaseger för det Växjölag som ju tog huvuddelen av sina poäng på Myresjöhus arena i fjol.

Efter nästan tre spelade omgångar är Rosengård nu ensamt om full poäng, och man har tre poängs lucka i tabelltoppen. Piteå har chansen att gå upp på sju poäng och ta hand om andraplatsen om man vinner den hängmatch man fick i och med att LB07 inte tog sig upp till Norrbotten i lördags. I botten är fortsatt Kungsbacka och LB07 utan poäng.

I dag har EFD meddelat hur de certifierat elitklubbarnas talangutveckling. Där vinner AIK ganska klart före Rosengård och Umeå. De tre klubbarna får högsta betyg.

Noterbart är att Linköping, som ju numera bara har ett damlag, får högre poäng än Kungsbacka och Göteborg. Antar att LFC riskerar att tappa lite till nästa år.

Till Italien, där Petronella Ekroth slog till igen i söndags. Hon visade vägen till cupseger för Juventus genom att nicka in 1–0-målet i cupfinalen mot Fiorentina. Juventus vann till slut med 2–1. Otroligt imponerande av Ekroth att kliva fram i de allra viktigaste matcherna.

Det är för övrigt cupfinalstider. Den svenska och den tyska avgörs under onsdagen. I Tyskland är det Wolfsburg och Freiburg som möts. Och till helgen spelar Manchester City och West Ham engelsk FA-cupfinal på Wembley.

Slutligen till USA, där Sverigebekantingen Christen Press gjorde ett läckert mål i helgen. Det är bara att njuta och imponeras av hur hon vänder och tar emot bollen i samma aktion.

3 tankar på “Ingen svensk i Champions Leaguefinalen

 1. Av någon anledning blir det alltid skapligt med kommentarer när LFC är ett av lagen, den här gången på Hattrick. Men vart tog de annars så aktiva LFC-supportrarna vägen?

  Trots att varken KGFC eller KDFF var nöjda med en poäng var, så studsade ändå KDFF tillbaka efter förlusten mot FCR. Bra att cupfinalen flyttades till Valhalla. Mattan behövde tydligen vila på ytterligare några veckor på Gamla Ullevi. Visserligen är Valhalla en trist arena, men ändå bättre där än på ett sannolikt mycket ödsligt Gamla Ullevi. 1000+ får väl ses som en bra publiksiffra. Att få med sig en titel i början på säsongen borde vara tändvätska för båda lagen. Finns det risk för tillfällig, men ändå farlig, mättnad hos vinnarna?

  Visserligen ligger Kungsbacka och LB07 i botten efter tre (två) matcher, men något jätteras har det inte blivit. Kungsbacka gjorde ett första historiskt mål och var ju dessutom nära att fixa en poäng mot DIF. Tråkigast var publiksiffran – 135 i en damallsvensk match, nytt bottenrekord? Jag misstänkte att publiken Kungsbacka – KGFC till stor del bestod av tillresta från Göteborg. Är 135 eller liknande en siffra att vänja sig vid? Tråkigt till råga på allt annat i Kungsbacka. Visst borde Varbergspubliken ta sig till Kungsbackas matcher, om inte annat så för att ha möjlighet att se alla andra lag i Damallsvenskan.

 2. Nej – inget svenskt i damernas CL-final. Men den kan säkert bli både spännande och sevärd ändå. 😉

  Om det redan är för tjatigt att ta upp den haltande 3:e omgången i OBOS Damallsvenskan så kan jag göra saken värre med ännu en kommentar – eller ett ”kåseri”, om man så vill… Alltså, hur sammanfattades resultaten och matcherna av de segrande lagen själva. Kanske så här, av reaktionerna att döma:

  Rosengård – jättenöjda.
  Vittsjö – jättenöjda.
  Växjö – nöjda (och lättade, förstås).
  Djurgården – halvnöjda (fick ta i oväntat hårt för att vinna mot ”slagpåsen”).
  Göteborg – missnöjda (besvikelsen över poängförlusten sved).

  Kristianstad gjorde som väntat en strong insats och där bör man glädjas över att den positiva trenden fortsätter. Hur de förlorande lagen upplevde sina matcher är lättare att gissa sig till. Besvikelsen sved mest hos Linköping, något annat vore märkligt. Det var inte bara naturgräs och flödande vårregn som ställde till det. Visserligen upplevs Vittsjös idylliska hemmaarena som värste motståndaren för gästande lag – ibland. Golfbanegräset förvandlas snabbt till torvmosse eller värre efter ett par dagars riklig nederbörd. Det har dock spelats tuff ”träskfotboll” på Vittsjö IP tidigare. Just Linköpings FC – med Pernille Harder i startelvan – vann en sådan bokstavlig skitmatch därstädes. Det gäller att också övervinna naturens motstånd för ett lag med offervilja och målmedvetenhet. LFC av årgång 2019 är än så länge en bra bit från LFC av årgångarna 2015-2017.

 3. Inbillar jag mig eller är ordningsföljden i flödet ändrat så att senare kommentarer kommer högre upp (och tidigare längre ner)? Jag tycker det vore bättre med tvärtom, så att den som läser ser de första kommentarerna först och sedan scrollar ner för att se resten. Nu måste man scrolla ner för att hitta det som någon svarat på och som nu kommer högre upp i flödet. Du eller bloggvärden som ändrat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.