Dagbok i Frankrike, dag 6: På jakt efter VM-febern – och VAR

Det här inlägget skrivs under en tågresa mellan Nice och Paris, närmare bestämt på sträckan Toulon–Marseille.

I går kväll satt jag på en av restauranggatorna i Nice och kollade in Frankrikes sista gruppmatch. Det visade sig att den restaurang jag valt visade en stream som låg ett par minuter efter många andra restauranger i området. Därav gick jag miste om lite av spänningen. Ljudet från omgivningen avslöjade ju när det blev mål – och när det inte blev.

Jag var ute för att ta temperaturen på den franska VM-feber som tydligen existerar.

Antagligen valde jag fel stad, och fel område. För visst såg jag en handfull franska landslagströjor, och några flaggor. Men feber – nej det var det verkligen inte. En högst ovetenskaplig uppskattning gjorde gällande att det var betydligt fler svenskar som var intresserade av matchen än det var fransmän.

Vart man än gick före och efter matchen hörde jag det pratas svenska, bland annat satt tre Göteborgstjejer vid bordet bredvid. Och det där ljudet från omgivande restauranger som jag berättade om var knappast av det slag att det hade givit utslag på Richterskalan.

Inte så mycket VM-feber att tala om alltså. Däremot är det återigen läge att tala om VAR. För andra matchen i rad gav VAR-rummet Frankrike segern i en match där hemmafavoriterna hade väldigt svårt att skapa något på egen hand.

Jag kanske är överdrivet konspiratorisk, men jag tror ju aldrig att Norge hade fått den straff fransyskorna fick i andra matchen. Och jag tror inte heller att Nigeria hade fått den straff som Frankrike fick i går. Den var av typen man verkligen måste leta efter för att hitta.

Och som jag ser det har VAR-domarna letat mer noga efter franska straffar än efter straffar till andra nationer.

Snackisen i dag är dock inte själva straffsituationen, utan det faktum att Wendie Renard fick två chanser. Här har jag lärt mig saker i dag. Så här är det:

När hon slog straffen första gången visade det sig att Nigerias målvakt Chiamaka Nnadozie var någon centimeter framför mållinjen. Och då skall straffen slås om.

Att två franska utespelare hade trampat in i straffområdet med mycket större marginal innan straffen slogs skall inte påverka domslutet. Det är övertramp från målvakten, och det korrekta då är att straffen ska slås om – och målvakten skall varnas. Således gjorde domaren rätt här.

När Renard fick sin andra chans från straffpunkten blev det mål. Även den gången var det en fransk spelare som trampade över – Amandine Henry.

Trots övertrampet godkändes målet. Och det är tydligen korrekt, för utespelares övertramp skall inte granskas med VAR.

Personligen tycker jag att det här är lätt absurt. Och jag lider verkligen med Nigerias Super Falcons och deras svenska förbundskaptener. En poäng hade ju inneburit att avancemanget till åttondelsfinal hade varit klart. Men 1–0-förlusten efter den här straffsoppan gör att Thomas Dennerby:s lag lever riktigt farligt.

Noterbart i övrigt var att straffsåpan tog jättelång tid.

Visst längtar man till när det blir straffläggningar längre fram i turneringen, där varje straff skall VAR-granskas på det här sättet?

I grupp A vann Norge med 2–1 mot Sydkorea, vilket innebär att norskorna tar andraplatsen, medan koreanskorna får resa hem. Noterbart att båda de norska målen kom på straffar – och att det var straffar som domaren tog spontant, utan VAR.

Grupp B vanns som väntat av Tyskland. Laget vann avslutningsmatchen mot Sydafrika med 4–0 och har därmed hållit nollan genom gruppspelet. Sydafrika däremot har spelat klart.

Jag valde bort den tyska matchen och kollade istället det mållösa mötet mellan Kina och Spanien, mest eftersom det handlade om två lag som kan vara Sverige motståndare i åttondelsfinalen. Resultatet innebär ju att Spanien väntar för segraren i Sveriges grupp. Resultatet innebär också att både Spanien och Kina säkrade slutspelsplatser.

Det blev alltså 0–0, och det var en riktig 0–0-match. Spanien har haft svårt att skapa målchanser mot tillbakadragna försvar i turneringen. Jag såg inte matchen mot Tyskland, men klippet med höjdpunkter antyder att det nästan var i den matchen som spanjorskorna hade flest 100-procentiga chanser.

Det var ändå Spanien som var närmast segern. Patri Guijarri hade två bra skott som den kinesiska målvakten Peng Shimeng gjorde fina räddningar på. Spanien är ett bra lag, men det är långt ifrån oslagbart.

Innan jag sätter punkt är det läge att kolla in hur slutspelsträdet ser ut i skrivande stund. Det kursiverade är klart:

2nd A v. 2nd C = Winner 1: Norge–Brasilien
1st D v. 3rd B/E/F = Winner 2: England–Grupptrea

2nd B v. 1st F = Winner 7: Spanien–USA
1st A v. 3rd C/D/E = Winner 8: Frankrike–Grupptrea

1st B v. 3rd A/C/D = Winner 3: Tyskland–Grupptrea
2nd F v. 2nd E = Winner 4: Sverige–Kanada

1st E v. 2nd D = Winner 5: Nederländerna–Japan
1st C v. 3rd A/B/F = Winner 6: Italien–Grupptrea

Av grupptreorna är Kina klart för slutspel. Först när alla grupper är klara vet vi i vilken match de sorteras in.

I kväll 21.00 färdigspelas intressanta grupp C. Som jag konstaterade i går är det fortfarande tre lag som har rimlig chans att ta hem gruppsegern där.

3 tankar på “Dagbok i Frankrike, dag 6: På jakt efter VM-febern – och VAR

 1. ”Noterbart att båda de norska målen kom på straffar – och att det var straffar som domaren tog spontant, utan VAR.”———————————–du hade inte mycket att recensera där Rydén, trots en klar filmning vid den första straffet.Det var ”broderfolket” som spelade dessutom led av en svensk tränare, så det måste vara allt i sin ordning
  Nej, denna VM påminner mig på Eurovision Song Contest,, -där alla hejar och ger poäng till sina grannar och vice versa…PÅ VM då domarna favoriserar, så länge, med en löjlig tydlighet de europeiska lag medan VAR används för att göra omöjligt för de no name lag att hävda sig..-

 2. Jag vill inte tro att vissa domare på denna nivå är mutade, eller på annat sätt benägna att döma partiskt. Fast å andra sidan är det klart att både yttre och inre faktorer påverkar – publiktryck, den egna statusen som ”rättsskipare”, mm. Och de allra bästa lagen har oftast en fördel i bedömningssituationer – det förväntas(?) gärna att mindre bra/sämre lag begår fler misstag eller ojustheter, något som inte stämmer helt med verkligheten om vi ska vara ärliga. Visserligen kompenserar en del nationer bristen på teknik, taktik och erfarenhet med ett tuffare spel, som i och för sig inte behöver vara ojust på gränsen till det brottsliga.

  Som det hittills framgått av de turneringar där VAR använts, så överväger de positiva resultaten. Det måste ändå uppskattas av alla berörda. Här finns både huvuddomare och ”tv-domare”, som kan ”backa bandet” och fingranska varje straffsituation in absurdum, om så behövs. Dock finns det en och annan fallgrop – som när domaren på millimetern när ska försöka avgöra hur allvarligt övertrampet var. Det frestar då till att hellre fälla än fria, paradoxalt nog. Petigheten inkräktar alltså på objektiviteten, särskilt i matcher där det står och väger mellan ett storlag och ett underdogsdito. Som i måndagens möte Frankrike-Nigeria. Hoppas innerligt att vi med teknikens hjälp slipper uppleva någon praktfull domarskandal i detta VM. Vad det än tycks om nymodigheten, så har den kommit för att stanna. Ett hjälpmedel, ingen ”VAR-böld”!

 3. Om man bortser från VAR-straffarna så gjorde Nigeria en väldigt bra match! Det glöms lätt bort i eftersnacket.
  Fransk spelmässig dominans men ett fåtal heta målchanser.
  Bra betyg till coacherna Dennerby och Petersson som lade upp en plan för att försöka fixa poäng och avancemang mot VM-favoriten Frankrike.
  Plus också till spelarna som följde matchplanen till hundra procent. Nigeria har ju inte varit känt för sina defensiva kvaliteter precis.
  Målvakt och högerback fyller 19 i år – lovande spelare!
  Funderar över Eskilstuna som tydligt bestämt sig för att inte spela med varken Sonia Okobi eller Halimatu Ayinde. Okobi har noll startminuter men gjort skillnad varje gång hon fått en kvart i slutet. I VM har hon spelat varje minut = 270 min.
  Ayinde är också vägrad plats i Uniteds startelva – i ett lag som producerat två (!) mål den här säsongen och ligger en poäng från nedflyttning!
  Märkligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.