Tankar om Göteborgssoppan

Gott nytt år.

I elfte timman av 2020 blev det alltså klart att det blir ett nytt år även för Göteborg FC. Hur gott det nya året blir för klubben återstår att se.

Om vi nu skall kalla Göteborg FC för klubb. Ordförande Peter Bronsman benämner ju numera det svenska mästarlaget som ett projekt.

Till GP sa Bronsman så här på nyårsaftonen:

”Ibland glömmer man att Kopparbergs/Göteborg FC inte är en traditionell medlemsförening – vi fick ett projekt att genomföra för 17 år sedan för dam- och tjejfotbollen i Göteborg. Vi har vunnit mycket men någon gång måste ett projekt avslutas och bli en förening på riktigt.”

Det här projektsnacket är nytt för mig. Men inte bara för mig. Till Borås Tidning säger den före detta skyttedrottningen i KGFC, Linnea Liljegärd:

”När jag värvades diskuterade vi inte ens att det skulle vara något slags projekt som bara väntade på att något herrlag skulle ta över oss, som jag tycker att det låter nu. Det har jag aldrig hört under mina år i klubben. Det var också chockande. Som om allt man har varit med om var en bluff.”

Men kanske alltså att det här projektet nu kan bli en riktig fotbollsförening. Frågan är vilken roll Bronsman kommer att få där. Som jag tidigare skrivit har ju förtroendet för honom som ordförande raserats.

För föreningens skull vore alltså det klart bästa om Bronsman lämnar styrelsen, men är  kvar som sponsor. De pengar han och hans företag bidrar med är förstås otroligt viktiga för satsningen.

Och det verkar som att Bronsman själv inser att han inte kan sitta kvar i ledningen. I den länkade GP-artikeln säger han:

”Jag har suttit ordförande i projektgruppen i 17 år. Nu blir det en medlemsfråga framöver. Jag är mer en entreprenör. Mitt enda mål är att damlaget ska kunna hävda sig internationellt.”

Den stora frågan är ju vad för slags projekt, eller förening, som KGFC blir framöver. Kommer den ens att heta just Kopparbergs Göteborg FC? Namnet nämner inte Bronsman, däremot säger han att det är frågetecken kring dräktfärgerna:

”Vi kommer att spela vidare i Champions League och damallsvenskan nästa år men i vilken färg på dräkterna är oklart.”

Det är ju även fortsatt ganska mycket som oklart kring om vad som egentligen hände på årets tre sista dagar. Av vad man sett och hört hittills så är min huvudteori fortsatt att ordförande Bronsman tog ett ogenomtänkt beslut efter att ha blivit knäckt och frustrerad av hur Göteborg åkte ur Champions League.

Frustrerad över att flera bärande spelare inte ville vara med mot Manchester City. Men framför allt frustrerad över att motståndarna hade klart bättre förutsättningar, bland annat vad gäller träningsanläggning.

Det är ju det som Bronsman hela tiden har pratat om – förutsättningar. Att Göteborgsspelarna har haft det för dåligt, och att han vill att de skall få det mycket bättre framöver.

Däremot har ju inte Bronsman någon gång under de här dagarna pratat om pengar, och jag tror att det stämmer som man sagt – att ekonomi inte har varit någon stor fråga.

Vad var det då som fick Bronsman att ändra sig? 

Där har vi inte heller något facit. Själv säger han att trycket utifrån inte har varit någon faktor. Men jag tror ändå att det måste ha påverkat att så många visade engagemang – och att ingen annan har ställt sig bakom nedläggningen, utan att alla andra tvärtom har tyckt att det var ett helt galet beslut.

Flera personer verkar på olika sätt ha jobbat hårt för att få Bronsman att ändra sig. Enligt agenten Michael Kallbäck spelade tränare Mats Gren en avgörande roll. Kallbäck skrev på twitter att Göteborg inte skulle ha ett damallsvenskt lag i år om det inte varit för Grens hårda arbete.

Vad var det då för konkreta ändringar som skedde under de där två dygnen?

Där har vi inte heller några klara svar. Men tydligen hade flera olika aktörer klivit fram och meddelat att de kunde tänka sig att samarbeta med KGFC framöver.

På så sätt var det ju faktiskt bra tajming för den här dramatiska nedläggningen. Den lockade fram nya samarbetspartners, och det är ju klart mycket lättare att hitta partners till ett vinnande lag (projekt), än till ett förlorande.

Tydligen är det två klubbar man i första hand skall prata vidare med. Vilka nämns inte. Bronsman säger i GP:

”Jag har valt ut större föreningar som kan ge det tjejerna är värda.”

Enligt Aftonbladet skall den ena av de klubbarna vara BK Häcken. Det känns ju högst rimligt. I nuläget skulle jag säga att just Häcken är den enda av Göteborgs herrelitklubbar inom fotbollen som har det som krävs för att kunna lyfta KGFC.

Dels har Häcken klart störst ekonomiska muskler. Men som sagt, så verkar inte ekonomi vara någon stor faktor här. Häcken har dock även en riktigt vass träningsanläggning.

Jag har inte varit runt på alla anläggningar i Göteborgsområdet. Men jag har varit på ganska många, och Häckens Gothia Park Academy är den klart bästa. Om KGFC skulle kunna flytta sin verksamhet dit vore det ett jättelyft jämfört med nedgångna Valhalla IP.

Häcken är sannolikt en av klubbarna. Men det är ju en till som är med på banan. Det är sagt att det inte nödvändigtvis handlar om fotbollsklubbar. Därmed är min andra gissning – och observera att det är en gissning – att det handlar om Frölunda Hockey. Deras anläggning på Frölundaborg håller också hög klass.

Och Frölunda har fått en hel del kritik för att de inte har satsat på tjejer. Ett samarbete med KGFC skulle alltså kunna vara ett lyft för Frölundas varumärke.

Vi får se när det börjar läcka fler uppgifter om vilka klubbar det handlar om, samt om själva processen. Det kommer garanterat att bli spännande att följa.

Det blir även spännande att följa Göteborgs truppbygge. Man undrar ju om nya spelare vågar skriva kontrakt på mer än ett år. Om KGFC hade varit ett mittenlag i fjol skulle det nog ha varit svårt att värva spelare överhuvud taget efter det här, i varje fall svenska.

Men nu finns ju Champions League där som ett rejält lockbete. Upplagan 2021/22 är ju den första där turneringen avgörs i sin nya skepnad, med gruppspel för de 16 bästa lagen.

Och till hösten behöver inte Göteborg lida lika mycket över sin dåliga Uefa-ranking som de gjorde i den pågående upplagan. Som svenska mästarinnor går man nämligen in direkt i playoff-omgången i det som kallas Champions Path.

Fördelen här är att det lag som vinner Champions League till våren samt att mästarlagen från Tyskland, Frankrike och Spanien har direktplatser in i gruppspelet. Göteborg kan alltså inte få möta någon av dem i mästarlagens playoff.

Totalt är det 14 mästarlag som får spela playoff i Champions Path. Bland dem är det väl egentligen bara engelska WSL-mästarna som känns som en ”omöjlig” lottning. Däremot bör Göteborg ha mycket goda chanser mot mästarlagen från Tjeckien, Italien, Danmark, Norge (Vålerenga), Nederländerna, Island (Breidablik) och så vidare.

Göteborg har alltså ett superläge att få spela i det första gruppspelet någonsin i Champions League, förutsatt att man får ihop en slagkraftig trupp.

Noterbart här är att Göteborgs klubbledning redan nu bör kolla igenom längden på sina kontrakt. Om någon har avtal som löper ut den sista november bör de avtalen omgående förlängas. Enligt planen spelas nämligen de två sista gruppomgångarna i Champions League 8/9 respektive 15/16 december.

Innan jag sätter punkt noterar jag att Göteborgs andre tränare, Jörgen Ericson, sa så här till Aftonbladet om ordförande Bronsman efter att det blivit klart att KGFC får en fortsättning även 2021:

”Han är ett litet geni, Bronsman.”

Det brukar ju heta att linjen mellan genialitet och dårskap är hårfin. Den här gången var ciderkungen på fel sida linjen. Skönt att han insåg det innan det var för sent.

 

16 tankar på “Tankar om Göteborgssoppan

 1. Frölunda Hockey har ju ett samarbete med Lotta Schelin, så de har uppenbarligen ett öra åt damfotbollshållet.

  Men i ärlighetens namn skulle även Frölunda Hockey kännas som en märklig lösning och som att fotbollen i Göteborg ändå inte accepterar damerna. Så klart borde Häcken, IFK Göteborg, ÖIS eller GAIS steppa upp och göra det självklara.

 2. Var det spelare som inte vill spela mot City? Vilka och varför? Jag trodde det berodde på att deras kontrakt gick ut 30 nov och därför inte kunde spela.

  • Jo, det var ju just att kontrakten löpte ut under olika datum i november. Men det där hade ju gått att lösa, om spelarna hade visat vilja. Rosengård hade samma problem med en handfull spelare (länk), och fick med allihop. Hos Göteborg förlängde Vilde Böe Risa sitt kontrakt med några veckor. Men ett gäng andra spelare var ju som bekant inte med.

   Noterbart är ju att både Rebecka Blomqvist och Sofie Svava skall spela för Wolfsburg nu efter årsskiftet. Medan Blomqvist stack till Tyskland för träning redan tidigt i december var Svava kvar i Rosengård och spelade mot georgiska Lanchkhuti.

   • Med tanke på hur Göteborg behandlade Rebecka Blomqvist där här säsongen så förstår jag att hon föredrog att förbereda sig för spel i sin nya klubb istället. Från skyttedrottning och given i startelvan till bänken uteslutande beroende på att klubben gjorde en omtalad prestigevärvning inför säsongen.

    • Så var det ju stora delar av säsongen. Fast på hösten var det ju flera matcher där Blomqvist startade och Blackstenius satt på bänken. Bland annat guldmatchen i Linköping.

     I Blomqvists fall är det ju naturligtvis så att om hon redan hade hunnit skriva på för Wolfsburg när Göteborg kom med önskan om förlängning så kan ju tyskarna ha stoppat henne från spel.

 3. Spelarna kan väl knappast lastas för att kgbg fick ställa upp med ett onödigt svagt lag. Klubben vill först snåla genom att inte betala dem för december, för att sedan komma i sista stund och få spelarna att ”ställa upp”. Svagt agerat.
  Vad gäller elitklubbarna i gbg har väl alla damlag? måste de läggas ner om kg lyfts in?

  • Det är självklart föreningens fel, eftersom man likt väldigt många andra svenska klubbar snålade med korta kontrakt, och inte lyckades lösa förlängningar.

   Men om spelarna hade värderat Champions League-spel högt hade det väl självklart gått att lösa ett par veckors förlängning för fler än bara Böe Risa.

  • Glömde svara på delen om elitlagens damlag. Först har Gais inte något damlag. Sedan tillåter Göteborgs fotbollsförbund B-lag i division III och IV. Så om Häcken, Öis eller Blåvitt skulle ta över KGFC:s lag så kan deras nuvarande damlag ändå spela vidare.

   Gör man en liknande lösning som FC Rosengård gjort, med olika föreningsnummer, kan i princip båda lagen spela i damallsvenskan. Införlivar man KGFC:s lag fullt ut får andralaget som högst spela i division III. I Häckens fall skulle det innebära att det nuvarande damlaget skulle tvingas kliva ner en division.

   • Häcken är ju i div 2 så de skulle få problem enl ditt resonemang. Men en etablerad lösning är att ha olika ”föreningar” för elit o bredd/F19. Det har ju t ex Växjö o Rosengård. Växjö hade sitt ”breddlag” i div 1 men åkte ut, Rosengård har väl precis gått uppi div 1 och slagit ihop ”bredd” o F19 där. Det är lösningen när farmarlag inte är tillåtet och div 3 inte räcker för F19-spelare att utvecklas i.

    • Precis så. Häckens nuvarande damlag skulle få backa en division om de tar över KGFC, och införlivar laget fullt ut i föreningen. Men det troliga är precis som du skriver att man som Rosengård behåller olika föreningsnummer.

 4. Bra genomgång men att inte ta in IFK Göteborg i resonemanget blir ju märkligt.

  Vad gäller trninganläggningar så är IFK överlägsen etta med serneke inomhushall och kamrargården, bara en sådan sak! Men är man Boråsare så är det väl otänkbart att uttrycka något positivt om IFK Göteborg :).

  Hursomhelst så är ju en viktigt faktor vad som händer med GFC,s u-17 lag. Det är viktigt för ungdomsfotbollen att det finns flera lag inden åldern på nära håll i regionen. Det vore olyckligt om ett sammangående med en större klubb resulterar i att GFC:s ungdomslag tappar i slagkraft

  • IFK Göteborg är inte med i resonemanget eftersom de själva varit tydliga med att de inte är med i resonemanget. Klubbdirektör Max Markusson säger i GP:

   ”Det rör ju inte oss. Det är ett beslut taget på vårt årsmöte om hur vi ska driva vår verksamhet och den har vi i åsikt att fortsätta med. Det var därför vi startade i division 4 förra säsongen – för att se till att det växer i lugn takt och framför allt organiskt.”

 5. ”Ordförande Peter Bronsman benämner ju numera det svenska mästarlaget som ett projekt.”——————————decenier av hjärntvätt kan göra att människor blir lätt sömniga , värre än så, de ofta stannar i det läget…Jag vill tro Rydén att du är en fotbollsfantast då kan jag förstå din frustration och ilska…allt annat talar ju nämligen emot allt du har skrivit om det här ”soppan” som du kallar det..dessutom har du självt- som journalist givit ansenligt bidrag till det agerande som Bronsman visat prov på, tycker jag
  Din teknokratiska beskrivning av fotbollen , med bl a statistiken som grund skiljer sig inte väsentligt av de beskrivningar kvartalskapitalister gör sina analyser på.Förstå mig inte fel Rydén , du är en del av mainstream som beskriver fotbollen i marknadstermer…nu alla regimtrogna, pk riddare visade enorm förvåning att en kapitalist ville avsluta sin verksamhet efter kalkyl och statistik han gjort, allt utifrån rådande regelverk och reson en verksamhet ska drivas på, för att vara till nytta för ägaren -och samhället…även om hans affär handlade om damfotboll
  Därmed din tes att ”pengarna var ej problem” är väl dem ”sömniga” önskemelodin, det är klart att allt handlade om pengar, det kommer det alltid att göra….t o m för dem spelare som gapat efter sin kosing i källvattnet av CL spelet
  Nu ska banne mig inte vara på det sättet eftersom vi talar här om en damlag som dessutom spelar fotboll- och är svenska mästare i sporten..Tvärtemot ska verksamheten fortgå allt tills det avgrunden är nått
  Det ska kvoteras och tvingas göra saken oavsett människans fri vilja att utnyttja sina resurser de tycker gör mest nytta av..Har du blivit en teknokratisk kommunist Rydén, med dina tankar om hur damfotbollen ska ordnas och skötas?
  Har Kina blivit rollmodell till den nya fotbollsordningen?

  • Gott nytt år till dig också, axel. Skönt att du tidigt på året visar att du har konserverat fjolårsformen.

   Naturligtvis förstår jag att det var mitt, och den här bloggens fel att Kopparbergs Göteborg FC tog ett styrelsebeslut om att lägga ner elitsatsningen. Men jag inser ju också att mitt snabba agerande, med flera inlägg om vilket gigantiskt feltänk allt byggde på, var det som räddade satsningen. Så ja, jag känner mig som en hjälte.

   För övrigt har Peter Bronsman och alla andra sponsorer i Sverige rätt att göra precis vad de vill med sina pengar. Men om man avser att förändra sin sponsring kan man väl meddela det. Att en sponsor drar sig ur, eller minskar sin andel, måste ju inte innebära direkt nedläggning.

 6. ”Gott nytt år till dig också, axel. Skönt att du tidigt på året visar att du har konserverat fjolårsformen. ”——————–det var artigt av dig Rydén, men tror du på allvar att 2021 kommer vara bättre än året som gått? Fotboll utan publik är som- sex på distans, det är ingen som njuter av det..dessutom håller på senare i året några hundra ”succeefulla psykopater” fira sin jubileet i denna schweiziska skrytstad med syfte att etablera, verkar som, en ny ordning för oss alla. Detta utan vilken som helst legitimitet..usch…..Säkert blir bra det med damfotbollen fortsättningsvis, nu är det poppis med allt som damerna vill och önskar för sig, det lär försätta, tror jag
  Angående formen, du vet vad som sägs, antagligen ”har du det inom sig” eller så har du det inte…..utöver då den stackare som kan inte lära sig passa bollen på en touch då kan inte heller du som journalist hjälpa till för denna eftersom förr eller senare avslöjas vad hon kan eller inte,,, Så när du utropar en som världsspelare då är denna lyckosten säker det, åtminstone här på ditt blogg

  ”Naturligtvis förstår jag att det var mitt, och den här bloggens fel att Kopparbergs Göteborg FC tog ett styrelsebeslut om att lägga ner elitsatsningen. Men jag inser ju också att mitt snabba agerande, med flera inlägg om vilket gigantiskt feltänk allt byggde på, var det som räddade satsningen. Så ja, jag känner mig som en hjälte. ”—————————-om du ser på fotbollen i första hand som ett”jobb” då ingen annan slutsats kan jag dra över dina tankar om ”soppan” eftersom du drar helt fel slutsatser…förmodar att du var främsta i raden av dem protesterade när SAAB lags ned exempelvis…..Frågan är simpel Rydén, ser du fotbollen som jobb eller något annat..när du är klart med det då vet du svaret på vilken behandling krävs i läget som den här i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.