Smällar av olika slag

Vi är två matcher in i den tredje omgången av damallsvenskan. Bakom oss har vi några dagar där flera lag åkt på smällar av olika slag.

Ett par av smällarna har varit i form av skador. Redan i förra veckan drabbades Växjö DFF av en riktigt tuff smäll när Violah Nambi vred av ena benet. Och det var tyvärr inget vanligt benbrott.

Skadan beskrivs som dubbla benbrott, och jag läste tidigare i veckan i Smålandsposten att första operationen inte blev lyckad, utan att Nambi fortfarande låg kvar på sjukhus sex dagar efter skadan.

Det är bara att hålla tummar och tår för att Nambi blir återställd, och kan komma tillbaka till fotbollsplanen.

I går var olyckan framme igen i Växjö. Fast då var det en Kristianstadsspelare som drabbades. Det såg inget bra ut när Sveindis Jane Jonsdottir skadade knät i segermatchen mot Växjö DFF.

Jag har inte läst några uppdaterade rapporter, men känslan var ju tyvärr att det kan ha varit en allvarlig knäskada. Vi får hoppas på att det kommer lugnande besked. För Jonsdottir hade ju inlett lysande, och varit en av den damallsvenska upptaktens allra största profiler.

I helgen drabbades damallsvenskan av sin första större covid-smäll när Piteå fick in sjukdomen i truppen. Laget har fått skjuta upp helgens match mot Linköping, men verkar vara redo för att möta Växjö nästa söndag.

Elitettan har drabbats ännu värre av covid. Först var det nykomlingen IFK Norrköping som tvingades skjuta upp två matcher. Och nu är även Borgeby drabbat.

Jag kan minnas fel, men jag har för mig att man inte behövde skjuta upp en enda match i damallsvenskan i fjol. Och att även elitettan klarade sig rätt bra.

I dag noterades även en sportslig smäll. Det var Kif Örebro som knockades i den andra halvleken borta mot Hammarby. Jag kastade ett öga då och då på matchen under den första halvleken. Då tyckte jag att det kändes rätt jämnt och öppet.

Därför blev jag lite överraskad när jag noterade att Bajen hade vräkt in fem mål i den andra halvleken och vunnit med 5–0. Självklart ett otroligt skönt resultat för nykomlingen som ju inledde med att möta de båda guldkandidaterna.

I elitettan ångar Umeå på. 5–0 i dag mot tippade topplaget Jitex var ett styrkebesked. 13–1 på tre omgångar är ett annat. Mycket överraskande återfinns just nu Älvsjö AIK på andra plats med sju poäng. I dag var man mycket nära att vinna på bortaplan mot Morön. Men Skelleftelaget kvitterade i femte tilläggsminuten.

Noterbart i elitettan är att skytteligan leds av 16-åriga Lisa Björk, som gjorde alla sina fyra mål på två inhopp på 27 respektive 22 minuter i de två första omgångarna. I dag fick Umeå stortalang för första gången spela från start – då blev hon mållös.

I morgon är en riktigt stor damfotbollsdag, en av årets allra största när det gäller klubbfotboll. Då avgörs ju de båda semifinalerna i Champions League. Dessutom spelas det ligamatcher i en mängd olika nationer.

På svensk mark har vi tre högintressanta drabbningar som alla startar 15.00. Stockholmsderbyt Djurgården–AIK är en riktigt bra värdemätare för båda lagen. Skall Djurgården slippa ifrån bottenträsket i år? Har AIK sådan spets att de kan skaka de etablerade lagen?

I de andra två matcherna gästar de båda guldkandidaterna varsitt lag som har som ambition att utmana om medaljer. Rosengård skall till Eskilstuna och Häcken skall till Vittsjö. Framför allt skall det bli väldigt spännande att se vad Eskilstuna kan göra i sin match. United har ju fått en bra start på den här säsongen.

För egen del går jag miste om söndagens damfotbollsgodis. Jag skall jobba på en basketrysare, den femte och avgörande kvartsfinalen mellan Borås och Nässjö. Matchen ligger så i tid att det inte lär bli utrymme för många sekunder damfotboll. Men jag välkomnar rapporter från alla godbitarna.

17 tankar på “Smällar av olika slag

 1. Förstår inte riktigt vad du menar med raden om Lisa Björk?
  Förvisso korrekt att 16-åringen inte gjorde något mål när hon fick spela från start för första gången.
  Men Björk hade klockrena två assist samt låg bakom det tredje målet i första halvlek. Dessutom hade hon två avslut som strök den högra stolpen – på 45 min.

  Ps. Växjös ”gräs” verkar inget vidare. Till och med farligt.

 2. Jag såg också Hammarby-Örebro ganska ofokuserat, så passade därför på att se vad som hände i andra halvlek.
  Bajen gör tre mål på sex minuter. Minut 55-61.
  Mellan första och andra har KIF två passningar och fem brytningar. Alla brytningar går till hemmalaget.
  Mellan andra och tredje målet noterar jag två passningar och en brytning (repriser ”skymmer” en del en spelet, så det kan ha varit fler).

  Örebro har alltså en period på 6 minuter där laget bara lyckas prestera fyra passningar. De lyckas inte pressa Hammarby till misstag, inte heller klarar de att freda sig. Av tre avslut på mål släpper de in samtliga.

  Vad föranleder detta? Dels Hammarbys trygghet i passningsspelet, där de klarar att spela runt tills dess att ett läge uppstår, dels en direkt och intensiv press när de tappar boll. Örebro slår bort bollen därför att alla andra möjligheter har försvunnit.
  När Örebro själva pressar behövs bara några få passningar, så är Bajen förbi den pressen och får tid att fortsätta spela enligt plan.

 3. Jag såg däremot matchen fokuserat, och första halvlek var nästan total Hammarbydominans. Du måste ha lyckats tajma KIF:s få chanser när du slog på sändningen. I stort sett var det spel på en planhalva, men Bajen brände massor av lägen i första halvlek. KIF kändes som ett Elitettanlag igår, taffliga och osäkra.

  • Hammarby vann så klart helt rättvist men statistiken säger 50-50 i bollinnehav efter den första halvleken, den säger också 46-54 i andra halvlek till Örebro fram till Hammarbys ledningsmål så Örebro började andra halvlek rätt piggt och kunde gjort 0-1 vid deras läge i början av andra men sen efter ledningsmålet så dominerar Hammarby med bollinnehav på 66-34 så det är nog en skaplig iakttagelse att matchen var hyfsad jämn fram till ledningsmålet innan Hammarby släpper loss.

 4. Chelsea-Barcelona i final. Ännu en svag andra halvlek av Bayern. 2–0 i halvtid mot Hoffenheim blev 2–3 och nu detta. Lag som Lyon, Paris SG, Chelsea, Barcelona, kanske Bayern också är pga sina blandade nationaliteter av toppspelare i lagen så pass starka att dom mycket väl kunnat nå OS-finalen i år och EM-finalen nästa år om dom fått ställa upp. Hur skall ett svenskt klubblag kunna slå ut ett lag från dessa ligor i framtiden? Kanske aldrig.

 5. Dubbelt dåligt för LFC med den inställda matchen. Dels har Piteå som man brukar ha svårt mot inlett svagt och dels hade man behövt en match till innan det svåra bortamötet mot Häcken. Nu är risken uppenbar att man får möta ett Piteå som hunnit spela ihop sig mer och att man blivit rostiga till matchen mot Häcken, det enda positiva är att man kanske får en hemmamatch till med publik om Åkerlind ger tummen upp.

 6. Djurgården-AIK var ett märkligt derby. DIF hade total kontroll över första halvlek, AIK sjönk för djupt och slog bort i princip alla passningar. I andra halvlek vågade AIK kliva upp och tack vare att laget har en spelare av internationell klass (Honoka Hayashi) så lyckades man kvittera och göra ett segermål, på straff.

  Straffen var omdiskuterad. Arnardottir sparkar på bollen, men får helt klart Linda Hallins ben med sig också. Jag tycker det är en svårbedömd situation, även om jag sett många tvärsäkra uttalanden åt både ena och andra hållet. Det kan väl inte vara okej att sparka undan benen på motståndaren, bara för att man träffar bollen först? Vad säger egentligen regelboken?

  Jag är fortfarande pessimistisk om AIKs säsong, men lite andrum ändå efter 4 poäng på tre matcher. Jag har gissat att DIF gör AIK sällskap i botten och jag tror fortfarande det blir så. Men möjligtvis kan DIF lyfta när man spelat ihop sitt mycket internationella lag (endast tre svenska spelare när laget avslutade matchen i går).

  • Jag tycker AIK är rätt bra på att försvara faktiskt släpper inte till många lägen och så har man en bra målvakt. Däremot så kommer man för lågt och för svaga att göra uppspel.

   Tror även Dif bara hade två svenska spelare på slutet när de tagit ut Olai och Ekengren…

  • Tyckte också att straffen kändes rimlig. Inte solklart åt något håll (fria/fälla). Däremot kan jag ifrågasätta beslutet att glidtackla där.

   Hörde på radiosporten att DIF var upprörda över kvitteringen, för att det skulle varit frispark innan när Dowd(?) gick omkull. Kikade på situationen några gånger, men kunde inte riktigt se frisparken.

   Så efter ganska mycket sågningar av domare Sara Persson på den här webbplatsen kan i alla fall jag säga att hennes bedömningar kändes rimliga.

 7. Glädjande nyheter efter magnetröntgen av Sveindis Jonsdottir, ingen korsbandsskada utan en mindre skada på knäskålen.

 8. Häcken hade förvånansvärt svårt att få igång ett konstruktivt spel mot ett högt pressande Vittsjö som faktikst var det bättre lageet i den första halvleken då man inte gav Häckens mittfält särskilt stort utrymme. Och mittbacken Clare Polkinghorne visade tydligt vilket högklassigt nyförvörv hon är. Sista kvarten tröttnade hemmalaget något och Häcken kunde pressa men utan att skapa några riktigtnheta målchanser. Var det ett Häcken som var sämre än förväntat, eller var det helt enkelt Vittsjö som bjöd på en riktig match?

  • Polkinghorne var riktigt bra, fortsätter hon så blir hon en bra förstärkning för Vittsjö. Tycker att Vittsjö spelade riktigt bra, har nu sett Häcken mot både Hammarby och Vittsjö och tycker inte hittills att dom kommit upp i samma klass son förra året!

 9. Spännande match ikväll. Kristianstad har gjort bra resultat, med två uddamålsvinster. Möter nu Vittsjö som verkar vara tipparens mardröm. De har vunnit över Piteå och tagit poäng mot Häcken, men förlorat borta mot Örebro.
  Givet derbykänslan och Kristianstads svårigheter att förvalta sina många målchanser, så gissar jag på 1-1, med en liten gardering för bortaseger.

  • Verkar vara ett sunt tips. Framför allt med tanke på att KDFF får klara sig utan Sveindis Jonsdottir.

 10. Snabbtips för dagens två matcher. Hammarby bör vara bättre än AIK, men revanschlusten stor hos hemmalaget. Tippar dock 1-3 med stöd av hjärtat. Kanske ett första mål för Jakobsson?

  Häcken hemma mot Linköping låter som en given etta. Det lilla jag sett av Linköping ger inte utrymme för andra tips. Ska hursomhelst bli intressant att se följetongen – att utnyttja ytorna som Häcken släpper i och med sin höga press och offensiva tyngd.
  Gissar på två måls skillnad, fördel hemmalaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.