Äppelträd och fallfrukt

Sitter och kikar på kvartsfinalen USA–Nordkorea i F20-VM. Hör kommentator Marcus Bühlund berätta att USA:s 1–0-skytt Vanessa DiBernardo:s pappa har spelat OS för USA. Han heter för övrigt Angelo DiBernardo och är född i Argentina.

I dagens första kvartsfinal spelade Dzsenifer Marozsan för Tyskland. Hennes pappa Janos Marozsan gjorde fyra A-landskamper för Ungern.

För övrigt skrev jag rätt. Det verkar som att DiBernardo skall skrivas just så här…

Hur som helst. Jag kom att tänka på träd, fallande äpplen, päron och så vidare. För att prata klarspråk, alltså på elitspelare med framgångsrika föräldrar.

Från fjolårets VM minns jag att såväl norska duon Isabell Herlovsen och Madeleine Giske var födda i Tyskland, då deras bägge fäder var Bundesligaproffs. Det skrev jag om här.

I Sveriges landslag har vi förstås Lisa Dahlkvist, som väl nu passerat pappa Sven ”Dala” Dahlkvist både i antalet landskamper och mål.

Här är några till som jag spontant kommer på:

* Linköpings ytterback Matilda Agné är dotter till Hammarbyikonen Kenneth ”Kenta” Ohlsson.
* I Vittsjö spelar Emma Sjödahl. Hennes pappa Olle Sjödahl tog SM-guld med Halmstads BK 1979.
* I Vittsjö finns även Emma Kullberg, vars pappa Stephan Kullberg en gång i tiden var en duktig back. Han spelade bland annat för Åtvidabergs FF, IFK Göteborg och Djurgårdens IF.
* AIK:s talangfulla back Jennie Nordin har en far som lyckades med konststycket att bli en legend som spelare i både AIK och Djurgården. Jodå, vi snackar om Krister Nordin.
* Göteborgs talang Mimmi Löfwenius, har en mamma som har spelat i damallsvenskan för Öxabäcks IF – Lotta Löfwenius.
* Malmös andramålvakt Hilda Carlén har en pappa som heter Per Carlén, och är en av Sveriges största handbollsprofiler genom tiderna. Det innebär således att Hilda har en bror i det nuvarande handbollslandslaget, Oscar Carlén.
* En framgångsrik bror har även Jitex Annica Sjölund. Hennes bror Daniel Sjölund spelar både för Djurgården och Finlands landslag.

Det var några exempel. Jag har säkert missat en hel mängd. Hjälp mig gärna att bygga ut den här artikeln genom att komma med fler…

11 tankar på “Äppelträd och fallfrukt

 1. Om du orkar får du gärna kolla om systrarna Hegerberg har föräldrar som spelat fotboll? Tror jag hörde det.

  • Båda föräldrarna till systrana Hegerberg har spelat; mamman Gerd spelade för Trondheims/Ørn i högsta divisionen i slutet på 80-talet (dock för de började vinna titlar) medan pappan spelade för byns lag Sunndal i division III ungefär.

 2. Amanda Ilestedts (LDB Malmö) mamma spelade i Öster och sen har Amanda hur många bröder, kusiner, farbröder etc som helst som spelar ishockey. En och annan så högt som NHL och OS.

  Det här är ju inget konstigt och beror säkert mindre på gener än på den miljö de växer upp i.

  • Den utredningen var så fullständig att man nog måste läsa fyra–fem gånger för att hänga med i alla förgreningar. Klart är i alla fall att Amanda Ilestedt i högsta grad platsar på min lista…

 3. Såg i dag att även Jitexbacken Petronella Ekroth har välkända föräldrar. Pappa Peter Ekroth var fruktad hockeyback i elitserien för bland annat Djurgården, Södertälje och Frölunda. Mamma Yvonne är förbundskapten på flicklandslagsnivå, och har själv spelat i högsta serien för Trollhättans IF och för AIK.

 4. Upptäckte att Kristianstads Sif Atladottir är landslagsspelare för tredje generationen i rad, och i högsta grad platsar på listan.

  Farfar Evald Mikson var målvakt för Estland på 1930-talet. Pappa Atli Edvaldsson och farbror Johannes Edvaldsson spelade i Islands landslag under 1970- och 1980-talet. Atli var dessutom utlandsproffs med åtta säsonger i Bundesliga för Dortmund, Düsseldorf och Uerdingen på meritlistan. Och nu är alltså Sif Atladottir stöttepelare i Islands landslag.

  Dessutom har hon en talangfull lillebror, Emil Atlason, som har provspelat för Malmö FF.

 5. Noterar att Bayern Münchens österrikiska spelare har sin plats i det här inlägget. Laura Feiersinger är dotter till Wolfgang Feiersinger som vann Champions League 1997 med Dortmund. Och Viktoria Schnaderbeck har sin kusin Sebastian Prödl i Österrikes herrlandslag. Prödl är för övrigt också Tysklandsproffs, han spelar för Werder Bremen.

 6. Pingback: Äppelträd och fallfrukt – uppföljningen | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.