Hurtig med på A-landslagsläger – det är en bra uttagning

Lina Hurtig är en av spelarna i Pia Sundhage:s 28 spelare stora trupp till landslagets januariläger på Bosön. Det tycker jag om.

Avestatjejen Hurtig är en av Sveriges största talanger. Kanske den allra största. När Sundhage tar ut en bred trupp är förstås rätt att hon ger framtidsnamnen chansen. Jag tyckte ju att Hurtig borde ha varit med redan under det förra lägret på Bosön.

17-åringen sa i den här radiointervjun i fjol att hon skulle vara med i A-landslaget 2014 – om hon fick drömma. Det är inte omöjligt att drömmen slår in redan 2013.

I övrigt i truppen reagerar jag över att det återigen är tre 30-åriga målvakter. En eller två tycker jag är ok, men nog borde väl ändå någon lite yngre få chansen? Jag hade tagit med Sussie Nilsson eller Stephanie ÖhrströmCarola Söberg:s bekostnad.

Borta ur den förra truppen är Sara Larsson och Jessica Landström. Någon motivering har jag inte sett. Jag gissar att det handlar om en föryngring. Att Landström är borta förstår jag rakt av. Hon har inte presterat på rätt nivå på länge.
Att Larsson är borta är jag mer splittrad till. Hon var lysande i VM i fjol, och har inte spelat sig ur laget. Hon är ”bara” 34 år nästa år, och det är ingen ålder för en mittback. Hennes rutin av mästerskap kan vara guld värd i ett hemma-EM. Samtidigt är det inte bra att ha en 34-åring på bänken. Fast jag hade definitivt haft med Larsson i en 28 spelare stor trupp.

En spelare som är med i truppen är Kosovare Asllani. Hon har haft en stark, och lång säsong, men har dippat lite i form på sistone. I går var hon bänkad i PSG, men byttes in i 82:a minuten. Nio minuter senare blev hon målskytt. Det målet finns mer på det här klippet.

3 tankar på “Hurtig med på A-landslagsläger – det är en bra uttagning

 1. Visst är det ´stort att spela ett EM på hemmaplan och visst vore det kul med ett bra resultat , men en ny förbundskapten borde väl sikta på ett långsiktigt mål, typ VM eller nästa OS för att verkligen inte kasta bort dyrbar tid att bygga ett riktigt starkt lag !
  Målvakterna har du ju nämt och det borde satsas på en yngre förmåga ! Bland backarna är de äldre spelarna Segerström, Svensson,och thunebro, och i alla fall den sistnämda borde lämna plats åt en yngre spelare , kanske alla tre med tanke på vad dom egentligen presterat i år, bland mitt/forw måste man titta på vad de presterat i de stora turneringarna och då är det ju bara Fischer i viss mån och Hammarström som legat på en hög nivå rent spelmässigt, Inte ens schelin borde ju vara stenklar med de magra resultat hon haft i de stora matcherna, och lisa Dahlqvist är väl inte en internationell spelare ? tycker ven att det är konstigt att man hoppar över alla U23 spelare och satsar på 17-18 åringar som väl egentligen inte varit så framträdande i sina resp lag, förstår inte riktigt den tanken, Ilestedt är ju den enda som varit riktigt bra i Damallsvenskan och Rubensson förstås, Sen kan man ju oroa sig för att sjögran hinner friskna till och tar en plats, hon kommer säkert att få den men hon har ju inte heller presterat det sista året för sin skada och borde inte tas med pga detta

  • 1) För svensk damfotbolls skull tycker jag att allt fokus måste läggas på EM. Med tanke på mediesituationen i Sverige är det här det sista mästerskapet inom överskådlig tid som kommer att full medietäckning. Kanada och Brasilien är för dyrt. Alltså är risken att landslaget hamnar i skymundan i flera år – om det inte blir succé i sommar. Och det finns två år efter EM att genomföra generationsväxlingen fullt ut, och bygga nytt lag mot VM. Det måste räcka.
   2) När det gäller sammansättningen av en mästerskapstrupp tycker jag att den skall bestå av:
   a) De 15 bästa utespelarna och de två bästa målvakterna. Här tas ingen som helst hänsyn till ålder. De bästa skall med.
   b) 2–3 jokrar – alltså spelare som kan förändra en matchbild. Det kan handla om någon bra dribbler, någon med bra tillslag, eller kanske en nickspecialist.
   c) 2–3 unga framtidsnamn – spelare som är med för att se och lära.
   3) Det är trots alla ganska många spelare som håller 2012 års U23-ålder med i den aktuella truppen: Asllani, Konradsson, Jakobsson, Göransson, Schough och Samuelsson. Jag saknar egentligen ingen, och tycker inte heller att det är fel att ta ut Ilestedt, Rubensson och Hurtig. Däremot är jag tveksam till om Diaz är redo ännu på något år. Fast hon känns som en framtida joker.

 2. Jag tycker truppen känns riktigt bra men tre st 30+ målvakter är som sagt för mycket. Sedan måste jag ju säga att det är märkligt att inte LFC:s Maja Krantz som just förlängt kontraktet till slutet av Juni (!) kan få vara med ens i en 28 spelare stor trupp. För mig är hon en av de allra bästa högerbackarna vi har i landet och hon har ligger dessutom ‘rätt’ åldersmässigt och har mängder av rutin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.