Det händer i helgen

Efter kvällens mindre angenäma herrfotbollsupplevelse tänkte jag blicka fram mot helgens damfotboll runt om i världen.

* Det är bland annat premiärhelg i Japan. Mästarinnorna Inac Kobe Leonessa, som gick igenom fjolårets serie med 17 segrar och ett kryss på 18 omgångar, är förstås storfavoriter i år igen. Man har tappat Shinobu Ohno till Lyon, men har annars kvar alla fjolårets stjärnspelare i sin trupp.

Morgondagens premiär spelas hemma mot Jef United. För dem som är intresserade av alla spelarövergånger i Nadeshiko League går det att se dem på den här länken.

* I Frankrike är det cuphelg. Redan i åttondelsfinal drabbar två av Lyons främsta utmanare samman. I morgon 21.00 tar nämligen Kosovare Asllani och hennes PSG emot Göteborgs motståndare i Champions League, Juvisy.
Lyon spelar sin åttondelsfinal på söndag, hemma mot Soyauax. Det lär bli en rätt enkel match.

* I Tyskland ser det ännu så länge ut som att vädret kan tillåta en full ligaomgång på söndag. På DFB-tv ger de Freiburg–Wolfsburg klockan 14.00. Det är helt klart omgångens mest intressanta match. Övriga topplag spelar på bortaplan mot lag de skall kunna besegra.
Fast Antonia Göransson och de andra i Turbine Potsdam kan inte gå på halvfart om det skall få med sig alla poängen från målsnåla Bad Neuenahr. Apropå Potsdam skall Hegerbergsystrarna börja blogga här.

* I Danmark är det dags att återuppta 3F-ligan. Fyra omgångar återstår, och den stora kampen står om den fjärde och sista slutspelsplatsen. Fyra lag är inblandade, bland annat Emma Unkuri:s B1913.
Bäst läge har OB (19 poäng), följt av Taastrup (17), B1913 (16) och BSF (15). Unkuris lag spelar dock inte i helgen.

* I Italien får Torres vila under helgen, för att koncentrera sig på Champions League. Övriga topplag har på pappret överkomligt motstånd.

* I England är det cuphelg även den här helgen. Förra helgen handlade det om FA-cupen. Då blev Louise Fors målskytt från straffpunkten när Liverpool vann med 5–0 mot Aston Villa.
Däremot blev Sofia Jakobsson och Chelsea mållöst – och utslaget. Lincoln vann med 1–0 på hemmaplan. För Fors och Liverpool väntar nu bortamöte med Sunderland i kvartsfinalen på påskdagen.

Den här helgen är det premiär för WSL Cup, turneringen där WSL-lagen är uppdelade i två grupper om vardera fyra lag. Alla matcher spelas i morgon. Båda svensklagen återfinns i samma grupp. Liverpool inleder med derby mot Everton, medan Chelsea spelar borta mot Doncaster.

* På hemmaplan spelas en mängd träningsmatcher i helgen. Mest intressant är Norrporten cup i Sundsvall. Där har Tyresö besegrat Sundsvalls DFF med 3–0 (Line Röddik Hansen, Christen Press och Marta) i dag, och Umeå har slagit Piteå med 2–0 (Emma Berglund, straff och Lina Hurtig).
Tyresö verkar bli precis så starkt som man förväntat sig med Press i laget. Mästarinnorna slog ju nämligen Linköping med hela 5–0 tidigare i veckan. Då gjorde Press och Marta två mål vardera. Det femte stod Jennifer Egelryd för.

3 tankar på “Det händer i helgen

  1. Och i nu idag lördag debuterar anfallaren Pauline Hammarlund för Linköpings FC. Hon lämnar Tyresö FF för LFC.

  2. Jag är tvärtom uppriktigt orolig för mitt Tyresö. Förlust idag med 1-2 mot Piteå, tydligen rättvist, och den senaste månaden även oavgjort mot både Kif Örebro och Umeå. Jag har sett dom flesta träningsmatcherna och spelet har inte stämt, varken defensivt eller (märkligt nog) offensivt. Väldigt mycket bollinnehav, men fler passningar i sidled än framåt. 5-0 mot Linköping i all ära, men LFC hade många borta och är dessutom för mig ett mittenlag i år – mycket talangfullt men väldigt ungt och i behov av ytterligare något år av klubbens kompetenta talangutveckling.

    Jag funderar på om Tyresös stjärnspäckade trupp behöver tävlingsmatcher för att kunna tända till ordentligt, men det känns inte som en logisk förklaring då förra årets försäsong var betydligt bättre. Man har behållt samma tränare och nästan identisk spelartrupp, så spelet borde sitta bättre än så här.

  3. Ja i matchen mot Tyresö saknades ju 3/4 av vad jag antar blir LFC:s ordinarie backlinje (endast Maja Krantz spelade) plus att Sofia Lundgren ju inte är i spel så resultatet säger egentligen mycket lite. Precis som Evelina så tror jag också att det kommer bli en mittenplacering i år då vi tappade Linda Sällström igen (mycket tyngre tapp den här gången) och har ‘tveksam’ status på ett flertal nyckelspelare även om samtliga enligt LFC ska vara i spel när såsongen drar igång.

    Början av säsongen blir en nyckel då vi kommer att ha problem med ett icke samspelt lag, möjligen kan det faktum att ett flertal spelare spelat tillsammans i det så framgångsrika F-19 landslaget hjälpa, och då är det stor risk för poängtapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.