Gjorde Banusic årets mål direkt?

De båda nykomlingarna Mallbacken och Sunnanå gjorde inget för att visa att jag var fel ute i mitt damallsvenska – där de båda lagen placerats på nedflyttningsplats.

Sunnanå verkade chanslöst i sin hemmapremiär mot fjolårets kometlag Vittsjö. 5–1 är siffror man inte skojar bort. Elin Nilsen gjorde två mål i premiären – precis som hon gjorde för två år sedan, då hon var med och besegrade Dalsjöfors med 5–0 på Borås Arena.Enligt tränare Simon Sjöfors är ju Jane Ross årets värvning i damallsvenskan. Huruvida hon visade det i dag har jag ingen aning om. Ett mål på ett skott gjorde i alla fall skotskan i sin damallsvenska debut.

Frågetecken för nykomlingarna efter första omgången alltså.

En nykomling i damallsvenskan som visade hög klass direkt i sin debut var Kristianstads Marija Banusic. I varje fall höll hennes frisparksmål i 1–1-matchen mot Piteå världsklass. Den typen av inläggsfrisparkar finns det ingen målvakt som räddar.

Frisparken bör definitivt vara en kandidat när vi skall rösta fram årets mål i november. Eller vad tycker ni?

* I Champions League talar nu allt för att vi får en drömfinal. Wolfsburgs 2–0-seger inför 1406 åskådare borta mot Arsenal ger ett nästan lika bra utgångsläge inför returen som Lyon. Statistiskt var matchen jämn, med 3–3 i avslut mot mål, och 10–8 till Arsenal i avslut totalt.

Det var dock bara Conny Pohlers och Martina Müller som gjorde mål. Och att Arsenal skall kunna göra tre mål på Wolfsburg i Tyskland – nej, det känns omöjligt.

Antonia Göransson

Antonia Göransson

* Just i Tyskland blev Antonia Göransson målskytt när hennes Turbine Potsdam vann med klara 6–0 mot Jena. Göransson gjorde 3–0-målet i slutet av den första halvleken. Dessförinnan hade Jenas Carolin Schiewe bjudit på två självmål.

Eventuellt gjorde Jena även ett tredje självmål. Så står det i alla fall i den officiella rapporteringen på dfb.de. På andra ställen har Genoveva Anonma fått målet. Övriga målskyttar för Potsdam var Yuki Ogimi och Ada Stolsmo Hegerberg.

Potsdam är ny tvåa i tabellen, sju poäng bakom Wolfsburg, men tre före Frankfurt. Man har dock en match mindre spelad än serieledarna.

* Sofia Jakobsson behövde bara 15 minuter i WSL – sedan gjorde hon sitt första mål. Hennes Chelsea fick dock bara 1–1, då Rachel Williams kvitterade för Birmingham City. Däremot vann Liverpool, där Louise Fors spelade 79 minuter, sin premiär. Det blev 1–0 borta mot Lincoln.

Publiksiffrorna i de båda matcherna var 536 respektive 509. Det är något lägre än siffrorna i damallsvenskan, som varit 660, 625 och 536. Ingen rusning till seriematcherna i England och Sverige hittills alltså.

* Apropå rusning till matcherna så hade Svenska Dagbladet i dag ett reportage om ekonomiska skillnader mellan herr- och damallsvenskan. Där säger Tyresös ordförande Hans Lindberg:

”Det handlar om att vi måste våga ta betalt för vår produkt.”

Kanske. Kanske inte.

Dessutom uppmanar Caroline Seger övriga Damfotbollssverige till att satsa på samma sätt som Tyresö. Problemet är väl att i princip bara en sådan satsning kan lyckas.

2 tankar på “Gjorde Banusic årets mål direkt?

  1. Har för mig att jag någonstans läst att de nominerade målen måste vara filmade i ”huvudkameravy”, så även om Banusic mål är snyggt så tror jag inte det nomineras, förutsatt att Svt:s kamera bakom målet var den enda närvarande.

    Ifrågasätter dock uttagningarna som gjordes förra året. Av de mål i damallsvenskan som filmades (vilket var ytterst få) så tyckte jag att Röddik Hansens mål som betydde 0-5 borta mot Umeå var årets överlägset snyggaste, och det blev inte ens nominerat.

  2. Håller inte med Lindberg när han säger att man måste ‘våga ta betalt’ för produkten, prioritet ett måste väl ändå vara att åskådare till arenorna. Klubbarna i damallsvenskan måste första att även om man har en mer attraktiv produkt idag, att så är fallet tror jag ingen med insyn kan neka till, så kan man inte räkna med att potentiella åskådare vet om eller bryr sig om att ta reda på det.

    I år har LFC valt att sätta priset 395 för ett årskort (vuxen) och det tror jag är bra även om det ger ett närmast ‘löjligt’ lågt pris på 36 kr/match. Anledningen är förstås att det är bra om så stor del som möjligt av publiken är säsongskortsinnehavare som återkommer även om motståndaren heter Mallbacken istället för Tyresö.

    Tidigare säsonger har LFC:s publiksiffror varit extremt blandade och det visar ju att det faktiskt var viktigare vilka laget mötte och det är ju inte rätt. I år tror jag det mer ‘lokalt’ förankrade LFC med en ny modern arena … äntligen slipper man träbänkarna … ska kunna dra publik ‘på egen hand’ och inte vara lika beroende av vilka man möter som tidigare.

    Slutligen vad gäller Segers uttalande så säger jag bara att jag kommer bli så mycket gladare för varje seger i år med ett till större del ‘östgötskt’ lag än när förra årets ‘legoknektar’ knäckte motståndare på löpande band på Folkungavallen. Jag hoppas LFC kan få in en stolthet i att spela för just Linköping hos spelarna som man kan se hos våra trotjänare Charlotte Rohlin, Maja Krantz och Petra Larsson. Säga vad man vill om Tyresö men det är ju verkligen ‘money talks’ och där försvinner en del av charmen för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.