Då är väl NWSL världens bästa liga nu?

När svenska spelare och tränare får frågan om vilken som är världens bästa liga brukar jämnheten vara ett viktigt mått. Oftast det allra viktigaste.

Därmed kan vi slå fast att nybildade NWSL i USA är världens bästa liga. I varje fall den här veckan. Och i varje fall med den svenska måttstocken.

För resultaten i de fyra matcherna i premiäromgången blev 1–1, 1–1, 1–1 och 1–0. Hade bara Western New York Flash gjort ett mål på Sky Blue FC så hade ligan varit oslagbart jämn.

Fast serien är ju inte bara jämnast. Den har också väldigt stor del av de allra bästa spelarna i världen. Tittar man på ligatillhörigheten på de 44 spelare som ingick i startelvorna vid semifinalerna av OS i fjol blir fördelningen enligt följande:

* NWSL (USA)                                16
* Feminine Division 1 (Frankrike)   14
* Nadeshiko League (Japan)           8
* Frauen-Bundesliga (Tyskland)      2
* Damallsvenskan (Sverige)            1

Två spelare spelar inte i någon liga i år. Melissa Tancredi har tagit ett studieuppehåll och Amy LePeilbet, som skulle ha spelat i NWSL, har dragit av sitt korsband. Och en tredje, Jonelle Filigno, spelar på collegenivå för Rutgers University.

Efter jobbet i går satt jag och kikade parallellt på golfen och matchen Chicago Red Stars–Seattle Reign. Kul att alla matcher i premiäromgången gick att se direkt via olika typer av streamar.
Däremot skall det sägas direkt att kvaliteten på sändningarna var minst sagt varierande. I Chicagomatchen var kameran placerad så att man inte kunde se de två närmaste hörnflaggorna. Ibland simmade både bollen och flera spelare ur bild…

Och när jag gjorde en kort kik på matchen Sky Blue mot Western New York Flash blev jag snabbt lätt yr. För kameramannen/-kvinnan gjorde nog sin första fotbollsmatch någonsin. Eller så funkade inte zoomen. Se själv här.

Ambitionen att ha tv-sändning från alla matcher är dock god. Och jag hoppas att man gör som i Tyskland, och sätter ihop klipp med höjdpunkter från alla omgångar. För jag ser gärna Lori Chalupny:s läckra volleymål igen…

Jag vet att tv-rättigheterna för damallsvenskan sålts, och förbundet därför inte kan visa bilder hur som helst från de matcher som Tv4 väljer bort. Men visst saknar man möjligheten att få se alla mål?

* En liga som inte är jämn är den vitryska. Där fortsatte Molodechno på den väg de slog in på i fjol. I premiären föll fjolårets tabelljumbo nämligen med 17–0 mot Zorka-DBU. Molodechno får nog svårt att undvika den nyinstiftade nedflyttningsserien i slutet av augusti…

* Till sist en rättelse av det förra inlägget. Jag skrev att Louise Fors inte spelade för Liverpool i premiären. Jag hittade nämligen inte hennes namn i laguppställningen på fawsl.com. Men sedan såg jag att hon twittrade ut en Instagrambild på sig själv i premiären, och insåg att Fos skulle vara Fors. Felet är nu rättat.

2 tankar på “Då är väl NWSL världens bästa liga nu?

 1. Nej du, nu är du fel ute.

  Man kan inte avgöra hur jämn än liga är efter fyra matcher, precis som vi inte kan avgöra vilket lag som vinner en liga efter en omgång.

  Dessutom, plockar vi bort de två bästa och de två sämsta ur damallsvenskan (och kör åtta lag) då är det ganska jämt, även om alla matcher inte slutar lika.

  Sen håller inte heller resonemanget om att ”världens bästa spelare spelar i…”. Däremot kan man säga att ”flest spelare ur de bästa landslagen spelare i…” Det finns en skillnad i det. För att tex Marta, Bachmann och varför inte Vero INTE skulle va en av världens 40 bästa spelare – det kan nog ingen säga.

  Så… Du skriver ofta bra och sakliga blogginlägg (även om jag inte alltid har samma åsikt som du), men här tycker jag nog att du missar målet.

  • Det var lite glimt med i inledningen av inlägget. Förlåt om jag inte var riktigt tydlig där. För det är förstås klart att det inte går att slå fast att NWSL är världens bästa liga efter bara en omgång. Inte heller att det är den jämnaste. Men ligans upplägg där landslagsspelarna har fördelats över alla åtta lagen gör att förutsättningarna är goda för att det skall bli jämnt hela vägen. Och den första omgången var ju verkligen rekordjämn. Eller hur?

   Och så jämn är inte vår serie. Lag tre i damallsvenskan ifjol hade 39 poäng, och lag tio hade 22. Det är trots allt ganska stor skillnad. Och att det är jämnt mellan lag sju och tio är väl inget att lyfta fram, om topplagen hela tiden vinner sina matcher med minst tre–fyra måls marginal?

   Och det är också klart att det inte går att slå fast att de 44 som startade i OS-semifinalerna är världens 44 bästa spelare spelare. Och det var inte heller min avsikt. Jag ville bara visa att de bästa landslagens spelare inte väljer damallsvenskan.

   För det är bara fyra landslagsspelare från världens fem högst rankade nationer som spelar i damallsvenskan: Christen Press, Marta, Elaine och Anja Mittag.

   Och utöver våra egna spelare tillkommer bara Marie-Eve Nault och Anita Asante om vi utökar listan till världens tio högst rankade landslag.

   Det hindrar inte att vi har flera väldigt bra spelare från mindre nationer i vår serie. Men vi har trots allt svårt att locka de allra största stjärnorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.