Svensson, Jitex och VM 2023

Mitt i julstök och nätverksproblem har jag varit lite mindre flitig här på bloggen en period. Nu verkar nätverket funka – peppar, peppar. Och jag ligger väl framme i julstöket.

Nämnda omständigheter har gjort att jag inte har haft möjlighet att blanda mig i ett par aktuella debatter. En som blossade upp häromveckan handlade om Anders Svensson och hans synpunkter på damfotboll i den här artikeln. Det var där han först sa att man inte skall jämföra herr- och damfotboll, bara för att sedan jämföra hur mycket pengar de drar in.

Visst har Svensson rätt i att herrfotbollen i många fall subventionerar damfotbollen. Inte minst när det gäller svensk landslagsfotboll. Men subventioner finns även på många ställen inom klubbfotbollen. Lyon hade exempelvis inte varit en sådan maktfaktor på damsidan om de inte haft ett starkt herrlag som drog in de stora pengarna.
Där är det ju för övrigt så udda att de viktigaste resultaten för Lyons damlags ekonomi är de från herrlagets matcher. Att Lyons herrar nu bara är ett mittenlag i Ligue 1 riskerar att bli dyrt för damlagets framtida satsning.

Men bara för att det finns sanning i det innebär det Svensson sa tycker jag varken att hans uttalande om att damlandslaget är en ren förlustaffär känns speciellt smart eller genomtänkt. Tvärtom. I mångt och mycket sätter Alva Nilsson ord på mina tankar i det här blogginlägget.

* Att göra pengar på damfotboll är för övrigt något som Jitex och Umeå Södra har fått kämpa hårt med under en tid. Det är roligt att läsa att Umeås andralag trots allt verkar få ihop ekonomi för en andra säsong i elitettan. Med tanke på vilken enorm idrottsbredd det finns i Umeå är det imponerande att damfotbollen får så stort sponsorsutrymme att man kan hålla två elitklubbar.

Exakt hur den finansiella situationen är för Jitex vet jag inte. Men när jag läser på Anders Nilsson:s damfotbollsblogg om att han har blivit utskälld av Mölndalsklubbens ordförande för ett tidigare blogginlägg som börjar man ju undra. Visst innehöll inlägget från början en något tillspetsad fråga om huruvida klubben ens skulle existera 2014. Men ändå.

Om Jitex inte klarar av att hantera en fråga i en blogg, då kanske styrelsen trots allt skall vara lycklig över att de inte får större mediautrymme. För med tanke på spelarsituationen hade en kritiskt granskande lokalpress skrivit väldigt många ifrågasättande artiklar om läget, om lokalpressen hade brytt sig. Nu är det ju tyvärr inte många i Göteborgsområdet som bryr sig om Jitex. Något som jag verkligen beklagar, då det är en förening som verkar ha en väldigt bra ungdomsverksamhet.

* På nyhetssidan noteras att Japan Times skriver om att Japan vill ha VM 2023. Från början hade japanerna tänkt sig att ansöka om 2019 års världsmästerskap. Men ett OS har kommit i vägen. Känslan är väl att det här öppnar för ett VM i Europa om 5,5 år. Frankrikes tur? Eller Englands? Eller varför inte ett samnordiskt arrangemang?

6 tankar på “Svensson, Jitex och VM 2023

 1. Jag kanske läser fel, men jag kan inte se att Anders Svensson säger ett ont ord om varken damfotboll eller kvinnor som spelar fotboll. I den värld han eftersträvar – ”en perfekt värld” – hade det varit samma löner och publik och han tycker det är oerhört imponerande att många kvinnor dessutom kan ha jobb vid sidan av. De tränar ju lika mycket som han.

  Sen konstaterar han att herrlandslaget finansierar dam- och ungdomslandslagen, så de kan åka på sina resor. Vad jag ser kritiserar han inte att hans landslag hjälper de andra landslagen, utan berättar bara hur det är.

  Är det här kontroversiella uttalanden? Är Anders Svensson ett stort svin? Är det här en attack på kvinnor, ett hån mot damfotboll, naiva och aningslösa uttalanden från ett oinsatt och bortskämt fotbollsproffs?

  Många har blivit upprörda, men jag förstår inte varför. Av det han säger – och inte det som folk verkar vilja lägga i hans mun – tycker jag hans åsikter är ungefär som mina.

  • Det jag blir irriterad över med det Anders Svensson sagt är:
   1. Att han säger att man inte ska jämföra – och sen följer upp det med en jämförelse om pengar. Jätteologiskt, Svensson – skulle vi jämföra eller inte?

   2. Att han säger att damlandslaget är en ren förlustaffär. Läser du den text som jag skrivit, som Rydén länkar till i detta inlägg, kommer du förstå vad jag menar.

   • Fast jag förstår fortfarande inte vad som är kontroversiellt med att vissa, nödvändiga, delar av en verksamhet ekonomiskt belastar hela organisationen mer än andra. Ett exempel från er medievärld är ju att avdelningen för grävande journalistik kostar väldigt mycket och inte bär sina egna kostnader på samma sätt som de journalister som skriver för sidor med lättsålt annonsutrymme.

    Självklart måste en tidning med anseende ha såna avdelningar för att behålla sin trovärdighet som produkt. I ekonomiska termer är grävavdelningen en ”ren förlustaffär” men med rätta höjs det alltid röster när den riskerar nedläggning. Något sånt nedläggningshot finns förstås inte inom fotbollen.

    Ingen vill lägga ned ungdomslandslagen eller damlandslaget. Alla vill ha dem kvar trots att de innebär mer kostnader (för tillfället) än intäkter. Alla anser att den ekonomiska aspekten är underordnad de andra värden som en komplett fotbollsverksamhet genererar. Jag ser inte konflikten som ni ser.

    Sen tycker jag att det är sunt att jämföra. Annars kan vi aldrig lära av varandra, upptäcka orättvisor och felaktigheter, utvecklas och bli bättre. Men det är min personliga åsikt och kanske inte Svenssons.

    Sammanfattningsvis menar jag att det finns många idioter som har konstiga åsikter och att det vore bättre att angripa dem, än någon som framför ganska vanliga och vettiga tankar och visar respekt för sina kvinnliga kollegor.

    • I princip håller jag med dig om att Anders Svensson säger sanningar. Det jag vänder mig mot är sättet – och tajmingen.

     Att kalla damlandslaget för en ”ren förlust” är ju väldigt provocerande. Och det sammanhang där han tar upp ekonomin är ju att han uppvaktats som trotjänare, medan Therese Sjögran inte uppmärksammats. Just där brukar företag inte lägga så stor vikt vid olika roller, utan trotjänare uppvaktas ofta med exempelvis guldklocka vare sig de är hyllade säljare eller vaktmästare. Men Svensson får det att låta som att han tycker att den ekonomiska verkligheten gör att det är rimligt att han får en bil medan Sjögran inte får något.

 2. Skulle inte ett delat VM2019 mellan Sverige och Norge vara något. Med två värdnationer så lär publiksnittet öka, också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.