US Soccer pressar hem Tyresös amerikanskor

I dag vid 17.00, svensk tid, skall NWSL presentera hur landslagsspelarna från USA, Kanada och Mexiko placeras ut under 2014 års säsong.

En uppgift som redan läckt ut är att Christen Press hamnar i Chicago Red Stars. Ja, det står alltså nu klart att Tyresös skyttedrottning kommer att lämna damallsvenskan. Fast först efter att laget spelat färdigt i Champions League.

Christen Press

Christen Press

Enligt den här artikeln gäller även samma upplägg för Meghan Klingenberg och Whitney Engen. Lägg till att kontrakten för flera nyckelspelare (Marta, Vero och Seger) går ut till sommaren, och det är lätt att slå fast att Tyresö även i år kommer att ha väldigt mycket oro i truppen långt in i säsongen. Tony Gustavsson riskerar alltså att få göra fler omstarter i sitt lagbygge i år igen. Jag gissar att det är något som framkallar jubel i både Malmö och Linköping.

Christen Press bloggade för övrigt om pressen som hon utsatts för från US Soccer i det här inlägget, som hon kallar ”Win or Go Home”.

* I övrigt i damallsvenskan värvade Vittsjö i går Anna Welin från Malmö. Vittsjö är för övrigt den enda damallsvenska klubben som skickar pressreleaser till mig. Det skall man ha en guldstjärna för.

* Även Jitex fortsätter att bygga nytt lag. I dagens GP bekräftas det man redan förstått – bara två av 2013 års spelare är kvar, duktiga målvakten Jennifer Falk och Linn Andersson. Av ekonomiska skäl var säkert utrensningen nödvändig. Men som sagt, hänger man kvar med ett helt nytt lag är det en stor bragd.

* Så några interantionella övergångar. Kanadas skickliga balansspelare Desiree Scott provar lyckan i WSL och Notts County. Amber Brooks lämnar Bayern München för NWSL:s mästarlag Portland Thorns och den engelska lagkaptenen Casey Stoney återvänder till Arsenal.

* Slutligen noteras att Turbine Potsdams Natasa Andonova nyligen valdes till årets spelare i Makedonien för femte gången på de senaste sex åren. Det mest anmärkningsvärda med det är att hon för mindre än en månad sedan fyllde 20…

Tillagt i efterhand: Här är listan över hur alla USA:s, Kanadas och Mexikos landslagsspelare fördelades mellan klubbarna i NWSL. Superforwardsparet Christine Sinclair och Alex Morgan är exemepelvis kvar i mästarlaget Portland.

5 thoughts on “US Soccer pressar hem Tyresös amerikanskor

  1. Tyresö skrev i slutet av september att Vero har skrivit på för 2014. Var läste du att hennes kontrakt endast sträcker sig fram till juni 2014?

  2. TACK! Det var det jag sökte efter. Med Harris, Press, Engen, Krieger, Klingenberg, van de Ven, Thunebro borta, finns alltså även frågetecken bakom Veros, Segers och Martas framtid i Tyresö. Marta har troligtvis flest anledningar att stanna i Sverige. Att inget verkar riktigt klart efter den planerade CL-vinsten i maj ger ju verkligen upphov till oro och spekulationer.

    • Precis. Tyresö har ju ganska bra chans att faktiskt ta hem hela Champions League. Men efter det riskerar de att behöva bygga om laget rätt rejält till sommaren. Kontinuitet verkar inte vara klubbledningens favoritord.

      • Tony Gustavsson har ju själv sagt i en intervju (minns ej var någonstans) att klubben är i process med att lägga om hela tävlingsåret till sommar-sommar. Med andra ord är de utgående kontrakten i juni inte pga dålig planering utan ett medvetet val – man vill att de flesta kontrakt framöver ska gå ut till sommaren. Alltså underförstått att klubben anser att det är viktigare att bygga en trupp som peakar till våren varje år pga CL, snarare än att vara starka april-november i seriespelet. Jag påstår nu inte att detta är ett bra tillvägagångssätt, utan förmedlar endast hur klubben tydligen tänker. Personligen tror jag att man i så fall underskattar konkurrensen i Sverige och riskerar att potentiellt helt missa CL-spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.