Nytt och nygammalt till Frankrike

I dag presenterade Lilie Persson truppen som skall till Frankrike om ett par veckor. Bland de 21 spelarna fanns fem som inte gjorde någon A-landskamp i fjol: Carola Söberg, Stephanie Öhrström, Magdalena Ericsson, Emma Lundh och Lina Hurtig.

De fyra sistnämnda är debutanter, medan Söberg spelade en landskamp 2007.

Just målvaktssidan är intressant. Hedvig Lindahl lär ju vara tillbaka som förstemålvakt nu efter att Kristin Hammarström slutat och Sofia Lundgren är skadad. Lindahl lär få förtroendet i Frankrike. Förhoppningsvis kan även Öhrström få några minuter. Hon är lite kort i rocken, men känns välskolad och intressant.

Tittar vi på utespelarna så saknas bara Emma Berglund, Lina Nilsson, Jenny Hjohlman, Marie Hammarström, Jessica Samuelsson och Sofia Jakobsson bland de som gjorde fem landskamper eller fler i fjol. De tre förstnämnda till följd av skador, Hammarström har slutat och Samuelsson är i Australien. Däremot är Jakobsson petad. Jag har svårt att protestera mot det beslutet. Jakobsson har inte fått det lyft som man hoppats på i landslaget, och jag kan inte bedöma hur hon skött sig i Cloppenburg.

En som ännu inte fått chansen efter sin korsbandsskada är Linda Sembrant. Flera av de som såg Tyresö löpande under hösten tycker att hon borde vara redo igen. Personligen tyckte jag inte att Sembrants tempo var tillräckligt i höstas, men jag såg å andra sidan bara ett par matcher.

Av debutanterna är Ericsson och Hurtig de jag tycker är mest intressanta, eftersom de är spelartyper vi behöver för att bredda landslagstruppen. Emma Lundh är mer en spelartyp som vi redan har en hel hög av. Stämmer det att Elin Rubensson är uppsatt som ytterback är det kanske den allra mest intressanta uttagningen. Med både Samuelsson och Nilsson utanför truppen är ju högerbacksplatsen ledig.

Hela truppen finns här.

7 tankar på “Nytt och nygammalt till Frankrike

 1. Fast gjorde inte Jakobsson ett bättre EM än tex Göransson och spelar mer permanent (om än i ett sämre lag i tyska ligan) ?

  • Jo, det ligger en del i det du skriver. För visst var Göranssons EM riktigt ojämnt. Men jag gissar att hon går före Jakobsson för att hon är mer av en joker. När det slår för Göransson kan hon förändra en matchbild. Det kunde Jakobsson också – för två år sedan. Den senaste tiden tycker jag däremot att det har varit rätt slätstruket. Men förhoppningsvis kan Jakobsson hitta tillbaka till sin gamla form.

 2. Emma Lundh var verkligen en överraskning och som du säger har vi ju redan en hög av den spelartypen i laget. Personligen hade jag hellre sett en spelare som Stina Blackstenius få pröva på hetluften för är det något vi desperat behöver i Landslaget är det en orädd toppforward som inte kladdar med bollen utan tar närmast vägen mot mål och inte är rädd att testa avslut.

  Annars kul att Magda Ericsson får chansen igen, hoppas bara hon bereds chansen att konkurrera med Thunebro på lika villkor för som jag ser det är hon snäppet vassare i framförallt försvarsspelet vilket lär behövas mot skickliga och snabba fransyskor.

  Målvaktssidan är ett dilemma som måste lösas, jag skulle gärna se att Öhrström får pröva på det hela ordentligt i åtminstone en halvlek.

 3. Man måste väl titta på vilka spelare man konkurerar med , Stina Blackstenius är 17 år och skall ta Asslanis eller Schelins plats !! kommer inte att hända , bättre att hon spelar i U23 där hon till och med kan få speltid !

  • Fast det här är ju en träningslandskamp och där ska man väl försöka spela in de som framöver ska ta plats i Damlandslaget. Asllani och Schelin är väl ‘givna’ men därmed är det ju inte fel att ge andra forwards chansen att visa upp sig. Hurtig är ju uttagen och hon spelar annars tillsammans med just Blackstenius i F19-landslaget, ett lysande sammarbete för övrigt vilket gör att jag skulle vilja se dom tillsammans även i Damlandslaget, och därför finner jag din argumentation något bristfällig.

   Att Blackstenius dessutom hade riktigt fina 8 mål på 11 matcher från start i fjolårets Damallsvenska under sin debutsäsong gör henne klart bästa av de svenska spelarna i serien om man ser till mål kontra speltid och därför vill jag se henne få chansen.

   Jag är LFC-supporter och därmed partisk men jag har också följt laget i över 10 års tid och har under den tiden inte sett någon svensk spelare med samma potential och det inkluderar Caroline Seger och Kosovare Asllani som ju slog igenom här.

 4. Både Hurtig och Blackstenius jär få avlösa Asllani och Schelin vad det lider – med intill sanningen gränsande visshet! Gäller även det tredje ”underbarnet”, Marija Banuzic. Ge dem bara lite tid att förtrolla oss med sina konster i Damallsvenskan.

  Visst är Öhrström en värdig vikarie för Lindahl, fast hon är (som Johan påpekar) något kort i rocken och har inte samma räckvidd som en några alnar längre målvakt. Överhuvudtaget är det märkligt att det så ofta är den kortaste spelare i laget som blir målvakt. Det borde naturligtvis vara tvärtom. 180-185 cm är minimåttet och idealet för en (kvinnlig) fotbollsmålvakt. Det FINNS välväxta tjejer i den höjden och alla spelar inte basket.. Varför inte handplocka lämpliga kandidater i den kategorin och ge dem bästa möjligheterna att utvecklas till stora målvakter, i ordets dubbla bemärkelse?

 5. Tycker truppen är en bra mix av erfarna och utvecklingsbara spelare. Vi brukar ju inte jämföra exempelvis Mallbacken med Tyresö och tycker inte heller att vi kan jämföra exempelvis Cloppenburg med Potsdam. Visst gjorde Göransson en ojämn insats under EM, men vilka spelare gjorde inte det ? Vi spelade egentligen bara två riktiga matcher, Danmark som bara blev oavgjord för att de etablerade spelarna inte tog tag i premiärmatchen, och förlusten mot Tyskland i semin där ju bland annat Göransson startade och gjorde en stabil match. Hoppas ingen förväntade sig att det var de yngre spelarna som skulle fixa segern mot Danmark !!

  Jag skriver det jag brukar skriva dvs. att vi måste våga satsa på de spelare som kan utvecklas att bli ytterligare en nivå bättre och då tycker jag mer det är dax att ifrågasätta vissa av de äldre spelarna. Vi tar inte VM-guld i Kanada utan det lyftet.

  Heja Sverige !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.