Kvartsfinalerna är riktigt tråkiga

8–1, 8–0 och 3–0. Dagens tre kvartsfinaler i Champions League borde få de ansvariga för damfotbollen på Uefa att äntligen göra om upplägget för turneringen.

Jag har tidigare skrivit om det, bland annat i det här inlägget. Man bör se över både seedning och tilldelning av platser. Jag tycker att det är självklart att tre eller fyra nationer bör kunna ha fyra platser vardera. Och att lika många nationer bör kunna ha tre platser.

Med fyra lag vardera från Tyskland, Frankrike och Sverige och tre vardera från exempelvis Ryssland, England och Italien borde det inte bli så här tråkiga siffror redan i kvartsfinalerna. För det här är tråkigt. Riktigt tråkigt. Alla de här tre matcherna är ju redan avgjorda innan returen.

När det gäller rankningssystemet måste det justeras, så att de tre stora ligorna hamnar i särklass. Som det är nu är det svårare att vinna damallsvenskan eller Frauen-Bundesliga en gång än att gå till åttondelsfinal i WCL fem år i rad. Det bör ge utslag i rankningen.
Dessutom bör man köra med seedning fram till och med kvartsfinalerna. Det är ju förödande att Lyon–Potsdam kunde mötas redan i åttondel.

Så till Tyresös kross av Neulengbach. Jag skrev i fjol att Tyresö vinner 99 dubbelmöten av 100 mot de österrikiska mästarinnorna. Den siffran minskade jag efter den senaste tidens ekonomiska oreda. Fast det hade jag inte behövt göra.

Lisa Dahlkvist

Lisa Dahlkvist

Efter 30 minuter var dubbelmötet redan avgjort. Då gjorde Lisa Dahlkvist 4–0 på ett närmast pinsamt naivt Neulengbach. Österrikarna kan inte ha scoutat Tyresö en enda gång. För i så fall hade de garanterat vetat om att det är en självmordstaktik att stå högt och brett med backlinjen.

Det tog drygt 30 sekunder innan Whitney Engen slog en långpassning från mitten av egen planhalva. Den frispelade Christen Press, som sprang ifrån två backar och iskallt placerade in ledningsmålet.
Tre minuter senare lämnade Neulengbach en jättelucka mellan mitt- och vänsterback. Där sprang Marta in, och fick en fin passning från Rilany. 2–0 efter 3,50.

Efter 9,10 borde Malin Diaz ha gjort 3–0. Hon fick hemmalagets tredje totala friläge, men blev för säker efter att ha rundat målvakten, och avslutet blev för löst.

3–0 dröjde i stället till 27:e minuten då Marta slog till på fin passning från Diaz. Jag har sett att Christen Press twittrat om stora framsteg under vintern från Diaz.
Det visade sig vara sant – Diaz imponerade stort. Innan har jag tyckt att hon varit alldeles för plottrig och juniorbetonad i sitt spel. Men efter ett års träning med Tyresös världsstjärnor verkar talangen nu ha anpassat sitt spel till seniorfotbollen. Därmed känns det som att hon bör ha en landslagsplats mycket snart. Jag hoppas att hon finns med i truppen redan till hemmamötet med Nordirland den 8 maj.

Överkörningen slutade 8–1. Det kunde ha varit väldigt mycket större siffror, om Tyresö hade behållit skärpan. Men det är inte lätt att göra det när det är så stor klasskillnad. Fast riktigt så stor oskärpa som Caroline Seger visade upp vid Neulengbachs reducering skall man inte behöva ha.

Här är alla matchens mål:

Tyresö är alltså redan klart för semifinal. För det enda som kan vända det här dubbelmötet är en konkurs…

Trots 1749 åskådare på Tyresövallen fanns det mängder med tomma platser på läktarna. Var det trots allt ett tecken på missnöje från Tyresöborna?

I de båda andra matcherna i dag vann Potsdam med 8–0 borta mot Torres. Antonia Göransson tvingades följa hela matchen från bänken. Däremot spelade Nilla Fischer hela matchen när Wolfsburg vann med 3–0 hemma mot Barcelona.

* Frankfurt återtog ledningen i Frauen-Bundesliga. Hemma mot Sofia Jakobsson:s Cloppenburg vann man med hela 7–0. Dessutom vann Hoffenheim i dag med 5–3 mot Leverkusen.

Därmed talar mycket för att formsvaga Cloppenburg är på väg ner i division 2. Avståndet upp till strecket har nu vuxit till fem poäng och 16 mål.

* Den franska ligan avgjordes troligen definitivt i dag. St Etienne blev nämligen andra lag av de åtta sämre att ta poäng av toppkvartetten. 0–0 hemma mot PSG gör att man hjälpte lokalkonkurrenten Lyon att ta ett ännu bastantare grepp om pokalen.

Juvisy vann med 2–1 mot Montpellier. Det innebär att Josefine Öqvist:s gäng är borta från Champions Leaguespel. Juvisy är däremot i högsta grad med i kampen om andraplatsen. Man är nämligen numera bara en poäng bakom PSG, och de båda Parislagen möts inbördes i näst sista omgången – på Juvisys hemmaplan.

Det gjordes för övrigt inga svenskmål i dag.

* Kanada blev sjunde nation att gå till kvartsfinal i F17-VM. Jag kikade en stund på Tysklands match mot Nordkorea. När tyskorna gjorde ett snyggt frisparksmål till 3–0 gick jag dock och la mig. Det var nog ett misstag. För bara några minuter senare var nordkoreanskorna ikapp. Och till slut vann Nordkorea med 4–3. Det räckte dock inte, utan Ghana och Kanada tog alltså slutspelsplatserna i ”dödens grupp”.

* Det har spelats ett par intressanta träningsmatcher här på hemmaplan. Göteborg vann med hela 5–1 mot Vittsjö. Kif Örebro besegrade AIK med 3–1 och Linköping slog Eskilstuna med 2–1.
Det mest intressanta resultatet är nog ändå Kungsbackas 3–2-seger mot Jitex. Det indikerar dels att Kungsbacka är självklara storfavoriter i ettan. Dels att Jitex kommer att få väldigt svårt att hänga kvar i allsvenskan.

6 tankar på “Kvartsfinalerna är riktigt tråkiga

 1. Skulle nog kännas rätt tråkigt också att i UCL se bara en massa lag från 3-4 länder. Jag har länge hållit på Twentes koncept om att köra 4 grupper med 4 lag var för top 16. Före det flere kvalomgångar lik för herrarna. Blir några fler matcher än nu, så man vore tvungen att möblera om i kalendern. Men med siffror som idag känns denna tanke kanske aktuell först på 20-talet.
  Således det mest akuta nu:
  – Gör om seedningen så mer vikt läggs på poängen insamlade av nationen (vikten nu 33%, tidigare 50%, och kunde väl vara t.o.m. högre än det).
  – Håller med om att förutom top32 skulle top16 behöva seedning. Det skulle dock i princip kräva en ny lottning före top 16.
  – Öka inte antalet lag från de större nationerna. Vill inte se 3-4 tyska lag i semifinalerna varje år.

  • Personligen retar jag mig inte på att det i princip bara är fyra olika länder som vinner herrarnas Champions League. Jag irriteras inte heller av att det är tre spanska lag i kvartsfinal i år. Jag vill se bra matcher, och ju fler lag från de stora nationerna, desto fler bra matcher får vi.

   Det får gärna bli gruppspel igen. Men det viktigaste är att få så täta matcher som möjligt. Ett gruppspel med matcher som slutar 8-0 hjälper inte.

 2. När Malin Diaz skrev på för Tyresö med motiveringen att hon trodde att träning varje dag med världsstjärnor skulle utveckla henne bättre än en ordinarie plats i ett svagare lag så fick hennes beslut mycket kritik i diverse internetforum. Om hon valde rätt eller fel kan ingen någonsin veta, men för oss som sett Tyresös försäsongsmatcher var dagens match ingen överraskning, hon har konsekvent varit riktigt, riktigt bra under vintern. Med andra ord är jag övertygad om att hon valde rätt. Dock tycker jag att en tävlingsmatch är för lite för att säga att hon skulle vara redo för landslaget.

  Angående publiksiffran så fanns under söndagen rejäl konkurrens om Tyresöborna. Tyresö Handbolls damlag spelade precis samtidigt en direkt avgörande hemmamatch för att nå elitserien, och satsade hårt på marknadsföring och dessutom fri entré. Matchen lockade knappt 800 åskådare.

  • Håller med om att jag var snabb på att ropa på landslagsplats. Men bara genom att ha spelat till sig en plats i Tyresös startelva bör man vara högaktuell. Visst var motståndet svagt i går, men Diaz visade en nivå i bollbehandling och kreativitet som jag aldrig sett vissa landslagsuttagna spelare göra. Så visst bör hon visa den här nivån i fler matcher. Men det är några veckor till nästa trupp tas ut. Det skulle faktiskt kunna räcka.

 3. För en som kommenterat Svenska U-landslag och sett fotboll i Solna är jag inte alls förvånad över Diaz framgång. Jag har alltid trott på henne och ser likheter med Iniesta.

  Men, så är jag ju också kär i Spansk fotboll. Så jag är lite färgad.
  Folk som klagar på hennes storlek förstår jag inte alls. Några av världens bästa damspelare har varit miniatyrer. Undantagen är Wambach och Prinz.

  • Varje gång jag sett henne, så har jag tyckt att hon var tämligen långsam. Inte denna match, men det kan ju ha med att Österrikarna var tämligen långsamma själva. Mycket möjligt att hon har rappat till sitt spel, men skulle nog vilja se henne i ett par matcher mot tuffare motstånd innan jag ropar Hurra.

   Tekniken verkar ju finnas där, men är man samtidigt långsam med bollen, så åstadkommer man inte mycket. Tyckte även i finalen i U17 EM att hon var lite långsam, men kanske blev man lite färgad av att hon hade Rubensson framför sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.