Juryn har fastnat i vinkelvolten

Lotta Schelin firar landslagsmål nummer 72

Lotta Schelin firar landslagsmål nummer 72

Grattis Lotta Schelin till Diamantbollen 2014. Och till målrekordet i landslaget.

Men personligen tycker jag inte att rekordet borde ha räckt för att koras till Sveriges bästa fotbollsspelare 2014. Speciellt inte som Schelin hade en riktigt tung vår.

Schelins styrka ligger i målskyttet. Men hon gjorde bara ett ligamål efter jul och rasade i franska skytteligan. Dessutom hade hon liten torka i landslaget under våren. Visst kom hon i gång i somras och har åter gjort många mål i höst.

Men medan förra året var ett fiasko för Lyon i Champions League stod Nilla Fischer och Wolfsburg där med WCL-pokalen i maj. Dessutom var Fischer med och vann Europas bästa liga, Frauen-Bundesliga. Och Fischer har 32 raka tävlingsmatcher i klubb- och landslag utan förlust. Schelin har bara 22 – och hon spelar dessutom i en mycket ojämnare liga.

I min värld var det självklart att det skulle bli tronskifte på Diamantbollstronen. Tyvärr delades inte den uppfattningen av juryn som gjort som galenskapsgymnasten Flemming Fartland från Luxemburg gjorde i de romerska ringarna – de har fastnat i vinkelvolten…

Jag noterar för övrigt i mitt twitterflöde att min uppfattning om Diamantbollen delas av stora delar av det twittrande damfotbollssverige. Framför allt tycker jag synd om Nilla Fischer som hade varit den rätta segrarinnan.

Nu var hon inte den enda som lurades på ett välförtjänt pris i kväll. När det gäller de övriga damfotbollspriserna besannades min farhåga om vad det innebär att ha en jury till stor del bestående av svenska förbundskaptener, som måste anses vara jäviga. Priserna till målvakt, back, mittfältare och forward gick också till svenska landslagsspelare i Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin. Grattis till er fyra.

Men till juryn måste jag säga att ni visade er vara pinsamt hemmablinda. Är det ens någon mening med att ha utländska kandidater nästa år? För som Patrik Larson uttryckte det på twitter:

”Kan man inte bara ta med de där glasbollarna till respektive landslagssamling? Det är ju ändå solklart vilka som får dem.”

Men nog om det här. Det var ju bara en gala – och det är ju inte galakläder som fotbollsturneringar och -serier avgörs. Det är på planen, och där fick ju Fischer sin välförtjänta pokal.

3 thoughts on “Juryn har fastnat i vinkelvolten

 1. Jag ser faktiskt den stora dominansen av ‘förbundsfolk’ i jurygrupperna som ett lika stort problem för svenska spelare som ännu inte fått chansen i Damlandslaget då det blivit allt mer uppenbart att du MÅSTE ha spelat hyfsat kontinuerligt där för att han chansen på någon kategori och särskilt då Årets Genombrott som ALLTID går till den som ‘slagit igenom’ i Landslaget och ALDRIG till en ung talang som slagit igenom i Damallsvenskan.

  Ifjol blev det t ex Jessica Samuelsson som förvisso var grym i Landslaget och som vanligt stabil i LFC istället för t ex Stina Blackstenius som samma år gick från div 3 till högsta serien och direkt svarade för 8 mål på 11 matcher från start. I år blev det Malin Diaz som för mig slog igenom det år hon avgjorde F19-VM:s final istället för t ex Rosengårds Nathalie Persson som väl gjorde en storstilad insats under sin debutsäsong i ett så stjärnspäckat lag vilket ju inte kan vara det lättaste.

  Med det sagt så har du ju helt rätt i att det är för svårt för utländska spelare att kunna vinna, på rak hand kommer jag bara på Helgadottir i mål och Marta (nåt år antar jag ?) samtidigt som många utländska spelare antingen helt missats i nomineringarna (Harder i fjol t ex) eller obegripligt inte fått vinna sin kategori.

  Slutligen kan jag ju bara hålla med om att det är helt fel att Fischer inte fick diamantbollen i år då hon helt enkelt stått för den överlägset bästa insatsen av samtliga svenska spelare och jag vill mena att ingen ens var i närheten. Tyvärr misstänker jag att svensk damfotboll GÄRNA vill ha en stjärna av samma dignitet som herrarnas Zlatan och att Schelin kommer fortsätta prenumerera på Diamantbollen framöver oavsett hur det går i CL och andra sammanhang för att uppnå detta.

  Har b l a läst att vissa menar att priset skulle ‘devalveras’ i värde om det gick till olika spelare varje år men där förstår jag inte alls logiken då det ju är precis tvärtom.

 2. Håller med, pinsamt, trist, traditionellt och tråkigt tänkt. Är inte Rosenberg i MFF årets anfallare, bara som ett exempel ???
  Lotta gratulerar jag men i mina ögon skulle hon tyvärr inte haft något pris i år, hon kliver ju inte fram, tvärt emot vad juryn säger, i de avgörande matcherna, att göra mål på C-nationer är så klart lite lättare.

 3. Ping: Nomineringar, prispengar och satsning i Borås | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.