Det blir Brasilien i semifinal – men inte för Rolfö

På tisdag 18.00 spelar Sverige OS-semifinal mot Brasilien på Maracana. Tyvärr blir det utan OS-turneringens genomgående bästa svenska spelare. Det verkar nämligen vara en frakturFridolina Rolfö:s fot. Det är naturligtvis vansinnigt tråkigt för den formstarka LFC-forwarden.

Fridolina Rolfö

Fridolina Rolfö

Enligt fotbollsförbundets twitterkonto väntar en magnetkameraundersökning i dag för att exakt fastställa skadans art. Men vilket som verkar det färdigspelat för Rolfö i OS. Förbundet håller nämligen på att skriva in en reserv i 18-mannatruppen. Det borde ju vara Pauline Hammarlund som i så fall känns aktuell för spel i det svenska revanschmötet med Brasilien.

De vann med 7–6 efter straffsparksläggning mot Australien i natt. Det var 0–0 efter både full tid och förlängning i en svängig och rätt hafsig match som spelades i ett högt tempo.

Så öppet och böljande får nog inte spelet vara när Sverige möter Brasilien om vårt lag skall ha en bra chans att gå till final. Vi måste nog stänga ytor och spela på kontring, som mot USA.

Brasilien var det bättre laget under ordinarie tid. Efter 90 minuter hade de 58–42 i bollinnehav och 8–3 i avslut mot mål. De hade också en superchans i slutminuterna, men Lydia Williams stod kanske för OS mest svettiga räddning.

Strax innan hade Australien haft sin bästa chans när Chloe Logarzo prickade ribban med ett distansskott.

I straffläggningen satte båda lagen sina fyra första straffar. I femte omgången blev det riktigt dramatiskt. Först räddades Marta:s straff av Williams, och Rosengårdsstjärnan såg ut att vara på väg att bryta ihop. Det blev dessutom helt tyst på läktarna. På nästa straff kunde Katrina Gorry bli matchvinnare. Men Barbara gjorde en kanonräddning och höll Brasilien kvar i matchen.

De fem nästföljande straffarna blev mål. Men på den 16:e straffen föll avgörandet. Barbara gjorde en snygg enhandsräddning på Alanna Kennedy:s straff. Brasilien klart för semifinal.

Tre timmar efter Sveriges match på tisdag, alltså 21.00 spelas den andra semifinalen. Den går mellan Tyskland och skrällaget Kanada. Om någon sagt till mig för ett år sedan att det enda medaljlaget från London-OS som kommer att spela om medaljerna i Rio skulle vara Kanada hade jag nog inte tagit personen på allvar. Men där är vi nu.

John Herdman:s lag fortsätter att vara turneringens stora positiva överraskning. I natt kom fjärde raka segern när världstrean Frankrike besegrades med 1–0. Kanada gjorde ett riktigt snyggt segermål där Janine Beckie serverade Sophie Schmidt.

Frankrike fortsätter att vara det bästa laget som aldrig tagit en mästerskapsmedalj. Nattens match blev slutpunkten på karriären för Louisa Cadamuro, knappast det avslut hon ville ha.

Spelmässigt var fransyskorna lite bättre än Kanada, men man hade märkvärdigt svårt att få till bra avslut. Närmast kom man faktiskt när Christine Sinclair nickade i egen ribba. Och det bör noteras att Eugenie Le Sommer skulle ha haft straff i den första halvleken. Domaren struntade dock i att blåsa. Tråkigt att domarna klivit fram och tagit negativa huvudroller i kvartsfinalerna.

Apropå nämnda Sinclair. Hon grät glädjetårar efter slutsignalen. Hon som burit kanadensisk damfotboll på sina axlar i så många år har nu fått chansen att i slutet av karrirären få spela med en riktigt stark, ny generation. Stort.

Innan jag sätter punkt för att få lite sömn så njuter vi väl av den här straffläggningen igen…

11 tankar på “Det blir Brasilien i semifinal – men inte för Rolfö

 1. Rolfö`s öde är väl talande exemplet på sättet Sundhage använder sina spelare! Och inte bara hon.. De uppkommande skador ofta förklaras med ”skavanker”, svårt skadade tjejer börjar spela för tidigt, unga spelare får inte säga sitt utan lagläkarna ”bestämmer” om du kan eller inte köra.
  Kallas det för professionell fotboll? Sportutövning där själva spelarna är redskapet för tränarna och deras hänsynslösa strävan efter framgång! Damallsvenskan genomsyras av det samma..växande antalet skadade spelare, år ut och år in talar om för det
  Kommer tjejer någon gång på tanke att ordna ”spelarfacket” eller liknande?
  Som Sundhage förklarade själv till Solo men även till oss andra hur hon resonerar kring det hela med riktig gentlemanna anda; ”jag skiter i, hon ska hem jag ska till Rio”! Tyvärr detta gäller för Rolfö också..

 2. Dags till revansch på Brasilien. Laget hittat sin uppställning äntligen. 4-5-1 såg helt rätt ut. Sverige gjorde verkligen en kämpa match. Det kan bli Sverige mot Canada i OS finalen !!! Tycker det var bra med Rubensson som vb och sedan byter till Ericsson. De fem på mitfältet blir väl Seger, Asllani, Lisa D, Lotta S, Sofia J och längst fram Blackstenius. En riktig spännande match blir det säkert.

 3. Till varje kastrull så har vi ”The observer”; en bitter, lite dryg senior, som inte låter någon svära i kyrkan, nämligen kritisera damfotboll i allmänhet och det svenska landslaget i synerhet.
  Man ska ju vara ”politisk korrekt” eller som Hope Solo utryckte helt rätt detta spel Sverige vann på, som fegt..för Sverige spelade ju fegt mot USA, det är ju faktum
  Därmed Sverige kan vinna OS, inte på grund av lagets styrka eller för att Sundhage är så himla bra; ingen kommer minnas detta lag i det fallet, eller spelet de spelar på eller någon profil på plan som satte avtryck..precis som med Grekland när deras herrar vann EM
  Så tycker jag, för det landet som lägger väsentliga resurser på damfotbollen men ändå stampar på plats i utvecklingen.
  ”Malte” förklara gärna för oss alla hur damfotboll i Sverige fungerar som du ser på den….kanske förlänger du ditt liv en smula, lätta på din börda, om du vågar ska jag säga..eller är du ännu en i raden av PK ”fegisar”..

  • Jag förstår att du behöver få en förklaring, men jag tror det vore meningslöst att ens försöka med dig. Vill du tro att jag är en PK fegis så får du göra det. Jag tycker det är roligt att läsa de dumheterna som du skriver , fortsätt gärna. Tack.

   • Jo, vi i Sverige vet bäst! Precis som du själv har förklarat genom att inte förklara någonting, möjligen bara din egen trygga arrogansen.
    ”Men jag har ett förslag. En internationell tävlingsgren där Sverige kan glänsa. Bortsnackande. Det är vår nya elitgren. Sveriges nutidshistoria måste omvärderas. Tänk efter. Från att ha varit the good guys i hela världen har vi blivit nation dominerad av bortsnackare. Vi hör de på radio, vi läser i tidningarna vad de sagt, vi ser de på tv.
    Bortsnackartalangen är framtidens mest värdefulla begåvning. Den största, den bästa, den som verklingen behövs. Vi kommer att kunna leva högt på att exportera dessa talanger.
    Sveriges identitet i världen blir denna: vi är först. Vi är bäst. Vi kan hålla seminarier för alla bortsnackare i hela världen; lobbyster, ministrar, konsulenter, konsulter, chefer, tränare….man kan lära sig att snacka bort allt…det går inte längre att göra skandal genom att avslöja skandalösa fakta. Ingenting beöver ens hålla hemligt.
    Bortsnackarna är vår nya trygghet. Vi vet innan är dagen slut har den otrevliga nyheten snackats bort…”/CJDG/

  • Kära Axel! Det gläder mig väldigt mycket att du skrivit en kommentar som nästan är helt begriplig. Fortsätt så!

   Om du drar slutsatsen att jag inte kritiserar damfotboll eller landslaget har du läst dåligt eller inte alls. Däremot ger det inte så mycket att som du hävda att alla inom damfotbollen är idioter och fegisar eller politiskt korrekta.

   Visst får både du, Hope Solo och vem som helst tycka att Sverige spelar fegt. Själv tycker jag att landslaget i matchen mot USA spelade efter sina resurser och förmåga med en klar spelidé. Kanske kan vi vara överens om det ytterst handlar om att vinna i idrott? Självfallet hade jag också tyckt det varit roligare om Sverige spelat ett snyggt anfallsspel med kortpassningar längs marken, crossbollar som hittar rätt, djupledsspel och instick i sista tredjedelen och så vidare. Men om det är det vackra och sköna du vill se kan jag tipsa om isdans, gymnastik eller kanske konstsim…(OK, det var kanske lite ”drygt”).

   Tyvärr lyckades du inte heller förklara vad du menade med förra kommentaren (13 aug 13:37). Istället ägnar du dig åt personangrepp. Det brukar vara ett tecken på att man inte har så mycket att säga och inga vettiga argument. Men ”svär” på du Axel ”i kyrkan”. Har du bara gnäll och klagomål att komma med utan argument ska du inte räkna med att någon tar dig på allvar.

 4. Jag är tydligen arrogant också. Men Axel du har fullständigt missuppfattat vad jag skrev. Det är ingen idé att förklara för en som inte vill fatta. Varför skriver du här när du uppenbarligen avskyr allt som har med damfotboll att göra? Är ditt liv så fruktansvärt tråkigt så att du måste slösa så här mycket tid på ngt som du avskyr? Men tack för ditt senaste inlägg, som sagt ett gott skratt förlänger livet…..Skriv gärna mer även om ingen annan som läser detta tar dig på allvar men det är jäkligt kul…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.