Skrällen var trots allt nära

sin blogg hos Trelleborgs Allehanda skriver i dag Fiorentinamålvakten Stephanie Öhrström att hon erbjöds en plats i EM-truppen, men tackade nej.

Öhrström till EM hade varit en riktig skräll. Häromdagen, när jag listade mina olika alternativa landslagselvor, började jag på en ”Bortglömda landslagselvan”. Den föll bort för att jag inte fick ihop elva bortglömda spelare, utan egentligan bara tre i Öhrström, Jennie Nordin och Antonia Göransson.

Jennie Nordin

Men Öhrström var alltså inte bortglömd, utan i högsta grad med i landslagsledningens funderingar. Intressant.

Det här skulle väl innebära att följande spelare har tackat nej till den svenska EM-truppen: Öhrström, Hanne Gråhns, Lina Nilsson, Malin Diaz, Marija Banusic och kanske någon till.

Innan vi firar midsommar skall det spelas en damallsvensk match. Och det är en intressant sådan. För tillfället är det ju dock så jämnt i serien att alla matcher är rätt intressanta.

Det handlar om är morgondagens möte mellan formstarka Djurgården och Göteborg. Djurgården har två raka segrar och är plötsligt uppe på sjätte plats, medan Göteborg är formsvagast i hela serien. Man har bara två poäng på de senaste sex omgångarna.

Göteborg har verkligen lidit av Jennifer Falk:s hjärnskakning. De fem matcher hon har missat har givit två poäng och målskillnaden 8–16. Nu har Göteborg plötsligt sämst målskillnad av alla lag i serien. Göteborgskorna är alltså i stort poängbehov om man inte skall gå in i EM-uppehållet på en riktig bottenplacering.

Men det var fler än Falk som missade den senaste matchen. På Göteborgs skadelista fanns även: Fanny Lund, Elin Rubensson, Elin Landström, Pernilla Milton, Filippa Curmark, Victoria Bergquist och Ebba Handfast.

I Göteborgs senaste match fick 15-åriga målvakten Anna Larsson (född 15 september 2001) göra allsvensk debut. Fast hon var inte yngst på planen. Hos Kristianstad blev nämligen både 14-åriga Evelina Duljan (född 12 maj 2003) och 15-åriga Elise Streimer (född 4 januari 2002) inbytta.

I sin första bollkontakt stod Duljan för ett fantastiskt fint förarbete till Ogonna Chukwudi:s 4–1-mål. Man skall inte sätta för stor press på 14-åringar, så jag nöjer mig med att skriva att Duljans raid längs högerkanten såg lovande ut…

* Bara någon dag efter att Juventus avslöjat att man skall starta en damfotbollssatsning är det Real Madrids tur. I dag har klubbpresidenten Florentino Perez meddelat att storklubben skall starta damlag. Kul.

Och Juventus har presenterat sin första huvudtränare. Hon heter Rita Guarino.

* I USA har Marta:s ankomst till Orlando Pride givit laget ett lyft. Senast stod Rosengårdsförvärvet för två mål och två assist när Pride vann med 4–2 borta mot Houston Dash. Därmed har Pride nu tolv poäng på sjätteplatsen, man är bara tre poäng från slutspelsplats. Marta har gjort fem mål, och är uppe i delat skytteligaledning. När Marta kom låg laget på tionde och sista plats.

Nu får dessutom laget extra förstärkning i form av Alex Morgan, som dock kommer att missa några matcher till följd av sin lårskada.

* I Norge vann LSK helgens toppmöte borta mot Avaldsnes med 1–0. Därmed är obesegrade LSK nu uppe högst upp i tabelltoppen. Tvåan Avaldsnes är däremot inne i en svag period, man har bara två poäng på de senaste tre omgångarna. Kanske är det mellan LSK och Stabaek som guldet kommer att stå. Stabaek är fyra poäng bakom LSK, men med en match mindre spelad.

 

9 tankar på “Skrällen var trots allt nära

 1. Hur länge har Stephanie Ö varit i Italien ? Jag känner inte till henne. Vilket lag spelade hon i Sverige ? Men Sverige har tre bra målvakter så det känns lugnt. Tycker det är en bra trupp Pia tog ut. Jag kan inte sakna någon som borde varit med.

 2. Det är väl egentligen faktumet att så många spelare (enligt uppgift) ska ha tackat nej både nu och vid tidigare tillfällen under Sundhages ledning som är … intressant. I sak spelar förstås inte Öhrströms nej någon roll då Lindahl av förklarliga skäl är helt gjuten som förstamålvakt och antar jag Carlén lika given som nr 2.

  Vad gäller Baunsic så har hon för övrigt inte tackat nej till EM-truppen, hon blev aldrig tillfrågad eftersom hon tackade nej till att vara yttermittfältsreserv under OS. För mig tyder det på mognad att man som henne inser att man inte håller landslagsklass på den positionen och därför lika gärna kan stanna hemma, särskilt då det ändå handlade om en reservplats, men så resonerade tydligen inte Sundhage/Persson.

  Riktigt kul att Real och Juventus ska starta damlag. nu väntar jag bara på att mitt favoritlag på herrsidan Manchester United ska göra detsamma. Bara det faktum att City är så bra borde ju sporra till en egen satsning men det verkar tyvärr inte bli fallet för världens högst värderade klubb.

  • Måste säga att jag har en helt annorlunda syn på hur spelare visar mognad. Fotboll är ett lagspel, och som jag ser det visar man mognad genom att underkasta sig lagets bästa. Det är tränarens jobb att välja vad som är lagets bästa, inte spelarnas. Sedan behöver man inte hålla med tränaren, men så länge man ingår i ett lag tar man den roll man tilldelas.

   Hur skulle det se ut om alla spelare bara accepterade att spela i sin favoritroll? Då hade inga lag fungerat. Att ingå i ett lag handlar mycket om anpassning och underkastelse. För mig är mognad att som Elin Rubensson vara beredd att spela vänsterback, Jessica Samuelsson beredd att spela forward och så vidare. Alltså kasta den egna stoltheten åt sidan för lagets skull.

   Jag tycker att unga spelare måste acceptera att de ska behöva jobba sig in i laget genom att exempelvis ta byten på ”fel” position, samt att åka med som reserv.

  • För att förtydliga, jag har ingen insyn i enskilda fall, och vill inte spekulera för mycket.

   Däremot anser jag rent allmänt att det inte är ett tecken på mognad att tacka nej till landslaget för att man inte blir placerad på sin favoritposition.

   • Antar att min lätt spekulativa ton i den tidigare inlägget inte gick hem, självklart har jag ingen aning om varför Banusic inte ville/fick följa med till OS och borde kanske inte gett sken av det heller. Vad gäller de rykten som UffeP talar om så är de just rykten, jag trodde själv på dom när jag såg Banusic vantrivas under Viktor Eriksson i Eskilstuna men jag har också fått se en helt annan spelare i LFC som trots skadebekymmer verkligen jobbar för laget på precis samma sätt som övriga spelare.

   • En ska är dock säker Martin , du gillar varken eskilstunas tränare eller spelare!! Det har man ju märkt tydligt !! Glad midsommar!!

 3. Det är väl en protest från Banusic mot Sundhage & Persson att inte vilja rätta in sig i ledet.
  Asllani gjorde i stort sett det samma och var nära att sparkas ut ur landslaget.
  Antagligen för gott.
  Jag håller helt med om att laget är större och viktigare än jaget, men kan samtidigt förstå att spelare reagerar när det känner sig orättvist behandlade – under lång tid.
  Det börjar bli många ”Nej Tack”” nu!
  Måste väl vara nytt rekord för en förbundskapten..?
  Öhrström var nog inte så sugen att spendera fem-sex veckor på att ställa upp som hjälpgumma till Carlén och Lindahl. Hon har ju varit med vid ett par landslagssamlingar tidigare utan att få en enda minut att visa upp sig på. Sånt finns förstås med i bagaget när spelare tackar nej.
  Peter Gerhardsson har många hål att täta när han tar vid efter EM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.