Någon som känner sig överraskad?

Den svenska EM-truppen är presenterad. Det blev nästan exakt som jag förutspådde i förra inlägget. Enda ändringen var att Lina Hurtig valdes bort på grund av att hon varit för skadeförföljd. Det gjorde att både Julia Spetsmark och Josefin Johansson kom med. Kul för dem, men tråkigt för Hurtig som får fortsätta att vänta på sitt första mästerskap. Under Pia Sundhages ledning har 22-åringen bara varit nära.

Julia Spetsmark

Eftersom Hurtig gjorde ett kort inhopp för Linköping i helgen trodde jag att hon skulle komma med. När hon har varit frisk har hon ju varit med i startelvan efter OS.

Jag tror dessutom att Hurtig hade bidragit mer än vad Spetsmark och Johansson kan göra. Här hoppas jag förstås att jag har fel, men känslan är att Hurtig mer är en internationell spelare än de båda andra.

Lina Hurtig

Jag har förresten nu i efterhand kollat sändningen för SVT. Den gav tyvärr inte mycket. Pia Sundhage och Lilie Persson behövde ju knappt svara på några vettiga frågor. På radion hörde jag att man undrade om Hurtig, dessutom fick Sundhage motivera uttagningen av skadade Elin Rubensson, som ju inte spelade för Göteborg i helgen. De frågorna hade varit på sin plats även hos SVT.

Radiosvaren från Sundhage var för övrigt att Hurtig varit för mycket skadad, men förhoppningsvis blir en viktig spelare under Peter Gerhardsson, samt att Rubensson är på väg tillbaka och beräknas vara helt frisk till nästa landslagsläger.

Är det här då en trupp som kan vinna EM? Svaret är att ja, den kan vinna. Fast det är inte så stor chans. Jag ser Frankrike, England, Tyskland och Spanien som de fyra största favoriterna. Där bakom finns det ytterligare några lag som med rejält med flyt kan gå hela vägen. Bland de lagen finns Sverige, Norge och Nederländerna.

Så vi kan drömma och hoppas inför EM-slutspelet. Bara vi inte drömmer för mycket…

Här är för övrigt truppen som helhet:

Målvakter:
Hedvig Lindahl, Hilda Carlén och Emelie Lundberg.

Backar:
Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Emma Berglund och Hanna Glas.

Mittfältare:
Caroline Seger, Kosovare Asllani, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough, Hanna Folkesson, Elin Rubensson, Josefin Johansson och Julia Spetsmark.

Forwardar:
Lotta Schelin, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Mimmi Larsson.

* Slutligen till något helt annat. Amerikansk damfotboll har sorg i dag. Den framgångsrika förbundskaptenen Tony DiCicco har nämligen gått bort i en ålder av 68 år. DiCicco ledde USA 1994–99 och vann både VM och OS med landslaget. Vila i frid.

Här är en text om honom.

5 tankar på “Någon som känner sig överraskad?

 1. ”Är det här då en trupp som kan vinna EM?”————för fotbollens skull hoppas jag verkligen inte! Å andra sidan i damfotboll är ju fortfarande allt möjligt, utveckling pågår dock på andra håll; de riktig stora fotbollsnationer kommer sätta prägel och agenda även i denna mästerskap. Själv är jag nyfiken på Spaniens intåg, med spännande blandning spelare från Barca och Atletico M; med andra ord ett hyfsat fysiskt spel kryddad med tiqui-taca,. bättre kan det bara inte bli….
  Hoppas att domarna håller måttet också de och låter inte alldeles för fysiskt/fult spel, samt ett likvärdig bedömning av lagen på EM, jag kommer ihåg den nordkoreanska domaren, tror på OS var det, som dömde till Englands favör så det blev ju pinsamt. En domarens insats kan vara avgörande inte minst i damfotbollen..kolla bara på Rosengårds matcher..lol

 2. Nej………….det kan det ju inte vara. (Trååååååååååååkigt)

  Åtminstone jag känner mig också kluven inför EM. Äntligen tar en period av noll förnyelse och utveckling slut och man ser med spänd förväntan fram emot den nya ledningen. (Kul landslagstrupper du tog ut förresten)

  Samtidigt vill man gärna att det ska gå bra för landslaget så att vi får en intensiv och härlig fotbollsjuli och lite, lite kul skulle det vara om PS med hov skulle få knäppa oss ”förstå-sig-påare” (däribland jag själv) på näsan en gång till.

  Har inte hunnit kolla oddsen på spelbolagen men gissar att en hundring på hemma-Holland kan ge bra utdelning. Dessutom blir det alltid bra stämning om hemmalaget går långt så jag sätter min slant på Holland.

  Innan dess har vi några spännande omgångar kvar i DA och om det blir som det brukar kommer solen till Piteå lagom till Piteå Summer Games, det blir minst 3000 på läktaren och vi får (äntligen) med oss tre poäng mot Rosengård.

  Trevlig damfotbollssommar till er alla!,

 3. Julia Spetsmark är helt klart ett vettigare val än Lina Hurtig. Hurtig har alltid varit extremt blek i landslagssammanhang. Otydlig, trampar på bollen, aldrig några distinkta avslut. Sveriges chanser i EM? Ja, man vet aldrig. Kan de använda OS-taktiken för att ta sig till semi eller rentav final? Nä, jag tror inte den funkar två gånger. Så mitt tips är att de åker ut i kvarten.

  • En hel och frisk spelare är alltid bättre än en skadad, ”hurtig” eller långsam spelar ingen roll. Spetsmark är nog ett bra alternativ och ingen nödlösning.

 4. Hurtig hoppade in sista 5 men med tanke på att Alva Selerud för dagen gick före (in efter halvtidsvilan) så tycker jag det är rätt att lämna Hurtig utanför. Hennes chanser i Landslagssammanhang kommer och nu är det bättre för både henne själv och LFC att hon får chansen att läka ihop under uppehållet inför den oerhört intensiva höst som väntar. Däremot dåligt att lika skadeförföljda Rubensson kommer med och därmed visar på den inkonsekventa linje som råder under Sundhages ledning.

  Jag är inte heller optimistisk angående våra chanser trots den på alla sätt perfekta lottningen och detta då det är för många lag som måste underprestera för att vi ska kunna gå hela vägen. Håller med om vilka lag som är favoriter men skulle själv också lägga till Danmark som outsider tillsammans med Norge, Nederländerna och Sverige. De gick ändå till semifinal 2013 och har enligt mig ett lika starkt lag nu samt förstås EM:s bästa spelare i Pernille Harder. Målvaktssidan är väl deras svaga kort (och vårat klart starkaste) men i övriga lagdelar är Danmark jämnstarka (försvar/mittfält) eller bättre (anfall).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.