Ett litet grepp om bottenstriden

Med fyra omgångar kvar att spela är det bottenstriden som är överlägset mest intressant i damallsvenskan. Ur publiksynpunkt är det tråkigt, för rafflande bottenmöten drar inte tillnärmelsevis lika många åskådare som heta toppmatcher.

I nuläget ligger det damallsvenska publiksnittet på 873, och det mesta talar väl för att det kommer att ligga kvar ungefär på den nivån även efter seriespurten. Det finns ju nämligen inga självklara publikmatcher kvar.

I toppstriden tar Linköping den här helgen emot Kristianstad (sänds av SVT), medan Rosengård skall till Göteborg. Båda matcherna spelas på söndag klockan 16.30. För LFC:s del noterades i onsdagens Champions Leaguespel att Claudia Neto var tillbaka i startelvan igen efter 1,5 månaders frånvaro. Det är förstås väldigt viktigt för laget.

Claudia Neto

Hos Rosengård har man fått igång målskyttet igen efter en tung start på hösten. Däremot fortsätter det att vara frågetecken kring Lotta Schelin, som inte var på plats på Malmö IP i onsdags. Man förstår självklart att det är en mentalt sett jättetung situation för henne, men vore det inte smartast att kliva fram och berätta hur läget är? Inte minst för att slippa hålla på att gömma sig.

Toppstriden i all ära. Så länge LFC leder med sju poängs marginal är det ju inte så mycket till strid. Däremot är det vansinnigt tufft i botten.

Det här är den 30:e upplagan av damallsvenskan. Jag har kollat de 29 tidigare sluttabellerna. Alla upplagor har haft tolv lag, dock var det en annorlunda nedflyttning under sju av åren (1995–2001) där man flyttade ner de tre sist placerade lagen.

Under den perioden noterades det numera närmast oslagbara poängrekordet för nedflyttade lag. 1998 tog nämligen klassiska Öxabäcks IF hela 24 poäng, men åkte ändå ut. 1997 och 2000 blev Lotorps IF respektive BK Kenty trea från slutet och åkte ut på 18 poäng.

När det återstår fyra omgångar i år ligger Göteborg under nedflyttningsstrecket med 17 poäng, en poängsumma som räckt till nytt kontrakt de flesta av de 22 damallsvenska säsongerna. I fjol hängde exempelvis Kristianstad kvar på 15 poäng.

De lag som slutat näst sist i damallsvenskan på fler än 17 poäng har varit:

* Hammarby åkte ut på 18 poäng 2015.
* Djurgården åkte ut på 19 poäng 2012.
* Bälinge åkte ut på 19 poäng 2004.
* Mallbackens IF åkte ut på 20 poäng 1990.
* Trollhättans IF åkte ut på 14 poäng 1989 i tvåpoängssystem, man hade tagit 18 poäng med nuvarande räkning.

Det innebär alltså att ”bylagen” Mallbacken och Öxabäck är de enda någonsin som åkt ur damallsvenskan trots att de tagit 20 poäng. I år finns risken att vi får ett tredje lag som åker ur på 20 poäng eller fler.

Här är min bild av den damallsvenska bottenstriden: Lag 1–6 har 24 poäng eller fler, vilket bör räcka för nytt kontrakt.

7) LB07 23 poäng, 21–36 i målskillnad
Återstående program: Kvarnsveden (h), Kristianstad (b), Piteå (b) och Linköping (h).

Risk att åka ut: 1 procent

Segern senast mot Örebro var otroligt viktig. Nu finns chansen att LB07 klarar kontraktet även om man går poänglöst genom de fyra avslutande omgångarna.

Det krävs ju nämligen att man får väldigt många resultat emot sig för att släppa förbi fyra lag. Men den svaga målskillnaden är ändå lite oroande. Med tanke på den bör man nog för säkerhets skull ta någon poäng till, helst redan i morgon mot Kvarnsveden.

Jag tror att LB fixar kontraktet, för helt poänglöst skall man inte behöva bli. Hittills under serien har man som sämst tagit fyra poäng under en ”fyramatchperiod”, det gjorde man dels i säsongsupptakten och dels i höstupptakten.

8) Vittsjö GIK 20 poäng, 20–25 i målskillnad
Återstående program: Djurgården (b), Hammarby (h), Kif Örebro (h) och Eskilstuna (b).

Risk att åka ut: 19 procent

Vittsjö har dålig form de senaste veckorna, och bara gjort mål i en av de fyra senaste damallsvenska matcherna. Man föll väldigt tungt mot Göteborg senast, vilket gjorde att nedflyttningsstrecket återigen har kommit jobbigt nära.

Har nordskånskorna maximalt flyt räcker de 20 poängen man redan har samlat ihop. Men med tanke på att vilja brukar slå klass under seriespurterna skall nog inte Vittsjö räkna med det. Man behöver nog minst tre–fyra poäng till för att kunna känna sig säkra på damallsvenskt spel även 2018. Och det är rimligt att tro att man skall kunna fixa det.

Vittsjö har ju nämligen saken i egna händer. Man har kvar hemmamatcher mot bottenkonkurrenterna Hammarby och Kif Örebro – två matcher som inte får förloras, för då kan det bli riktig kris.

9) Hammarby 19 poäng, 19–24 i målskillnad
Återstående program: Örebro (h), Vittsjö (b), Kristianstad (h) och Rosengård (b).

Risk att åka ut: 20 procent

Hammarby är damallsvenskans allra mest svårtippade lag. Man har vunnit både mot Rosengård och Eskilstuna, och man snodde ju poäng senast mot Linköping.

Däremot har det målsnåla Stockholmslaget bara vunnit en av matcherna mot de tre lag man har bakom sig i tabellen. Dock har övriga fyra matcher slutat med kryss. Och håller den förlustfria sviten även över morgondagens otroligt viktiga hemmamatch mot Örebro förstärks Bajens chanser att hänga kvar.

Inför serien tippade jag att Hammarby skulle komma sist. Man inledde också svagt med en poäng på fyra omgångar. Men sedan har man överraskat positivt, mycket beroende på ett mycket bra försvarsspel. Problemen finns i offensiven, där man bara har gjort 19 mål – näst minst av alla.

Laget har dock alltså sprattlat till vid ett par tillfällen där man inte trott på dem. Jag tror att Hammarby kommer skrälla minst en gång till. Ett rimligt utfall i slutomgångarna är tre–sex poäng. Något som bör innebära goda möjligheter att hänga kvar.

10) Kvarnsveden 18 poäng, 38–45 i målskillnad
Återstående program: LB07 (b), Linköping (h), Rosengård (h) och Kristianstad (b).

Risk att åka ut: 35 procent

När Kvarnsveden spelar är det målgaranti. I snitt har det blivit 4,6 mål per match när Borlängelaget varit på planen. Positivt är att man gör massor av mål framåt – bara LFC och Rosengård har gjort fler. Negativt är att man har släppt in klart flest.

Kvarnsveden har ju ett fantastiskt vapen i måldrottningen Tabitha Chawinga. Hon måste nog prestera på sin absoluta topp i den damallsvenska slutspurten, för på pappret har Kvarnsveden det svåraste spelschemat av alla bottenlagen.

Tabitha Chawinga

De hemmamatcher man har kvar är mot LFC och Rosengård, har dessutom kvar bortamatch mot formstarka Kristianstad. Formstarka är dock ett ord som även gäller Kvarnsveden. Laget har bara en förlust på de sex senaste omgångarna.

Och i morgon väntar ödesmatch mot LB07 i Malmö. Där behöver nog Kvarnsveden ta en trepoängare, annars kan det bli en väldigt jobbig höst.

Jag var ju på Vallhalla och såg Kvarnsveden för två veckor sedan. Då hade man en mycket tunn trupp, bara 14 spelare var med i Göteborg. Det var intressant att kolla in Tabitha Chawinga live. Jag kan inte säga att jag blev extremt imponerad, bland annat valde hon väldigt dumma utgångspositioner i den andra halvleken. Men hon gjorde ändå ett mål, och mål är ju det fotboll handlar om.

Jag var även lite spänd på att kolla in Lova Lundin, ledaren av damallsvenskans i och för sig högst opålitliga assistliga. Det jag sett av henne på damallsvenskan.tv tycker jag att hon borde kunna vara en spelartyp för större uppgifter. Tyvärr var dock 18-åringen (fyller 19 om drygt två veckor) sjuk, och missade Göteborgsmatchen.

Efter matchen pratade jag en stund med tränare Jonas Björkgren. Hon konstaterade att laget hade gjort självmål både mot Eskilstuna och Göteborg, två självmål som båda betydde 2–2-kvitteringar och därmed tunga poängförluster.

11) Göteborg 17 poäng, 23–39 i målskillnad
Återstående program: Rosengård (h), Eskilstuna (b), Djurgården (h) och Kif Örebro (b).

Risk att åka ut: 40 procent

Göteborg är riktigt illa ute. Trots fyra poäng i de två senaste omgångarna är man kvar under nedflyttningsstrecket. Och i de kommande tre matcherna väntar lag på tabellens övre halva, lag man tog noll poäng och hade målskillnaden 0–8 mot i våras.

Det går ju knappast att räkna med att såväl Hammarby som Kvarnsveden kammar noll i de tre kommande omgångarna. Således måste nog Göteborg ta minst en trepoängare under den perioden – annars riskerar Västsverige att vara utan damallsvenskt lag 2018.

Sedan avslutas alltså serien med bortamatch i Örebro i slutomgången. Det skulle kunna bli tidernas ångestmatch för Göteborg FC.

Positivt för klubben är ändå att man vann senast mot Vittsjö och således borde ha fått in lite självförtroende.

Mycket av eländet för laget började när målvakten Jennifer Falk drabbades av en hjärnskakning på en träning i våras. Jag pratade med henne i samband med matchen mot Kvarnsveden, och hon berättade att hon fortfarande hade besvär, framför allt dagen efter träningar. Tråkigt. Hon berättade också att hon i situationen inte upplevde det som någon fara, utan först tänkte träna vidare.

Det måste förstås vara rätt ångestladdat att följa laget från läktaren den här säsongen. Man har ju darrat rätt rejält defensivt, inte minst har laget varit väldigt känsligt för kontringar. Men under hösten har även offensiven hackat.

Pauline Hammarlund som inledde säsongen med att göra fyra mål på de fem första omgångarna har bara gjort ett mål på hela hösten. Hon behöver nog kliva fram nu om Göteborg skall kunna klara kontraktet.

Pauline Hammarlund

Jag hör för övrigt alltfler uppgifter om samarbeten mellan Göteborg FC och IFK Göteborg. Det blir intressant att se vad det leder till. Intressant också att se om Stefan Rehn blir kvar på tränarposten. Inför säsongen skrev han ett kontrakt på 1+2 år.

12) Kif Örebro 12 poäng, 18–35 i målskillnad
Återstående program: Hammarby (b), Djurgården (h), Vittsjö (b) och Göteborg (h).

Risk att åka ut: 90 procent

Förra helgen gick allt emot Örebro. Man tappade pausledning till förlust mot LB07, samtidigt som både Göteborg och Kvarnsveden vann och Hammarby tog poäng mot Linköping.

Därmed är det ett otroligt dystert läge för Kif inför slutomgångarna. Det är sex poäng och tio plusmål upp till Kvarnsveden på fast mark.

Och visst, om Örebro har man maximalt flyt med de andra resultaten kan det räcka med sex poäng i slutomgångarna för att hänga kvar. Men då får varken Göteborg eller Kvarnsveden ta några fler poäng. Och det troliga är väl att minst ett av dem kommer att inkassera någon trepoängare under slutspurten.

Det mest troliga är att Örebro måste ta minst nio poäng på de avslutande omgångarna för att klara kontraktet, kanske till och med tolv. Med tanke på att man bara vunnit två av de 18 första matcherna är det inte speciellt mycket som talar för att det skall bli minst tre segrar på de sista fyra matcherna.

Ser man till namnen i Örebros trupp så borde man ha ett lag för den övre tabellhalvan. Ganska många har varit med i A-landslagstrupper under de senaste åren. Ingen av de spelarna har dock lyckats kliva fram och bära laget. Det stora problemet har legat i målskyttet. Örebro har gjort minst mål av alla. Tänkta affischnamnet Jenny Hjohlman har exempelvis bara lyckats göra ett mål. Även defensivt har man haft brister, ofta har det svajat i mittförsvaret, där inte minst Frida Svensson haft det väldigt tufft.

6 tankar på “Ett litet grepp om bottenstriden

 1. Om återstående spelprogram är till vissa lags fördel eller inte är inte helt självklart. Det finns lag både på övre och undre halvan som kan överraska. På övre halvan finns fortfarande chans till medaljer/finare medaljer för flera lag och i botten kan lag med ”kniven på strupen” kanske klämma ut det sista de har, åtminstone i någon enstaka match. Därför är väl både Linköpings möte med KDFF och KGFC möte med Rosengårds mer osäkra än vad som framgår på pappret. För Rosengård finns ju dessutom fortfarande möjligheten att komma förbi Linköping, även om chanserna är rätt små. Ett tidigt (eller sent…) mål för KDFF kan ställa till det för LFC, liksom motsvarande mål för KGFC mot FCR. Förra året hade LFC sin förlustnolla att försvara i de sista matcherna och det var nog tillräcklig motivation. Nu tror jag ändå de vill avsluta snyggt och inte minst med tanke på åttondelsfinalen i WCL hålla uppe spelstyrkan.

  Ja, 30 serier/tabeller med tolv lag, men (som fotnot) 2014 slutade serien med elva lag då Tyresö ströks. Då vann Rosengård överlägset (12 p före tvåan), sedan – jodå – KIF Örebro och – Kopparbergs Göteborg FC med Linköpings FC på bronsplatsen. Så snabbt kan det gå på några år. För att göra en loop tillbaka till UEFAs seedning, så räknar de meriter i WCL tillbaka till spelåret 2012/2013. Man kan fråga hur relevant det är för dagens lag och spelstyrka fem år senare?

  En poäng i snitt brukar räcka för nytt kontrakt (som riktvärde). Det händer ju då och då att nedflyttning avgörs av målskillnad. Också här är det fördel för lagen ovanför strecket jämfört med KGFC och KIF. Procentsatser för olika lag kan diskuteras, men proportionerna och relationerna mellan lagen framstår som motiverade.

  KIF ligger extremt skrynkligt till och har haft svårt framåt (trots vissa framgångar för Spetsmark och Terry i år) nästan ända sedan Sarah Michael lämnade. De före detta UIK:arna Hjolman och Hurtig har fått mycket olika utveckling sedan de lämnade det gamla storlaget. Nej, det är kanske ingen enskild spelare som bär laget, men det finns ändå fördelad kvalitet för att ligga bättre till i tabellen. Det går att se att KIF ligger illa till i en match när Dahlqvist blir mer och mer offensiv, ungefär som när Sanna Valkonen slog om och gick till anfall på Richard Holmlunds tid som tränare.

  Spännande också i Elitettan, både topp och botten. Just nu leder Kungsbacka över Assi, vilket bjuder in AIK och Kalmar igen om resultatet står sig (ca kvarten kvar) och Växjö kämpar kanske för att inte bli ”trötta, mätta och feta katter” – de leder i alla fall mot Böljan, något som Mallbacken och Sundsvall ser med tacksamhet på om det står sig.

  • Under de 30 år som Ryden granskat har det mig veterligen hänt en gång att nedflyttning från högsta serien avgjorts på målskillnad. Eller som du uttrycker det, ”då och då”

   • Det stämmer att man bara har behövt tillgripa målskillnad en gång för att avgöra nedflyttningen. Det var 2015, då Mallbacken klarade sig kvar med ett måls marginal mot Hammarby.

 2. Inför avslutande 4 omgångar i DA gjorde jag en liten sammanställning över bottenkvintetten. Formen på de fem senaste omgångarna samt hur de lyckades mot det motstånd de kommer att avsluta mot.

  Fem senaste:
  KIF Örebro 1-0-1-0-0
  KGFC 0-0-0-1-3
  Kvarnsveden 1-0-1-1-3
  Hammarby 0-3-0-3-1
  Vittsjö 1-1-0-3-0

  Vårfacit mot avslutande motstånd:
  KIF Örebro 1-3-1-0
  KGFC 0-0-0-3
  Kvarnsveden 3-0-0-0
  Hammarby 1-3-1-3
  Vittsjö 3-0-1-1

  Av detta tippar jag att KGFC smiter förbi Kvarnsveden. Poängen i de senaste matcherna ser ut att vara ett tecken på bättre form. Örebro ser dömt ut.
  Å andra sidan är det sällan jag får återbetalning på stryktipset…

 3. Angående LFC och guldstriden så skulle jag säga att söndagens match mot Kristianstad bli helt avgörande om nu inte Göteborg står för årets skräll och vinner mot Rosengård. Skulle LFC tappa poäng mot KDFF blir det väldigt mycket nerver i de sista matcherna och där bör konkurrenten Rosengård ha en rejäl fördel i att de har en mycket mer rutinerad trupp.

  Trots att Rosengård har kvar b l a svårforcerade Piteå att möta så tror jag sannolikheten är stor att de går rent på slutet och därmed kommer det krävas 2 segrar på de sista 4 matcherna för LFC. Att vinna på beställning mot Kvarnsveden med ‘omöjliga’ Chawinga eller ett pånyttfött Eskilstuna är inte lätt och jag tror inte LFC vill ha ett krav på sig att vinna mot LB i sista matchen, ett LB som säkert gärna skulle vilja fixa guldet till Skåne istället för Östergötland. Det är detta som gör att matchen mot Kristianstad känns extremt viktig att vinna trots de 7 poängen man har till godo.

 4. Ja det blir en spännande och oviss avslutning särskilt i bottenstriden. Men det kan bli som Martin skriver även i toppstriden. Men jag tror LFC håller undan. KDFF förlorade ju mot EU och Linköping är snäppet bättre. Bottenstriden blir dramatisk. Tror den kommer att stå mellan Kvarnsveden och KGFC. Matchen mot LB07 blir superviktig för Kv. Skulle vara kul att se den på plats och likadant med KGFC mot Rosengård. Tror Rosengård tar den då dom har visat fin form på sistone. Så vem åker ur förutom då KIF ? gissar nog det blir KGFC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.