Stor dag för Mittag och Jakobsson

Efter en usel period har Anja Mittag hittat tillbaka till målformen. När Rosengård vann med 4–0 mot Cluj blev hon målskytt för andra matchen i rad. Därmed blev hon även historisk i damernas Champions League.

Tyskan blev nämligen först av alla att nå upp till 50 mål i turneringen. Topp tio i skytteligan genom tiderna går att läsa här.

I listan går att notera att flera av spelarna har Sverigeanknytning. Utöver Mittag även:

3) Marta, 46 mål – samtliga gjorda för svenska klubbar.
4) Lotta Schelin, 42 mål.
6) Hanna Ljungberg, 39 mål.

Skytteligan i årets turnering leds av Ada Stolsmo Hegerberg på fem fullträffar. Noterbart är att 22-åringen redan har gjort totalt 27 mål i Champions Leaguesammanhang. För att komma in på topp tio genom tiderna krävs 33 mål. Den norska Lyonstjärnan kan mycket väl vara uppe på topplistan redan under den här säsongen.

Hegerberg gjorde två mål under onsdagskvällen. Lika många satte Sofia Jakobsson när Montpellier vann med 2–0 borta mot Zvezda Perm. Det första kom efter fin framspelning från Stina Blackstenius:

Och det andra målet kom på retur efter att Blackstenius nickat i ribban:

Det är förstås otroligt kul för Jakobsson att göra sådan succé direkt i sin comeback. Jag gläds enormt med henne.

Samtidigt måste jag säga att det kändes som rent vansinne att låta henne spela 85 minuter i Ryssland. När man kommer tillbaka från en så allvarlig skada som en korsbandsskada ändå är bör man matchas mycket försiktigt i början. Att följa upp söndagens 45 minuter med 85 på onsdagen är knappast vad som går under försiktig matchning. Men vi får hoppas att Montpelliers lagledning vet vad de gör.

De båda svenska lagen tog säkra segrar i kväll. Linköping vann med 3–0 mot Apollon – höjdpunkter finns här. Dock hade LFC lite otur med övriga resultat, vilket gör att laget med största sannolikhet blir oseedat i åttondelsfinalen.

Det usla seedningssystem som Uefa har för damernas Champions League har nämligen gjort att nästan hälften av de seedade lagen har åkt ut. Av de 14 lag som gått vidare är det åtta seedade och sex oseedade. LFC är just nu lag nummer åtta. Men eftersom Manchester City med stor sannolikhet går vidare på torsdagskvällen kommer LFC att petas ner till niondeplatsen.

Det innebär att man riskerar att ställas mot storlag som Lyon och Wolfsburg i nästa omgång. Det finns dock även drömlotter bland de seedade lagen. Där tänker jag i första hand på de båda tjeckiska representanterna Slavia och Sparta Prag, men även italienska Brescia vore en bra lottning.

Rosengård blir förstås seedat. För dem står det i första hand Chelsea och Montpellier på de sportsliga nitlotterna.

Chelsea vann onsdagens mest spännande match, även om man förlorade. Bayern München vann ju nämligen returen med 2–1, men Chelsea gick vidare med totalt 2–2 och fler mål på bortaplan.

För Bayern var det här ett nytt bakslag i den turnering där alla andra tyska lag brukar ta sig mycket långt. Men Bayern är ett undantag till den regeln. Det här var tredje gången av fyra som man försvann redan innan jul. Enda gången man klarat sig förbi åttondelen var i fjol, och då åkte man ut i kvartsfinal.

Den här gången hade Bayern dock väldigt mycket otur med domslut. Fast det såg länge rätt mörkt ut. Fran Kirby sprang igenom i 60:e minuten och fixade så att Chelsea fick det där viktiga bortamålet som skulle tvinga Bayern att göra tre för att avancera.

Münchenlaget pressade på, inte minst genom att mata in höjdbollar i Chelseas straffområde. Det jag såg var Millie Bright fantastisk på att ta bort de där höjdbollarna. Men hon skulle ändå hamna i centrum av andra skäl. Även om Fridolina Rolfö officiellt är bokförd för Bayerns kvittering är det ju nämligen ett oturligt självmål från just Bright i 75:e minuten.

Och drygt sex minuter senare var det 2–1 efter att Lucie Vonkova utnyttjat en ganska grov tavla från Hedvig Lindahl. Plötsligt hade Bayern ganska okej med tid att fixa avancemanget.

Men man hade inte domaren med sig. För nog är väl det här en situation där det mycket väl kunde ha blivit, och till och med borde ha blivit straff? Det är för övrigt just Millie Bright som är syndaren igen.

I 95:e minuten fick Bayern in ett 3–1-mål. Fast det blev bortdömt på något som jag upplever som mycket vaga grunder.

Det är tydligt så att Champions League inte är Bayern Münchens turnering.

13 tankar på “Stor dag för Mittag och Jakobsson

 1. Glädjande att se Blackstenius slita sig loss och precisa passning snett bakåt till Jacobsson vid 1-0 målet till Montpelier. Lovar gott inför framtiden om nu Jacobsson är återställd och kommer med i landslaget. Sen gjorde LFC en betydligt bättre match mot Apollon LImassol hemme och Neto:s återkomst på mitten otroligt viktig för balansen i laget och då mittfältet fungerar i nuvarande uppställning 4-3-3 betydligt bättre med Neto i laget. Kan sen forwards röra sig bättre och inte bli så statiska på linje kan det här bli riktigt bra. Marija Banusic får också göra sig mer spelbar och röra sig betydligt bättre och hålla i bollen och inte försöka på direktpass mest helan tiden vore det ännu bättre. Lina Hurtig så bra – men borde få bollen betydligt mer och komma med ännu mer i spelet.

 2. Att Uefas seedning är värdelös påminns vi om med jämna mellanrum. Kan bara hålla med om att Bayern München hade extrem otur i mötena med Chelsea, med domsluten i hemmamatchens slutskede inte minst. Laget missade också flera klara målchanser. Tråkigt på många sätt, inte minst att mötet kom redan i omgång ett.

 3. Visst gjorde LFC en bättre match hemma än borta. Samtidigt utsätter de sig för onödiga risker i försvarsspelet med lite för plottrigt spel ibland. Ett ännu bättre lag utnyttjar detta. Neto och Asllani behärskade mittfältet. Effektiviteten hos LFC kan bli bättre, men så länge målchanser skapas så brukar också målen komma. Det var ju inte stora siffror som var det viktigaste i denna match. Tendensen att sjunka ihop med laget var inte lika tydlig idag som i tidigare matcher, men fanns stundtals.

  Oavsett motstånd måste nog LFC upp lite till i spelstyrka för att fixa avancemang från åttondelsfinalen. Om striden om SM-guldet är avgjord innan sista omgången i DA kan LFC gå ”all in” i åttondelsfinalen i WCL. Det kan avgöra.

  Och apropå seedning – det räcker väl att se att det finns två tjeckiska (!) lag bland återstående 16 för att höja på ögonbrynen…..

  • Du skriver väl. Vill bara lägga till att det är två lag (från Prag) bland de åtta på övre halvan, t.o.m. Båda kan vid någorlunda gynnsam lottning gå till kvartsfinal – där de möter varandra?

   • Det är inget fel alls i att två tjeckiska lag finns kvar i tävlingen. Det är däremot fel att de tjeckiska lagen är högre seedade än uppenbart starkare lag från Frankrike, Sverige och England.

  • Håller med om det försvarsmässiga, något för tränare Björkegren att ta tag i. Alltför mycket ”flipperspel” i eget försvarsområde istället för att göra sig av med bollen fortast möjligt.

 4. ”Det usla seedningsystem…”——ännu en elitistisk tankegång från din sida Ryden. Borde man istället rigga systemet så sk storlag inte möts innan 1/4 final?

  • Valet att använda ”rigga” som ordval för ranknings- och seedningsupplägg får stå för dig. Men ja, i turneringar inom i princip alla sporter har man rankning och seedning för att de bästa skall slippa att stöta på varandra förrän i turneringarnas slutskede.

   Så är det även i damernas Champions League. Det är därför Rosengård är seedat och Linköping oseedat i måndagens lottning. Problemet är att Uefa har skapat ett så uselt rankingssystem att seedningen haltar rejält. Lag från starka ligor som den tyska, franska, engelska och svenska missgynnas mot lag som varje år vinner sämre ligor, som exempelvis de i Skottland, Österrike och Tjeckien.

   • Här handlar det om principen, inte om vilken liga är sämre respektive bättre
    Därmed de lag som vann sina ligor borde ha samma förutsättningar som lag från Tyskland mm
    Kom ihåg detta är UEFA ordnad tävling, alltså en europeisk sådan, inte tysk eller fransk

    • Ledsen Axel, men principen inom elitidrott är att de lag/idrottare som gjort bra resultat tidigare gynnas i nya turneringar.

     Problemet inom damfotbollen är inte att det finns ett rankningssystem, utan att det är för dåligt. Och det handlar inte om att enskilda länder bör gynnas, utan om att jämna och starka ligor för tillfället missgynnas mot ojämna och svaga.

     Om länder som Moldavien eller Färöarna skulle haft de jämnaste och bästa ligorna i världen skulle de också ha missgynnats av Uefas nuvarande rankingssystem.

   • Angående mitt ironiska ordvalet, kolla hur sakerna ser ut i herrfotbollen, där media och bettingbolag i en stor del bestämmer fotbollsagenda..
    Därmed, så fort stora pengar kommer in i damfotbollen då kommer seedningen se annorlunda ut är jag nästan säker på..

 5. Det är viktigt med europaspel, att det finns ett sätt att komma ut och spela internationella matcher för svenska klubblag. Rankingsystemet för klubbarna är dock inte det bästa. Borde revideras.

  Jag skrev nedan och länkade till en artikel där det riktigt stora problemet med europaspelet belyses av Linköpings tränare Kim Björkegren (se nedan). Idag följer samma nätupplaga upp med en kommentar av EFD och vad de har för syn på den ekonomiska situationen.

  http://linkopingnews.se/hon-vill-se-forandring-maste-in-mer-pengar-till-damerna/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.