Cupen, Seger, Schelin och Wolfsburg

I förra inlägget skrev jag att jag sammanfattade alla färska nyheter. Det var ju en formulering som var dömd att gå fel. Och mycket riktigt hade jag glömt att kommentera lottningen av svenska cupen.

Det var en lottning som sannolikt framkallar jubel i Piteå. Det är ju geografisk lottning i gruppspelet, och de svenska mästarinnorna lyckades helt slippa damallsvenskt motstånd. I grupp 3 ställs Piteå nämligen mot Hammarby, AIK och Ljusdal.

Redan från början var det klart sämre konkurrens i de båda norra grupperna. Såväl tvåan, trean, fyran som femman från damallsvenskan återfinns ju i södra Sverige. Således var det sexan Eskilstuna som var det andra seedade lag i norr. Och deras nyförvärv Fanny Andersson fick en egen drömlottning.

Just det, Andersson ställs mot alla sina tidigare elitklubbar i Sverige. Jackpot. Den gruppen bör för övrigt stå mellan Anderssons senaste klubb Djurgården och hennes nya, Eskilstuna.

För lagen från söder blir det tuffare. Lotten ordnade repriser från i våras vad gäller de fyra högst rankade lagen, det blir alltså Göteborg–Linköping och Rosengård–Kristianstad. I Göteborgs grupp hamnade även Växjö och Jitex, medan LB07 och IFK Kalmar får spela i Skånegruppen.

Vad gäller silly season fortsätter Örebro att värva. Senaste tillskottet är kanadensiska Jenna Hellstrom, som presenteras som en erfaren damallsvensk spelare.

Det där kan man ju faktiskt diskutera. Örebro blir hennes fjärde damallsvenska klubb på lite drygt ett år, vilket ju är bra jobbat. Men så många matcher har det inte blivit – bara åtta från start plus fyra inhopp. Och under våren i Djurgården spelade hon faktiskt inte en enda minut i högsta serien. Dock gjorde hon tre mål på sex matcher för Växjö under hösten, och kan hon hålla det målsnittet i Örebro blir hon ett bra tillskott.

I veckan har även Kungsbacka presenterat sina fyra första spelare. Därmed är LB07 nere på jumboplats under silly season. Vad jag sett har Malmöklubben inte presenterat en enda spelare till nästa säsong.

Apropå Malmö så var Caroline Seger gäst i Olof Lundh:s podd den här veckan. Där framgår att vår landslagslagkapten har kontrakt med Rosengård över nästa säsong. Där framgår också att hon uppskattar Peter Gerhardsson:s ledarskap, och det arbetssätt man har för den mentala biten i det nuvarande landslaget, klart bättre än Pia Sundhage:s upplägg.

Från Seger är steget inte jättelångt till Lotta Schelin. Tidernas svenska skyttedrottning har fått ett nytt jobb – som ambassadör för Frölunda Hockey.

Kul för Lotta, och bra för Frölunda. Men borde inte svensk damfotboll ha rekryterat Schelin?

Schelins efterträdare i Lyon har varit en snackis runtom i världen de senaste dagarna.

Under onsdagskvällen har det varit full omgång i tyska Frauen-Bundesliga. Jag hade på toppmötet Potsdam–Wolfsburg under tiden jag jobbade med annat. Under en rätt lång period radade Wolfsburg upp 100-procentiga målchanser.

Ändå gjorde man bara ett mål. Och på slutet kvitterade Potsdam med en riktig drömträff från Viktoria Schwalm. Det blev 1–1 och därmed har inget lag längre full poäng i någon av de stora europeiska ligorna.

Nilla Fischer spelade för övrigt hela matchen för Wolfsburg, medan Amanda Ilestedt tydligen har en liten bristning som stoppar henne från spel. Inte heller Fridolina Rolfö spelade något under onsdagen. Hennes Bayern München klarade sig utmärkt ändå. Laget vann med 9–0 mot Mönchengladbach.

Med halva serien spelad leder Wolfsburg med fem poäng före Bayern, åtta före Potsdam och tio före Essen. I skytteligan leder Ewa Pajor på 14 mål. Polskan är fem före Pernille Harder.

 

4 tankar på “Cupen, Seger, Schelin och Wolfsburg

 1. Hej alla glada..
  Själv hade jag gärna mött något bra DA-lag, för att få bra matcher innan serien drar igång. Är ju inte så lätt få bra träningsmatcher när alla DA-lag ligger så illa till geografiskt sett utom Piteå.😂😂..Nu vet jag inte så mycket om motståndet förutom Hammarby, som säkert blir en jämn match. I cuper vet alla att överraskningar är ett förekommande..Lycka till alla lag i denna cup, hoppas på bra matcher och inte så mycket fokus på domarna ../P-o

  • Som du själv antyder kan det vara stor skillnad på hur man ser på Svenska cupen: som träning inför DA eller som en viktig tävling i sig. Rosengård skyltade friskt med sin seger i cupen 2018, men efter säsongen hade de i sin besvikelse över tredjeplatsen i DA inte fått med sig något av värde (se t ex ett antal uttalanden av Seger) – varken cupguldet eller lilla silver hade tydligen något värde.

   SvFF försöker hålla liv i Sv. Cupen på olika sätt, nu senast med gruppspel. Konstruktionen med Norr- och Södergrupp är rimlig utifrån geografiska aspekter och därmed ekonomiska. Samtidigt innebär det rätt olika sportsliga förutsättningar, vilket visas i lottningen. Självklart kan mycket (knappast allt…) hända i cupspel, men med gruppspel minskar möjligheten till sensationer betydligt. Om Piteå inte vinner sin grupp är det en svag start på säsongen 2019. Detsamma gäller för Rosengård som visserligen måste tugga ner Kristianstad, men om Rosengård tänkt vinna DA igen, måste de naturligtvis fixa gruppsegern i cupen.

   • Nu vet jag inte hur seriöst Stellan tar SV-cupen, men för några år sedan var det en bloggare från Piteå Tidningen som grymtade att inte Stellan ställde upp med bästa elvan i vissa matcher i SV-cupen. Han menade att det var Piteås chans att kunna vinna något stort, för att vinna DA över lag som Rosengård Lfc mfl var inte aktuellt över en hel säsong, resten är historia. Skulle tro att alla går in seriöst SV-cupen och vill vinna den, men för Piteå som brukar spela mot killar och kanske i bästa fall Assi i träningsmatcher, är det bra tillfälle att få bra matcher inför DA..

 2. Vill bara säga att jag älskar att gå in för att läsa din blogg, alltid bra analyser och ämnen som diskuteras samt bra information vad gäller svenska spelare/ligor utomlands. En stor eloge och respekt till dig Johan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.