Mittbacksnytt i Linköping och Rosengård

Vid lunchtid i dag meddelade Linköpings FC att man har värvat amerikanska backtalangen Julia Ashley från klassiska universitetslaget Tar Heels på University of North Carolina.

Ashley valdes som sexa i NWSL-draften härom veckan. Hon är från New Jersey och valdes av sitt hemmalag Sky Blue FC. Just Sky Blue är ju en misskött proffsklubb, där spelarna inte direkt känner sig som proffs.

Eftersom Ashley hade förstått att hon troligen skulle väljas av just Sky Blue hade hon redan tidigt öppnat dörren för spel i Europa.

Jag har tidigare satt ett frågetecken för Linköpings defensiv, men Ashley är ett intressant nyförvärv som förbättrar läget en hel del.

Och som bekant kommer ju Nilla Fischer hem till sommaren, en spelare som jag anser hålla världsklass. Fram till att hon anländer är LFC:s försvar fortsatt väldigt känsligt för skador – om man inte värvar ytterligare någon back. Men är alla friska och hela kan LFC nu ställa en mycket intressant startelva på benen.

Medan LFC breddade sin backlinjen har Rosengård åkt på ett tungt bakslag. Danska mittbacken Mie Leth Jans har brutit foten under pågående landslagsläger och lär bli borta ett bra tag.

Enligt Sydsvenskan är det den nionde spelaren på fem år som skadar sig precis efter att den skrivit på för Rosengård. Det låter som att det är farligt att gå till Malmöklubben…

Det var förstås riktigt dåliga nyheter för Rosengård. En liten tröst i den här bedrövelsen är väl att Malin Levenstad är mycket nära comeback efter som hälseneskada. En mittback är alltså på väg att strykas från skadelistan samtidigt som Leth Jans fördes upp på den.

Apropå Rosengård har de för tillfället en 17-årig talang från Indonesien på provspel. Hon heter Zhara Muzdaifah och verkar mest testas för framtiden.

När jag ändå är i Malmö noterar jag att det har hänt saker i LB07:s trupp. LB är ju inte bara laget som ingen bryr sig om, det är även klubben som är klart sämst i damallsvenskan på information.

På sin hemsida har man berättat om ett nyförvärv och en kontraktsförlängning. Man visade lite bättre aktivitet på Instagram, där man presenterade ytterligare ett tiotal spelare fram till jul.

Men sedan dess har man inte gått ut med några nyheter. Fast i går upptäckte jag att man tycks ha värvat nya spelare i finländska målvakten Vera Varis och så hämtar man hem forwarden och egna produkten Sophie Sundqvist från Bröndby.

Rakel Hönnudottir

De båda ligger nämligen med i damernas spelartrupp på klubbens hemsida. Där finns även ytterligare en handfull spelare som man inte presenterat kontaktsförlängningar på. Däremot saknas Julia Welin och Rakel Hönnudottir. Om det är så att Welin och Hönnudottir lämnar har LB tappat spelare som stod för 14 av lagets 25 mål i fjolårets damallsvenska. Tungt.

Tungt är även rubriken som gäller för Kif Örebro i dag. Medan herrarna i Örebro SK fick planen plogad till sin träning tvingades Kif Örebro gå in i gymmet några timmar senare. Det rör upp känslorna i Kif Örebro.

De ansvariga hävdar att det var skillnad i väder som gjorde att herrarna, men inte damerna, kunde träna ute.

Så en nyhet från elitettan. Rutinerade Madeleine Tegström flyttar från Hammarby till AIK. Det är inte första gången 35-åringen byter mellan de två klubbarna, utan tredje. Den Jönköpingsbördiga mittfältaren var först i Hammarby, gick sedan till AIK, för att efter ett par år byta tillbaka till Hammarby – och nu alltså åter gå till AIK.

 

10 tankar på “Mittbacksnytt i Linköping och Rosengård

 1. Jag misstänker att kontraktet för Ashley bara är till sommaren och att hon och Fischer kommer att byta av varandra. Så det kan bli fortsatt tunt.
  Exakt hur tunn trupp LFC har lär bli ganska tydligt i träningsmatchen på söndag mot Eskilstuna. Skadelistan ska vara följande, enl corren: Hurtig, Oscarsson, Maanum, Holmgren, Haglund.

 2. Angående LB07.
  Julia Welin har gått till Borgeby FK.
  ”LB07 mister också några riktigt rutinerade spelare. Båda isländskorna Rakel Hönnudottir, bästa målskytt i serien, och Anna Björk Kristiansdottir lämnar. Det gör också finskan Anna Evelina Parikka. Lägg därtill att danska mittbacken Maria Möller Thomsen skadade korsbandet i slutspurten 2018.
  Klara nyförvärv är Andrea Thorisson Diaz, mittfältare/anfallare (Kungsbacka), Nathalie Persson, mittfältare (Sporting Lissabon), Erin Gunther, mittfältare (Kalmar).”
  Info från Sydsvenskan 8/1

 3. Som jag förmodade så har man varit på jakt efter en försvarare och ersättare till Arnth. Denna USA spelare är ung och verkar lovande, spelat i U23 enligt uppgift. Kan bli ett bra komplement till Fischer, en äldre rutinerad med en ung ”hungrig”, Man kan hoppas att Ashley trivs och att det faller väl ut och att hon kanske förlänger kontraktet och att hon och Fischer fortsätter ihop. För övrigt är ju skadorna på Hurtig, Oscarsson och Maanum oroande inför vårstarten.

 4. Att notera i förbigående: Sky Blue FC, den New Jersey-baserade fotbollsklubben som Sverigeaktuella Julia Ashley i n t e ville skriva på för, har en annan, indirekt anknytning till Damallsvenskan. Head coach för laget är Denise Reddy, tidigare tränare i Linköpings FC och i Vittsjö GIK. Reddy är f.ö. född och uppvuxen i delstaten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.