Minst en debutant mot Sydafrika

I förra inlägget bedömde jag att Sverige har totalt sju mittfältare och forwards som håller internationell klass. Jag konstaterade även att två av dem är väldigt skadebenägna, vilket gör vårt landslag sårbart.

När landslaget spelar årets första landskamp i morgon sitter de två skadebenägna spelarna på läktaren. Sedan några dagar tillbaka vet vi att Lina Hurtig är skadad. I dag kom även beskedet att Fridolina Rolfö måste stå över matchen.

På länken ovan framgår att Rolfö sannolikt är frisk, men att man som säkerhetsåtgärd låter henne vila. Det är ju klokt, för vi är tidigt på säsongen. Samtidigt känns det ju inte speciellt bra att duon inleder året vid sidan av planen. Som jag konstaterade i förra inlägget kommer Peter Gerhardsson att behöva ha tillgång till alla våra toppspelare om det skall kunna bli VM-succé till sommaren.

Utöver Hurtig och Rolfö missar även Zecira Musovic matchen mot Sydafrika. Rosengårdsmålvakten har en fraktur i ett finger och bedöms inte kunna spela.

Därmed blir det landslagsdebut antingen för Jennifer Falk eller Cajsa Andersson i morgon. Eller för båda. Det är förstås bra att flera av våra målvakter får känna på hur det är att spela landslagsfotboll. Och det blir spännande att se hur de sköter sig.

Det blir även spännande att se hur Gerhardsson ställer upp sin startelva nu när flera viktiga kuggar saknas. Då tänker jag inte bara på Musovic, Hurtig och Rolfö, utan även på Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Elin Rubensson.

Min gissning blir att Sverige startar så här i morgon: Andersson – Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena ErikssonHanna Glas, Julia Karlernäs, Caroline Seger, Jonna AnderssonKosovare AsllaniSofia Jakobsson och Stina Blackstenius.

SVT är på plats i Kapstaden och har gjort inslag om Seger och Karlernäs.

Det har spelats landskamper även under måndagen. En inofficiell gick mellan Katalonien och Sveriges VM-motståndare från Chile. Den slutade 0–0. I startelvan från det katalanska laget noterat jag den spanska EM-spelaren Olga Garcia.

Olga Garcia

Chiles startelva var till nio elftedelar densamma som mot Italien i fredags.

I övrigt i dag har Island vunnit med 2–1 mot Skottland i La Manga. Elin Metta Jensen gjorde båda de isländska målen. Danmark har dessutom vunnit med 1–0 mot Finland. Där blev 19-åriga debutanten Mille Gejl Jensen segerskytt.

Jag har inte hittat några bilder från någon av de matcherna. Däremot har jag nu hittat höjdpunkter från några av helgens matcher. Här är först bilder från Frankrike–USA 3–1:

Och är är målen från Norge–Skottland 3–1 i La Manga:

Apropå Norge har deras båda förbundskaptener genomgått ett språktest den senaste veckan. Ett test som fick tvåmålsskytten från Skottlandsmatchen, Caroline Graham Hansen, att konstatera att det är bra att landslagsträningarna hålls på svenska…

I fyrnationsturneringen i Kina vann Nigeria matchen om tredje pris med 4–1 mot Rumänien. I finalen vann värdnationen med 1–0 mot Sydkorea. Målet gjordes av Gu Yasha och går att se här:

Den enda större liga som har pågått i helgen är den i Australien. I W-league tajtades striden om slutspelsplatserna till ytterligare. Med två omgångar kvar är det nu fyra poäng mellan ettan Melbourne Victory och sexan Adelaide United. Även sjuan Canberra United har kvar en liten möjlighet att sluta topp fyra.

Helgens knall stod tabelljumbon Western Sydney Wanderers för. Laget tog sin första seger för året när man vann med klara 4–1 borta mot slutspelsjagande Adelaide. Sista målskytt i den matchen var den före detta Kvarnsvedenspelaren Elizabeth Addo:

Slutligen några ord som bara indirekt handlar om damfotboll. Nämligen tonen i kommentarsfältet på den här bloggen. Jag gillar när det är högt till tak, men nu har till och med jag börjat tröttna. Jag har kommit fram till att jag får börja censurera kommentarer om ni inte kan hålla god ton, framför allt mot varandra. Debatten skall handla om damfotboll, inte om intern smutskastning mellan bloggens läsare.

12 tankar på “Minst en debutant mot Sydafrika

 1. Jag skrev just en längre kommentar om de sista raderna i ditt inlägg. Det försvann när jag skulle skicka, så nu försöker jag återskapa innehållet.

  Synd att du inte tog en separat artikel och rubrik om tonen på bloggen. Det hade ämnet förtjänat och den som inte läser just den här artikeln missar därmed budskapet.

  Ja, det märks att du tröttnat på tonen. Det är ju inte bara mellan kommentatorer det förekommer olämpligheter. Även du får din beskärda del av exempelvis smädelser. Om du för sakens skull lägger ribban högre för egen del är begripligt, men jag tycker inte du ska behöva utstå mer än andra.

  För något halvår sedan föreslog jag att du och din kollega på Hattrick skulle göra gemensam sak (på förekommen anledning) och införa någon slags ”code of conduct” för kommentarer. Rainer har det nu som du vet. Yttrandefrihet är alltid villkorad och tråkigt nog behövs kanske regler.

  Du skriver att du kanske får börja censurera om inte tonen hyfsas. Menar du då censurera som i att stryka vissa delar av en kommentar men publicera övrigt? Eller menar du att kommentarer med olämpligt innehåll inte kommer att publiceras alls? I första fallet kan ju någon ”chansa” för att se om det går igenom och i värsta fall tas bara en del bort. I andra fallet publiceras inget och då kanske hotet blir skarpare. Fast å andra sidan kanske nedsvärtade (censurerade) delar av en publicerad kommentar är lika effektivt. Hur som helst – en tråkig utveckling och att du behöver lägga energi på detta. Jag kan bara föreställa mig vilket intresse och energi som krävs för att nästan dagligen, vid sidan av ett heltidsarbete, publicera artiklar och hålla igång denna uppskattade blogg.

 2. Intressant match utan ”världsstjärnorna” Lindahl och Fischer. Bra att nya målvakter får chansen att spela in sig. I backlinjen saknar jag inte Fischer direkt, lämnar ju ofta återbud av ett eller annat skäl (privata) men offensivt saknas tyvärr både Lina Hurtig och Elin Rubenson, två spelskickliga spelare som kan bryta mönstret och slå don avgörande passningarna eller skapa chanser både för sig själva och andra. Nu står hoppet till Asllani att hon skall kunna stå för creativiteten framåt (ensam) och ge tillräckligt stöd till våra likartade djupledlöpande forwards. Nu är väl SydAfrika ett lag som man skall kunna slå – men det viktigaste är kanske inte resultatet

 3. Håller du på Rydén med att anpassa dig och ditt blogg till den kommande EU regelverk om ”fake news”?
  I så fall gör du mig besviken,- trodde ligger potential i dig som journalist, en granskande sådan. Ifrågasättande…Dessvärre ett mängd av dina artiklar handlar om fakta, statistik och förutbestämda uppfattningen om damfotbollen.
  Du vårdar det svenska fotboll systemet utan att skriva speciellt kritiskt om den. Du sätter spelarna i jämförelsen mot systemet, även om denna knappast kan betyda för damfotbollens utveckling något-.
  Så min åsikt kallar du för ”klagande”, som jag tolkar det då borde jag hålla med dig med vad än du skriver om…därefter kommer vissa kommentatorer som yttrandefrihet tolkar på alldeles eget sätt, att jubla …för att man är överens om….
  Det är ju sorglig tanke, det samhälle är dömt till förfall
  ” Censur är analfabetens alfabet. Den som ropar på censur är antingen själv analfabet eller anser att hans medmänniskor är det”——

  • Nej, jag kräver verkligen inte att man håller med mig. Tvärtom välkomnar jag kritik och ifrågasättanden. Och personligen tål jag rätt mycket.

   Det jag vänder mig mot är sättet som flera av er använder för att framföra er kritik, inte minst du. Du väljer väldigt hårda ord mot de som inte håller med dig, och du tar ofta fram rasistkortet när du får mothugg. Det är inte snyggt, och jag vill inte ha en massa smutskastning mellan bloggens läsare.

   Kortfattat kan man säga att man gärna får ifrågasätta åsikter, men att man bör undvika att ge sig på den som har åsikterna.

   Totalt under drygt 7,5 år har jag nog censurerat 12–15 kommentarer. Vissa har jag stoppat helt, bland annat ett par som röjer identiteten på några av er som uppträder under pseudonym. I vissa kommentarer har jag städat bort påhopp som jag inte tycker hör hemma här. Jag hoppas att jag inte skall behöva censurera några fler inlägg, utan att ni håller er inom rimliga gränser.

   En bra grundregel är att det man skriver här skall man kunna säga personligen till den person man diskuterar med. Och man skall kunna säga det efter ett dygns fundering. Alltså när man tänkt efter.

   Med det sagt är jag fortsatt seriöst intresserad av att få veta hur du tycker att landslaget borde spela. Och om det finns något lag som spelar på det moderna sätt som du efterlyser? I så fall vilket?

   Jag frågar också ännu en gång om vilka spelare du tycker att förbundskaptenen borde satsa på.

    • @”axel” Jag vet inte om du är förblindad av hat eller om din världsbild inte är större än dina personliga och möjligen smärtsamma erfarenheter, men det ligger nära till hands att uppfatta det så.

     Så länge du i stort sett i varje kommentar och även där du är först att kommentera har en mycket aggressiv och hånfull ton kommer inget att förändras.

     Så länge du väljer att skriva om din världsbild och politik och där damfotboll bara verkar vara ett medel för det målet kommer inget att förändras.

     Så länge du upprepar lögner och personliga påhopp kommer inget att förändras.

     Så länge du väljer att aldrig svara och argumentera med sakskäl på de frågor som ställs till dig och istället kommer med nya kaskader av förolämpningar kommer inget att förändras.

     Så länge du inte kan eller vill skilja på det du skriver och din egen person kommer inget att förändras.

     Så länge du inte kan eller vill skilja på de frågor du får och de invändningar du möter och din egen person kommer inget att förändras.

     Så länge du förolämpar andra, men istället själv tycker du blir förolämpad kommer inget att förändras.

     Bloggaren har kallat dig för en ”fascinerande” och ”intressant” person senaste tiden. Själv tycker jag att du inte är det minsta fascinerande eller intressant. Däremot tycker jag att delar av dina kommentarer ibland är intressanta. Det är precis på samma sätt med andra som kommenterar. Vem som skriver tycker jag är ointressant (det hoppas jag andra tycker om mig också). Däremot kan vad som skrivs vara intressant.

     Så länge du tänkt svara på den här kommentarer som du brukar svara kommer inget att förändras.

     Möjligheten att förändra har du ”axel” – om du vill. Då kommer sannolikt också kommentarer, frågor och svar till dig att förändras.

   • ”Du väljer väldigt hårda ord mot de som inte håller med dig,”—————menar du efter de kallar -mig med nedsättande, etikettliknande ord, som har väldigt lite med aktuella ämnet och diskussionen kring det att göra? Då är väl naturligt att man ska svara med samma mint. Tycker du inte det?
    Har aldrig ”hoppat” på någon utan anledning, -inriktar mig på det svenska damfotbollen, som jag, som bekant, inte tycker om.
    Måste jag göra det, enligt dig?
    Sedan att några känner sig ”illa till mods” av mina åsikter ger de inte rätten att ge sig på mig som person. Då svarar jag med samma mint. Du har låtit den typ av diskussion pågå, nu plötsligt hade du fått nog-……
    Du nämnde ”rasistkort”, vad än du menar med det, jag framför min åsikt om detta utifrån min erfarenhet i det här skitlandet, att använda ”Zlatan” språk när han beskrev sina franska intryck.
    Rasismen i svensk damfotbollen är subtil, förfinad Ni journalister mycket väl kan uttrycka den på målande sätet genom att skriva om ”humöret” på en invandrartjej eller att ge sig på henne med beskrivningar som nedvärderar henne både som fotbollsspelare men även som människa
    Så Rydén, jag ”tar” inte rasistkorten, jag lever med rasismens uttryck nästan dagligen

 4. Damfotbollen, en svensk variant av den är tacksam ämne att dissekera samhället i övrigt. För att i svensk damfotboll inträffar också otrevliga saker, inte bara för tjejer med invandrarbakgrund. Finner detta helt berättigat belysa i havet av nationalistiska känslor, denna om ”goa och glada”.

  Istället tar jag de som mobbas, nedvärderas t o m demoniseras, som om miljö runt om kring är en exemplarisk arena, värd att lyftas till Allsmäktiga höjder..så är det inte fallet…anledning till det ligger bl a i strukturell rasism som man uppfostrades till, som är svårt att bekämpa just för att vägras ses

  Till slut vill jag upprepa citat av Ernest Hemingway, som du censurerade en gång som ett svar till ”Övervakaren”:
  ”En man behöver ungefär två år att lära sig att tala och 50 år för att lära sig att vara tyst”

  • Intressant att du citerar ”machomannen” Hemingway. OK, då gissar jag att du har cirka 30 år på dig….

   Själv tycker jag ett annat citat är passande: ”It takes a village to raise a child.” Ibland är det extra svårt.

 5. Tack Rydén! Genom att censurera sönder mitt svar till ”The Observer” då bekräftade du mycket av det som jag skrev innan. Särskilt detta om ”skitland” mm …uppfatta mig inte fel Rydén, landet i sig kan inte vara ”skit”, utan människors agerande, samhällets olika fenomen samt relation till omvärlden.
  ”Skiten” däremot finns överallt, i vilket land som helst. Den är dock specifik , precis som den är i Sverige….och en del av den ”vara” grundar sig på rasismen, särskilt sk strukturella
  Jag kan nu bekräfta för dig, efter att du blottat dig, att du viker dig, viker till den åsiktsinriktning därifrån ditt lön betalas ut
  Du visar samma feghet som man annars möter i samhället i övrigt.
  Någon ”gul väst” kommer du aldrig att ta på dig. precis som resten av dina landsmän, är jag övertygad om
  Därför hälsa din något mer förblindande alter ego, med namnet ”The Observer” , -man behöver inte ”hata” för att framföra sanning. Ett smärtsam sådan..
  Kanske omöjligt uppgift i självcentrerade värld där ”vi i Sverige vet bäst”…-som om att tala till en döv…

  • Det här var det sista inlägget i det här meningsutbytet. Det är tydligt att ni, axel och The Observer har svårt att kommentera varandra utan att komma in på personangrepp. Från och med nu kommer jag att stryka bort alla delar i era kommentarer där ni hugger mot varandra. Självklart kan ni diskutera damfotboll. Men personangreppen kommer att strykas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.