USA till semifinal – och Storbritannien till OS

USA vann stormatchen mot Frankrike med 2–1. Personligen tyckte jag faktiskt att skillnaden mellan lagen var större än så. USA hade nämligen god kontroll på den här matchen från start.

Amerikanskorna fick hål på fransyskorna direkt – Megan Rapinoe på frispark efter 4.45. Även om Frankrike hade klart mest bollinnehav kändes det sällan farligt.

Den första halvleken var rätt händelsefattig utöver målet. Målet var den enda målchansen som jag tyckte var värd att anteckna. Vad gäller avslut på mål ledde USA med 5–0, och jag upplevde att laget hade total defensiv kontroll.

I början av den andra halvleken kom Frankrike lite närmare, dock utan att komma till några avslut mot mål. Att det franska laget började känna vittring gjorde ändå USA lite osäkert, om man vidtog en åtgärd som bjöd in fransyskorna ytterligare i matchen.

Efter knappt en kvart drog Jill Ellis nämligen ner Julie Ertz som mittback. Så långt hade Ertz ägt ytan framför den amerikanska backlinjen. Men sista 30 minuterna hittade plötsligt Gaetane Thiney ytor från vilka hon kunde komma med instick.

Nu blev det aldrig riktigt spännande. För Megan Rapinoe gjorde även 2–0 i 65:e minuten, snyggt framspelad av Alex Morgan och Tobin Heath. Rapinoe tycktes inte ha påverkats speciellt mycket av veckans ordväxling med president Donald Trump. Och om Rapinoes spel hade påverkats var det bara i positiv riktning. För hon var väldigt bra i matchen.

En fransk anstormning ledde till att Wendie Renard kunde reducera på nick på en inläggsfrispark från Thiney. Det var i minut 81. Under de sista 14 minuterna hade sedan inte Frankrike en enda målchans.

Dock hade man en boll som träffade Kelley O’Hara:s vänsterarm precis innanför straffområdeslinjen. Den ukrainska domaren Kateryna Monzul valde dock att inte blåsa. Och VAR-rummet tyckte inte att Monzul borde ta en extra koll.

Jag tycker att det var ett riktigt domslut. O’Hara hade armen så nära kroppen att det inte bör vara straff. Men i det här världsmästerskapet har ju inte varit entydigt när det skall vara bestraffningsbar hands och när det inte skall vara det.

USA vann för att man var det stabilare och effektivare laget. Noterbart är att Frankrike vann avsluten med 20–10, men USA vann avsluten på mål med 8–5. Skott utanför går sällan i mål…

Frankrike slog nästan dubbelt så många passningar, 375–199, men jag hade 4–3 i målchanser till USA. Amerikanskorna gjorde dessutom ett tredje mål, som dock dömdes bort för knapp offside. För det såg inte ut som att Crystal Dunn var mer än någon centimeter på fel sida när hon spelade fram Heath.

En intressant detalj var att Sam Mewis återigen fick chansen på det amerikanska mittfältet på Lindsey Horan:s bekostnad. Mewis gjorde en bra första halvlek, men sprang helt vilse vid det franska målet. Där föll hon alldeles för tidigt, och upphävde därmed offsiden på Renard. Som tack för missen blev Mewis utbytt redan innan USA hann ha avspark.

Det är möjligt, och till och med troligt, att bytet var planerat i förväg. Men det såg hårt ut att byta ut henne direkt efter att hon gjort ett svårt misstag.

I och med segern håller USA sviten med att minst gå till semifinal i VM levande. I semifinalen på tisdag möter man England, en match där amerikanskorna är ganska klara favoriter.

Frankrike håller också en svit levande – den jobbiga om att landslaget aldrig tar några mästerskapsmedaljer. Utöver en riktigt imponerande insats i öppningsmatchen tycker jag inte att fransyskorna har varit så bra som jag hade hoppats.

De var illa ute redan mot Brasilien i åttondelsfinalen, och får nu titta på när andra lag gör upp om VM-guldet på fransk mark. För Frankrike är det förstås också en gigantisk käftsmäll att landet missar nästa års OS-turnering. Nästa chans att ta medalj blir alltså därmed EM i England 2021.

Det är ju nu klart att Europas tre OS-platser tas av Storbritannien samt de båda vinnarna i morgondagens semifinaler. Matcherna Nederländerna–Italien och Tyskland–Sverige är samtidigt både VM-kvartsfinaler och direkt avgörande OS-kvalmatcher.

5 tankar på “USA till semifinal – och Storbritannien till OS

 1. Sett till tidigare straffar som dömts ut, tänker framförallt på den Japan drabbades av mot Nederländerna, så är det en solklar hands på O’Hara och därmed en given straff. FIFA lyckas här att göra fel trots att man inofficiellt gör vad tv-tittare och åskådare velat och drar ner på användningen av VAR. Collina får säga vad han vill men det är ett faktum att de två matcherna efter att han påståtts sig vara nöjda med hur det sett ut har varit utan något längre VAR-uppehåll och det är inte p g a att det saknats situationer att granska.

 2. Jag tror inte det finns en domare i världen som kan förklara varför Japan får en straff emot sig och USA inte. Och det är inga milsvida skillnader mellan straffen som Sverige drabbades av mot Kanada och den som USA klarar sig ifrån i matchen i går. Handsregeln måste definitivt göras om, när den avgör matcher hela tiden.

  Bortsett från ovan kan man konstatera att Frankrike inte är något mästerskapslag. Briljanta i träningsmatcher, men så fort motståndet blir starkare så tappar de fokus. Det är ingen skam att förlora mot USA, men jag tycker Frankrike sett stela och obekväma ut i alla matcher utom inledningsmatchen mot Sydkorea.

  • Håller med om att det finns likheter mellan handssituationerna med O’Hara och Kumagai. Däremot tycker jag nog att det är ganska stor skillnad mot Asllanisituationen – där hon håller ut underarmen.

   Efter att ha letat rätt på de officiella reglerna (Law 1, handling the ball, sidorna 104–105) är min tolkning att det inte skall vara straff mot O’Hara, och att det inte heller bör vara straff mot Kumagai.

   Men här får gärna någon domare hjälpa till.

   • Är det straff mot Kumagai så MÅSTE det vara straff mot O’Hara. Åtminstone i samma turnering. Allt annat är fullständigt vedervärdigt. Båda situationer måste underkastas samma granskning och behandling. Det är det vi kan säga med bestämdhet.

    Personligen tycker jag inte det ska dömas straff när armen befinner sig i det normala avslappnade och hängande tillståndet vid sidan av kroppen, i stående ställning. Det är en enkel grundregel att hålla sig till. Men så ser det inte ut idag. Min poäng är ändå att det går för FIFA att skapa ordentliga regler och tolkningar för de här och andra situationer. Enkla sådana regler som är lätt att hålla sig till.

    Sedan att Japan sportsligt totalt orättfärdigt är ute ur VM… och att vissa nationer har starka domarsympatier… ja, det tar ett tag att smälta… det kan mycket väl vara så att jag har noll sympati för noll lag av fyra kvarvarande… det vet vi om ett par till tre timmar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.