Ökvist till United – kanonmål av Eriksson

Dagens svenska damfotbollsnyhet är ju förstås att Manchester United köper loss Lotta Ökvist från Hammarby. Vänsterbacken har skrivit ett kontrakt på 2+1 år. Aftonbladet hävdar att övergångssumman ligger på en bit över 300 000 kronor.

Det blir andra gången den 22-åriga Piteprodukten lämnar Sverige för en utländsk liga. Förra gången var förra våren, och då blev det lite av ett fiasko. Ökvist skrev först på för Boston Breakers i amerikanska NWSL. Den klubben lades dock ner. Då skrevs hon över till Houston Dash. Men bara två veckor senare bytte Dash bort henne till Orlando Pride.

För Pride satt Ökvist på bänken i sex ligamatcher utan att få speltid innan hon släpptes, och vände hem till Hammarby.

Nu gör alltså Ökvist ett nytt försök att få till en karriär som utlandsproffs. Hon gör det i nykomlingen i engelska WSL, Manchester United. Det skall bli väldigt spännande att se hur hon står sig i den allt starkare engelska proffsligan.

Ökvist blir den fjärde svenska spelaren i WSL den här säsongen. Totalt får jag det till att vi nu har 25 svenska spelare som håller till i olika utländska högstaligor. Vem vet, det kanske kan bli ytterligare någon i höst, alla fönster är ju inte stängda ännu.

Noterbart är att Ökvist indirekt kan tacka Magdalena Eriksson för chansen i United. Eriksson tackade ju nej till Lyon, vilket gjorde att den franska storklubben i stället värvade Unitedbacken Alex Greenwood. Och nu tar United in Ökvist för att fylla luckan efter Greenwood.

Magdalena Eriksson har för övrigt gjort ett riktigt kanonmål i kväll.

Vår svenska landslagsback slog till inför ögonen på Chelseas ägare Roman Abramovitj.

Chelsea vann träningsmatchen mot Israels landslag med 3–1. Eriksson bar kaptensbindeln och hade även ett skott i ribban. Däremot blev Jonna Andersson kvar på bänken hela matchen.

Apropå England har Phil Neville i dag tagit ut en landslagstrupp. Det ovanliga den här gången var att det engelska förbundet valde att ha en presskonferens när truppen presenterades, vilket man inte haft tidigare. Damfotbollen tar hela tiden små steg framåt.

I dag har även Pia Sundhage tagit ut en trupp, hennes första som förbundskapten för Brasilien. Svenskans debut blir en fyrnationsturnering där Brasilien möter Argentina i semifinal, och sedan spelar placeringsmatch mot Chile eller Costa Rica. Sundhages trupp liknar Brasiliens VM-trupp. Marta och Formiga är med, däremot saknas Cristiane.

 

 

 

20 tankar på “Ökvist till United – kanonmål av Eriksson

 1. En damallsvensk nyhet, lite vid sidan om det rent sportsliga, är att Linköpings FC nu ståtar med något så sällsynt som ett äkta par i truppen. Det var Lina Hurtig och Lisa Lantz som gifte sig häromdagen. Lisa Lantz heter numera Lisa Hurtig och namnet HURTIG finns därför på två LFC-tröjryggar, vilket kan föranleda identifieringsproblem för matchreferenter som inte är alltför hemmastadda i serien.

  • Är du alldeles säker på att Hurtig finns på två tröjryggar? Dessutom handlar det väl inte om att vara hemmastadd i serien, utan i spelares privatliv (som en del är löjligt intresserade av), vilket är något helt annat, eller hur? Själv är jag mest, eller bara, intresserad av vad spelare presterar på planen……inte vem som sover med vem.

   En intressant nyhet är däremot att Rebecka Blomqvist från KGFC få chansen i landslaget efter Hammarlunds återbud. Jag gissar att Johan har den nyheten i ”pipelinen”….

   • Du har nog fått en liten släng av nymoralism. ”Observer”! Jag struntar fullständigt i vem som sover med vem, eller t.o.m. vilka som ligger med vilka. Konstaterar endast att LFC har Hurtig x 2 i laget. Jo, jag såg en bild där Lisa visar upp en sprillans ny ”jersey” med #4 plus efternamnet på ryggen. Om det nu inte bara var ett skämt i form av en bröllopspresent… 😉

    • Så din första mening och din första kommentar i stort skulle vara ett bevis på att du ”struntar fullständigt”? Löjligt. Lika löjligt som att babbla om ”nymoralism”. Din kommentar handlar fortfarande om spelares privatliv och inte om någon är ”hemmastadd” i serien. Om LFC har fått fram en riktig matchtröja, måste de vetat om saken minst ett halvår i förväg – givet hur långsamma de brukar vara med det enklaste.

    • Det kan vara ”upprörande” av en annan anledning. Jag själv bruka strunta i den sorten av ”Se&Hör journalistik. Däremot märkte kort text under bilden med tilltänkta budskapet, typ ”vi mot hela världen”…då handlade saken, förmodar jag, inte om fotboll. Värför är det då relevant att bekanta sig med denna tillställningen, tror du, om vi antar vanlig ståndpunkt om ens privatliv helighet?

    • Och om både spelare och klubb berättar, så borde det väl räcka? Att skriva om fotbollsrelaterade konsekvenser (eller till och med spekulationer kring detta) av relationer är något helt annat än att skriva om privata händelser i sig. Det finns ju sådana konsekvenser att ta upp också i Damallsvenskan. Av någon anledning ser jag dock väldigt litet av det på bloggarna, men det är väl som vanligt lättare att sprida diverse privatsaker på slasknätet. Zuckerberg skrattar hela vägen till banken tack vare folks sociala kommunikationsinkontinens….grattis!

     • Nej, det är inte alls säkert att det räcker. Alla som är allmänintresserade av damfotboll följer ju inte alla spelare och klubbar på sociala medier. Och när spelare byter namn tycker jag att det är rimligt att berätta varför.

      Däremot är det inte helt okomplicerat med att berätta om fotbollsrelaterade konsekvenser av relationer. Kutym är att de inblandade själva skall berätta om sina relationer. Media eller bloggar skall alltså inte vara först med att berätta om privat relationer.

      Det här kan exempelvis ställa till det när man hör om att icke offentliga par kräver att bli värvade tillsammans. Personligen har jag då valt att av respekt för det privata inte skriva om saken, inte ens anonymt. Det eftersom Damfotbollssverige inte är större än att man ändå kan räkna ut vilka det handlar om.

    • Och då tycker du tydligen att exempelvis ett giftermål faller inom ramen för att vara ”allmänintresserad av damfotboll”? Jag tycker det snarare faller inom ramen för diverse snaskigheter och mer eller mindre sanna påståenden i tabloiderna.

     I exemplet Hurtig – Hurtig hade det räckt med en bisats i samband med att en prestation på planen kommenterats i samband med match. Att någon annan börjat uppmärksamma en relation, innebär självklart inte att det är ett motiv för andra att fortsätta att trumpeta och förstärka.

     När jag skriver relationer handlar det inte uteslutande om det nu aktuella exemplet och liknande, utan också andra relationer som kan ha betydelse för exempelvis laguttagning, prestationer på planen eller vem som flyttar till vilket lag. Relationer kan också stavas maktrelationer.

     • Ja, jag är övertygad om att namnbytet väcker frågor hos de som är allmänintresserade av damfotboll. Och då tycker jag att det är rimligt att berätta varför spelaren har bytt namn. Visst kunde man ha gjort det i en bisats. Men jag ser det inte som något problem att det istället berättades i en kommentar till ett inlägg.

  • Kul – men upplagt för missförstånd: Lina och Lisa! En bokstav skiljer! 😀
   (Förlåt tumme ned på ditt inlägg – en miss, symbolen är så liten och mitt finger lite klumpigt.)

  • Samma intressedomän, allt annat är bara lama försök att lägga ut dimridåer i efterhand. Vad har bröllop med deras prestationer på planen att göra? Men det kanske inte är så kul att erkänna sitt intresse för olika ”hänt-i-veckan”-saker? Dessutom – läs igen Anders (och igen om det behövs) – jag skrev inte att det var samma sak.

   • Jo, i princip gjorde du det. Att två spelare i samma lag gifter sig är en kul nyhet, tycker de flesta, och att gifta sig är en ganska publik/officiell manifestation av en aspekt av privatliv. Jag är intresserad av vad de gör på planen men skickar dem även varma gratulationer. Bajens damsupportrar uppmärksammar ofta spelarnas födelsedagar i sociala medier, är det okej eller bortom kontstapel Observers definition av privatliv som man inte får beträda?

   • Sållar mig till dem som tycker att det visst finns relevans att nämna detta som en nyhet inom damfotbollssverige. Mest för att det förklarar varför det plötsligt springer runt 2 hurtiga spelare på plan men till viss del också för att det privata påverkar fotbollslivet.
    När Viktoria Beckham letade hus i LA sa det något om hennes makes framtida karriär och när Victor Lindelöf skulle bli pappa och därför missade en landskamp förklarade det landslagsuttagningen.

    Försök till exempel att besvara följande frågor utan att ha ”hänt extra”-kunskap.
    Varför stannade Eden Hazard i Chelsea fram till i somras?
    Varför spelar Gianluigi Donnarumma fortfarande i Milan istället för att gå till en större klubb?
    Varför spelade inte Wayne Bridge i Englands landslag efter 2010?

    Att partners och familj påverkar klubbval är inget nytt utan finns massor av exempel inom alla sporter.

   • Och du KÄNNER inte själv att det var något i Anders kommentar som borde strykas? Du kanske skulle göra samma konstaterande och ställa samma fråga till Anders? Jag hoppas att det inte bara är jag som då och då får njuta av din godtyckliga censur.

    • Alldeles riktigt – det gjorde du inte, men det måste väl varit snubblande nära eftersom jag ”passerade gränsen”. Det påpekandet tyckte du tydligen inte var befogat till Anders och inte heller att ställa samma fråga till honom (?) som jag fick. Men det är tydligen skillnad på person och person, så godtycket styr dig kanske när det gäller vad du accepterar eller inte. Det är i varje fall lätt att dra den slutsatsen efter att Anders som började med nedsättande omdömen undgick dina reprimander. Nej precis Johan – inte alls snyggt – av dig – heller!

     Du kanske skulle öppna ett nytt forum likt det om Elitettan, förslagsvis kallat Johans relationsforum eller varför inte Familjenytt? Dit kan de som har den smaken och är ”allmänintresserade av damfotboll” vända sig direkt för att få sitt lystmäte. Kanske en kanonsuccé? Jag tar gärna del av klickstatistiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.