Blomqvist, Örebro och Tacon

Rebecka Blomqvist

Under onsdagen kom beskedet att det blir Rebecka Blomqvist som ersätter Pauline Hammarlund i EM-kvaltruppen. Det var en rimlig uttagning, då den kvicka Uddevallatjejen varit vår bästa inhemska målskytt i damallsvenskan över de två senaste säsongerna.

I år gör hon ju dessutom fler mål än alla utländska spelare i vår högsta serie – så det var absolut dags för Blomqvist att komma med i A-landslagstruppen för första gången.

Under onsdagskvällen har Kif Örebro klivit upp på tredje plats i damallsvenskan efter en säker 4–1-seger borta mot Djurgården. Jag har inte sett matchen, men det var ju ett ganska väntat resultat. Den är säsongen är ju nämligen Kif Örebro toppen medan Djurgården är botten.

Jag har skrivit det förr, men det som gör att Stockholmsklubben ligger över nedflyttningsstrecket är den där hörnan på övertid från Olivia Schough som gjorde att Djurgården vann en turlig seger borta mot LB.

Det skiljer ju numera bara två poäng mellan just Djurgården och LB på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Innan landslagsuppehållet skall Djurgården till Kristianstad och LB till Örebro. Det är två matcher där hemmalagen är klara favoriter.

Faktum är att det känns rätt troligt att det här avståndet kan stå sig till lagens inbördes möte på Stockholms Olympiastadion den 15 september.

I övrigt från damallsvenskan uppmärksammades jag på att det var långt ifrån okontroversiellt att låta Anna Anvegård vila mot Växjö.

I förbundets representationsbestämmelser, första kapitlet, åttonde paragrafen står följande under rubriken ”Otillåtet inflytande och ägande”:

”Förening får inte träffa överenskommelse som ger tredje part rätt att påverka föreningens självständighet ifråga om beslutanderätt om sportslig prestation, spelares arbetsvillkor eller övergång till ny förening. Detta förbud gäller även överenskommelser som innebär att spelare inte får delta i vissa matcher, t.ex. match mot förening som spelaren tidigare har representerat.”

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är förbjudet att stoppa en spelare från att möta en tidigare klubb. Självklart vet jag inte vad som är sagt mellan Växjö, Rosengård och Anvegård, men känslan är att hon borde ha varit med i Rosengårds trupp i går.

Tillagt i efterhand: I SMP står det så här om orsaken till att Anvegård satt på läktaren:

”Enligt överenskommelse mellan klubbarna avstod hon spel när de båda lagen drabbade samman på Myran på tisdagskvällen.”

En annan intressant sak i damallsvenskan är att Linköping vill sälja namnet på Linköping Arena för att få in pengar. Till Corren säger ordförande Paul Lindvall:

”Till nästa säsong tror jag absolut att vi har ett nytt namn på arenan. Det räknar jag med.”

Får vi ett nytt Starke Arvid, Falcon Alkoholfri, Färs & frosta eller varför inte en till Fastighetsteknik Arena?

Slutligen till Spanien. I eftermiddags kollade jag delar av träningsmatchen Tacon–Sevilla 2–3. Det är förstås väldigt svårt att jämföra lag och serier bara av att titta på en träningsmatch. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag var imponerad av Real Madrids framtida damlag.

En som däremot imponerar för tillfället är Sofia Jakobsson. Hon stod för framspelningen till båda Tacons mål. Det första var en helsvensk produkt, då Kosovare Asllani styrde in Jakobssons hårda inspel.

Utöver stjärnvärvningarna upplevde jag att Tacon hade flera rätt begränsade spelare. Jag kände mig verkligen inte säker på att Asllani har bytt upp sig sportsligt när hon gått från Linköping till Tacon.

Sevilla har ju nämligen inget topplag. Även om deras segermål kom väldigt sent kändes fjolårets ligatia som både lite stabilare och lite bredare. Det är ju 16 lag i den spanska högstadivisionen, men Sevilla var bara fyra poäng från nedflyttning i våras.

Här är ett lite längre sammandrag av Tacons genrep inför ligapremiären borta mot Barcelona den 8 september:

5 tankar på “Blomqvist, Örebro och Tacon

  1. DIF är en gåta. På papperet har de bra spelare. Det måste vara något i ledarskapet på eller utanför plan som gör att man rasar ihop som ett korthus gång efter annan. I går lyckades man ju kvittera KIF Örebros 1-0-ledning (straff) direkt, bara två minuter senare. Och så går man in till paus med 1-1 och borde se starka ut när andra halvlek drar i gång. Men något brister. Ledarskapet? Orken?

  2. Ingenting tyder på att Växjö DFF har brutit mot representationsbestämmelserna. Som jag tolkar både Sjögrans och Växjös uttalanden verkar det som om Växjö muntligt uttryckt att det vore schysst om Anna Anvegård inte spelar mot Rosengård. Troligtvis har man enats kring detta muntligt utan att på något sätt juridiskt binda köpande parten att inte spela spelaren. Men FCR har tydligen gått med på detta. Om du inte hittar ett skriftligt dokument där Rosengård förklarar att de inte låter Anvegård spela mot Växjö, är det omöjligt att bevisa att någon brutit mot representationsbestämmelserna. Case closed. Jag hade nog försökt göra samma deal. ”Vi vill ha henne nu.” ”Hm, okej, men vi spelar ju mot er om bara två veckor. Det vore ju schysst om hon inte spelar då.” ”Om vi kan skriva på hennes kontrakt nu, kan vi väl gå med på det.” ”Härligt.” Rosengård litade nog på bredden i truppen och tänkte, den match vinner vi hur som helst, även utan AA. Så blev det inte.

    • Tvärtemot vad du skriver verkar du ju tro att Växjö och Rosengård har brutit mot representationsbestämmelserna. Juridiskt är ju en muntlig överenskommelse lika bindande som en skriftlig. Man kan således inte enas ”muntligt utan att på något sätt juridiskt binda köpande parten att inte spela spelaren”. Däremot är muntliga avtal, precis som du också skriver, mycket svårare att bevisa än skriftliga.

      • Ja, så är det. Sedan kan man ju fundera över om denna ”överenskommelse” var en förutsättning för att affären skulle gå i lås, troligen inte. Jag förstår Anvegård om hon inte ville spela mot sitt gamla lag så tätt inpå, men man kan inte både ha kakan och äta upp den, som bekant. Gissar att Anvegård, lika lite som någon annan, särskilt toppspelare, som lämnar mitt i en säsong skaffat sig några nya supportrar i Växjötrakten. Rosengård talar ju om att de har stark konkurrens nu för anfallare, så utifrån det borde de ju vunnit i alla fall. Som tidigare sagts – om FCR missar guldet beror det på att de snubblar på sina egna fötter. Kanske var detta ett exempel. Det resulterade i alla fall i att KGFC bjöds in i racet igen, vilket bör göra dem extra vassa mot LFC på lördag.

  3. Pingback: Håller tummarna för Rice | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.