Håller tummarna för Rice

Danielle Rice

I dag kan den damallsvenska guldstriden 2019 i praktiken ha avgjorts. Göteborg åkte ju nämligen på en käftsmäll borta mot Eskilstuna.

Men just nu är det trots allt inte resultat eller tabeller som man tänker mest på. Utan det är Örebromålvakten Danielle Rice:s hälsa. För hon åkte inte på någon sportslig smäll i dag – utan en betydligt mycket allvarligare.

Det var 6.50 in i dagens match mot Kristianstad som den amerikanska målvakten kolliderade med gästernas Svava Ros Gudmundsdottir. Som jag ser det var det inget ojust inblandat, utan det var en olyckshändelse. Isländskan hade fokus på bollen, medan Rice kom ut med hög fart för att rädda.

Rice räddade också först skottet med huvudet. Nästan omgående efter att ha träffats av bollen fick hon även Gudmundsdottirs fot eller ben i huvudet.

Enligt uppgifter till NA var Rice medvetslös i fyra minuter efter smällen. Jag kan inte läsa artiklarna i Nerikes Allehanda, men jag har förstått att Rice fått smällar mot huvudet förr – och rubrikerna är ju oroande.

Förra året drabbades Kristianstadsmålvakten Brett Maron av en liknande, oroande smäll. Det slutade bra. Nu håller man ju alla tummar och tår för att det även skall sluta bra för Rice. Till råga på allt var Gudmundsdottir offside, så Rice hade inte behövt rusa ut och rädda.

Tillagt i efterhand: Under söndagen har Rice fått lämna sjukhuset.

Att Kristianstad till slut vann matchen med 1–0 efter straffmål av skytteligatvåan Therese Ivarsson känns mindre viktigt i kväll. Jag noterar också att damallsvenskan.tv inte har med Rice smäll i sitt klipp med matchens viktigaste händelser, och inte ens nämner situationen. Det känns som en väldigt konstig prioritering.

I Eskilstuna delade United ut en sportslig smäll till Göteborg. I våras var ju Göteborg ett av få lag Eskilstuna lyckades göra mål på. Då blev det 1–1. Den här gången tog United alla tre poängen via 2–1-seger – ett resultat som innebär att Göteborgs guldchanser i dag minskade dramatiskt. Sett till klippet med höjdpunkter på damallsvenskan.tv var sörmlänningarnas seger helt i sin ordning. Göteborg verkar ha prickat årets djupaste formvacka lagom till starten av Champions League.

Ytterligare problematiskt för göteborgskorna var att hyperviktiga Vilde Böe Risa tvingades kliva av efter knappt en kvart. Det var ingen bra början på årets viktigaste vecka för Göteborg. På onsdag kommer ju Bayern München till Gamla Ullevi, och till helgen kommer Rosengård till Valhalla. I de matcherna måste Göteborg ha med Böe Risa om de skall ha någon chans.

Själv var jag i Varberg och såg Vittsjö vinna med 1–0 mot Kungsbacka. Det är ett resultat som gör att Vittsjö passerar Göteborg i tabellen. Efteråt sa jag till tränare Thomas Mårtensson att han just nu har sin by på Champions Leagueplats.

Det – och de tre poängen – var Mårtensson nöjd med. I övrigt tyckte han inte att hans lag hade gjort någon bra match. Och visst borde tabelltvåan gjort fler mål. Jag räknade till 16–3 i hörnor och 11–2 i målchanser.

Noterbart var att Kungsbacka skapade mer på sina tre hörnor än Vittsjö gjorde på sina 16. Normalt brukar ju annars Ebba Hed:s högerhörnor vara ett bra vapen för skånskorna. I dag avgjorde Hed i stället på ett genombrott – även om Clara Markstedt snodde målet precis innan mållinjen.

Vittsjö och tränare Mårtensson har varit i fokus i Aftonbladet de senaste dagarna. Bland annat hade tidningen en tv-intervju om ”tekniska grejer”. Noterar att Linda Sällström kommenterade det klippet med att hon gärna hade sett Mårtensson i någon dokusåpa. Det hade garanterat varit väldigt intressant. Då hade nog till och med jag börjat kolla på den typen av program…

I och med dagens trepoängare har Vittsjö nu 31 poäng. Det är fler än klubben tagit någon gång tidigare i damallsvenskan. Och det återstår ju fortfarande sex omgångar.

Jag pratade lite med trotjänaren Alexandra Benediktsson om varför laget är bättre än någosin. Hon menade att det var väldigt många saker som hade fallit på plats samtidigt. Bland annat bra nyförvärv, en bra ny tränare i Stefan Ekstrand och en spelidé som passar truppen perfekt.

Hon konstaterade också att laget tidigare alltid har slagit ur underläge. Men när man nu ligger tvåa efter 16 omgångar ökar pressen på laget. Samtidigt tyckte hon att den här typen av press var väldigt mycket trevligare än den man hade i fjol, då man in i slutomgångarna riskerade nedflyttning.

Utöver att Vittsjö har slaget i klubbrekord i damallsvenska poäng utmanar man rekordnoteringarna i grenen störst bortafölje i damallsvenskan. I dag uppskattade jag det till att fler än hälften av åskådarna i Varberg var från Vittsjö. Hördes gjorde de också, något Benediktsson uppskattade rejält. Det är alltså Vittsjöfans på båda sidor om trappan…

Trots att Vittsjösupportrarna kom i buss var det fullt på parkeringen utanför Påskbergsvallen. Tyvärr för Kungsbacka var dock huvuddelen av folket inne i Varberg Arena för att se Varbergs HK:s allra första match någonsin i högsta handbollsligan. Där var publiksiffran 1675 – det är betydligt många fler än Kungsbacka totalt haft på alla sina hemmamatcher i år.

För övrigt har jag undrat lite över uttalet av Benediktssons efternamn. Nu behöver jag inte undra längre, utan det uttalas Benne-dikt-sonn.

Dagens sista match spelades i Malmö, där det ett tag såg ut som att även Sveriges andra representant i Champions League skulle ladda upp med en förlust. LB07 tog nämligen ledningen med 1–0 i den andra halvleken. I det läget låg mörkret i bottenstriden ännu djupare över Djurgården. Piteå och Julia Karlernäs förbättrade dock stockholmarnas chanser i botten genom att kvittera på straff i 83:e minuten.

Det var rimligt att Piteå fick ett mål. För vad jag kan se på höjdpunkterna på damallsvenskan.tv blev Piteå bestulet på ett regelrätt mål i den första halvleken. Jag ser nämligen ingen offside när Selina Henriksson tryckte in bollen i minut 32.

Piteå kryssar sig för övrigt fram. Laget har bara tre förluster hittills i år, vilket är två färre än man hade efter 16 omgångar i fjol. Då hade man dock 33 poäng eftersom man inte spelade en enda oavgjord match. I år har man bara 23 poäng eftersom man står på hela åtta kryss.

Därmed lämnar jag damallsvenskan. Ett lag som hade jublat över kryss i dag är CD Tacon. Man minns ju att Kosovare Asllani lämnade Linköping för att hon ville komma till en klubb där hon kan vinna titlar. Redan efter dagens spanska ligapremiär känner jag att jag kan slå fast att Asllani och Sofia Jakobsson inte kommer att vinna några titlar med Tacon den här säsongen.

Tacon föll nämligen med förkrossande 9–1 inför 5413 åskådare borta mot Barcelona i premiären. Man undrar ju lite hur Asllani och Jakobsson känner efter den käftsmällen. Något svar får vi dock inte. Taconspelarna får nämligen inte prata med media efter matcherna.

Tacon har mest förstärkt i offensiven. Men de kanske även borde skaffa sig ett försvar? Jag såg ju delar av lagets genrep, och efter det är jag knappast förvånad över att laget var chanslöst i dag i Barcelona. I genrepet upplevde jag att Tacon hade rätt många begränsade spelare, och jag kände det som att Asllani hade bytt ner sig sportsligt när hon lämnade Linköping. Just nu känns det självklart även som att Jakobsson har bytt ner sig när hon lämnat Montpellier.

Startelvorna från mötet Barca–Tacon ser ni för övrigt här:

Och hela matchen går att se här:

En ligadebutant som skötte sig bra var Manchester United. Inför 31 213 åskådare spelade Lotta Ökvist de första 56 minuterna i derbyt mot Manchester City. Ökvist fick dock kliva av strax efter att Caroline Weir hade smällt in matchens enda mål.

Mellan Bristol och Brighton fick Amanda Nildén hoppa in sista elva minuterna. Den matchen slutade 0–0.

I Tyskland debuterade Fridolina Rolfö för Wolfsburg när laget vann cupmatchen mot SV Berghofen med 2–0. Det var dock långt ifrån någon lyckad debut för Rolfö. Hon tvingades nämligen kliva av i 29:e minuten med en muskelskada. Illavarslande.

Slutligen noteras att det tajtade till sig rejält kring uppflyttningsstrecket i elitettan. Nu skiljer det bara ett mål mellan tvåan Hammarby och trean Uppsala. Och AIK är bara två poäng bakom. I botten börjar det se riktigt mörkt ut för Asarum. Om de inte får till en riktigt vass höstspurt gör blekingarna Borgeby och Sundsvall sällskap ner i ettan.

I andra riktningen gör Alingsås FC United anspråk på uppflyttning. Klubben blev i dag första division I-lag att säkra en plats i kvalet mot elitettan.

13 tankar på “Håller tummarna för Rice

 1. Tror Vittsjö är på väg ner i en formsvacka, matchen mot Växjö var inte bra och denna matchen var ännu sämre så ngt Europa spel blir det inte. Dock är det starkt att vinna även om man spelar dåligt.

  • Jag tror nog inte du skall räkna bort Vittsjö från andraplatsen. Visst har man kvar ett riktigt tufft schema:

   KIF Örebro (h)
   Eskilstuna U (b)
   Göteborg (b)
   Kristianstad (h)
   Rosengård (b)
   Djurgården (h)

   Men faktum är ju att Vittsjö i fjol tog fler poäng mot lagen på den övre tabellhalvan än mot lagen på den undre. När jag pratade med Alexandra Benediktsson i lördags konstaterade hon också att laget brukar vara som bäst när de får kontra. Men att man har håller på att bygga ett spel som gör att man kan föra matcher, och att man blivit bättre på att vinna de här ”måstematcherna”.

   Även Thomas Mårtensson konstaterade att Vittsjö förlorade flera matcher mot bottenlag i fjol, men att man vunnit dem i år – även när spelet inte funkat perfekt.

   Nu återstår alltså inga sådana där måstematcher, utan jag tror att Vittsjö kan få nytta av sitt stabila försvars- och fina kontringsspel i slutspurten.

 2. Talesättet ”ska det behöva hända en olycka innan reglerna ändras” kändes igår kusligt passande på Behrn Arena. Kollisionen som orsakade skadan på Rice var ju en effekt av den idag gällande offsideregeln med ”sen” flaggvinkning. Kristianstads anfallare var ju först på bollen och hade närkampen uppstått i straffområdet hade Rice troligen gått in i situationen med lägre tyngdpunkt men nu var det ju utanför straffområdet och utan möjlighet för Rice använda händerna. Uppenbarligen ingen tydlig offside som någon av de inblandade spelarna såg och en flaggvinkning när kollisionen var ett faktum orsakade otäck situation och efterspel. På KIFs utmärkta hemsida kommenterar Ärnsved statusen för Rice på presskonferensen – får hoppas att det inte blir värre än så.

 3. Tycker att Svava kunde visat lite empati för målvakten och hoppat över henne. Man behöver inte gå över lik för ett mål. Visst det går fort men det bör sitta i ryggen att inte skada en motståndare. Men många spelare spelar vårdslöst och struntar i konsekvenserna för sitt spel.

  • Kan även vara så att Svava inte förväntade sig ett motståndarhuvud i knähöjd med tanke på att kollisionen hände utanför straffområdet. Hade det varit en utespelare som försökt nå bollen hade ”krocken” troligen sett annorlunda ut.
   Du nämner att många spelare spelar vårdslöst. Vore intressant höra vilka du syftar på!

 4. Ständigt dessa förb-de skaderapporter från damfotbollen! Som nu Örebromålvaktens ruskiga huvudsmäll, men också Fridolina Rolfös till synes ändlösa skadehistoria där problemen kommer på löpande band. Och nu hör vi att Nilla Fischer kanske är ur spel för återstoden av säsongen, den fotskada (hälsenan?) hon fick mot Kristianstads läker inte som den borde göra. Trist, trist – både för henne och för Linköping. Inte kul heller för landslagets vidkommande, fast där kommer det att fixa sig ändå med Nathalie Björn och alla nya unga spelare på gång. Fischers dagar i blågul tjänst är hur som helst räknade, det har vi kunnat läsa mellan raderna i intervjuerna med henne. Gärna OS, men sedan…

 5. Ja det är som du skriver kollisionen hände utanför straffområdet. Olycklig händelse och hoppas hon repar sig utan framtida men.

 6. ”Som jag ser det var det inget ojust inblandat, utan det var en olyckshändelse. Isländskan hade fokus på bollen, medan Rice kom ut med hög fart för att rädda.”———————det där med ”olyckshändelse” är bara din önsketänkande Rydén! Som jag ser på saken rent allmänt då spelaren som vill ta bollen knappast vill ge sig på spelaren. Målvakten däremot agerade vårdslöst, för att det borde inte vara samma sak- att försöka ta ifrån bollen istället då städa bort både bollen och spelaren
  Har du hört någon gång rop från publiken eller tränarbåset i den delen, i stillen ”ta boll” eller jaga boll från henne? Istället då låter det; ta ner henne, plocka bort -henne, ge på henne mm
  De skador kommer förtsätta drabba spelarna så länge man inte ändrar tankesättet, tycker jag.

 7. ”Man minns ju att Kosovare Asllani lämnade Linköping för att hon ville komma till en klubb där hon kan vinna titlar. ”—————————du har rätt, Tacon kommer ej vinna titlar däremot kommer Real Madrid göra det, var säker på det.
  För övrigt 9-1 var det resultatet _LFC förlorade en match mot Atletico Madrid, för några år sedan. Visst valde LFC den sämsta möjliga motståndaren. Tänk på Rydén om de valt ett litauisk eller lettisk blåbärslag, sedan lära de hur man pumpar upp en fotbollsboll till att börja med ..lol

  • Tror absolut att Asllani och Jakobsson känner stor tröst i att LFC föll mot Atletico för tre år sedan. Samt i att Real Madrid någon gång i framtiden kommer att vinna titlar.

   För övrigt var det i princip Linköpings B-lag som förlorade med 9–1 mot Atletico i augusti 2016. Matchen spelades mitt under OS, där LFC hade med fem spelare. Man saknade således följande ordinarie spelare: Jessica Samuelsson, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius samt skadade Mariann Gajhede Knudsen.

   • Asllanis och Jakobssons ”tröst” är i omvänd proportion till ditt behöv att ”förklara” hur LFC förlorat så stort mot en spansk lag. Dessutom var Harder, Neto med eller var de borta också.. ,och de 2,på raka rör, är lite bättre än de 5 du nämnde frånvarande

    • Jo, Harder och Neto är bra. Men du som kan så mycket fotboll vet väl att det inte finns många lag som klarar av att spela utan sex ordinarie spelare. Framför inte utan tre av fyra ordinarie backar. Med sådan frånvaro brukar det inte spela så stor roll att två storstjärnor är med.

    • ”Men du som kan så mycket fotboll…”—————–om inget då vet jag det där om bollen, om den är tillräckligt luftfylld eller icke
     Följande viss skulle aldrig klaga på det samt framställa detta som medveten motståndar taktik ..så mycket ”fotboll” kan jag inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.