Ranking, överklagan, forskning och OS-kval

Sverige

I förra veckan kom en ny världsranking. Där är Sverige rankat som femma, en placering vi delar med England.

Noterbart är att Sverige spelat en landskamp sedan förra rankingen, och i den blev det seger. Ändå tappar vårt landslag en rankingpoäng från 2021 till 2020. Att bara vinna med tre måls marginal mot Lettland anses alltså inte vara så mycket värt…

I övrigt är det väldigt få ändringar på den nya rankingen. De enda på topp 20 är att Japan byter plats med Brasilien, och att Nadeshiko därmed tar plats på topp tio igen, medan Pia Sundhage:s lag är nere som elva, samt att Belgien passerar Schweiz på platserna 18 och 19.

Tittar vi längre ner på rankingen hittar man vissa konstigheter. Exempelvis är genomusla Papua Nya Guinea rankat på plats 47, mellan Kamerun och Slovakien. Jag vågar lova att både Kamerun och Slovakien hade vräkt in mål på Papua Nya Guinea – om lagen hade mötts.

Kamerun slog ju ut Nya Zeeland ur VM. Och i OS-kvalet 2016 vann just Nya Zeelands Ferns borta mot Papua Nya Guinea med 7–1, sedan lämnade PNG walkover i returen. Och i fjolårets oceaniska VM-kval åkte PNG ut i semifinal mot Fiji – samma Fiji som förlorade med 8–0 mot Nya Zeeland i finalen.

Hur PNG kan vara rankat på plats 47 är en gåta. Eller kanske snarare en bugg i rankingsystemet. Ett system där lagen från Afrika känns undervärderade, medan flera lag från Asien och Oceanien är övervärderade.

Från världsnivå till Göteborg. Där förväntas en fin publiksiffra på tisdagens EM-kvalmatch mot nämnda Slovakien. Beräkningen är att det skall komma cirka 12 000 åskådare till Gamla Ullevi. Vi får hoppas att den beräkningen är korrekt.

Däremot kan inte Göteborg FC räkna med att få gehör för sin överklagan av Beata Kollmats utvisning från i söndags. Dels för att förbundet i princip aldrig godkänner den här typen av överklaganden, dels för att Kollmats andra varning inte kan anses vara direkt felaktig.

Göteborg FC laddade upp ett klipp med situationen på sociala medier ”för att alla ska få bilda sig en egen uppfattning”. Men klippet är inte fullständigt, när det börjar har Göteborg redan tagit 15 sekunder på sig för första inkastet, och dessutom bytt kastare. Man hör domare Sara Persson:s ”skynda på-signal” i början av klippet.

Det är fullt möjligt att Kollmats inte avsåg att maska, men jag uppfattade det helt klart som maskning från läktaren. Och jag förstår att domare Persson också gjorde det.

Dessutom ser det ju ut som att tränare Marcus Lantz pekar på den boll han lägger ner på marken, och att Lantz därmed uppmanar Kollmats till det bollbyte som är upphov till varningen. Eller?

Apropå Göteborg noterade jag att klubben säkrat en semifinalplats i F19-allsvenskan. I sista omgången gjorde Molly Johansson hattrick för klubben. Den 17-åriga Falkenbergstjejen är lillasyster till 18-åriga Tilde Johansson, som är i Doha och skall hoppa längdhoppskval i Friidrotts-VM på lördag.

Molly Johansson ligger delad tvåa i skytteligan i södra F19-allsvenskan med 13 mål. Leder gör Växjös Ritah Kivumbi som har gjort 22 mål på åtta matcher, alltså nästan tre i snitt.

Från den norra serien blir det Umeå och Djurgården som spelar slutspel. Där är det Djurgårdens Wilma Sjöholm som briljerar i skytteligan. Finländskan har gjort 23 mål på tio matcher.

Trots att Kivumbi och Sjöholm dominerar i F19-allsvenskan har de bara fått sparsamt med tid i damallsvenskan. Sjöholm har bara spelat 59 minuter, medan Kivumbi startat fyra matcher och totalt kommit upp i 354 spelminuter.

Tre damallsvenska profiler har i dagarna förlängt med sina klubbar. Dels har Loreta Kullashi skrivit på för två nya år i Eskilstuna, dels har Vittsjö bundit upp Tove Almqvist och Michelle De Jongh för nästa år. Tre otroligt viktiga förlängningar. (För övrigt uppdateras fortfarande sommarens silly seasonsida)

Kullashi är ju nu i Ungern med landslaget och laddar inför fredagens EM-kvalmatch. I den kommer inte Caroline Seger till spel. Eftersom Elin Rubensson tvingades stå över den här samlingen till följd av den hjärnskakning hon fick i söndags mot Vittsjö, saknas alltså två av de tre mittfältare som Peter Gerhardsson hade i sin VM-elva.

Det skulle ju kunna öppna för Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme från start på fredag.

I veckans nyhetsflöde noteras att det händer saker kring damfotbollen i Norge. Sportsligt har vi kört förbi norskorna, men det hindrar inte att Norge ändå ligger före oss på många fronter.

Nu skall man lägga sig i framkant vad gäller forskning kring damfotboll. Nästan all den forskning kring fysträning inom fotbollen som finns bygger mest på män. Nu görs en satsning på närmare 50 miljoner svenska kronor på damfotbollsforskning. Projektet skall genomföras på Universitetet i Tromsø och vid Tromsø forskningsstiftelse.

Hege Jörgensen, som är vd för Toppfotball Kvinner – Norges motsvarighet till EfD – är lyrisk över satsningen, och tror att den kan göra att norskorna återigen flyttar fram sina positioner. Hon säger så här till Aftenposten:

”Norge kan være helt i front på kompetanse innen kvinnefotballen gjennom dette prosjektet. Det kan bli et stort konkurransefortrinn for Norge som fotballnasjon.”

I Norge noteras även att herrfotbollens storklubbar vill in i damfotbollen. 2000-talets norska dominanter Rosenborg vill ta över toppserielaget Trondheims Örn. Och i Ålesund har topplaget i tredjedivisionen FK Fortuna Ålesund haft ett extra årsmöte där man godkänt att gå upp i herrfotbollsklubben Ålesunds FK.

Som jag tidigare berättat finns det motstånd i Sverige bland herrfotbollsklubbarna till att ta över befintliga damelitklubbar. Det som är självklart i andra länder anses vara oanständigt bland fans i Sverige.

Senaste herrelitklubben att starta damlag är Örgryte IS. De skall börja i fyran och jobba sig upp, trots erbjudanden om samgående med föreningar högre upp i seriepyramiden. Eftersom klubben har ett juniorlag har jag viss förståelse att man startar i fyran. Men om Öis har ambitioner på damsidan är det här inget vidare.

För i princip är det ingen som vinner på att ha satsande elitklubbar i gärdsgårdsserierna. Det blir i regel ojämna matcher och stor genomströmning på spelarsidan.

 

Trots att en mängd herrelitklubbarna har börjat sina satsningar är det klassiska damfotbollslag som på väg tillbaka upp i elitettan. När kvalet drar i gång på lördag är det klubbar med totalt 13 SM-guld på meritlistan som gör upp.

Sunnanå SK (två SM-guld), Älvsjö AIK (fem) och Jitex BK (sex) är ju tre av seriesegrarna i division I. I övrigt är Dösjöbro nya på den här nivån, det är även Alingsås FC United. Den senare är en klubb som gör sin andra säsong. I sin förra skepnad, Holmalunds IF, har man dock spelat i damallsvenskan.

Och det sista kvallaget, Bollstanäs SK, har gjort ett par säsonger i elitettan. De åkte för övrigt ur 2015, samtidigt som Jitex. Sedan dess har Mölndalsklubben vunnit sina division I-serier fyra år i rad, för att sedan falla i kvalet. Fjärde gången gillt nu?

På lördag spelas följande matcher: Sunnanå–Bollstanäs, Älvsjö–Alingsås och Jitex–Dösjöbro. Returerna går nästa helg.

Noterbart här är att Alingsås båda tränare tycks vara avstängda i bortamötet – de drog på sig avvisningar från en betydelselös bortamatch i helgen. Det känns ju verkligen extremt klantigt.

Det är ju faktiskt lite konstigt att kvalet drar i gång till helgen, samtidigt som det är landslagsuppehåll. Det hade ju inte varit helt omöjligt att något av lagen hade haft med någon spelare i exempelvis det F15-landslag som spelar nästa vecka.

F18-landslaget inledde sitt EM-kval i förmiddags. Man vann med 14–0 mot Armenien bland annat efter fem mål av Uppsalas Beata Olsson.

Ute i Europa gjorde det inga svenskmål i helgen som gick. Här är Fotbollskanalens senaste svenskkoll. Personligen noterade jag att Tacon gjorde en ny riktigt svag insats.

Laget har ett stort stöd på sociala medier, men presterar dåligt på planen. I hemmaderbyt mot Madrid CF var det 2–0-underläge redan efter fem minuter. Matchen slutade med Madridseger, 2–1. Därmed ligger nu Tacon på negativ kvalplats, bara en poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Det känns som att det kan bli en jobbig säsong för Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.

Till Colombia där ligan avslutas med slutspel. Där spelades den andra och avgörande finalmatchen natten mot i går, svensk tid. Där vann America de Cali mästerskapet med totalt 3–2 på två finalmatcher mot Independiente.

Det anmärkningsvärda var dock att Independiente lockade hela 28 263 åskådare till sin hemmafinal. Fantastiskt.

I det här landslagsfönstret spelas det viktiga landskamper på fler kontinenter än vår. I Afrika är man framme vid kvartsfinalerna i OS-kvalet. Där skall bland annat svenskledda Nigeria möta Elfenbenskusten.

Och i Nord- och Mellanamerika är det karibiska förkvalet till OS igång. Det startade med att Jamaica vann med hela 12–1 mot Kuba i första matchen. Där gjorde Cheyna Matthews fyra av målen. Jamaicas landslag tycks alltså ha löst den tvist med landets fotbollsförbund som startade efter VM. Noterbart är att förkvalet består av två femlagsgrupper och en med bara tre lag. Varken Dominica eller Grenada kommer nämligen till spel. Tråkigt.

 

 

31 tankar på “Ranking, överklagan, forskning och OS-kval

 1. Jag blev oerhört förvånad när jag läste att förbundet räknar med 12 000 mot Slovakien en (sannolikt) regnig tisdag i Göteborg i oktober. Om förköpen nu ligger på drygt 7 000 så är mitt tips snarare att man landar på cirka 8 000. Det var väl någonstans där som genrepet mot Sydkorea landade?

 2. Det hade varit läge för Hanna Bennison att ta plats på mittfältet nu när Seger och Rubensson är skadade. Skulle varit intressant att se hur hon klarade det. Men Olme och Björn är bra ersättare.

 3. ”Dessutom ser det ju ut som att tränare Marcus Lantz pekar på den boll han lägger ner på marken, och att Lantz därmed uppmanar Kollmats till det bollbyte som är upphov till varningen. Eller?”——————–alldeles för hårt dömt. Hur många sekunder har Kollmats förbrukat egentligen för att göra inkasten?
  Nej, domarnivån är ju rätt usel.Har kikat på matchen KDF-Piteå , där Piteå målet klart borde underkännas. Detta på grund av Piteå spelare nr 20 rörde sig i ”blocket”, nämligen hindrade KDF spelaren att täcka Ikidi.
  Domaren hade inte hela bilden registrerad, som det ofta brukar hända i DA, i och med det då sänker de rejält uppfattningen om kvalitet på damfotboll.

  • Emeli Lövgrens (nr 20) rörelse är långt ifrån en regelöverträdelse i mina ögon, finns ingen regel som säger att hon inte får röra sig i straffområdet. Sen försöker inte backen gå ut mot Ikidi utan har i uppgift att hålla koll på Emelie vilket hon också gör. Maja Bodin (nr 22) är den som försöker hålla koll på Ikidi och hon hindras inte av någon.
   Anser du att Kristianstads mål också ska dömas bort på grund av hur Svava Rós Guðmundsdóttir ställer sig framför och blockerar Cajsa Andersson?

   • ”……finns ingen regel som säger att hon inte får röra sig i straffområdet.”——————-nej, sådan regel finns inte, däremot att obstruera motståndaren genom att ”städa” undan henne, som samtidigt befriar uttrymme för Ikidi är klart regelbrott.
    Har inte sett KDF målet, men om det är på det sättet du förklarar då är även det otillåtet spel …sådana situationer har blivit helt vanliga dessvärre utan något åtgärd.

  • Så du menar att du tror att Lövgren (Piteås nummer 20) hade fått frispark emot sig i herrallsvenskan? Eller i herrarnas Champions League?

   Det tror inte jag. Visst håller Lövgren tillbaka Chikwelu lite grand. Men det där tillåts i 999 av 1000 fall.

   • Det är osmakligt jämföra domarinsatser i DA och herrarnas CL
    Skillnader är större än distans mellan Jorden och Månen..Piteå spelaren agerande i lagets anfall är säkert vardagsmat i den amerikanska fotbollen, på engelska ”rugby”, i den här, borde sanktioneras, tycker jag
    Brottningen hör inte till i fotbollen, tycker du inte det Rydén?

    • Varför är det osmakligt att jämföra domarinsatser i damallsvenskan och herrarnas Champions League?

     Domarna följer samma regelbok i båda turneringarna. Och du hävdade att det uteblivna domslutet mot Piteå rejält sänker uppfattningen om kvaliteten på damfotbollen.

 4. Intressant att ett domarärende överklagas, men nog borde väl både tränaren och spelaren fatta att risken var stor för en andra varning och utvisning. Eller räknade de, av erfarenhet, kallt med en mesig domare?

  Tacon – gräset är inte alltid grönare på andra sidan? Fast spelarna väntar kanske bara på omvandlingen till något betydligt mer namnkunnigt. Under tiden trillar det väl in en slant på kontot…..

  Inte allt förvånande att Norge visar sig mer progressivt än exempelvis Sverige när det gäller idrottsforskning riktad mot damfotboll. Skaplig summa pengar också. Frågan är hur resultaten kommer att presenteras. I vanliga fall är det en merit för forskarna att publicera sina resultat i öppna och granskade tidskrifter/publikationer som alla kan ta del av.

  Apropå pengar – det skulle vara intressant att veta vad EFD gjort med miljonerna från OBOS och vad SvFF gjort med miljonerna från VM.

  • Vet ju inte hur många miljoner som trillar in till EFD och SvFF, men de siffrorna är, som så mycket annat inom dessa organisationer, sekretessbelagda och redovisas endast via årsboksluten – för styrelsefolk och medlemmar med munkavle…

   • OBOS-pengarna och SvFF:s FIFA-pengar efter VM är ingen hemlighet. Siffrorna har publicerats på åtskilliga ställen.

    • Ja, du U. – först skriver du att siffrorna är ”sekretessbelagda”, vilket inte är sant och sedan, när jag preciserar siffrorna, frågar du precis samma sak som jag själv gjorde i min första kommentars sista stycke. Du tillförde således ingenting av värde. Bättre kan du, eller? Nu kommer väl den vanliga ”slingringen”….

    • Tack för informationen, The Observer! Själv har jag lagt den undersökande journalistiken åt sidan, därav okunskapen.

   • Nej, hon lämnade inte ett ”topplag”! Hon lämnade ett ”skrytbygge”, eller ett amatör försök göra ett fungerande lag av media upphaussade namn.
    Asllani gjorde helt rätt när hon lämnade denna katastrofbygge med namnet LFC

    • Fast LFC låg trea, bara ett mål bakom blivande svenska mästarinnorna från Rosengård när hon stack. Så Linköping var ett topplag då. Huruvida Tacon är ett katastrofbygge eller inte återstår att se. Ännu så länge tror jag faktiskt inte Asllani är speciellt nöjd med sitt klubbyte. Tror du?

    • ” Ännu så länge tror jag faktiskt inte Asllani är speciellt nöjd med sitt klubbyte.”—————att lämna svensk damfotboll måste kännas befriande för var och en, inte bara Asllani….
     Tvärtemot detta, nämn gärna 2 saker som ska locka en ung, icke svensk spelare till DA

     • Jag tycker nog inte att Asllani sett speciellt nöjd ut på planen i några av de Taconmatcher jag sett. Och hon har inte lämnat svensk damfotboll, hon spelar ju exempelvis i landslaget i kväll.

      När det gäller vår högsta serie kan jag hitta ganska många skäl för ickesvenska talanger att ta vägen via damallsvenskan. De två tyngsta skälen är att damallsvenskan fortfarande är en väldigt bra språngbräda till flera europeiska toppklubbar. Samt att damallsvenskan är en jämn och tuff serie där i princip alla lag är välorganiserade. Så ser det inte ut i så många andra toppligor.

    • ”Och hon har inte lämnat svensk damfotboll, hon spelar ju exempelvis i landslaget i kväll.”———————————att spela par gånger om året för landslaget är inte precis att spela i DA. Likaså att träna landslaget och att träna ett DA lag, inte heller är samma sak.
     ”De två tyngsta skälen är att damallsvenskan fortfarande är en väldigt bra språngbräda till flera europeiska toppklubbar. Samt att damallsvenskan är en jämn och tuff serie där i princip alla lag är välorganiserade.”——————-rena rama tramset , denna i stilen i ”Sverige är vi ju världsbäst” Verkligheten är nog annat.
     Dessutom inget av det du sagt är relaterad till ”spelet” fotboll.
     Vad kan man lära sig spelmässigt i DA?
     Återigen, varför ska en spelare, ung eller erfaren, välja DA istället för Spanien, Italien, Frankrike, England, Kina mm?

     • Därför att vissa talanger behöver lära sig lagarbete och försvarsspel – och det är svenska lag väldigt bra på. När du skriver om fotboll handlar det alltid om 100 procent anfallsspel. Och anfall är bara halva spelet fotboll.

    • ”Därför att vissa talanger behöver lära sig lagarbete och försvarsspel – och det är svenska lag väldigt bra på”————————————–i det här du säger ligger något sorts ”kolchos” liknande tankegångar, nämligen en gegga av färglösa individer som ska tillfredställa sina ledare eller landet.
     I fotbollen då får man en samling medelmåttor som inte är bra på något specifik egenskap inom fotbollens konst-
     Du har förklarat också varför i Sverige aldrig kommer dyka upp en fotbollens superstar. på damsidan. Typ Miedema eller Marta. Angående Marta då skulle jag påstå att hon avstannade i sin fotbollskonst under den svenska vistelsen! Man hoppades ju att hon ska influera de inhemska spelarna men det visade det sig -omöjligt uppgift…just på grund denna rigida tankegångar –
     Visst är Sverige bra att försvara sig men där slutar allt gott med svensk -fotboll.
     Detta är inte heller specifik svensk egenskap så att någon spelare skulle välja Sverige för sitt fotbolls ort.
     Redan på 1970-talet införde Italien ”catenaccio”, ett system som för det mesta kopierar det svenska damlandslaget, Till punkt och pricka.
     Sedan började kritiken att hagla, även om Italien plockade sina segrar på de stora tävlingar, att detta spelsystem är tråkigt, något som inte utvecklar fotbollen, mm
     Kritiken som mest kom från de här trakter, om jag minns rätt
     Förstås är det så Rydén, den sort av kritik gäller inte när det egna landet står på tal.
     Svenska landslaget, det är det enda som återstår internationellt sett att hävda sig och tjejerna gör det inte särskilt på de fotbollens ädlaste egenskaper, utan på de rena basala, nämligen kondition och styrka…
     De svenska klubbar däremot har förlorat ställningen de hade en gång i tiden, detta av den enkla anledningen, fotbollsspelet utvecklas, trodde du på det eller inte..

    • Det som Marta ”lärt” sig i Sverige var framförallt att hantera situationer där hon fick stryk, tror jag. Ofta helt oprovocerad, lite som spelets signum i de här trakter..typ nu ska hon få…..så istället att man tar lite av Martas enorma lekfullhet, improvisation och kreativitet då visade man henne en annan typ av fotboll.
     Saken med Martas fotboll blev inte bättre när man upplystes av de TV4 eller SVT sk expert kommentatorer tala om till oss alla,- att Marta borde lära sig ”stå på sina ben”, oavsett hur mycket stryk hon fick, då var saken rätt små galet.
     Ska damfotbollen ser ut på det sättet?
     .Att de typen av råd kommer från forna backar numera i rollen som fotbollsexperter kan jag förstå, deras uppgift som fotbollsspelare var att de ska återstå på sina ben medan inte motståndaren.. där slutar väl deras kunnande i fotbollen, skulle jag tycka
     Det skulle vara intressant Rydén höra din expert bedömning av Martas vistelse i Sverige; vad hon har lärt sig här och vad man eventuellt lärt sig av henne

     • Du är nog den person som är mest kritisk mot allt svenskt som jag någonsin stött på. Du verkar inte hitta något som helst positivt inom svensk fotboll.

      Frågan om vad Marta har lärt sig i Sverige bör i första hand ställas till henne. Men jag tippar på att hon bland annat har lärt sig ganska mycket om taktik och lagorganisation. I början av 2000-talet var ju Brasiliens landslag så oorganiserat att det nästan var plågsamt att se. Eftersom hon återvänt ett par gånger, samt skaffat svenskt medborgarskap, verkar hon vara betydligt mycket nöjdare med Sverige än vad du är.

      När det gäller stå på benen tycker jag rent allmänt att fotbollen skulle må bra av att spelare stod mer på benen. Trenden inom herrfotbollen är ju tyvärr sådan parodi att den ger sporten dåligt rykte.

      Håller ändå med om att en del före detta backar kräver mer stående än vad som är rimligt. Det bästa hade varit om de som spelar fult verkligen blivit straffade.

      Jag vänder på din sista fråga och undrar var i världen Marta kunde ha haft en bättre utvecklingsmiljö? Jag tror nämligen att Sverige var det bästa land och den bästa liga hon kunde flytta till som ung talang. Vad tror du?

    • ”Du är nog den person som är mest kritisk mot allt svenskt som jag någonsin stött på.”———————-nu utvidgar du fotbollssnacket till en generalisering
     Vi snackar om svensk sport eller fotbollen och där finns ju massa konstigheter och dåliga sidor. Som journalist borde du vara mer nyfiken på det utan att för den delen sluta heja på ett svenskt lag Jag hejar för sporten och detta är väl en smak fråga vilken typ av fotboll man föredrar
     ”Eftersom hon återvänt ett par gånger, samt skaffat svenskt medborgarskap, verkar hon vara betydligt mycket nöjdare med Sverige än vad du är.”———————-Martas vistelse i Sverige var en stor PR jippo som varade i några år. Tanken med henne var inte hon själv, eller hennes fotboll, utan uppmärksamhet på damfotbollen samt strävan att locka unga tjejer att satsa på fotbollen
     Sedan att ha ett par hundra tusen i månadslön som damfotbollsspelare, stärker kärleken mot vilket land som helst, att uttrycka mig snällt-
     Att hon återvände till Sverige ett par gånger kanske hade inte med fotbollen als att göra. Kärleken möjligen eller något ytterligare pr uppdrag
     ” Trenden inom herrfotbollen är ju tyvärr sådan parodi att den ger sporten dåligt rykte. ”———————————du måste vara en av de journalister med devisen som låter; ”ju mer blod desto bättre blir det” ! Detta kommer från folket som i sitt arbete använder penna respektive tangentbord, som därmed aldrig riskerar att skadas på sitt arbete. En fotbollsspelare däremot har som arbetsverktyg sitt kropp och om den ska hålla så långt som möjligt då måste man ta hand om den.
     Med andra ord, att låta sig sparkas utan att domarna ingriper gör väldigt modiga fotbollsspelare. Samtidigt väldigt dumma. De kommer vi inte se i så många säsonger..
     I grund och botten allt handlar ju om människosyn och värdighet, din vet jag vart det pekar, nämligen en spelare =en maskin. I den världen människa i allmänhet och toppidrottare i synnerhet har inte mycket värde, tycker du inte det?
     Riktig ”parodi” Rydén är när man får gult kort för tröjdragningen medan fult tackling frias, med motiveringen att det var kamp om bollen mm i den sportvärld var och en fotbollsspelare bör filma, i alla fall tills domarna får en annan syn på sporten, denna att det är inte tillåtet göra allt för att vinna..

     • Jag hoppas att till och med du förstår att det där första stycket handlar om svensk fotboll. Det är ju svensk fotboll vi diskuterar i den här bloggen.

      Och det är ju trams att kalla Martas vistelse i Sverige för ett PR-jippo. Damallsvenskan var på den tiden världens bästa liga, och det var ju därför logiskt att de bästa spelarna kom hit.

      När det gäller fult spel är jag den förste som tycker att det skall bestraffas hårdare. Däremot är jag ingen vän av att spelare lägger sig när och hur som helst. Det förstör nämligen för andra spelare. Om domarna inte vet om spelarna verkligen blivit fällda, eller om de filmar, ökar chansen att domarna inte delar ut kort i alla de lägen där de borde.

      Jag är övertygad om att det hade blivit mindre blod i fotbollen om spelarna ansträngde sig för att stå upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.