Vad håller AIK på med?

Om jag hade otur med målen förra omgången hade jag lite av jackpot den här helgen. I den match som jag såg på plats föll nämligen hela tio av de 15 damallsvenska mål som gjordes i dag. Samtliga föll bakom AIK-debutanten Serina Backmark.

AIK släppte alltså in tio mål. Men det är inte den enda anledningen till frågan i rubriken. En annan såg jag under eftermiddagen, alltså redan innan matchen. I den text på klubbens hemsida där man berättade om den överlånga skadelistan kunde man läsa:

 • Johanna Lindell – Underkropp. Beräknas vara tillbaka i kollektivträning tidigast september.
 • Emelie Jansson – Underkropp. Beräknas vara tillbaka i kollektivträning i augusti.
 • Nora Rönnfors – Underkropp. Prognos ca 12 månader.
 • Elsa Törnblom Von Schmalensee – Underkropp. Prognos oklart.
 • Ema Paljevic – Underkropp. Prognos oklart.
 • Adelisa Grabus – Underkropp. Prognos oklart.

Underkropp? Vad är det för trams? Personligen förstår jag inte ingenting av meningen med det här sättet att meddela skador. Eller snarare sättet att inte meddela skador.

På Valhalla satt jag för övrigt snett bakom Rönnfors och Paljevic. I paus kollade jag deras status. Paljevic berättade att hon har en ledbandsskada i ena knät, och att hon ännu inte vet om det blir operation. Därav oklar prognos. Rönnfors fick inte berätta vad hon har för skada. Och det gjorde hon inte heller.

Men räkna med att ”Underkropp. Prognos cirka 12 månader” rör sig om en korsbandsskada. Rönnfors var korsbandsskadad i högerknät som 16-åring, så det här är andra gången hon drabbas.

Men det var alltså inte bara genom det tveksamma sättet att meddela skador som AIK utmärkte sig i dag. I går skrev jag om att Solnaklubben har varit ojämn på sistone, och att om de skulle följa trenden skulle de åka på en storförlust på Valhalla.

Redan när jag såg AIK:s startelva kände jag att det tipset skulle kunna slå in. Och när jag såg försvarsspelet när Stina Blackstenius gjorde 1–0 efter drygt två minuter var jag övertygad om att dagens AIK-lag inte var nära damallsvensk klass.

Häcken däremot passade på att ha kul. De hade gjort 5–0 redan innan matchklockan nådde 25 minuter. Det slutade 10–0, men var mycket närmare 15–0 än 10–1. Häcken hade osannolika 29–1 i avslut, varav 16–1 på mål. Blackstenius gjorde tre mål och kopplade ett grepp om skytteligan. De snyggaste målen gjorde dock Milica Mijatovic, skott i krysset efter ett mönsteranfall, och Johanna Rytting Kaneryd, en läcker klack.

Den enda AIK-spelare som visade klass på Valhalla i dag var Rosa Kafaji. Hon är verkligen en sensationellt stor talang. Men inte ens sensationellt stora talanger klarar ensamma av att skapa målchanser mot ett lag av landslagsspelare. Och i dag var Kafaji väldigt ensam.

AIK spelade 5–4–1 i den första halvleken och 4–5–1 i den andra. I båda var laget pinsamt svagt. Den stackars 18-åriga målvakten Serina Backmark hade en mardrömsdebut, trots att hon räddade ett par frilägen. Backmark får nog slå en signal till Örebromålvakten Tove Enblom, som släppte in elva mål i sin debut, men som reste sig från den smällen och har utvecklats till en god damallsvensk målvakt.

Det konstiga med matchningen var att AIK:s manager Anne Mäkinen på presskonferensen sa att tidigare stabila Milla-Maj Majasaari hade kunnat spela, men att man valde att vila henne efter att hon varit i väg med det finländska landslaget. Schyst att slänga in en orutinerad 18-åring när man har stora delar av startelvan på skadelistan, och man skall möta mästarlaget på bortaplan.

Som grädde på moset bytte AIK:s lagledning in Vendela Persbeck som vänsterytter i minut 77. Det anmärkningsvärda här är att 17-åriga Persbeck också är målvakt. Hon är AIK:s tredjemålvakt, men fick alltså debutera i damallsvenskan som vänster yttermittfältare. Mäkinen motiverade med att det var det alternativet som AIK-ledningen hade, samt att: ”Hon har varit utespelare tidigare.”

Efter matchen diskuterade jag AIK:s agerande med en kollega. Vi kom fram till att den enda rimliga förklaringen till att man matchade sitt lag som man gjorde var att man ville skicka en tydlig signal till folk högre upp i klubben om att man behöver förstärka truppen. Och en så mycket tydligare signal än en förnedrande 10–0-förlust finns väl inte?

I övrigt i dag visade Hammarby att det fortfarande går att göra mål på Piteå. Att det var Madelen Janogy (2) och Nina Jakobsson som satte fullträffarna i Bajens 3–0-seger lär svida lite extra för Piteå. Släkten är…

Omvänt hade Jennie Nordin en riktigt mörk dag. Hon drog på sig en onödig straff i andra minuten, och gav därmed Hammarby kommandot i matchen. Sedan missade hon en straff i slutet – eller om jag kanske skall skriva att Anna Tamminen räddade?

I Örebro slog åskan ner, och bröt matchen. Kristianstad gjorde ett mål före blixtarna, och ett efter. Därmed blev det favoritseger, 2–0. Däremot blev det inga mål i Växjö, 0–0 mellan Växjö DFF och Djurgården var sannolikt ett resultat som gladde de andra lagen på undre tabellhalvan mest.

10 tankar på “Vad håller AIK på med?

 1. Jobbigt för AIK:s målvakt, hoppas hon får stöd från omgivningen för sånt där kan nog sätta sig på en så ung spelare annars. Var för övrigt och såg matchen med Tove Enblom som du syftade på och minns att jag tyckte det blev lite jobbigt efter ett tag då skillnaden mellan LFC och hennes DIF då var pinsamt stor. Hon gjorde dock en helt ok insats med en 3-4 riktigt vassa räddningar och hade bortsett från något enstaka taffliga ingripanden inget att göra på de övriga målen.

 2. Ja, vad ska man säga? Inte lätt att vara AIK:are… Hur kan AIK gå från att mycket stabilt besegra KIF Örebro med 2-0, till att göra 0-10 mot Häcken? Växjö lär repa mod snart, och då är nog AIKs allsvenska saga över för den här gången. Kanske för alltid, för vad är poängen med att ha ett seniordamlag om man inte ger dem möjlighet att konkurrera?

 3. Ja det var konstigt att vila Majasaari i just den här matchen! Tror inte det var särskilt smart om det var som nån slags markering mot klubbledningen om att satsa. Jag tror att hon inte är 100% hel/frisk.
  Ja de har en diger skadelista – vad beror det på? Slarv/felaktig uppbyggnadsträning? Har man chansat och låtit spelare med skavanker träna? Tufft läge nu för AIK.
  Orkar Växjö återigen vända sin negativa trend ?
  Kommer Djurgården att orka säkra allsvenskt spel?
  Tror att OS-uppehållet är efterlängtat av många!

 4. Jag är ingen expert på idrottsfysiologi, men, apropå ”fallet” med AIK:s aktuella målvaktsbyte undrar jag om landslagsmålvakt, oavsett antalet matcher och ingripanden under en turnering, blir lika sliten och i behov av vila och återhämtning som en utespelare. Det är min spontana reaktion på detta med Majasaaris oväntade ”day off” från Häckenmatchen. Tror knappast att AIK-lagledningen (Mäkinen) hade sparat henne om det gällt en cupfinal.

 5. AIK väljer sina strider.
  Samtidigt ska huvudföreningen AIK skämmas! Ytterligare en procent (1 %) till damlaget skulle innebära stor förändring.

 6. Om redaktör Rydéns teori stämmer, med varannan match, så blir det Eskilstuna som får sota för AIKs stora förlust..
  Känslan är att AIK inte har tagit sin damsatsning på samma allvar som tex Hammarby.
  Det grundar jag enbart på resultaten hittills.
  Och det upptäcker dom kanske försent, och vad händer med ”satsningen” om dom skulle råka trilla ur?

  • Hammarby har haft betydligt större inktäkter så det är inget konstigt att de värvat bättre spelare.

   Tycker ändå AIKs ledning agerat klokt. De spelare man plockat in har spets och man lyfter fram unga spelare. Trots allt har man spelat bra i en hel del matcher och även om genomklappningarna är pinsamma så ger de inga minuspoäng.

   Vad jag vet har transferfönstret inte öppnar ännu och därför har man inte kunnat ersätta de skadade spelarna. Då intäkterna lär vara större än väntat första halvåret så räknar jag med att man kommer plocka in ytterligare spets.

   Kommer bli lite problematiskt de närmaste matcherna med alla skador och att dessutom Hayashi är borta
   med japanska landslaget.

   • Fast hur klokt var det att sätta in sin unga och av allsvenskan oerfarna andramålvakt mot just Häcken?
    Tycker det har varit luftigt i backlinjen rätt ofta under säsongen och var det likadant i denna match, så hade hon nog inte heller någon hjälp av dem. Tror fortfarande på någon liten mörkning av Majasaaris status.
    Hayashi är på landslagsuppdrag – undrar om AIK kommer att vila henne också efter det? !

    • Majasaari hade liten känning tror jag det framkom (och dessutom ut idag) och Danielsson borta 8 veckor så det var inte frivilligt man ställde över dessa spelare. Hayashi kommer vara borta tills efter OS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.