Riktigt pinsam kunskapsmiss av förbundsbasen

Som helhet var gårdagens upptaktsträff en ganska trevlig historia. Men jag har ganska många synpunkter på hur dåligt Svenska Fotbollförbundet och Elitföreningen Damfotboll utnyttjade tiden, när de hade representanter för all större svensk media på plats.

En orsak till att ganska mycket tid gick förlorad var olika former av bristande kunskap. Den mest graverande var när nye förbundsbasen Karl-Erik Nilsson höll sitt välkomstanförande, och tackade Susanne Erlandsson för många års viktigt arbete i förbundsstyrelsen.
Som avslutning pekade Nilsson på SM-pokalen och sa att Erlandssons namn kommer att leve kvar länge inom svensk fotboll tack vare aktuell pokal.

Det pinsamma är ju att det inte är SM-bucklan som är Susanne Erlandssons pokal, utan cupbucklan. Och apropå inget så är den ohyggligt ful.
Det kan ha varit en ren tankemiss av Nilsson, men troligen inte. Det är helt tydligt att förbundets intresse för damfotbollen är rätt klent. Och att även kunskapsnivån är klen.

Att konferencieren Anna Brolin hade stora brister i sin kunskap om flera av de lag som hon intervjuade var förstås också mindre bra. Frågan om Vittsjös ledarsamarbete med Kristianstad var rent pinsam.
Och Brolin fick sig en näsbränna när Nilla Fischer frågade varför det var så mycket frågor om alla (manliga) tränare. Jag kommer inte ihåg Fischers exakta citat, men det var ungefär så här:

”Varför pratar vi så mycket om tränarna? Jag trodde att vi var här för att prata om lagen och stjärnorna.”

Vasst, och sant.
Skall damfotbollen flytta fram sina positioner behövs fler profiler. Och ursäkta att jag säger det, men damallsvenskan har bara tre intressanta tränarprofiler, och det är Torbjörn Nilsson, Stefan Rehn och Elisabet Gunnarsdottir.

Men det är profiler som Marta som lockar publik till arenorna, och inte tränare. Att förbundet inte passade på att ta en lagbild på alla närvarande stjärnor var ett självmål utan dess like. Enda officiella bilden som togs var i stället den på tolv tränare, varav elva män. Hur tänkte man där?

Och varför passade man inte på att lansera alla affischnamn hårdare? Att exempelvis världsstjärnan Vero Boquete inte nämndes med ett enda ord på upptaktsträffen var uppseendeväckande.

Egentligen är jag inte förvånad. För just profilering av sina stjärnor är ett viktigt ämne, där svensk damfotboll har väldigt mycket att lära. Ett ämne som jag kommer att återkomma till inom kort.

Till sist. Umeås landslagsback Emma Berglund har här författat ett trevligt blogginlägg om gårdagens upptaktsträff.

5 tankar på “Riktigt pinsam kunskapsmiss av förbundsbasen

  1. Instämmer totalt, Johan. Anna Brolin ställde dåliga frågor, samarbete Vittsjö – Kristianstad var ett exempel, ett annat när hon frågade en tränare om han tycker att det är viktigt att en av hans spelare är frisk igen. Karl Erik Nilssons miss var mycket pinsamt och när vi såg filmen o0m Swedbank Arena sa tjejen som visade arenan när hon var i Sveriges omklädningsrum: – Här kommer pojkarna att sitta.
    Verkligen ett tecken på att vi behöver en attitydförändring. Vi behöver ingen kvinnlig värd bara för att hon är kvinna, men har i stort sett ingen aning om damfotboll. Vi behöver en förbundsordförande som förbereder sig och ett medvetande om att inte bara ”pojkar” ska spela särskilt när man visar en film inför Damallsvenskans upptaktsträff.

    • Jo, det finns mycket att förbättra. Ett konstruktivt förslag är att ge Susanna Andrén förtroendet som utfrågare nästa år. Hon har den kompetens och kunskap som behövs.

  2. Om någon kan överglänsa Marta i år så är det VERO. Pinsamt att hon inte nämndes. Snart kan ni läsa en längre intervju som jag gjorde med henne på återuppstående damfotboll.com Tack för stödet!

  3. Pingback: Svenska Cupen | Damallsvenskan – Världens Bästa

  4. Pingback: Lite funderingar kring bojkott, avtal och respekt | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.