Ge Fischer diamantbollen

I kväll är det dags för den årliga Fotbollsgalan. Således skall vi få en ny vinnare av Diamantbollen. Eller, någon ny vinnare lär vi inte få.

Som jag ser det finns det bara två tänkbara vinnare, och det är dessutom två högklassiga kandidater, nämligen Nilla Fischer och Lotta Schelin. Precis som i fjol röstar jag på Fischer. Det var hon som banade väg för landslaget i EM. Som mittback blev hon dessutom tvåa i skytteligan – vilket är en makalöst bra prestation.

Nilla Fischer

Nilla Fischer

Schelin har förstås också bra meriter från året. Men titelmässigt var 2013 ett sämre år för henne än 2011 och 2012. Det borde alltså vara dags för ett tronskifte.
Och tronskiften är bra. Att hålla på att dela ut priset till samma spelare år efter år gör det bara ointressant.

Så är det med herrarnas Guldbollen, som man ju måste dela ut till Zlatan Ibrahimovic – eftersom det ju bara finns en rimlig kandidat. Det är självklart, men inte ett dugg spännande.
Vårt damlandslag är ju dock betydligt jämnare än herrlandslaget. Och även om Schelin är viktig för laget så bär hon inte det på sina axlar på samma sätt som Ibrahimovic bär herrarnas.

Medan Schelin totalt sett gör massor av mål när vi redan är i ledning, är det som jag tidigare skrivit om här i bloggen ofta Fischer som kliver fram och gör avgörande mål i mästerskap för landslaget. Det bör diamantbollenjuryn ha i åtanke i dag. De bör såldes alltså ge bollen till Fischer!

De flesta av de övriga kvinnliga pristagarna på galan känns rätt självklara. Nomineringarna gjordes av en jury bestående av Pia Sundhage, Lilie Persson, Calle Barrling, Karolina Westberg, Anette Börjesson, Hanna Marklund och Malin Swedberg. Det är en namnkunnig och kompetent samling.
Hade jag fått bestämma hade jag dock nominerat lite annorlunda. Så här är min syn på nomineringarna, och vem jag tycker skall vinna respektive kategori.

Jag har inte total koll på vilka instruktioner nomineringsjuryn har. Men jag tror att det är så att de måste ha med minst en svensk landslagsspelare i varje kategori.
Men jag tycker nog att de varit lite väl gulblå i sina nomineringar. För de nomineringar som jag tycker är tveksamma handlar rakt igenom om svenska spelare som lyfts fram på bekostnad av utländska.

Thora Helgadottir

Thora Helgadottir

Årets Målvakt
Min vinnare: Thora Helgadottir
Övriga nominerade: Kristin Hammarström och Malin Reuterwall.

Här är Helgadottir solklar vinnare. Hon höll 14 nollor på 22 omgångar i damallsvenskan. Hammarström har gjort en stabil säsong, men borde inte ha en chans på priset. Reuterwall ser jag som ren utfyllnad. Hennes nominering kommer något år för tidigt. Här hade Lydia Williams eller kanske framför allt Katie Fraine varit klart mer rimliga nomineringar.

Som en parantes noterar jag vid en koll på den damallsvenska räddningsligan att Tyresös stjärnmålvakt Ashlyn Harris enligt den officiella statistiken nästan släppte in varannat avslut hon hade mot sig. Fast den där statistiken är ju som bekant långt ifrån 100-procentig, så det kanske inte stämmer.

Årets back
Min vinnare: Nilla Fischer
Övriga nominerade: Faith Ikidi och Jessica Samuelsson.

Min syn på Fischer har jag redan nämnt. Ikidi är en högklassig utmanare, men får nöja sig med silver. Samuelsson däremot är ren utfyllnad av en lite väl gulblå nomineringsjury. Skall man ha med en ytterback hade förstås Meghan Klingenberg varit en klart mer rimlig kandidat.

Ramona Bachmann

Ramona Bachmann

Årets mittfältare
Min vinnare: Ramona Bachmann
Övriga nominerade: Caroline Seger och Sara Björk Gunnarsdottir.

Inte heller här är det någon tvekan om vem som skall vinna – Bachmann är överlägsen. Däremot tycker jag att Marta borde räknas som mittfältare, vilket gör att hon borde ha varit med här på Björk Gunnarsdottirs bekostnad. Eller egentligen på Segers bekostnad, men en svensk landslagsmittfältare måste ju vara med, och det är väl trots allt rimligt att det handlar om Seger.

Christen Press

Christen Press

Årets forward
Min vinnare: Christen Press
Övriga nominerade: Lotta Schelin och Marta Viera da Silva.

Här är den första något ovissa kategorien. Troligen ger den blågula juryn trots allt priset till Schelin. Fast jag tycker att Press är den som har vassast facit. Och egentligen har ju Marta varit bäst av alla de tre. Fast som sagt, jag ser Marta som mittfältare i år. Och där är hon bara tvåa. I stället för Marta borde för övrigt Pernille Harder ha varit med här.

Årets genombrott
Min vinnare: Stina Blackstenius
Övriga nominerade: Jessica Samuelsson och Julia Wahlberg.

Även den här kategorien känns öppen. För vilket genombrott är egentligen störst, Blackstenius i damallsvenskan eller Samuelssons i landslaget? Jag tror att Samuelsson kommer att vinna. Men min personliga röst faller på Blackstenius, som gjorde en mäktigt bra höst. Wahlberg har varit stabil, men är här bara med som utfyllnad.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Min vinnare: Ramona Bachmann.
Övriga nominerade: Christen Press och Marta.

Bachmann är självklar vinnare här. Marta är lika självklar tvåa. Däremot tycker jag att det är konstigt att serietvåan Tyresö får med två spelare i den här kategorien. Jag tycker trots allt att exempelvis Pernille Harder, Sarah Michael och Faith Ikidi är mer värdefulla för sina lag än vad Press är för Tyresö.

Årets tränare
Min vinnare: Rickard Nilsson
Övriga nominerade: Jonas Eidevall och Martin Sjögren.

Det här är den allra mest öppna och svåra kategorien. Alla tre känns som värdiga, och rimliga vinnare. Jag tror att Eidevall kommer att vinna – guldtränaren gör oftast det. Och han har gjort ett kanonjobb med Malmö, så det är inget att säga om. Men kanonjobb har både Nilsson och Sjögren också gjort med sina respektive trupper. Min röst faller alltså på Nilsson, som ledde Örebro till en högst oväntad sjätteplats. Minns att på upptaktsträffen tippades ju faktiskt Kif på nedflyttningsplats.

Så vad tror och tycker ni? Får jag rätt mina tips, eller är jag helt ute och reser?

6 thoughts on “Ge Fischer diamantbollen

 1. Jag tycker att det är märkligt att du vill inte ge något pris till Schelin som hade sin bästa säsong någonsin. Titelmässigt var det kanske ett sämre år för henne men trots allt var hon bättre än sista säsongen. Hon vann skytteligan i Frankrike och i EM med en total av 55 mål bara i 2013. Av 47 spelade matcher i 2013 blev hon mållös på bara 10 matcher. Tendensen är även bättre om man tar med i beräkning hela säsongen 2012/2013 och inte bara året 2013.
  Men det viktigaste är att hon gjorde mål i varje viktig match med Lyon (förutom CL-finalen och CL-match mot Potsdam igår). Hon blev utsedd som bästa spelare i Frankrike, är med i EM-all-star-lag och är nominerad för Ballon D’or.
  Jag har sett väldig många matcher av henne det senaste året och jag tycker att hon har förbättrat sin spel märkbar under 2013.
  Du kan vara rätt att hon är kanske inte så viktigt för damlandslaget som Fischer var i senaste året men man måste ta med i beräkning både klubblag och landslaget och då ser jag Schelin i totalt framför Fischer (som behövde lite tid i början av 2013 för att bli den spelare hon är idag).
  För övrigt är Schelin (och var framför allt det här året) en viktig ambassadör för damfotboll.

  • Hej Felix, och kul att du läser min blogg. Först håller jag med om att Lotta Schelin är en fantastisk ambassadör för damfotbollen. Ingen tvekan om det. Hon säger bra saker, och hon har förmågan att sprida en god stämning var hon än befinner sig. Det är alltid ett nöje att träffa henne.

   Så till priserna. Jag kan förstå att det kan se konstigt ut att jag inte ger Schelin något pris. Men hon är ju inte den enda spelaren som har gjort en fantastisk säsong.

   Konkurrensen om de båda priser hon kan vinna, Diamantbollen och Årets Forward, är vansinnigt tuff. Jag tror trots allt att Schelin kommer att vinna båda – och gör hon det så är det definitivt inget fel med det. Hon är en värdig vinnare. Men jag tycker att Nilla Fischer och Christen Press också skulle vara värdiga vinnare.

   Börjar vi med årets forward så har Schelin gjort 24 ligamål sedan förra Fotbollsgalan. Exakt lika många som Press – som dock blev bestulen på ett, och är bokförd för 23. I landslaget har Schelin gjort 15 mål på 16 matcher. Press har gjort 8 mål på 554 minuter – alltså drygt sex matcher. I Champions League har Schelin gjort 9 mål på 8 matcher, medan Press har gjort 4 mål på 3 matcher.

   Det är olika lag, länder och motståndare. Men som synes är det otroligt likvärdiga siffror – och fantastiskt bra siffror. Helt enkelt två riktigt starka kandidater som båda skulle vara värdiga vinnare.

   När det gäller Diamantbollen skall vi jämföra en back och en forward. Vid en sådan jämförelse är det svårare att ta stöd i statistik. Men båda är nominerade till Ballon d’Or. Båda kom med i EM:s allstarlag. Båda fanns med på tio i topp i Uefas nya pris om bästa spelaren i Europa. Där var Schelin bästa forward, och Fischer bästa back. De var etta och tvåa i EM:s skytteliga. Den ena spelade i laget som förlorade Champions Leaguefinalen. Den andra värvades till laget som vann.

   Som synes två riktigt jämna kandidater. För mig känns det tungt att Fischer har blivit en världsback på bara ett år. Jag ger alltså priset till Fischer, men kommer inte att protestera om Schelin får det.

   /Johan

   • Tack för svaret!
    Nu kan jag förstå ditt val bättre och jag håller med dig. Jag var bara lite missnöjd med din motivering i huvudtexten eftersom jag tycker inte att en förlorad CL-final skulle vara en grund för Schelin att inte få priset.
    Det känns bara så oerhört märkligt om Schelin inte få något pris (vad jag inte tror) eftersom det var verkligen ett lysande år för henne.
    Själv tror jag att Press kommer att vinna priset som ”årets forward”, Fischer som ”årets mittback” och Schelin kommer att få ”Diamantbollen”. Det vore också rättvis eftersom alla tre skulle vinna något.
    Fischer är för mig en bra kandidat att vinner Diamantbollen nästa år. Men det var bara hennes första år som mittback. Hon kan ännu förbattra och kan bli världens bästa mittback. Jag hoppas att hon spela en bra säsong med Wolfsburg.

    Förresten tycker jag att du gör en bra job med din blogg. Jag gillar verkligen att läser dina inlägg även om jag kommer från Tyskland. Men det är verkligen en bra plats att informera sig om damfotbollen i Sverige och hela världen.

 2. Juryn borde se lite annorlunda ut. Det är ju klart att landslaget och blågult hamnar i fokus, då Sundhage/Persson knappast kommer att ge oss överraskningar och röstar t.e. annorlunda än sina egna uttagningar. Och Barrling kommer knappast att säga emot sina chefer. Elisabet Gunnarsdottir vore bra i juryn som mer opartisk utländsk expert.
  Ikidi är klart bästa backen, Fischer kan fortfarande lära sig mycket av henne, inte minst positionsspel och spelförståelse. Samuelsson har inget att göra här. Klingenberg är klassen bättre.
  Nomineringen av Seger är Sundhage/Persson/Barrling. I Tyresö är Vero Boquete ljusår bättre. Men även där instämmer jag, ut med Seger och in med Marta. Var är Schmidt? Damallsvenskans mest underskattade värdefulla spelare vars slit gör det möjligt för Bachmann(Melis/Mittag att skina.
  Genombrott: Hurtig? Eller varför inte HARDER? Eller måste man ha svensk pass?
  Anfall: Med all respekt för Lotta så är Christen en betydlig vassare målskytt. I USA har man Wambach, Leroux, Morgan och Press. Schelin vore just nu solklar femma i den konkurrensen.
  Tränare: Sjögren. han bygger något stort i Linköping och har bara börjat.
  Med sina gulblåa glasögon väljer juryn dock: HELGADOTTIR, FISCHER, BACHMANN; SCHELIN, SAMUELSSON, SJÖGREN.
  Diamantbollen får Fischer pga all publicitet och målen i EM. Den borde ändå Lotta Schelin få, eftersom hon är Sveriges enda fotbollsspelare av världsklass just nu.

 3. Mina val på galan:

  Målvakt: Helgadottír (motivering överflödig och övriga bara med som utfyllnad).

  Back: Fischer (Galet bra EM och riktigt bra i LFC också). Ikidi verkar ha gjort en kanonsäsong i Piteå men räcker ändå inte riktigt till.

  Mittfältare: Bachmann (i en klass för sig jämfört med övriga nominerade).

  Forward: Schelin (starkt EM och vinner på ‘svenskpoäng’). Press kanske borde vinna med tanke på sitt enorma målskytte men jag sätter nog ändå vår L8 som snäppet vassare.

  Årets genombrott: Blackstenius (att som 17-åring komma från spel i div 3, spela till sig en startplats i ett topplag i Damallsvenskan och dessutom ösa in mål bör avgöra. Att hon dessutom vräker in mål i F19-landslaget gör valet ännu enklare). Samuelsson har enligt mig övertygat i Damlandslaget efter debaclet mot Danmark i EM-premiären men känns ändå som ganska klar nr 2 i denna kategori.

  Årets tränare: Sjögren (för mig ett givet val då han tagit ett av seriens yngsta lag med en stor mängd nya spelare till en sensationell 3:e plats). Nilsson har gjort ett kanonjobb med Örebro men laget hamnar ändå 17 poäng efter LFC och så stor skillnad borde det inte vara enligt mig.

  Diamantbollen: Fischer (riktigt imponerande att så snabbt nå en hög nivå på en ny position och som sagt ett grymt EM). Schelin är väl vår klart största stjärna och kanske är värd den mer men mitt val blir ändå Fischer.

  Jag tror jag får 5/7 rätt då det tyvärr blir Guldtränaren som vinner som brukligt för även om Eidevall gjort ett kanonjobb och är en profil som skapar intresse så hade han ett ‘all-star’ lag att jobba med där det kollektiva redan var satt på förhand. Jag tror också att det blir Schelin som vinner Diamantbollen vilket förstås inte är fel på något sätt.

  Slutligen måste jag ge juryn en känga för att varken Michael eller framförallt Harder nominerades till Årets Damallsvenska spelare med tanke på att de bar sina respektive lags offensiv under säsongen och i Harders fall nästan till CL-spel. Att två spelare från ett lag som ändå FLOPPADE ordentligt nominerats till ett ‘MVP’-pris är minst sagt märkligt och skickar märkliga signaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.