Piteå kvar i topp – Banusic på väg bort från LFC?

Piteå fortsätter att leda damallsvenskan även efter den nionde omgången. Rosengård klarade inte av att passera, utan inkasserade på måndagskvällen sin andra förlust för säsongen. Ett allt starkare Linköping vann med 2–1 på Malmö IP.

Jag såg den första halvleken koncentrerat och den andra från och till. Mitt fokus under den första halvleken låg på Rosengårds uppspel. Tränare Jonas Eidevall har ju gått ut med att hans lag skall spela snabb fotboll, och jag var nyfiken på att få se hur de planerar starta anfallen mot ett samlat försvar.

Bara någon minut in i matchen slog Glodis Perla Viggosdottir en svepande boll ut på högerkanten till Sanne Troelsgaard. Det kändes som ett effektivt sätt att flytta Linköpings lag. Det skulle dock visa sig vara en av få spelvändningar i en första halvlek där gästerna inte hade så mycket boll, men ändå hade god defensiv kontroll.

I varje fall den sista halvtimmen. Rosengård spelade nämligen rätt snabbt i början och gjorde 10–15 riktigt bra minuter i matchupptakten. Sedan tappade man i kreativitet och fart.

Framför allt gick för långsamt i uppspelsfasen. Jag såg inte några idéer kring hur man skulle få till den där snabba fotbollen man eftersträvar. Jag fattade inte tanken med att dra ner Caroline Seger som vänsterback. Den hade väl varit bra om Seger någon gång hade spelat bollen framåt. Men jag tror knappt att hon hade någon passning framåt under de första 20 minuterna och totalt kom hon inte upp i mycket mer än fem under de 45 minuter hon spelade.

Det bästa centrala anfallet i halvleken hade Linköping i slutet – det anfall där man gjorde 1–0-målet. Överhuvud taget hamnade Rosengård för ofta ute på kanterna. Trots att man har två landslagsspelare på innermittfält skapas det inte mycket kreativt centralt i planen.

Visst hade Rosengård någon målchans mer än Linköping. Men effektivitet är inte Malmöklubbens styrka i år. Det kanske låter konstigt att skriva så om den klubb som gjort flest mål i serien. Men man har höga förväntningar på Rosengård och utöver matcherna mot Kalmar (fyra mål) och Eskilstuna (nio) har man bara gjort drygt ett mål i snitt per match – vilket är klart färre än jag hade förväntat mig.

Det om Rosengård, som ju trots allt ligger kvar i slagläge i tabellen. Men som kändes mer spelmässigt överlägset i april än man gör i juni.

För Linköping är det tvärtom. Det känns som att laget är på gång att hitta rätt. Man släpper inte längre till lika mycket bakåt, och man har stängt till i mitten. Mycket beroende på Kosovare Asllani som gjort ett kanonjobb som tia de senaste matcherna.

I ett lag som årets LFC sköter hon tiarollen precis som man måste. Årets LFC kräver ju tio utespelare som jobbar stenhårt i defensiven, något Asllani verkligen gjorde mot Rosengård. Hon hade dessutom bra stöd av Emma Lennartsson.

Och med de två som hjälp i mitten växte även Filippa Angeldahl. Hon är annars en spelare som jag tidigare sett som en av vårens besvikelser i damallsvenskan. I den här matchen tyckte jag att LFC vann kampen om mitten. Inte med mycket, men ändå tillräckligt för att till slut få med sig tre poäng hem i bussen.

Segermålet gjorde formstarka Natasha Dowie från kortlinjen efter att ha vunnit dubbla dueller mot Simone Boye Sörensen. Fast egentligen borde det ha bokförts som självmål, för bollen hade knappast gått mot mål om inte Zecira Musovic styrt in den med hälen – ett högst olyckligt målvaktsingripande.

Dowies anfallskompis i början av säsongen, Marija Banusic, var inte ens med i matchtruppen. Hon fanns inte med på skadelistan inför matchen, och i sändningen på damallsvenskan.tv sa kommentatorn att ”det ryktas att hon är på väg bort”.

Det är intressant. Man har ju undrat lite hur hon har tagit att vara petad, vilket hon varit sedan Henrik Jensen tog över. Det verkar alltså vara dags för Banusic att byta klubb igen.

Personligen känner jag att det kanske är viktigare för Banusic att byta rådgivare. Att det är dags för henne att omge sig med folk som kan få henne att förstå att hon har kapacitet att bli en världsstjärna, men att hon också bör förstå att hon för tillfället inte ens är nära den klassen.

Hon var bra förra våren, men blev allt mer stillastående på hösten. Den trenden har fortsatt det här året. Hon behöver någon som kan få henne att inse att hon måste förbättra sin löpstyrka rätt rejält om hon skall kunna ta nästa steg. Hon har speluppfattning, teknik och tillslag för att bli en världsspelare. Men det finns inga stillastående världsspelare, varken inom herr- eller damfotbollen. Fotboll är en löpsport, och Banusic måste börja springa.

Som lag har Linköping börjat röra på sig. Man är uppe på fjärde plats i den jämna tabellen, och har nu bara fem poäng upp till tvåan Rosengård. Om den nya tränare som skall leda laget i höst fortsätter att bygga vidare på det Jensen börjat skapa kanske LFC kan klättra några steg till framöver.

 

33 tankar på “Piteå kvar i topp – Banusic på väg bort från LFC?

 1. Håller med till 100 % och tyvärr framförallt i ditt resonemang kring Marija Banusic. För mig har hon potential att vara Sveriges klart bästa anfallare men då krävs precis det du säger, nämligen att hon tränar upp sin löpstyrka så att hon kan göra allt det hon gör idag fast i högre fart. Då jag gillar hennes spelartyp så känns det väldigt tråkigt om det ska sluta så här i LFC och jag hoppas verkligen att hon kan ta nya tag i ett annat lag och förhoppningsvis nå den mycket höga nivå hon har potential för.

  Kul att du nämner Emma Lennartsson som bortsett från något bolltapp i 1:a halvlek var helt felfri i spelet och gav Kosse utrymme att agera mera offensivt. Över lag så agerade hela laget och framförallt mittfältet beslutsamt och vann de flesta duellerna vilket inte varit fallet i någon match i år innan denna. Även Angeldahl som tidigare varit direkt vek i närkampsspelet gjorde bra ifrån sig i den delen av spelet också den här gången.

  Kul att kunna notera en solid domarinsats även om jag är tveksam till att blåsa indirekt frispark för att man anser att en målvakt tar för lång tid på sig, detta har jag aldrig sett i en match tidigare och jag trodde tillsägelse/varning utan frispark var standard. Enligt matchklockan handlade det om mellan 10-12 sek från dess att hon hade bollen i händerna liggandes i närheten av mållinjen tills dess att hon just skulle sparka i väg bollen en bit ut i straffområdet. Hon fick också en ännu mer märklig indirekt frispark emot sig mot Djurgården där domaren menade att det skulle handlat om en passning från medspelare när hon plockade upp bollen.

  • Domaren får blåsa för indirekt frispark när målvakten håller bollen mer än 6 sekunder. Samma sak hände när Eskilstunas målvakt Lundberg höll bollen för länge i årets premiär mot Djurgården.

   • Fast borde inte det vara från att målvakten är på benen och förbereder utsparken. Haglund smällde ju ihop lite med Landeka när hon räddade hennes läge och det måste ju tagit några sekunder att komma upp på benen efter detta. Tycker det kändes petigt hur som helst då det inte förekom någon maskning från LFC:s sida under matchen ens när man hade tagit ledningen med 2-1 på slutet.

  • Rätt många spelare har faktiskt hjälp av agenter, vilket jag antar att du avser.

   Men det finns ju andra typer av rådgivare. De vanligaste är förstås föräldrar eller syskon, men det kan även vara (lag)kompisar eller någon tränare man har förtroende för.

   • Jag kan inte fatta att du håller svensk damfotboll alltså ”systemet” som felfritt medan du påpassligt nog finner felet i spelaren
    Jag är av motsatta åsikten, det är det rigida systemet som behöver rådgivning medan spelaren /Banusic/ skulle behöva stöd…..men kanske tror även du att stödet behövs ej till invandrartjejer…

    • Jag känner inte Marija Banusic och vet inte heller vad som har hänt vid sidan av planen. Men jag har sett vad som har hänt på planen. Och där har hon en svaghet hon måste förbättra om hon skall bli en världsstjärna.

     Med stöd från rätt rådgivare kommer hon absolut att kunna ta det sista steget.

     När det gäller systemet är det långt ifrån klockrent. Det ger inget stöd åt spelare i motgång, oavsett om de har svenska rötter sedan åtta generationer tillbaka eller om de är födda utomlands. Även i motgång gäller det att ha bra rådgivare som både stödjer och kommer med kritik. För att bara skylla på systemet, och inte se egna brister, brukar inte leda någonstans. Det blir till slut som att slåss mot väderkvarnar.

 2. ”Personligen känner jag att det kanske är viktigare för Banusic att byta rådgivare”—————menar du att hon ska fråga Durmaz om råd? Han hade troligen ”rådgivare” inte minst i det sista ”trevliga” som han upplevde med efter sin fotbollsprestation…

   • Det där var visst helt korrekt kommentar…främlingsfientlighet finns i samma utsträckning i damfotbollen
    Förvånande att du vill stoppa huvudet i sanden

    • Klart att främlingsfientlighet finns inom damfotbollen på samma sätt som det finns överallt i samhället.

     Men du får gärna förklara hur du hittar en koppling till främlingsfientlighet i att jag tycker att en spelare skall byta rådgivare för att kunna utvecklas till en världsstjärna.

    • Du Rydén, precis som de journalister som påpekade och serverade Durmaz till allmän rasistisk yra, har främlingsfientlig kod i sig,kan jag tycka, som senare visas i din journalistiskt arbete
     Du tar Banusic, då säger du mest negativa saker, ofta baserade på rykte, du upprepar dig gång efter annan, du väljer att dölja fakta kring henne och du väljer att inte kritisera hennes omgivning….förmodligen är du en del av denna men då kan du inte vara oberoende då är du språkrör för i grund och botten ett bristfälligt system..
     Inte förvånande dock, med tanke på att du jobbar på en ”moderat” tidning då ifrågasätter du aldrig systemet, i det här fallet damfotbollen som ändå fungerar som ett system, en miljö präglad av misstänksamhet, mobbning, nepotism, främlingsfientlighet och rasism, styrd av ett ganska instängt organisation,som ibland använder även maffialiknande metoder /cupfinalen/, ordnad som något slags NGO med alltid samma människor med dessvärre återigen samma idéer.
     Sedan har du ”råd” till en spelare att byta rådgivare..samtidigt saknar du mod att utveckla systemet, för att du är en del av den
     Är du på uppdrag att ”såga” Banusic Rydén?

   • Håller med. Johan, om du skulle få förd dig att blockera Axel pga jobbig individ som klagar, gnäller och tjoar just för klagandet, gnällandet och tjoandets skulle så skulle vi alla stå bakom dig. Måste väl gå att blockera en viss ip-adress?
    Och Axel – kom inte och hävda censur bara för att du blir kränkt.

    • Googla ”strukturell rasism”, du kommer uppfatta din verklighet annorlunda
     Annars så har jag inget behov att hålla med någon utan bara framföra min åsikt. Det borde du göra också om inte censuren är ditt sätt att kommunicera

    • Axel du greppar efter halmstrån. Jag har läst sociologi så jag vet mycket väl vad strukturell rasism innebär. Jag har läst igenom allt Johan skrivit, och för alla som har en normal mellanmänsklig kommunikationsförmåga är det helt omöjligt att uppfatta det Johan skriver som rasism. Hur kommer det sig att du så självsäkert slår näven i bordet och hävdar att det visst handlar om rasism?

    • Främlingsfientlig är inte heller denna journalist som skrev att Durmaz orsakade frisparksläge för Tyskland. Borde journalisten gjort det från första början? Varför det hela svenska journalistiska kören stannade vid Durmaz klantiga ingripande och sedan upplyste inte oss, mindre vetande, om bara 2 svenska gubbar framför T.Kroos, detta 15m från det svenska målet..eller helt misslyckad målvaktsingripande…… eller matchens utveckling från denna stund man hade 1 gubbe mer på plan, och en helt misslyckad taktik och coachning…det här är typiskt ex på, att etablera syndabocken, mest lämpliga jodå invandrarna
     Därmed följdfrågan; varför offrade man Durmaz och vinklade rapportering av händelse så att de mest primitiva känslorna därefter kom på ytan ?
     Har du lärt dig i skolan att förklara något sådant?
     Där någonstans har du svaret om journalistiskt ansvar samt denna ”kod” som ofta stöds man på i sin rapportering
     Angående Banusic då, Rydén är inte någon undantag som skulle, Gud bevare oss, stå på hennes sidan

     • Hur menar du?

      Om det finns en konflikt där hon vill ha sympati borde hon ju berätta om den. Men hon säger inget, och då är det svårt att ställa sig på hennes sida.

      Fast du verkar ju väldigt insatt, så du kanske kan berätta vad det handlar om. Jag minns ju bland annat att du skrev det här den 25 maj:

      ”ingen spelare oavsett hur bra hon är kan lyckas om hon saboteras av sina egna medspelare, eller hamnar i ett gäng medelmåttor med mycket begränsade fotbollskunskaper fast med överskott på jantelagen-anda, som Banusic ska anpassa sig till, istället tvärtom”

      Och:

      ”LFC då är bra sprängbräda för unga danska talanger att utvecklas, för de svenska lär bli svårt. Både mentalt samt fotbollsmässigt. För Banusics del så tror jag att hon vandrar vidare i jakt på nya utmaningar.”

      Är det här något du vill utveckla?

   • Att alltid rasistkortet ska dras fram när vissa spelare inte presterar eller inte får utrymme för sin genialitet, det är väl inte den första klubb och även landslag där ovan nämnda spelare har blivit missförstådd, gissar ju att de som dagligen jobbar med spelarna har bättre insyn i vad som presteras och inte presteras.

 3. I ”fallet Banusic” får vi förmoda att hon snart har gjort sitt i Linköpings FC. Nå, det är i första hand en sak mellan henne själv och klubben. Orsakerna till situationen är flera, enligt ryktesfloran, men det handlar här även om personliga saker, som vi självklart inte ska rota i.

  Angående ”Skrällen i Malmö” – för det måste man väl ändå kalla resultatet – så bör det ha skakat om hemmalaget en hel del. Vem hade trott att utgående mästarlaget skulle resa sig från dödsbädden och snuva stadsdelen Rosengårds stolthet på tre självklara poäng. Några FCR-spelare hade synpunkter på resultatet och domsluten, det kunde vi se efter full tid. Målvakten Zecira Musovic hade förståeligt nog svårt att smälta det snöpliga segermålet för LFC, ett självmål, på sätt och vis, fast ”ett slumpmål” enligt henne. Enligt Musovics ”egen bedömning” var bollen dessutom utanför linjen innan målskytten Dowie kom i skottläge. Det var f.ö. en elegant uppvisning i balanskonst på kortlinjen av engelskan, något som sällan ses på en allsvenska fotbollsplan. Om nu bollen tydligt hade varit utanför linjen borde det hörts en öronbedövande protestkör från Rosengårdsspelarna omedelbart, men ingen domarkonferens eller videogranskning behövdes. Visst var både Dowie och bollen PÅ linjen, men den sistnämnda var inte utanför till de minst 50 procent som jag tror krävs för att den ska betraktas som död. Tv-bilderna stöder också domarbedömningen, t.o.m. från en vardagsrumsposition.

  • Regeln är att hela bollen skall vara utanför hela linjen. Bollen kan alltså fortfarande vara inne om man ser gräs mellan bollen och linjen.

   Hittar ingen klockren bild, men den här är hyfsat klargörande.

   Och som du skriver är känslan från tv-bilderna att bollen aldrig var ute vid LFC:s segermål, utan att det var korrekt att godkänna det.

 4. Jag förväntar mig bombsäkert, att Marija Banusics eventuella uppbrott från Linköping kommer att föranleda kilometervis med kommentarer från konspiratorieteoretiskt begåvade individer, inte minst på denna blogg. Hon dumpas alltså av LFC p.g.a. invandrarfientliga och rasistiska skäl? En fråga till den som behärskar ämnet bättre: vilken ”ras” tillhör Banusic? Den ”uppländska”? Hon är ju både född och uppvuxen i Uppsala…

   • U. är förstås sarkastisk och syftar på att axel kommer stå för dessa kommentarer om det blir så att Banusic skulle lämna.

    Om det är personliga skäl som ligger bakom så kan det ju faktiskt vara så att det finns en legitim anledning att hon inte var redo för spel när säsongen drog igång och då känner jag att jag vill ta tillbaka min sågning jag gjorde i mitt tidigare inlägg till den här artikeln.

 5. Inför säsongen trodde många att DA skulle bli jämnare än på länge och att de flesta lag kunde slå varandra. Det har vi också fått se och ytterligare en indikation kom igår när LFC vann mot FCR. I cupfinalen för drygt en månad sedan var det inget snack om vem som höll i taktpinnen och var det bättre laget, trots att FCR bara vann med ett mål. Igår verkade LFC mer beredda, både taktiskt och inställningsmässigt på att jobba i 90+ enligt ”gameplan”. Var det möjligheten att gå upp i serieledning som gjorde att FCR inte fick samma flyt som ofta annars? LFC verkar ha tuggat sig upp ur den värsta svackan lite mer match för match – det var nära poäng mot Piteå, det vara nära vinst mot Djurgården och nu seger i Malmö, vilket verkligen inte tillhör vanligheterna. Gissningsvis har tillfällige tränaren Jensen bidragit med det praktiska fotbollsförnuft som kanske saknades tidigare.

  LFC har ett lag som kan slå alla, men det beror också på vad som händer med spelartruppen och med ny tränare efter sommaren. Om LFC:s uppåtgående trend är hyggligt stabil får vi se när de två bottenlagen Kalmar och United ska klaras av.

  Jag tror ändå att FCR kommer att gå upp i serietopp så småningom. Det har de vassaste anfallarna och rakt igenom en skicklig trupp. Piteå kommer nog inte att säcka ihop heller, men trenden är ändå nedåtgående nu när de får möta lagen på övre halvan av tabellen, till skillnad mot säsongsinledningen.

 6. Utan Banusic vår och Hurtigs höst hade det inte blivit något SM-guld 2017. Det ena saknas klart i år och det andra finns det kanske hopp om.

 7. Pingback: Banusic lämnar Linköping för Kina | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.