Rapport från en presskonferens

I förmiddags tog jag en sväng till Göteborg för att lyssna på vad EFD hade för stor nyhet att komma med. Det visade sig alltså att man valt att sälja delar av namnet på damallsvenskan, vilket är något nytt inom svensk fotboll.

Utöver att jag var där var GP:s Joel Tivemo enda närvarande reporter. Det var alltså fler på podiet än ”på golvet”.

De som satt på podiet vid presskonferensen var från vänster: Ulrika Liiv (Kommunikations- och Hållbarhetschef på Obos i Sverige), Linda Wijkström (Generalsekreterare för EFD), Daniel Kjörberg Siraj (Koncernchef för Obos i Norge), Annika Grälls (Ordförande för EFD) och Joakim Henriksson (VD för Obos i Sverige).

Bild från dagens presskonferens.

Presskonferensen inleddes med att EFD:s båda representanter berättade vad samarbetet betyder för svensk damfotboll. Grälls inledde:

”Jag tycker att det verkligen är banbrytande. Att vi faktiskt får en huvudsponsor som går in och satsar, och som har väldigt mycket av våra värden och värderingar, att vi faktiskt vill göra ett hållbart och bättre samhälle, och skapa förutsättningar för damfotbollen och våra föreningar att utvecklas, både föreningsmässigt men också fotbollsutvecklingsmässigt – ett jättestort steg.

Wijkström fyllde i:

”Konkret så är det naturligvis en intäktsökning för klubbarna, men också att Obos visar en pionjärsställning, att bryta mark som många har pratat om. Det kan innebära för föreningarna ute på den lokala marknaden att det visst finns företag som anser att det här är framtiden.”

Nästa fråga som kom upp var vad tanken var med de tio miljoner kronor (två miljoner per år) som är avsatta för samhällsprojekt. Där svarade Kjörberg Siraj:

”Vi har samma modell i toppserien, en grundfinansiering i botten och en toppfinansiering med olika projekt, delvis ute i klubbarna, delvis centrala arrangemang. Här tror jag att flexibiliteten är ganska stor. Från vår sida är det viktigt ,ed det här avtalet att lyfta att damfotbollen har ett kommersiellt värde.”

”För ett bolag som oss som säljer en produkt som bostäder, där vi vet att kvinnorna står för minst 50 procent av beslutsfattandet är det jätteintressant för oss att positionera oss i den här kundgruppen. Vi var lite förvånade att ingen på den norska marknaden

och kanske ännu mer förvånade att inga svenska bolag har tagit den här diskussionen. För utifrån har jag tyckt att jämställdhetsdiskussionen har pågått länge i Sverige. Många företag har pratat om det, men ändå inte gjort något. Det finns många sponsorer på lokal nivå som tar sitt ansvar. Men skall man lyfta damfotbollen rejält måste någon kliva in på den centrala nivån. ”

I november gick Obos in som huvudsponsor för norsk damfotboll, koncernchef Kjörberg Siraj konstaterade att det gav ringar på vattnet.

”I Norge har det gjort att det tillkommit flera sponsorer. Den norska serieföreningen har gått från två miljoner till nästan 20 miljoner på ett år. Efter att vi gick in klev flera aktörer ner från läktaren, för nu går tåget.”

Han är väldigt nöjd med hur det första halvåret av det norska samarbetet har funkat.

”Det har varit jättebra, det har skapat mycket uppmärksamhet. Det har väckt upp debatten. Vårt avtal i Norge är lite större än det svenska, men min bedömning är att vi redan fått tillbaka allt det vi satsat på publicitet och på att vi ses som det bolag som tar damfotbollen på allvar.”

”Vi fick väldigt mycket positiv respons från spelarna, för det ligger prestige i att vara kommersiellt intressant. Spelarna har så många gånger hört att de inte är kommersiellt intressanta, men nu känner att de äntligen är intressanta.”

Han berättade sedan om den satsning man gjorde med en sammanhållen omgång där alla lag spelade på samma plats, om traineeprogram och mentorskap.

Annika Grälls hoppades förstås att det här skall ge ringer på vattnet även för EFD och svensk damfotboll.

”Jag tror att man kan sätta igång en trend, precis som man gjort på den norska sidan. Vi ser ett ökat intresse vad gäller förfrågningar och annat, och att man börjar gå från tanke till handling är så viktigt. Alla kan bidraga på något sätt.”

Nästa fråga handlade om hur stor del av pengarna som skall användas centralt, och hur mycket som går ut till föreningarna. Wijkström svarade först:

”Pengarna fördelas i samråd med samarbetspartnern. Det är ungefär 80 procent av de medel som EFD har som går direkt ut till klubbarna.”

Grälls fyllde i:

”Det handlar också om var de medel vi får gör störst nytta för damfotbollen, var kan vi driva utvecklingen. För det är det som är viktigt, var har vi störst nytta.”

Sedan konstaterades att det här inte fullt ut täcker det bortfall som EFD och klubbarna fick när tv-avtalet löpte ut för några år sedan.

”Vi gick in med ungefär 18 miljoner kronor i intäkter i EFD i mars. Om vi bara tittar på våra samarbeten med Obos som titelsponsor och vår huvudsponsor Svenska spel kommer vi ha helt andra förutsättningar nästa år. Det finns en ambition också att vi till 2020 skall tillbaka där vi var, på 35 miljoner. Där ligger vi ju nu lite i framkant mot det strategin säger. Och vi vill ju helst nå ännu mer. Det som är viktigt att säga är att vi inte har tappat den mediala exponeringen. Vi tappade pengarna, men vi har stärkt den mediala exponeringen – och där kan vi också se fler intäkter.”

Jag frågade om inte damallsvenskan från 2020 kunde få ta över de pengar (92 miljoner kronor om året) som herrallsvenskan släppte häromdagen från Svenska spel. Det framkallade skratt och leenden från podiet. Wijkström sa skämtsamt:

”Det är väl en annan presskonferens, eller?”

Sedan konstaterades att det här är första gången en svensk serie säljer sitt namn. Däremot har Allianz köpt in sig i tyska Frauen-Bundesliga (det avtalet håller på att omförhandlas) och Iberdrola i den spanska lag liga.

Grälls:

”Det är ju verkligen jättespännande för att det är helt nytt. Jag hade en diskussion med ordförande från våra föreningar och man bara jublade, man tycker att det är otroligt spännande. Det var bara jubel från våra föreningar.”

Wijkström meddelade sedan att ambitionen i samarbetet är att man skall ha en ny, integrerad logotype. Den är dock inte klar ännu, och kommer att ta lite tid. Men i alla sammanhang där man lätt kan ändra namnet blir det Obos Damallsvenskan från och med den 25 juli. Då byter exempelvis damallsvenskan.tv namn till obosdamallsvenskan.tv.

Så här i efterhand kan man kanske tycka att åtta miljoner kronor om året kan vara ett billigt pris för att köpa in sig i damallsvenskans namn. Å andra sidan borde ju EFD om någon vara medvetet om vilket marknadsvärde serien har. Och enligt Grälls var ju alla klubbarna nöjda med det här.

Snabb matematik gör för övrigt att om klubbarna får 80 procent av de årliga sex miljoner kronorna innebär det här ett årligt tillskott på 400 000 kronor per damallsvensk klubb och år. Plus att man kan ingå i de olika samhällsprojekt som planeras.

Rent fotbollsmässigt har det hänt en del vad gäller silly season under fredagen. Adelina Engman lämnar Göteborg för Chelsea. Det är en övergång jag är lite frågande till. Kommer hon verkligen att platsa?

Line Röddik Hansen går från Barcelona till Ajax:

Och Claire Lavogez går från Lyon till Bordeaux:

10 tankar på “Rapport från en presskonferens

  1. Pingback: Damallsvenskan säljer namnet | En blogg om internationell damfotboll

  2. ……” ännu mer förvånade att inga svenska bolag har tagit den här diskussionen. För utifrån har jag tyckt att jämställdhetsdiskussionen har pågått länge i Sverige. Många företag har pratat om det, men ändå inte gjort något.”————————–menar han att först de svenska företag som har 50% kvinnor i sina styrelsen är då som sådana kvalificerade att sponsra damfotboll..lol
    Lite mer ”korkat” från Norge;
    ””Tuff start för Saudiarabien. Kanske borde de släppa fram kvinnorna?” skrev Hegerberg på twitter.”—————-hon behöver ”rådgivare” Rydén, denna av fakta kunskap
    Hegerberg kanske visste inte att hennes eget land stannade hemma, de lyckades inte kvalificera sig till VM, varken på sin egen kraft eller med ”hjälp” av allt norsk kvinnlig population
    Hegerberg borde öppna det egna landet ”garderob” och bekanta sig med inte så trevliga saker då kanske blir hon lite mer ödmjuk..

  3. Detta har förstås inget med ”OBOS-affären” att göra, däremot handlar det om något negativt för Damallsvenskans del. Nu på tisdag, den 3 juli, möts Sverige och Schweiz i en åttondelsfinal i VM. Detta har väl knappast undgått någon. Matchen startar klockan 16:00. Något senare under eftermiddagen, klockan 18:30, börjar det damallsvenska mötet Linköpings FC – IFK Kalmar. Jovisst, en olycklig krock, men det beror på en olycklig slump. När DA-programmet spikades i våras kunde näppeligen någon förutse hur det skulle gå för Sverige i VM.

    Då undrar man om inte Förbundet kunnat ingripa redan i onsdags när det var klart att åttondelsfinalen var ett faktum? Nej, kanske inte med att snabbflytta matchen till annat datum, en något knepig process för alla inblandade, domare och andra funktionärer. Däremot borde LFC och Kalmar ha föreslagit att avsparkstiden flyttades fram med en halvtimme, eller t.o.m. en hel timme. Det är ju fortfarande ganska ljusa sommarkvällar… Visst hinner en Linköpingsbo ta sig från tv-fåtöljen till Linköping Arena på de 45 minuter som står till buds efter VM-matchens slut. Dock antar jag att många kommer att välja bort den här spännande hemmamatchen av olika orsaker. Räkna med att det blir glesare än vanligt på Arenans läktare, en förlust på flera sätt för klubben och de båda lagen!

    Men givetvis: HEJA SVERIGE, FRISKT HUMÖR!

    • Det är klart man kan skjuta lite på starttiden på en match. Det går om
      man vill och Elitseriematcherna i speedway på tisdag har flyttats fram
      30 minuter från 19.00 till 19.30.

      Gällande det nya sponsor avtalet tycker jag att alla pengar är välkomna.
      Vissa verka tycka att ett par hundra tusen inte är något att ha men det
      är ju precis tvärtom ett välkommet tillskott för de flesta klubbarna.

  4. Förbundet har tagit till sig vårt (?) förslag om att skjuta fram matchen Linköping-Kalmar i morgon tisdag. Matchen startar nu 19:30 i stället för 18:30. Bra, LFC och SvFF!

    • Är det någon som ska hyllas är det väl IFK Kalmar som trots resa gått med på att låta pojkfotbollen (de har viss något mästerskap i en diktaturstat) styra. För LFC:s del är det väl snarare självbevarelsedrift……

  5. Grattis Banusic!
    Hoppas att du kommer att tjäna stora pengar i Kina.
    Tror dock att du därmed ger upp dina drömmar om en plats i landslaget.
    Damligan i Kina håller ingen vidare klass. Någonstans mellan botten av damallsvenskan och toppen av elitettan.

  6. Ja det var lite oväntat. Som sagt det blir nog adjö till landslaget. Är där någon mer från damallsvenskan i Kina?

    • Kinesisk serie har kanske mer stjärnspelare än damallsvenskan. T.o.m såna som föredetta spelade i DA. Boquete. Chawinga. Enganamouit. Oshoala.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.