Dåliga domslut, skador och silly sommar

Vi har kommit tre omgångar in i damallsvenskan. Och den här låten går varm i Linköpingstrakten:

Personligen har jag jobbat hemifrån ett tag, och jag har inte haft möjlighet att vara på plats på en enda elitfotbollsmatch sedan seriespelet drog igång. Men jag har sett väldigt mycket på tv, och här kommer en liten genomgång av mina noteringar.

Jag börjar med de två riktigt tråkiga punkterna. Den ena är tyvärr domarinsatserna. Domarna i damelitfotbollen är tyvärr flera klasser sämre än spelarna. Det är sagt många gånger tidigare, och det blir inte bättre. Det är dags att både EFD och förbundet börjar ta frågan på allvar.

För den nivån som hålls nu är inte acceptabel. Jag skrev redan i förra inlägget om grova missar i både damallsvenskan och elitettan. I den tredje omgången av damallsvenskan var det assisterande domare som fallerade. Två solklara mål dömdes bort – ett för Göteborg och ett för Linköping.

Göteborgs mål kom på övertid och betydde inte så mycket för matchen mot Växjö – den var avgjord sedan länge. Men det kan bli en målskillnadsaffär i den jämna serien, och då kan varje mål bli viktigt.

På skärmdumpen nedan har man ju inte bästa vinkeln, men trots det är det väldigt tydligt att målskytten Pauline Hammarlund befinner sig ett par meter bakom bollen vid inspelet. Jag är dålig på att rita i bilder, men förlänger man målområdeslinjen ser man att Anna Cziki befinner sig framför den linjen när hon slår till bollen, medan övriga göteborgare som synes är en bit bakom. Om assisterande domaren tänker fel borde hen ha uppmärksammats av huvuddomaren Ulrica Löv. För det här är en grov miss.

Göteborgs bortdömda mål mot Växjö.

Positionen av frisparken antyder att assisterande domaren kan ha vinkat för bollen fram till Cziki. Men det är i så fall en ännu grövre miss. För som synes nedan var ju ungerskan inte ens nära offside när Rebecka Blomqvist slog fram passningen. Inte ens nära.

Göteborgs bortdömda mål mot Växjö.

Misstaget i Linköping är minst lika grovt. Det målet kom i 24:e minuten och hade betytt 2–0. På skärmdumpen nedan är bollen redan spelad, och både huvuddomare Laura Rapp och den assisterande domaren har så bra placering att de bör uppfatta att Uchenna Kanu är ett par meter på rätt sida. Men det gjorde domarna inte.

Linköpings bortdömda mål mot Djurgården

Duktiga huvuddomare hade kunnat räddat situationerna. Men vad jag ser av klippen verkar tyvärr inte någon av dem ens fundera över besluten. I Linköping blåste Rapp till och med av innan Kanu hann rulla in bollen. Det är tyvärr stora svaghetstecken hos matchledarna.

Och som sagt. Domarnivån i damallsvenskan och elitettan är för låg. Om förbundet tar damfotbollen på allvar måste de agera både snabbt och rejält. Ett nytt upplägg för vilka som får döma i de två högsta divisionerna känns nödvändigt.

Den andra riktigt tråkiga punkten är förstås alla skador. För det har varit alldeles för många allvarliga skador i säsongsupptakten. Alldeles för många.

Redan innan den andra omgången drog Göteborgs nyförvärv Annika Schmidt på sig en muskelbristning i vaden. Drygt elva minuter in i matchen i Eskilstuna drabbades lagkapten Emma Berglund av samma typ av skada. Det känns väl som att Göteborg skall fundera lite över hur de tränade den där veckan.

Rapporten för Berglund sa att hon skulle vara borta i tre veckor, varav en redan passerat. Hon bör alltså snart vara tillbaka på planen igen.

Det är däremot inte Kristianstads prestigevärvning Elise Kellond-Knight. Australiskan blev korsbandsskadad tidigt i Skånederbyt mot Rosengård – och är således borta hela säsongen.

Även Växjös Stina Lennartsson befaras ha dragit på sig en korsbandsskada i den andra omgången. Det var i 86:e minuten av hemmamatchen mot Uppsala som Cassandra Korhonen gick in ovårdat bakifrån i en duell med Lennartsson.

Växjö är stenhårt drabbade av korsbandsskador. Redan innan Lennartssons olyckliga skada hade man tre korsbandsskadade spelare. Tilde Johansson skall kunna vara tillbaka i spel under hösten. Men både Elin Karlsson och Emma Jeppsson är borta hela säsongen.

Även i elitettan har vi fått minst en korsbandsskada. Det är Hammarbys Jonna Ståhl som missar resten av den här säsongen.

I den tredje omgången blev jag orolig för Ebba Hed:s knäs skull. Det såg inte bra ut när hon blev liggande i straffområdet i matchen mot Kristianstad. Strax efter låg även Sabrina D’Angelo och tog sig för sitt ena knä. Det kunde ha varit en dubbel mardrömsperiod för Vittsjö, men kanadensiskan kunde i alla fall resa sig och spela vidare.

Vi får verkligen hoppas att skadeeländet snart är över. För hittills i säsongsupptakten har det varit lite för många tunga skador.

Skadorna har gjort att klubbarna tvingas bredda sina trupper nu i sommar. Många klubbar valde från början att gå in i den här säsongen med ganska smala, men starka trupper. Nu måste man alltså bredda. Och frågan är vilken effekt det kommer att få på klubbarnas ekonomi. Vi får hoppas att inte den här säsongen blir ett sänke som hänger med i många år framöver.

Kollar vi på den senaste tidens värvningar så finns de alla på bloggens nya silly seasonsida. På den kan man se att hälften av klubbarna redan har gjort klart med sommarvärvningar innan fönstret har öppnat. Under dagen har Rosengård lånat hem Ali Riley och Vittsjö värvat australiska landslagsforwarden Emily Gielnik.

Det är ingen avancerad gissning att det kommer att bli fler värvningar. Värst känns läget för Vittsjö. Jag vet inte exakt hur illa det är med alla deras skadade spelare. Men klart är att Vittsjö i nuläget knappt har några utespelare att sätta på bänken. Och det är ju förstås en ohållbar situation med hela 19 omgångar kvar att spela.

Utöver värvningar i damallsvenskan har vi sett lite rörelse bland utlandsproffsen. Hedvig Lindahl har skrivit på ett tvåårskontrakt med Atletico Madrid. Det är bara att hoppas att hon får rejält med speltid i den spanska ligan.

I dag blev det även klart att Lindahl och Hanna Glas får spela kvartsfinalerna i Champions League för sina nya klubbar. Glada nyheter för duon.

När det gäller svenska proffs som flyttar på sig har även Amanda Nildén (Eskilstuna) och Petronella Ekroth (Hammarby) valt att flytta hemåt igen.

När jag började skriva det här inlägget hade jag även tänkt att gå igenom matcherna i andra och tredje omgångarna. Men här känner jag att det här inlägget hade blivit jobbigt långt i så fall. Så det får vänta till ett senare inlägg.

Det här inlägget avslutas istället med en liten internationell utblick. Norska toppserien är igång. I första omgången ställdes de senaste årens mästarinnor från LSK Kvinner mot nya Rosenborg. Det slutade 1–1 efter att Rosenborg fått sitt historiska, första ligamål på en riktig målvaktstavla. LSK:s ledningsmål kom i elfte minuten och gjordes av svenska Mimmi Löfwenius.

Det var premiäromgången. I andra matchen vann LSK med 1–0 mot Sandviken. Löfwenius har startat båda matcherna, medan Cathrine Dahlström fått se båda från bänken.

Även de båda målvakterna Louise Högrell (Avaldsnes) och Moa Edrud (Arna-Björnar) har fått se premiäromgångarna från bänken. Däremot har Emelie Lövgren spelat två gånger 90 minuter för Arna-Björnar.

Innan jag lämnar Norge bjuder jag på kandidaterna till andra omgångens mål. Kandidat två av Kolbotns Eline Hegg är sevärt:

I Danmark var det cupfinal förra helgen. Det sensationella där var att varken Fortuna Hjörring eller Bröndby spelade i finalen. De var nämligen både utslagna av FC Nordsjælland i tidigare omgångar.

Just ligatrean Nordsjælland fick även fira en historisk cupseger. Kanske att det är klubben som skall skaka om de båda suveränerna i ligan framöver?

Även i Tyskland var det cupfinal förra helgen. Till slut vann storfavoriten Wolfsburg. Men Essen bjöd ett riktigt starkt motstånd. Och Lea Schüller gav uppstickarma ledningen redan efter tolv sekunder.

Det var 3–3 efter ordinarie tid och förlängning. Wolfsburg tog hem straffläggningen med 4–2 och vann således totalt med 7–5. Fridolina Rolfö spelade de första 71 minuterna, medan Hedvig Lindahl satt kvar på bänken hela finalen.

Ni som vill hänga med på alla övergångar i engelska WSL kan klicka er in på den här twittertråden. Där samlar ligans officiella twitterkonto länkar till klubbarnas spelarnyheter. Framför allt till nyförvärv, men även till förluster. Bland annat noteras att Ramona Bachmann lämnar Chelsea för PSG.

En kontraktslös spelare är belgiska landslagsforwarden Tessa Wullaert. Hon kanske är för dyr för våra damallsvenska klubbar. Med det hade varit spännade att se henne i Sverige.

Den senaste veckans hetaste nyförvärv har gjorts av Manchester United. Man har hämtat in Birminghams landslagsmittfältare Lucy Staniforth. Tungt för Birmingham som tappat massor av starka spelare de senaste två säsongerna.

Apropå WSL får Liverpool vänta på sin lagkapten den stundande säsongen. Sophie Bradley-Auckland känner sig nämligen tvungen att lägga all sin kraft på den vårdinrättning som hon driver.

 

10 tankar på “Dåliga domslut, skador och silly sommar

 1. Håller med om domsluten, såg Linköpingssituationen ”live” (på Sportbladet Play) och hade inte alls känslan av offside. Det behövs en rejäl plan med utbildning etc. för att höja domarstandarden.

 2. Har inte djupdykt i ämnet ”kvinnliga fotbollsdomare”, men jag tycker ändå inte att standarden hos denna domarkår generellt sett är skrämmande låg. Däremot skiljer det alldeles för mycket mellan de bästa och de sämsta. Beträffande s k tveksamma situationer, när det blåses för offside eller straff, finns det en tendens att välja den ”fega” lösningen, märkligt nog gärna offsideavblåsning, däremot hellre fria än fälla när det gäller strafflägen. Men som sagt – det är en stor spännvidd mellan toppdomare och svagare rättsskipare på planen.

  Problemet berör inte bara oss i Sverige, nej, gu’bevars! Vi har också sett märkliga domarinsatser i exempelvis VM-sammanhang. Nå, alla kan ju inte vara en Bibiana Steinhaus eller en Jenny Palmqvist… Jag ansluter mig helt till uppfattningen att Förbundet bör/ska satsa resurser på en gedignare utbildning, från grunden och med fortlöpande uppföljning av kvalitetsnivån hos den som dömer elitfotboll. Det är relativt lätt att få sin domarlicens, lättare än att ta ett flygcertifikat. Den som spakar ett flygplan testas dessutom återkommande angående den fysiska och psykiska standarden.

  • Min kritik av domarnivån handlar inte om domarens kön. Den handlar allmänt om att nivån på domarna i damallsvenskan är för låg. Om nämnda Bibiana Steinhaus kan döma i herrarnas Bundesliga måste väl även duktiga manliga domare kunna döma i damallsvenskan?

   Ett spontant förslag är att man integrerar damelitfotbollen i herrfotbollens domarklassning. Det skulle exempelvis kunna vara så att domare som skall flyttas upp från herrarnas division I till elitfotbollen måste göra ett år i damallsvenskan på vägen.

   • Jag tycker ju att en generell strävan bör vara att kvinnor dömer kvinnor. Det borde inte spela roll, kan man tycka, men så klart att det gör det. Vi borde sträva efter fler kvinnliga fotbollsspelare och fler kvinnliga fotbollsdomare. (Och, nog tusan borde vi kunna ha några kvinnliga fotbollsbloggare, även i Sverige? Eller är det jag som är slapp och slö och missat några?)

    • Jag tycker också att vi behöver ha fler kvinnliga fotbollsdomare. Men alla måste ju inte döma elitfotboll. Jag ser det som ett problem att de kvinnliga domare som finns flyttas upp genom divisionerna alldeles för snabbt.

     Det är en allmän brist på damfotbollsbloggare. Och kvinnliga damfotbollsbloggare har jag knappt stött på någon under mina nio år i branschen. Tråkigt. De få kvinnor som bloggar om fotboll skriver hellre om herrfotboll.

    • Alva Nilsson skriver väl för Fotbollskanalen numera. Positivt att hennes initierade texter når en större publik än de redan damfotbollsfrälsta. Kan månne vara en väg till en plattform som krönikör också.

    • Alla damspelare i allsvenskan och elitettan struntar fullständigt i om det är man eller kvinna som dömer. De vill bara ha bra domare som hinner med och dömer rätt.
     Att kvinnliga domare ska få ”träna” på matcher i de två största ligorna är smått förnedrande för landets elitspelare. Det är konstigt att spelarna kan hålla truten på planen efter alla domartabbar!
     EFD och SvFF måste tillsammans hitta en ny handlingsplan för att få fram dugliga kvinnliga domare. De får inte vara så nonchalanta att inte göra något åt problemet som är akut.
     Ps1: För en månad sedan skrev undertecknad att Hedvig Lindahl kommer att spela i Atletico Madrid kommande säsong.
     Ps2: Redan i november i fjol skrev underecknad att Stina Blackstenius skulle spela i Göeborg kommande säsong.

     • Apropå dina båda PS. Bra jobbat. Antingen har du väldigt bra källor, eller så har du en framtid som spådam – eller heter det möjligen spåman i det här fallet?

 3. ”Domarna i damelitfotbollen är tyvärr flera klasser sämre än spelarna”—————————————håller inte riktig- med dig Rydén, tycker att de är, i genomsnittliga termer, usla de bägge 2….både domarna och spelare har mer gemensamt i sitt sätt att agera ute på plan så- något väsentlig skillnad ser jag inte
  Om en spelare agerar på det sätet att hon vill lura till sig fördelar medan domarna använder- värdegrund, inte egen tolkning baserad på regelboken, då har man oseriös tävling, minst sagt
  Nyckelord som man använder då att lösa problemet stavas, ofta i mainstream media,- som ”utbildning”
  Så fort man hör detta, flesta av oss blir då säkra på att sakerna kommer att gå i rätt riktning
  Men, detta är förstås inte fallet! Utbildningen i Sverige handlar ju om indoktrinering, i procentsats 90% och bara 10% handlar saken om kunskap. Därmed kunskapsmålet har ersatts med ett värdegrund, dessutom sådan som knappast delas av alla..det sista framstår som egentliga utbildningsmålet, inte fotbollen
  Andra saken jag tänker på i det här, vilket utbildningsunderlag ska användas för att trolla- fram de nya duktiga damdomarna? Denna som gäller fotbollen som spel/aktivitet/jobb eller denna som kännetecknar bara damfotbollen? För mig finns inte något dilemma men i samhället ute, för tillfället, gäller andra intentioner. därmed görs frågan mer komplex utan att egentligen borde vara det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.