Walkover, Eidevall, tv-guide – och sydamerikansk bomb

Inlägget uppdaterat med fler tv-matcher

Coronapandemin gör att det händer konstiga saker i damfotbollsvärlden. När jag uppdaterade inlägget med förra helgens tv-guide frågade jag vad coronautbrottet i PSG skulle innebära för Champions League.

Det var en berättigad fråga som kan få ett väldigt konstigt svar. Det blev nämligen ingen match i Prag på onsdagskvällen. De uppgifter som florerat är att PSG har lämnat walkover, och att Sparta Prag döms som segrare med 3–0. Det är ju ett rimligt resultat vid wo-matcher.  

Det som däremot är fullständigt orimligt är att fransyskorna ändå döms som segrare i dubbelmötet. Att man kan gå vidare på att lämna wo i en retur går ju rakt emot idrottens grundprinciper. 

Vi får se hur Uefa dömer i det här fallet. Ännu har matchen inte fått något officiellt slutresultat på Uefas hemsida. Som jag ser det finns det bara två riktigt rimliga alternativ, och det är:

* Sparta Prag döms som segrare i dubbelmötet eftersom PSG inte kom till spel i andra matchen.
* Returen skjuts fram och spelas när PSG är redo för spel igen.

Det är naturligtvis bäst om det blir det andra alternativet.

För övrigt ställer corona till det för turneringen på fler sätt. Redan nu är tre kvartsfinaler flyttade till neutral plan. I dubbelmötet mellan svensklagen Chelsea och Wolfsburg skall båda matcherna spelas på Szusza Ferenc Stadion i Budapest.

Här är det rimligt att fundera över om bortamålsregeln verkligen borde gälla. Som en parentes är jag annars en stor vän av bortamålsregeln. Den leder till att en mycket stor majoritet av matcherna i de europeiska cuperna avgörs i spel, och vi slipper en massa straffläggningar. Det tycker jag är utmärkt.

Men när båda lagen tvingas spela sin hemmamatch på samma neutrala plan tycker till och med jag att det blir konstigt att använda sig av bortamålsregeln.

Apropå Champions League såg jag FC Rosengård mot Vittsjö i svenska cupen i söndags. Det var intressant på flera sätt. Inte minst för att jag upplevde att Malmöklubben spelade med mycket bättre bolltempo än man har vant sig vid de senaste tre–fyra åren.

När inte Caroline Seger var med och spelade fastande inte bollen i mitten hela tiden, utan den flyttades snabbt från yta till yta. Det kändes som ett spel som Rosengård bör bygga vidare på.

I matchen inträffade för övrigt en situation som blivit omdiskuterad i efterhand. Domare Sara Persson dömde en straff till vardera laget i den första halvleken. Det handlade om två situationer som kanske hade blivit frispark ute på planen, men som nästan aldrig leder till straff.

Minuten efter Vittsjös straff sprang Persson fram till Rosengårdsbänken och skickade upp tränare Jonas Eidevall på läktaren. I halvtid försökte jag höra vad det var Eidevall hade ropat som blev för mycket för domaren. Men jag hörde inget konstigt.

Eidevall anmäldes dock för grov förseelse, något han protesterat rejält mot. 

Och bilderna från kameran på taket talar för Eidevalls version. De gester som domaren åberopar är svåra att se, och Eidevalls röst är inte så hög att han hans till kameran.  

Nu hör man ju inte exakt vad han säger. Det kanske var så grovt att det berättigar avstängning. Men klart är ju att domarens rapport innehåller klara överdrifter.

Klart är också att Eidevall inte får coacha sitt lag i fredagens cupmatch i Alingsås. Blir man uppskickad på läktaren följer automatiskt avstängning i en match.

Alingsås–Rosengård är för övrigt en av de matcher man kan se på tv eller stream från Sverige under helgen. Här är en tv-guide: (Har jag missat någon match får ni gärna fylla på)

Fredag:
18.30: Alingsås FC United–FC Rosengård i svenska cupen, sänds på Sportbladet Play.
19.30: Arsenal–Manchester United i engelska WSL, sänds på Viasat sport Extra och Viaplay.

Lördag:
14.00: Linköping–Växjö i svenska cupen, sänds av Linköping på minfotboll.se.
14.30: Fiorentina–Juventus i italienska Serie A Femminile, sänds på Viaplay.
15.00: Lidköpings FK–BK Häcken FF i svenska cupen, sänds på Sportbladet Play

Söndag:
12.30: Milan–Empoli i italienska Serie A Femminile, sänds på Viaplay.
13.15: Eskilstuna United–Hammarby i svenska cupen, sänds på Sportkanalen och Cmore.
17.00: Real Madrid–Levante i spanska Liga Iberdrola, sänds på Viaplay.

Söndagens cupmöte mellan Eskilstuna och Hammarby är ju helgens mest spännande match på svensk mark. Utifrån hur försäsongen sett ut skulle jag hålla Bajen som knapp favorit. Spontant kanske oddsen skulle kunna vara så här: 25–35–40.

Eskilstuna–Hammarby hade för övrigt kunnat bli en riktigt bra publikmatch, om publik hade varit tillåten. Flera av er har redan uppmärksammat det i kommentatorsfältet, men det är värt att skriva även i ett inlägg att Bajen i förra veckan tog sig över 1000 sålda seriebiljetter. Starkt jobbat.

Apropå starkt jobbat så har Kif Örebro äntligen tagit sig upp på fast, ekonomisk mark. Örebro är en klubb som kämpat med minussiffror i fem år. Nu är man på plus igen.

I samband med klubbens årsmöte bytte man även klubbsymbol och klubbfärg. Kif Örebro är numera röda, grå och bita.

Som bekant skall ju Champions Leaguefinalen i år spelas i Göteborg. I samband med att Uefa härom dagen gjorde reklam för den matchen uppmärksammade man att Svenska fotbollförbundet har sjösatt ett projekt som heter ”Plus 10 000” och som syftar till att öka antal kvinnor som är ledare och tränare inom fotbollen.

Det var ju väldigt bra att Uefa berättade det här. För projektet har tydligen funnits sedan november 2018. Och trots att jag dels har den här bloggen, dels är ledare i en fotbollsklubb som numera bara har damverksamhet, så har jag aldrig tidigare hört talas om det här projektet…

Innan jag lämnar svensk mark så tänkte jag även uppmärksamma att förbundet nyligen skickade ut en enkät till klubbar i division I med frågor om seriepyramiden.

Från 2022 kommer ju damallsvenskan att bestå av 14 lag. Nu är frågan om det även skall bli förändringar i elitettan och i division I under kommande år.

De frågor som klubbarna skall ta ställning till är bland annat om det skall vara en eller två serier på elitettannivå, om det skall vara tre, fyra eller som nu sex division I-serier samt om de serierna skall bestå av tolv (som nu) eller 14 lag.

Vad jag förstått var förbundet på gång att lämna ett förslag om tre division I-serier i höstas. Men det förslaget verkar ha lagts åt sidan, och man gör alltså nu en ny koll på hur damfotbollssverige vill att seriepyramiden skall se ut.

I Spanien är det viktiga veckor för Real Madrid. I helgen möter man tvåan Levante i ett toppmöte som alltså sänds på svensk tv. Förra helgen vann man för första gången ett Madridderby mot Atletico.

Real vann trots att Olga Carmona åkte på en målchansutvisning redan i tolfte minuten när hon drog ner en fri Ludmila. Det var Sofia Jakobsson som blev matchvinnare genom att ur högerläge placera in matchens enda mål bakom Hedvig Lindahl. Se målet här: 

I England vann Chelsea med 3–0 mot Everton i ligan på onsdagskvällen. Det var en viktig seger för att behålla försprånget på Manchester City i guldstriden. Efter 17 av 22 omgångar leder Londonklubben med två poäng.

I söndags fick man dessutom fira cupseger. Chelsea, med både Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i startelvan, vann ligacupfinalen mot Bristol City med klara 6–0. Andersson kunde lugnt kliva av i paus i 4–0-ledning.

Matchens stora spelare var Fran Kirby, som i högsta grad var inblandad i alla sex mål. Den formstarka forwarden gjorde nämligen två mål och fyra assist.

Tråkigt för Chelsea var att Maren Mjelde fick bäras ut på bår, och har spelat klart för säsongen – om den inte blir förlängd som i fjol. Norskan, som nyligen förlängde sitt kontrakt med Chelsea, är redan opererad och har påbörjat arbetet för att ta sig tillbaka.

Apropå norskor i England så är det nu helt klart att Hege Riise kommer att leda Team GB i OS.

I Cypern har vi ett gäng svenska segrare. Apollon som tränas av tidigare guldtränaren i Linköping, Kim Björkegren, har vunnit ligatiteln igen. Cypern blir alltså andra landet där Björkegren vinner ett ligaguld. Enligt Fotbollskanalen blir han första svenska tränare att vinna ett ligaguld utomlands på damsidan. Det kan nog stämma.

Under säsongen har även fyra svenska spelare representerat Apollon. Klara Folkesson och Filippa Wallén har båda flyttat hem till Sverige efter jul. Sofia Hagman anslöt efter jul och Matilda Abramo har precis kommit tillbaka i spel efter sin korsbandsskada. Grattis till guldet alla fem.

Från Belgien och Nederländerna kommer uppgifter om att man tänker återinföra den gemensamma ligan BeNe League. Man hade gemensam liga tre säsonger 2012/13, 2013|/4 och 2014/15. Nu kan det alltså vara dags igen.

Från Nederländerna kommer för övrigt Wolfsburgs senaste nyförvärv, Lynn Wilms. Det är en spännande värvning. 20-åriga Wilms är en stor talang och har redan gjort 10 A-landskamper för de regerande Europamästarinnorna.

Men det är väl dock också en värvning som ytterligare förstärker bilden av att Wolfsburg har tappat i status. För några år sedan värvade de europeiska toppspelare, nu värvar det talanger.

Slutligen till Sydamerika där slutspelet av kontinentens motsvarighet till Champions League, Copa Libertadores nu avgörs i Argentina.

Brasilianska Corinthians var storfavoriter i turneringen och hade gjort 34–0 på sina fyra matcher fram till semifinalen mot colombianska America de Cali. Bland annat hade lagen mötts i gruppspelet, då vann Corinthians med 3–0.

De brasilianska mästarinnorna gick även mot seger i semifinalen. Man tog ledningen med 1–0 genom vänsterbacken Tamires i 57:e minuten, och höll den ledningen när matchklockan passerade 90 minuter.

Men när klockan visade 92.49 fick Americas venezuelanska forward Joemar Guarecuco på ett riktigt vådaskott – en bomb som betydde 1–1 och straffläggning. Och den vann America de Cali.

I finalen får colombianskorna möta ett annat brasilianskt lag, Ferroviaria. Precis som America tog sig Ferroviaria till final efter straffläggning, en lång och dramatisk sådan. 

Den brasilianska klubben besegrade chilenska Universidad de Chile i semin, trots att chilenskorna kanske hade turneringens bästa målvakt i Natalia Campos. Hon räddade två straffar i semifinalen, och hade dessför innan storspelat i kvartsfinalen, där hon räddade en straff under ordinarie tid:

 

18 tankar på “Walkover, Eidevall, tv-guide – och sydamerikansk bomb

 1. Två saker:
  Jag tycker att det borde vara lika för alla i de här sammanhangen. Ska man ta bort bortamålsregeln Wolfsburg-Chelsea bör alla kvartsfinalmöten avgöras med samma princip.
  Varför startar så många CL-matcher så tidigt? Visst, jag kan köpa att resor för båda lagen medföljer eftermiddagsmatch i coronatider. Rent allmänt bör UEFA snarast förbjuda tidiga starttider om man nu verkligen vill höja turneringens status.

  • Nu kommer de ju inte ta bort den utmärkta bortamålsregeln i någon match. Det var bara en fundering från mig kring ett dubbelmöte där inget lag har hemmaplansfördel, utan båda lagen spelar båda matcherna på samma bortaplan.

 2. Eidevall tillhör den engagerade, eller möjligen nervösa, tränartypen (till skillnad från exempelvis den mer tysta och analytiska som inte vill riskera att tappa fokus genom känslostormar under match). Kanske ligger han ändå på plus totalt sett i Rosengård eftersom hans svårigheter att tygla sitt humör inte är någon nyhet för någon inom damfotboll. Att först göra bort sig, sedan lipa i sociala medier och låtsas vara rättslös är fånigt, men knappast oväntat. Det är ju så världen snurrar idag.

  • I detta fallet måste jag rycka in och försvara Eidevall till ett hundra procent. Det började med en synnerligen tveksam straff för FCR kort innan.
   Det fortsatte med en minst lika tveksam straff till Vittsjö.
   Sara Persson var på väg att än en gång avgöra en match med tveksamma domslut – raden kan göras lång!
   Eidevall reagerade men långt ifrån att bli uppvisad och ännu längre ifrån att drabbas av en avstängning.
   Sedan håller jag med om att Eidevall är en otrevlig person under matcher. Utfall mot domare, utfall mot spelare (minns LFC i fjol där han förföljde en spelare på väg ut mot omklädningsrummet och kastade glåpord!), kommentarer mot motståndarnas bänk o s v.
   I vissa matcher måste spelare och andra ledare skämts över tränarens uppträdande.

   • Det går nog inte att bortse ifrån att toleransnivån hos domare sjunker med en tränare som Eidevall, även om det inte borde vara så. Därmed riskerar hans tidigare beteende och ”belastningsregister” att vägas in i varje ny situation. Det fattar säkert Eidevall också, vilket gör det ännu mer märkligt att han inte kan lägga band på sig. Samtidigt hade inte Rosengård tagit tillbaka honom om han inte haft kvaliteter som uppväger hans tokerier. Vem vet – kanske Eidevalls beteende rent av ligger i linje med hur Rosengård vill uppfattas?

    • Domarstandarden är ett ständigt diskussionsämne och alltså ingen nyhet. Även om Eidevall hade ”rätt i sak” så handlade inte min kommentar om domarstandarden, varken i denna match eller generellt. Uppnår Eidevall något med protester av detta slag? Hjälper han laget eller stjälper det snarare? Ökar hans protester förutsättningar för domare att göra korrekta domslut? Sådant kan Eidevall fundera över när han är mindre upphetsad. Jag är övertygad om att i princip alla tränare i Damallsvenskan (och andra serier) tycker att deras lag råkar ut för felaktiga domslut. Ändå är det rätt ofta just Eidevall som dyker upp när det gäller tränares agerande, både under och efter match. En slump? Tills Sverige får en helprofessionell (kvinnlig) domarkår i nivå med tyska Bibiana Steinhaus får nog tränare vänja sig – eller arbeta på andra sätt med saken än Eidevallska utbrott. Ser SvFF något problem med domarstandarden? Kanske ligger frågan om felaktiga eller tveksamma domslut mer i domaruppdraget i sig (”rättsskipning i ögonblicket”) och relationen till tränare, snarare än bara i domarstandarden som sådan?

    • Den stora grejen här är ju att hon skriver direkta felaktigheter i sin domarrapport som hon sen pudlar, gissar att hon inte gillar Herr Eidevall, konstigt sätt att visa det på dock!

 3. Såg första halvlek mellan Alingsås och Rosengård. Visst ska det vara skillnad på ett topplag i allsvenskan och ett mittenlag i elitettan, men det var oerhörd skillnad.
  Tempot och framför allt löpningarna var så mycket högre hos skåningarna, och lägg sedan till ett närmast yrvaket försvar så var det öppen gata. Två mål inom de första fem, båda på inlägg där de blåklädda såg ut som ett vilset juniorlag.
  Nu såg jag att en del tänkta startspelare saknades i hemmalaget, men det känns inte som en rimlig ursäkt till det klena spel som visades.

  I Rosengård verkade alla vara på spelhumör. Full fart framåt och en attityd som säkrade segern de allra första minuterna. En kvalitetsstämpel från FCR.

  • Jag tyckte nog att Rosengård var väldigt bra första 25 minuterna. Det märktes att Alingsås aldrig mött ett så bra lag tidigare, för alingsåsarnas försvarsspel var inte alls anpassat för ett så starkt motstånd. Det fanns luckor lite överallt i Alingsås lag, något som Rosengård var snabbt på att utnyttja.

   På pappret känns ju faktiskt Alingsås lag bättre i år än i fjol. Men mot ett starkt Rosengård skapade inte alingsåsarna en enda riktig målchans. Det är verkligen milsvid skillnad mellan mitten av elitettan och toppen av damallsvenskan.

 4. Jag tycker generellt att det verkar vara mer kort för snack i damfotboll än herrfotboll. Tror inte spelare och ledare i damfotboll är grövre i mun utan verkar bero på andra förväntningar på hur man beter sig vilket jag tycker är tråkigt.

  • Så kan det vara – tyvärr!
   Damer/tjejer i elitfotboll ska minsann bete sig som ”snälla och väluppfostrade flickor”. De får inte reagera på galna domslut (lex Sara Persson) utan ska hålla sin mun stängd. De ska acceptera att domaren är kass och kan avgöra en hel match.
   Pojkar, däremot, som gnäller på korkade domslut visar minsann attityd. Då har pojkar blivit ”män”.
   Ingen, absolut ingen, elitdamspelare kräver att kvinnor ska döma deras matcher. De vill bara ha bästa möjliga domare. Punkt!

   • Personligen hade jag hellre sett en förändring i herrfotbollen där fler gula kort delas ut för allt snack. Som det är nu rusar 3-4 spelare från båda lagen fram till domaren vid varje avblåsning och ska diskutera oavsett hur självklar en frispark är.
    Visst ska man kunna diskutera med domaren under match men låt lagkapten och inblandade spelare ta den diskussionen.
    Finner det alltid intressant att en så brutal och adrenalinstinn sport som rugby lyckas med denna bedrift så mycket bättre än fotbollen.

    • Jajamän, sätt munkavle på dem! Ansiktsmasken, eller att vara på den säkra sidan, använda visiren då kan man ej spotta på någon heller
     Varför ska överhuvudtaget finnas kommunikation, det är människor vi talar om. Det ska fightas, slås sönder varandra men snacka, detta ska man helt enkelt inte göra…icke..
     Förresten är det inte ”cancel” kulturens tid då lika gärna kan man sluta på med detta löjliga som att prata med varandra…det är nya tider, tänk på om alla får snacka vart skulle detta leda till..
     Men viktigaste av allt att Zlatan, denna ”svensken” har gjort mål i sin comeback efter skada. Svensk media är lyriskt, Zlatan kommer gagna svenska landslaget som han återvänder till
     Att precis ingen ifrågasätter vidrigheten och klart regelbrott innan ”svensken” målade är ett annat ämne. Under rubriken vinnarnas psykopatologi

 5. Om man skall tippa damallsvenskan 2021 så är det kanske tid att göra det nu.
  På nr 1 Står det mellan Rosengård och Häcken tror jag. Nästan 50/50 men jag sätter
  1 Rosengård som förstärkt med en tysk anfallare läste jag idag. Lite konstigt för de har ju M
  Larsson och A Anvegård.
  2 Häcken bra tränare och fjolårets kanonsässong i bagaget.
  3 Kristianstad visserligen förlorat en del spelare men en mycket bra spelare från Island kommit in
  4 Linköping ny tränare och tillkommit bra spelare in. Bra fysiskt tränade läste jag.
  5 Vittsjö stabila och vet vad som gäller
  6 Eskilstuna samma som Vittsjö
  7 Hammarby kan komma högre upp. Över 1000 biljetter sålda imponerar
  8 Växjö bra tränare och ja kan fotboll känns det som.
  9 Örebro stabila bra forwards
  10 Piteå förlorat många spelare men ger väl allt ändå.
  Nr 11 och 12 mellan AIK och Djurgården 50/50 men
  11 AIK nytt lag från elit ettan ?
  12 Djurgården blivit av med en del spelare men värvat in en del bra spelare så det kommer att
  avgöras på planen var Dj står.
  Skyttedrottning Ja kanske Mimmi Larsson Rosengård ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.