Fors guldskytt i England

Malmö kopplade ett ännu starkare grepp om SM-guldet, och det gjordes en mängd svenskmål runt om i Europa.

Det viktigaste gjordes av helgens svensk – Louise Fors. När hennes Liverpool fick straff i slutet av den första halvleken av den direkt avgörande guldfinalen i WSL så fick svenskan förtroendet. Hon gjorde inget misstag, och blev matchvinnare när klassiska Liverpool FC Ladies tog sitt första ligaguld någonsin.

Till slut vann Liverpool med 2–0 efter att även isländska Katrin Omarsdottir blivit målskytt. Se de båda målen här:

Det är således anledning att skicka en stor gratulation i riktning Liverpool. Och visst känns det som att det är läge för Pia Sundhage att kolla in Fors lite extra? Liverpoolmittfältaren är ju en bolltrygg spelare, och dessutom ett högklassigt vapen vid fasta situationer.

I den franska seriefinalen spelade Lotta Schelin en av huvudrollerna. Svenskan gjorde Lyons 2–0-mål i 3–0-segern. Och när Louisa Necib gav Lyon ledningen var det på retur från ett skott avlossat av Schelin. Ett mål och ett assist är ju förstås ett lysande facit för Schelin. Höjdpunkter från matchen går att se på den här länken.

I den franska ligan blev dessutom Josefine Öqvist tvåmålsskytt när Montpellier vann med 7–0 borta mot Soyaux.

Så till damallsvenskan. Malmö vann med 1–0 borta mot Kristianstad, och är nu väldigt nära det tredje SM-guldet på fyra år. Formstarka Manon Melis följde upp sitt hattrick från VM-kvalet med att göra matchens enda mål. Se det på det här klippet, där det för övrigt är total förvirring om vilka som intervjuas:

Thora Helgadottir:s nolla höll även över gårdagens match. Men på klippet ovan noteras att den var i rejäl fara under den första halvleken. Samt att Malmö kanske trots allt lider av lite guldfrossa även den här hösten.

Melis tre mål för Hollands Oranjevrouwen från VM-kvalmötet borta i Albanien hade jag inte hittat någon länk på tidigare. Inte förrän nu:

Utöver Melis gjorde även Renee Slegers mål i Albanien. Hon gjorde även ett i går när Linköping slog Jitex med 4–0. Även Tyresö hade målkalas mot ett bottenlag, 5–0 hemma på Mallbacken. Det innebär att läget i bottenstriden är i princip oförändrat – det är bara en match mindre för värmländskorna att kravla sig över strecket.

Lördagens Vittsjöseger i Göteborg gör att LFC nu närmast säkrat tredjeplatsen. Göteborg och Örebro gör upp om den fjärde och sista medaljen.

I Tyskland var det cuphelg. En rejäl skräll blev det när Essen slog ut Potsdam med 3–2 efter att fjolårets Potsdamspelare Sara Doorsoun-Khajeh gjort segermålet. Resultatet var extra anmärkningsvärt då Potsdam ledde med 2–0 efter mål av Genoveva Anonma och Ada Hegerberg.
Jag trodde inför säsongen att Potsdam skulle ha Anna Sarholz i målet. Men Ann-Katrin Berger har fått förtroendet hittills på säsongen. I dag ångrar nog Potsdamtränare Bernd Schröder den uttagningen, för Berger stod för två grova tavlor i Essen – dels vid 2–2, dels vid segermålet. Se själv på det här klippet. Antonia Göransson började för övrigt på bänken, men byttes in på slutet.

För Cloppenburg blev Sofia Jakobsson målskytt. Se hennes och en mängd andra mål från helgens tyska cupmatcher på det här klippet.

3 tankar på “Fors guldskytt i England

  1. Jo nog borde Fors kunna vara ett alternativ för Damlandslaget och jag som minns hennes relativt misslyckade tid i LFC är minst sagt glatt överaskad över den utveckling hon verkar ha haft sen flytten till England. Spontant är det jag tror talar emot henne när det kommer till att få chansen i Damlandslaget är att hon nog är lite väl mycket av en envägsspelare för att passa in i det redan väldigt offensivt balanserade lag Sundhage förfogar över. Jag grundar i o f s detta antagande på hur jag såg Fors i LFC och det verkar ju vara en annan spelare än den som nu gör succé i England så kanske är hon den konstruktiva kraft som behövs.

    Från matchen mellan LFC och Jitex går att konstatera att Slegers åter gör en kanonmatch och välförtjänt blir matchens lirare liksom hon blivit i många hemmamatcher i år. Förmodligen är hon en av de mest underskattade mittfältarna i serien med tanke på att hon till mångt och mycket burit den unga LFC-truppen till en framskjuten placering men ändå knappast lär vara en av de fyra nominerade spelarna på årets Fotbollsgala. Jag är i alla fall helt enig med tränare Sjögren när han öste beröm över henne efter söndagens match mot Jitex.

    Kul är också att Harder återigen fick göra mål, ett ruskigt snyggt mål också, och därmed ‘bara’ har två mål kvar för att slå klubbrekordet på 16 mål under en säsong som tillsvidare innehas av Melis. Jitex satsade hårt på att markera bort henne med resultatet att övriga offensiva spelare fick mer utrymme och de tog verkligen chansen. Även försvarsspelet var i nästan felfritt, en liten miss av Samuelsson som gav ett friläge är enda plumpen jag kunde finna under 94 minuter. Davey fortsätter också vara riktigt svårpasserad i målet med blott ett insläppt mål på de tre matcher hon spelat vilket förstås är oerhört imponerande, utan tvekan en blivande stormålvakt.

  2. Fors har väl ju rätt till en andra chans , jag såg henne för ett par år sen och då var det lite Banusic över henne , men hon kan ju ha utvecklats under sina år utomlands !

  3. Kanske skulle Liverpool Ladies ta denna odödliga devis till sig: ”May the Fors be with you – always”. (Fritt parafraserat från Star Wars.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.